День Лісу | Національний еколого-натуралістичний центр *** Продовжується формування «Першого українського віртуального гербарію юного натураліста» *** Розпочато створення «Всеукраїнського методичного онлайн хабу» – систематизованого навігаційного онлайн сховища методичних матеріалів та рекомендацій *** квітень-листопад 2024 року - триває оформлення дослідження щодо цвітіння води, документування і підготовка відеоматеріалу та реєстрація в науково-освітньому проєкті «Вчителі та учні досліджують явище цвітіння водойм в Україні» у 2024 році (заочно) 16-18 квітня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу молодіжних проектів з енергоефективності «Енергія і середовище» (очно) *** до 20 квітня 2024 року - надсилання конкурсних робіт на Всеукраїнський конкурс «День зустрічі птахів» (заочно) *** до 26 квітня 2024 року - надсилання конкурсних робіт на Всеукраїнський есе патріотично-громадянської тематики «Єднанням сильні!» (заочно) *** 27-29 квітня 2024 року - фінал Міжнародної екологічної олімпіади наукових проєктів з охорони довкілля «DreamECO» (змішаний формат) *** до 28 квітня 2024 року - подання матеріалів на проєкт «ЄНОТІК» (заочно) *** до 03 травня 2024 року - триває подання матеріалів на участь у Всеукраїнській кампанії «Історія моєї школи» (заочно) *** 07 - 09 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу винахідницьких і раціоналізаторських проєктів еколого-натуралістичного напряму (очно або дистанційно) *** 15 - 30 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу «Парки – легені міст і сіл» (заочно) *** 21 - 23 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу дослідницько-експериментальних робіт з природознавства «Юний дослідник» (очно) *** 22 - 24 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу «Земля – наш спільний дім» (змішаний формат) *** 28 - 30 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського турніру з природничих дисциплін «NATURE» (очно) *** вересень 2023 року-травень 2024 року - триває Всеукраїнська інтернет-олімпіада «Крок до знань» у 2023/2024 навчальному році (онлайн, дистанційно) *** серпень 2023 р. - липень 2024 р. - Рік клімату та вуглецевої кампанії (акція за міжнародною програмою GLOBE) (заочно) *** 24 - 26 вересня 2024 року - фінал Всеукраїнського екологічного конкурсу «Eco-Hackathon» у 2024 році (очно або онлайн) *** до 1 жовтня 2024 року - Надсилання фотоматеріалів до «Першого українського віртуального депозитарію-визначника юного натураліста» (заочно) *** до 15 листопада 2024 року - триває подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс «Птах року – 2024» (заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс рукописів навчальної літератури та віртуальних освітніх ресурсів з еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти «Нове позашкілля»(заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнську виставку видавничої продукції з позашкільної освіти (Заочні педагогічні читання «Позашкільна педагогіка»)(заочно)


День Лісу

16 вересня 2017 року лісівники всієї Закарпатської області відзначали День працівника лісового господарства та 25-річчя від дня заснування Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства.

З цієї нагоди в парку культури та відпочинку «Боздоський» відбувся святковий концерт і урочисте нагородження ювілярів – начальників управлінь, які керували лісовою галуззю у різні роки та ветеранів галузі. Велику увагу було приділено розвагам для дітей різного віку.

Йшлося на святі і про (шкільні) учнівські лісництва, яких колись в області нараховувалось 63, з них понад 50 діяли при колгоспних лісах. З розформуванням колгоспів припинили свою діяльність, на жаль, і учнівські лісництва. Станом на 1993 рік учнівських лісництв в області нараховувалося всього 12. І нам приємно констатувати, що і наш екологічний центр разом із іншими позашкільними закладами еколого-натуралістичного напряму завдяки плідній співпраці із обласним управлінням лісового та мисливського господарства, їх районними структурами, окремими лісництвами вже зуміли відновити роботу 39-ти учнівських лісництв. Запрацювали в області і окремі гуртки юних лісівників та лісівників-дендрологів, в тому числі і у філії ЗОЕНЦ. І процес цей продовжується , що є це дуже позитивним, адже важливо не тільки висаджувати ліс, але й зуміти навчити та виховати тих, хто буде за ним бережно доглядати, розумно, екологічно грамотно господарювати на щедрій закарпатській землі.

Долучились до заходу і ми – педагоги та юннати Закарпатського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді. У наметі, який нам надали лісівники, ми розгорнули виставку досягнень еколого-натуралістичного центру як педагогів, так і юннатівські роботи. Чільне місце на виставці займала видавнича продукція закладу – «Бібліотечка позашкільника», «Збірник ЗОЕНЦ», презентаційні матеріали, а також стенди і турнікет про учнівські лісництва Закарпаття, звіти про роботу учнівських лісництв області, юннатівські поробки.

Педагоги ЗОЕНЦ підготували ігровий майданчик для дітей різного віку, де підібрані завдання, які розкривають знання про ліс в цікавій ігровій формі. Для маленьких учасників свята Лісу ми пропонували екологічну гру «Вгадай яким деревам належать ці шишки і плоди», гру «Впізнай на дотик», розмальовки тварин лісу, які діти замальовували та забирали із собою додому. Для більш старших учасників свята ми пропонували пограти у екологічну гру «Знайди птаха і впізнай його», а також пропонували провести дослід «Чудові сірники», суть якого в тому, що діти візуально спостерігали явище капілярності – властивості деревини вбирати вологу, яка повзе по капілярам деревини і та набухає. Волокна деревини товстіють і вона розправляється у вигляді зірочки, що діти і бачать. Цікавим, на наш погляд, виявився дослід із дуттям у дерев’яний брусок липи та у пагін оцтового дерева, який продемонстрував наявність порожніх провідних шляхів, по яких проходить повітря. А для того, щоб це було видимо, то потрібно один кінець пагона намочити у мильному розчині води.

Юннати ЗОЕНЦ не були осторонь. Вони взяли найактивнішу участь у всіх майстер-класах, конкурсах, іграх, навчилися виготовляти штучні гніздівлі та годівнички, навчились садити дерева, в ході яких отримали масу задоволення, а ще більше призів від лісівників і з повними пакетами призів розходились по домівках.

Хочеться відмітити те, що такі масові заходи як свято Лісу допомагають покращити інформованість підростаючого покоління про важливість лісів у нашому житті, про взаємозв’язок природи і людини, допомагають формуванню позитивного ставлення громадськості до лісів, допомагають сформувати прагнення брати активну участь у поліпшенні стану довкілля.

Велике вам за це спасибі, лісівники!

Це про вашу нелегку працю написав поет Максим Рильський вірш «Ліс», рядки якого знає напам’ять чи не кожен лісівник.

Ліс, або, як серби кажуть, шума, –
Це не просто сосни та дуби:
Не одна там народилась дума,
Повна щастя, ніжності, журби.

Він співа то грізно, то шовково,
Як морська безсмертна глибина, –
Не одно ж там розцвілося слово,
Запалала пісня не одна.

Гомонить він з вечора до рання
Незглибимий, як людське життя.
Не одно там виникло кохання,
Не одно змужніло там дитя.

Як війна крилом своїм багряним
Отінила злото наших нив, –
Він давав притулок партизанам,
Він бійців поранених живив.

З хмарами він дружбу вічну має,
Приятель дощам він голубим, –
І в пшеничнім пишнім урожаї
Лісовий таїться сизий дим.

Той, хто любить паростки кленові,
Хто діброви молоді ростить,
Сам достоїн людської любові,
Бо живе й працює – для століть!

Методист відділу екології та природоохоронної роботи Трацевська Л.М.

Поділитися
Ви можете залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.


Залишити коментар