Національний еколого-натуралістичний центр *** Продовжується формування «Першого українського віртуального гербарію юного натураліста» *** Розпочато створення «Всеукраїнського методичного онлайн хабу» – систематизованого навігаційного онлайн сховища методичних матеріалів та рекомендацій *** квітень-листопад 2024 року - триває оформлення дослідження щодо цвітіння води, документування і підготовка відеоматеріалу та реєстрація в науково-освітньому проєкті «Вчителі та учні досліджують явище цвітіння водойм в Україні» у 2024 році (заочно) *** до 26 квітня 2024 року - надсилання конкурсних робіт на Всеукраїнський есе патріотично-громадянської тематики «Єднанням сильні!» (заочно) *** 27-29 квітня 2024 року - фінал Міжнародної екологічної олімпіади наукових проєктів з охорони довкілля «DreamECO» (змішаний формат) *** до 28 квітня 2024 року - подання матеріалів на проєкт «ЄНОТІК» (заочно) *** до 03 травня 2024 року - триває подання матеріалів на участь у Всеукраїнській кампанії «Історія моєї школи» (заочно) *** 07 - 09 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу винахідницьких і раціоналізаторських проєктів еколого-натуралістичного напряму (очно або дистанційно) *** 15 - 30 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу «Парки – легені міст і сіл» (заочно) *** 21 - 23 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу дослідницько-експериментальних робіт з природознавства «Юний дослідник» (очно) *** 22 - 24 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу «Земля – наш спільний дім» (змішаний формат) *** 28 - 30 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського турніру з природничих дисциплін «NATURE» (очно) *** вересень 2023 року-травень 2024 року - триває Всеукраїнська інтернет-олімпіада «Крок до знань» у 2023/2024 навчальному році (онлайн, дистанційно) *** серпень 2023 р. - липень 2024 р. - Рік клімату та вуглецевої кампанії (акція за міжнародною програмою GLOBE) (заочно) *** 24 - 26 вересня 2024 року - фінал Всеукраїнського екологічного конкурсу «Eco-Hackathon» у 2024 році (очно або онлайн) *** до 1 жовтня 2024 року - Надсилання фотоматеріалів до «Першого українського віртуального депозитарію-визначника юного натураліста» (заочно) *** до 15 листопада 2024 року - триває подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс «Птах року – 2024» (заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс рукописів навчальної літератури та віртуальних освітніх ресурсів з еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти «Нове позашкілля»(заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнську виставку видавничої продукції з позашкільної освіти (Заочні педагогічні читання «Позашкільна педагогіка»)(заочно)
теми WordPress завантажити; блог програмістів; український WordPress на ex.ua .



Електронна газета

МАРАФОН ЮННАТІВСЬКИХ НОВИН

Запрошуємо до участі!

Позашкільна дипломатія

Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Хорватії в Україні пані Аніца Джамич завітала з візитом до НЕНЦ.

24 квітня ц. р. в Національному еколого-натуралістичному центрі учнівської молоді МОН України відбулася зустріч з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Хорватії в Україні пані Аніцею Джамич.

У програмі заходу було передбачено презентацію діяльності Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді МОН України (НЕНЦ). На зустрічі були розкриті напрями роботи з учнівською та студентською молоддю, а також окреслені майбутні шляхи співпраці. Незважаючи на складну ситуацію в країні та різні перешкоди, педагогічний та юннатівський колективи НЕНЦ започаткували нову експозицію в Музеї хліба «Хліб народів світу». Ця експозиція відображає історію національного хліба різних країн і є своєрідним висвітленням важкої долі предків, їхньої боротьби за власне життя, родину та землю.

(більше…)

Екологічна просвіта для сталого розвитку Донеччини

24 квітня 2024 року в межах Всеукраїнського освітянського проєкту «Освіта сталого розвитку» педагоги Донеччини поділилися досвідом роботи на авторській педагогічній ЕКО-майстерні «Екологічна просвіта для сталого розвитку Донеччини: виклики та реалії сьогодення» в онлайн-режимі. Організатори – Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді Міністерства освіти і науки України та Донецький обласний еколого-натуралістичний центр.
(більше…)

Відбулася Всеукраїнська екологічна кваліфікаційна нарада

23 квітня 2024 року Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді спільно із Державною екологічною академією післядипломної освіти за підтримки Міністерства освіти і науки України в м. Києві провели Всеукраїнську екологічну кваліфікаційну нараду.

Метою спільної наради було обговорення системи розбудови якісної системи багаторівневої, інтегрованої та доступної екологічної освіти та просвіти українців; обговорення питання залучення молоді до практичної природоохоронної та науково-експериментальної роботи з екології; визначення стратегічних напрямів щодо забезпечення профільної еколого-натуралістичної та біологічної позашкільної освіти.

(більше…)

Бережіть Землю для роду людського!

22 квітня відзначається Міжнародний день Матері-Землі. З цієї нагоди у Донецькому обласному еколого-натуралістичному центрі відбувся щорічний обласний природоохоронний конкурс “День Землі”. Напередодні упродовж тижня учасники Конкурсу виконували низку завдань за трьома блоками: інтелектуальний, творчий та практичний.
(більше…)

Створюємо ліси разом

В рамках екологічної ініціативи Президента України «Зелена країна», яка стартувала влітку 2021 року, комунальний заклад «Запорізький обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» Запорізької обласної ради ініціював проведення кампанії «Сосновий ліс». 18 квітня 2024 року колективом Центру разом з учнями 9 класу Запорізької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 15 Запорізької міської ради на навчально-дослідній земельній ділянці було висіяно насіння Сосни звичайної (Pinus sylvestris L.). Юні лісівники вивчили технологію посіву і способи вирощування сосни, вперше своїми дитячими руками висіяли насіння на ділянці площею 0,2 га.
(більше…)

Практичні ідеї та історії освітян

2 квітня 2024 року Максим Іваненко – методист комунального закладу «Запорізький обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» Запорізької обласної ради був спікером СЬОМОЇ Міжнародної онлайн-конференції для освітян «Сучасна освіта: складаємо пазли» з темою «Я. Довкілля. Сьогодні: генетика поведінки». Під час виступу провів аналогію між генетикою поведінки та морозивом: «Уявіть, що ви обираєте морозиво; ви можете обирати з безлічі смаків: шоколад, ваніль, полуниця, м’ята з шоколадом… Але чи дійсно ви вільні у своєму виборі?».
(більше…)

Всеукраїнський форум для педагогічних працівників закладів позашкільної освіти екологічного напряму «Освіта для збалансованого розвитку»

Розпочато роботу над освітньою еко-платформою

Сучасні технології постійно змінюють способи навчання та сприяють розвитку освіти. Одним із інноваційних інструментів, які зробили значний вплив на цей сектор, є чат-боти. Вони відкривають нові можливості для навчання та інтерактивної комунікації. Саме тому ми розпочинаємо роботу над створенням власного чат-боту.
(більше…)

Проведено Всеукраїнський вебінар «Екологічні проєкти: актуальність, особливості, значення для повоєнної відбудови України»

18 квітня 2024 року Інститутом проблем виховання НАПН України спільно з Комунальним закладом позашкільної освіти «Обласний еколого-натуралістичний центр» Житомирської обласної ради, Національним еколого-натуралістичним центром учнівської молоді та Сумським державним педагогічним університетом імені А.С. Макаренка проведено Всеукраїнський вебінар «Екологічні проєкти: актуальність, особливості, значення для повоєнної відбудови України» в онлайн-форматі.
(більше…)

Учнівська молодь Донеччини відвідала "Гуфі-центр" (м. Хмельницький) віртуально

18 квітня 2024 року відбулася зустріч екоактивної молоді Донеччини, чергове засідання Регіонального осередку Всеукраїнської дитячої спілки “Дитячий екологічний парламент”. Організатори — Донецький обласний еколого-натуралістичний центр. До заходу долучилося біля 50 здобувачів освіти Донеччини.
(більше…)

Участь Полтавського обласного еколого-натуралістичного центру у Всеукраїнській науково-практичній конференції

16 квітня Полтавський обласний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді долучився до роботи Всеукраїнської науково-практичної конференції «Біорізноманіття: теорія, практика та методичні аспекти вивчення у закладах освіти», що проводилася з нагоди 110-ї річниці заснування Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г.Короленка на базі Дендропарку “Криворудський”.
(більше…)

Відбулась Всеукраїнська авторська онлайн педагогічна майстерня "STEM-світ інноваційних можливостей"

Одним із актуальних напрямків інноваційного розвитку природничо-математичної освіти є STEM-орієнтований підхід до навчання. 18 квітня у Волинському обласному еколого-натуралістичному центрі Волинської обласної ради відбулась Всеукраїнська авторська онлайн педагогічна майстерня “STEM-світ інноваційних можливостей”, під час якої педагогічна спільнота Волині ділилась досвідом формування STEM-освітнього простору у закладах позашкільної освіти.
(більше…)

Юні дослідники Миколаївщини представили свої напрацювання

У квітні 2024 року підбито підсумки обласного конкурсу «Юний дослідник». Цей захід вже став традиційним в роботі Обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді, щороку на нього з нетерпінням чекають допитливі дітки 9-11 років, адже саме на них розрахований конкурс.
(більше…)

Незламність традицій

Кожна нація, народ, навіть соціальна група має свої звичаї, традиції, що сформувалися протягом багатьох століть і освячені віками. Звичаї, а також мова – це ті найміцніші елементи, що об’єднують окремих людей в один народ, в одну націю.

Староукраїнські традиції ввійшли у плоть і кров наших звичаїв і тепер ми собі не уявляємо Різдво без куті, Великдень – без писанки, Свято Трійці – без клечання.

(більше…)

ВІТАМІНИ НА ПІДВІКОННІ: Донеччина долучилася до навчання дітей культурі здорової їжі

Протягом березня-квітня 2024 року Донецьким обласним еколого-натуралістичним центром реалізований проєкт «Вітаміни на підвіконні», до якого долучились понад 100 учнів закладів освіти області віком від 6 до 12 років.
Діти ознайомилися з особливостями вирощування мікрозелені в домашніх умовах, правилами догляду за молодими рослинами. Учасники обирали різне насіння для посадки, експериментували з висадкою його на різних субстратах, спостерігали за процесами й, на завершення, готували з вирощених паростків корисні страви з високим вмістом вітамінів.

(більше…)

«Збережемо енергію – збережемо Планету!»

16 – 18 квітня 2024 року Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді МОН України спільно з громадською організацією «Екологічний клуб «Еремурус» за підтримки Міністерства екології та природних ресурсів України, Бюро з питань екології Української греко-католицької церкви провели другий (фінальний) етап Всеукраїнського конкурсу молодіжних проєктів з енергоефективності «Енергія і середовище» під гаслом «Збережемо енергію – збережемо Планету!». На фінал конкурсу висококваліфікованим журі було відібрано 58 учнівських та студентських робіт із 165. З результатами фінального етапу Всеукраїнського конкурсу молодіжних проєктів з енергоефективності «Енергія і середовище» під гаслом «Збережемо енергію – збережемо Планету!» можна ознайомитись на сайті НЕНЦ https://nenc.gov.ua/ (більше…)

Проведено ІІ обласний етап Всеукраїнського конкурсу “Земля – наш спільний дім” в КЗО “Обласний еколого-натуралістичний центр дітей та учнівської молоді”

В березні-квітні 2024 року на базі комунального закладу освіти “Обласний еколого-натуралістичний центр дітей та учнівської молоді” (директор – Юрій ПЕДАН) (далі – КЗО “ОЕНЦДУМ”) відбувся ІІ обласний етап Всеукраїнського конкурсу “Земля – наш спільний дім” (далі – Конкурс), метою якого є підвищення рівня еколого-просвітницької та природоохоронної діяльності учнівських колективів екологічної просвіти.
(більше…)

Весняна екскурсія юних екологів до приміського лісу 🌳🌾🌿

Чи помітили ви зміни, які відбуваються навесні в живій природі? 🌞
А от вихованці “ПАДЮНу” під час екскурсії до лісу мікрорайону “Шахта” спостерігали, досліджували та вивчали флору та фауну рідного краю:
🌳 вивчали лісоутворюючі породи;
🐦 спостерігали за птахами;
🐸 🐜 визначали тварин за визначником;
🌍 дослідили антропогенний вплив на довкілля.

Читати далі »

День відкритих дверей для випускників коледжів та технікумів в НУБіП України

ПОСИЛАННЯ ДЛЯ ДИСТАНЦІЙНОЇ УЧАСТІ

https://us05web.zoom.us/j/85302375468?pwd=DoScJcCZaL7vui0bvDNSzBrZ5UreUa.1є

Проведено Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Відтворимо ліси разом»

З 16 до 17 квітня 2024 року Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді спільно із Навчальним-науковим інститутом лісового і садово-паркового господарства Національного університету біоресурсів і природокористування України за підтримки Державного агентства лісових ресурсів України та Товариства лісівників України в м. Києві провели Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Відтворимо ліси разом». Тема конференції — «Відтворення лісів в умовах воєнного стану».
(більше…)