Зелена красуне, живи! | Національний еколого-натуралістичний центр *** Продовжується формування «Першого українського віртуального гербарію юного натураліста» *** Розпочато створення «Всеукраїнського методичного онлайн хабу» – систематизованого навігаційного онлайн сховища методичних матеріалів та рекомендацій *** квітень-листопад 2024 року - триває оформлення дослідження щодо цвітіння води, документування і підготовка відеоматеріалу та реєстрація в науково-освітньому проєкті «Вчителі та учні досліджують явище цвітіння водойм в Україні» у 2024 році (заочно) 16-18 квітня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу молодіжних проектів з енергоефективності «Енергія і середовище» (очно) *** до 20 квітня 2024 року - надсилання конкурсних робіт на Всеукраїнський конкурс «День зустрічі птахів» (заочно) *** до 26 квітня 2024 року - надсилання конкурсних робіт на Всеукраїнський есе патріотично-громадянської тематики «Єднанням сильні!» (заочно) *** 27-29 квітня 2024 року - фінал Міжнародної екологічної олімпіади наукових проєктів з охорони довкілля «DreamECO» (змішаний формат) *** до 28 квітня 2024 року - подання матеріалів на проєкт «ЄНОТІК» (заочно) *** до 03 травня 2024 року - триває подання матеріалів на участь у Всеукраїнській кампанії «Історія моєї школи» (заочно) *** 07 - 09 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу винахідницьких і раціоналізаторських проєктів еколого-натуралістичного напряму (очно або дистанційно) *** 15 - 30 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу «Парки – легені міст і сіл» (заочно) *** 21 - 23 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу дослідницько-експериментальних робіт з природознавства «Юний дослідник» (очно) *** 22 - 24 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу «Земля – наш спільний дім» (змішаний формат) *** 28 - 30 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського турніру з природничих дисциплін «NATURE» (очно) *** вересень 2023 року-травень 2024 року - триває Всеукраїнська інтернет-олімпіада «Крок до знань» у 2023/2024 навчальному році (онлайн, дистанційно) *** серпень 2023 р. - липень 2024 р. - Рік клімату та вуглецевої кампанії (акція за міжнародною програмою GLOBE) (заочно) *** 24 - 26 вересня 2024 року - фінал Всеукраїнського екологічного конкурсу «Eco-Hackathon» у 2024 році (очно або онлайн) *** до 1 жовтня 2024 року - Надсилання фотоматеріалів до «Першого українського віртуального депозитарію-визначника юного натураліста» (заочно) *** до 15 листопада 2024 року - триває подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс «Птах року – 2024» (заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс рукописів навчальної літератури та віртуальних освітніх ресурсів з еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти «Нове позашкілля»(заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнську виставку видавничої продукції з позашкільної освіти (Заочні педагогічні читання «Позашкільна педагогіка»)(заочно)


Зелена красуне, живи!

Я зірвав квітку – і вона зів’яла.

Я зловив метелика – і він помер у мене на долоні.

І тоді я зрозумів: доторкнутися до природи можна лише серцем!

(Павол Орсаг Гвездослав)

 

І дійсно, це так! Сердечне, душевне ставлення до природи, практична допомога їй – це те, що нині, як ніколи, вимагається від усіх жителів планети.

Впродовж багатьох віків людина вважала себе «вінцем природи» і робила з нею все, що заманеться. Аж поки над нашою планетою не нависла примара глобальної екологічної катастрофи. Тепер ми схаменулися і хочемо повернутися назад, до рівноправних стосунків із флорою та фауною. Але позбутися давніх звичок не так просто. Вихід один — виховувати нове екологічно свідоме покоління.

Наближаються довгоочікувані новорічні свята. І, мабуть, для кожного вони, в першу чергу, пов’язані з прикрашанням ялинки. Щорічно вічнозелена красуня приносить в наш дім радість, веселощі та подарунки. З ялинкою пов’язані найсвітліші спогади дитинства.

З метою збереження та охорони хвойних насаджень протягом багатьох років педагогами Закарпатського еколого-натуралістичного центру учнівської молоді проводяться різні масово-виховні заходи, бесіди, заняття на тему „Не рубай ялинку!”. Так, відділом екології та природоохоронної роботи 26 грудня проведено масово-виховний захід із юннатами ЗОЕНЦ „Зелена красуне, живи”, а 27 грудня – на базі загальноосвітньої школи № 19 із учнями 6-А класу.

Основна ідея заходу – замінити ялинку зимовою композицією, що створить атмосферу новорічного свята і збереже “життя” зеленої красуні. Адже дотримання новорічних традицій не повинно шкодити природі.

Крім того, згаданим відділом презентовано цікаву й змістовну інформацію про важливу роль ялинки як для природи, так і для людини. Актуальною стала в презентації і проблема збереження хвойних лісів.

Після почутого діти виконували різні завдання. Зокрема, юні дослідники вивчали будову хвойних дерев на прикладі сосни чорної, ялиці білої, ялини звичайної. Народознавці знайомились з народними прикметами та прислів’ями, пов’язаними з ялинками.

А юні майстри виготовляли новорічну листівку в техніці скраббукінгу, в яку вкладали свої мрії на 2019 рік. Цікаво було і змістовно, а головне, що всі учасники дійства запам’ятали, що живу ялинку треба берегти! Вона дуже потрібна, оскільки очищає забруднене повітря, яким дихаємо. А ще, приносить естетичну насолоду – протягом року милує своєю красою наше око, і зустріч з нею завжди дарує нам радість спілкування з природою.

За допомогою таких заходів разом із юннатами педагоги звертаються до всіх жителів Закарпаття, школярів, студентської молоді: “Збережімо разом лісову красуню!”.

Лише спільними зусиллями відродимо насадження пухнастих деревцят. Для цього скористайтесь нашими порадами: посадіть вічнозелене хвойне деревце на своєму подвір’ї, на території школи чи двору і щороку прикрашайте його, милуючись нев’янучою красою; замініть живу новорічну ялинку штучною; зробіть святкові композиції з кількох хвойних гілочок, використавши при цьому різні за формою вази, засушені квіти, мохи, плоди калини та горобини, декоративні свічки, іграшки. Вони принесуть у дім затишок, створять піднесений настрій, а найголовніше – збережете лісові насадження та чисте повітря в нашому краї для майбутніх поколінь.


Завантажити (-ялинку.pdf, 43KB)

Мирослава КОПЧА,
методист відділу екології та природоохоронної роботи ЗОЕНЦ

 

Поділитися
Ви можете залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.


Залишити коментар