Одвічна магія Карпат. | Національний еколого-натуралістичний центр *** Продовжується формування «Першого українського віртуального гербарію юного натураліста» *** Розпочато створення «Всеукраїнського методичного онлайн хабу» – систематизованого навігаційного онлайн сховища методичних матеріалів та рекомендацій *** квітень-листопад 2024 року - триває оформлення дослідження щодо цвітіння води, документування і підготовка відеоматеріалу та реєстрація в науково-освітньому проєкті «Вчителі та учні досліджують явище цвітіння водойм в Україні» у 2024 році (заочно) *** до 26 квітня 2024 року - надсилання конкурсних робіт на Всеукраїнський есе патріотично-громадянської тематики «Єднанням сильні!» (заочно) *** 27-29 квітня 2024 року - фінал Міжнародної екологічної олімпіади наукових проєктів з охорони довкілля «DreamECO» (змішаний формат) *** до 28 квітня 2024 року - подання матеріалів на проєкт «ЄНОТІК» (заочно) *** до 03 травня 2024 року - триває подання матеріалів на участь у Всеукраїнській кампанії «Історія моєї школи» (заочно) *** 07 - 09 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу винахідницьких і раціоналізаторських проєктів еколого-натуралістичного напряму (очно або дистанційно) *** 15 - 30 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу «Парки – легені міст і сіл» (заочно) *** 21 - 23 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу дослідницько-експериментальних робіт з природознавства «Юний дослідник» (очно) *** 22 - 24 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу «Земля – наш спільний дім» (змішаний формат) *** 28 - 30 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського турніру з природничих дисциплін «NATURE» (очно) *** вересень 2023 року-травень 2024 року - триває Всеукраїнська інтернет-олімпіада «Крок до знань» у 2023/2024 навчальному році (онлайн, дистанційно) *** серпень 2023 р. - липень 2024 р. - Рік клімату та вуглецевої кампанії (акція за міжнародною програмою GLOBE) (заочно) *** 24 - 26 вересня 2024 року - фінал Всеукраїнського екологічного конкурсу «Eco-Hackathon» у 2024 році (очно або онлайн) *** до 1 жовтня 2024 року - Надсилання фотоматеріалів до «Першого українського віртуального депозитарію-визначника юного натураліста» (заочно) *** до 15 листопада 2024 року - триває подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс «Птах року – 2024» (заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс рукописів навчальної літератури та віртуальних освітніх ресурсів з еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти «Нове позашкілля»(заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнську виставку видавничої продукції з позашкільної освіти (Заочні педагогічні читання «Позашкільна педагогіка»)(заочно)


Одвічна магія Карпат.

Розповідати про Карпати можна багато, але значно краще просто взяти та зібрати свої рюкзаки, спальники, палатки, каремати, а головне миску з ложкою не забути і вперед, у похід!

У кожного своя особлива дорога до Карпат, яка має лише початок… І обов’язкове продовження… Для когось достатньо туру вихідного дня, а учасники  міжрегіонального освітнього проекту «Прекрасні далі манять нас в похід», вихованці гуртків «Основи гідробіології» та «Юні охоронці природи» комунального закладу «Кіровоградський обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді», учні комунального закладу «Долинська загальноосвітня школа I-III ступенів № 2 ім. А.С.Макаренка Долинської районної ради» Долинського району та учні Добронадіївської загальноосвітньої школи І‑ІІІ ступенів Олександрійського району Кіровоградської області, закохалися в цю  незрівнянну красу і уже четвертий рік поспіль, на осінніх канікулах, здійснюють свою подорож щоб знову і знову насолодитися карпатською красою, познайомитися з її цікавими природними та історичними об’єктами та й просто оздоровитися, відпочити від повсякденної метушні, набратися неймовірної карпатської енергії та сили.

Для нас Карпати це: відчуття свіжого повітря Свободи,  гірський мед  села Розгірче (яким нас частував Стегура Василь Васильович, господар садиби, де ми проживали весь час перебування в Карпатах), грибна юшка  (якою частувала нас його дружина Мирослава Богданівна),  рівнесенькі траси, без жодної  вибоїни, по яких ми подорожували,  наш водій Роман Омельянович, що майже 6 днів був членом нашої невеличкої сім’ї…

Перший сніг на перевалі. Дзвінкі потічки на покручених схилах,   болото, яке не характерне для цієї території і вервечки овець у верхів’ях, які ми бачили під час подорожі карпатським трамвайчиком. А ще — несподівані зустрічі і, на жаль, нетривалі знайомства… Люди… Гори… І села… Карпати – це також Тустань і наскельний монастир в селі Розгірче, скелі Довбуша – чудова пам’ятка краю,  як своєрідний музей природи під відкритим небом, де експонатами служать дерева, лісові стежки, кам’яні споруди  і вузький прохід між ними, який з острахом долали мандрівники, запальні коломийки і смачні шашлички на водоспаді  річки Кам’янка… Затишні колиби при дорозі, під час подорожі в Берегове, цікаві екскурсії в замках Паланок та Шенборнів…Купання в тепло-солоних гейзерах Закарпаття… Незабутній підземний Львів, з його легендами та глибинною історією і величчю духу. Спадкоємність традицій і невмирущі обряди… Все це буде в нашій пам’яті до наступної, такої очікуваної зустрічі.

Чудові люди живуть в нашій країні. Згадуємо сільського голову Розгірченської сільської ради Миколу Маланія, який весь час переймався нашими проблемами та організував для учнів відвідування сауни та дискотеки під час проведення якої нагородив учасників проекту подяками за відвідування територіальної громади села Розгірче та за активну підтримку розвитку сільського зеленого туризму, а найменшу учасницю походу Момонт Анну – дипломом, тому що вона вже третій раз взяла участь в такій експедиції.

Все минуло досить швидко. І коли за вікнами потягу зникли останні обриси гір, душу огорнув сум. Цікава подорож закінчилася, але залишатиметься у пам’яті ще довго, як і одвічна магія Карпат, що полонила наші серця. Карпати як добрі друзі. Завжди чекають… Карпати живуть… Вони — вічно молоді… Зачаровані карпатською красою ми знову повернемося…

До зустрічі!!!

Учасники міжрегіонального освітнього проекту
«Прекрасні далі манять нас в похід»,
та керівники Стеблина Ольга Олександрівна,  Федоров Вадим Миколайович

Поділитися
Ви можете залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.


Залишити коментар