Захоплююча подорож на гору Діл | Національний еколого-натуралістичний центр *** Продовжується формування «Першого українського віртуального гербарію юного натураліста» *** Розпочато створення «Всеукраїнського методичного онлайн хабу» – систематизованого навігаційного онлайн сховища методичних матеріалів та рекомендацій *** квітень-листопад 2024 року - триває оформлення дослідження щодо цвітіння води, документування і підготовка відеоматеріалу та реєстрація в науково-освітньому проєкті «Вчителі та учні досліджують явище цвітіння водойм в Україні» у 2024 році (заочно) 16-18 квітня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу молодіжних проектів з енергоефективності «Енергія і середовище» (очно) *** до 20 квітня 2024 року - надсилання конкурсних робіт на Всеукраїнський конкурс «День зустрічі птахів» (заочно) *** до 26 квітня 2024 року - надсилання конкурсних робіт на Всеукраїнський есе патріотично-громадянської тематики «Єднанням сильні!» (заочно) *** 27-29 квітня 2024 року - фінал Міжнародної екологічної олімпіади наукових проєктів з охорони довкілля «DreamECO» (змішаний формат) *** до 28 квітня 2024 року - подання матеріалів на проєкт «ЄНОТІК» (заочно) *** до 03 травня 2024 року - триває подання матеріалів на участь у Всеукраїнській кампанії «Історія моєї школи» (заочно) *** 07 - 09 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу винахідницьких і раціоналізаторських проєктів еколого-натуралістичного напряму (очно або дистанційно) *** 15 - 30 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу «Парки – легені міст і сіл» (заочно) *** 21 - 23 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу дослідницько-експериментальних робіт з природознавства «Юний дослідник» (очно) *** 22 - 24 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу «Земля – наш спільний дім» (змішаний формат) *** 28 - 30 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського турніру з природничих дисциплін «NATURE» (очно) *** вересень 2023 року-травень 2024 року - триває Всеукраїнська інтернет-олімпіада «Крок до знань» у 2023/2024 навчальному році (онлайн, дистанційно) *** серпень 2023 р. - липень 2024 р. - Рік клімату та вуглецевої кампанії (акція за міжнародною програмою GLOBE) (заочно) *** 24 - 26 вересня 2024 року - фінал Всеукраїнського екологічного конкурсу «Eco-Hackathon» у 2024 році (очно або онлайн) *** до 1 жовтня 2024 року - Надсилання фотоматеріалів до «Першого українського віртуального депозитарію-визначника юного натураліста» (заочно) *** до 15 листопада 2024 року - триває подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс «Птах року – 2024» (заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс рукописів навчальної літератури та віртуальних освітніх ресурсів з еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти «Нове позашкілля»(заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнську виставку видавничої продукції з позашкільної освіти (Заочні педагогічні читання «Позашкільна педагогіка»)(заочно)


Захоплююча подорож на гору Діл

14 квітня юним натуралістам та туристам запам’ятається надовго. Вони із села Ярок через Оріховицький полігон піднялися на гору Діл, яка в народі називається „циганський календар”, а далі до найвищої точки Ужгородського району – Анталовецької поляни.

Перша зупинка – полігон села Оріховиця, третій за значенням військовий об’єкт колишнього СРСР. Діти були у захваті від побаченого: скеля із позначеними мішенями для танків, 135 сходинок на гору, полігон з простріленими мішенями і купа гільз під ногами.

Після підйому хребтом – друга зупинка: дорога між горами, на місці якої раніше проходила вузькоколійка. Нею перевозили зрубаний ліс. Фрагмент цієї вузькоколійки юннати мали змогу бачити нещодавно у музеї під відкритим небом у Кам’яницькому лісництві.

Наступна зупинка – „циганський календар”. Для дітей було цікаво звідки взялася така назва. Ольга Захарова, керівник гуртків Закарпатського центру туризму, краєзнавства, екскурсій і спорту учнівської молоді, пояснила: „Коли стати на транспортному мосту в Ужгороді і дивитися вздовж річки в бік пішохідного, то десь над дахом філармонії на фоні гір видно невеличку полонину завбільшки зо два футбольних поля. Оце і є так званий циганський календар. Подейкують, що роми саме за наявності снігу на цій полонині, визначають, чи буде вже тепла весна, чи ще слід чекати зимових холодів та снігопадів”.

На самій галявині – килим із анемони дібровної. Подекуди зустрічаються минулорічні суцвіття відкатника татарниколистого, занесеного у Червону книгу України. Поверхня полонини вкрита зарослими травою воронками від снарядів, які колись долітали із полігону, подолавши 5 кілометрів.

Біля самої вершини гори Діл – привал, перепочинок, вогнище та ігри. Як справжні туристи, ми прибрали після себе і „горе-відвідувачів” на галявині сміття.

Найбільш витривалі учасники попрямували на Анталовецьку поляну. Дорогою милувалися килимами білоцвіту весняного, тендітними квіточками підсніжника звичайного і проліски дволистої. Як переконані природолюби, квітів не рвали, а із захопленням фотографували і милувалися їх красою!

До речі, з 1 квітня до 15 червня на Закарпатті триває „Сезон тиші”, щоб дати можливість безпечного розмноження диких тварин, тому ми намагалися поводитися тихо і не турбувати лісових мешканців.

Анталовецька поляна зустріла нас килимом білоцвіту весняного і залишками снігу. А ще ми вшанували пам’ять пілотів, що загинули у 1983 році під час навчань на Ужгородському полігоні.

На зворотньому шляху, проходячи селом, зупинилися біля гідротехнічної споруди, початком центрального водогону села. збудованого ще „за чехів” у далекому 1926 році.

Діти отримали незабутні враження від екскурсії, спілкування із однолітками і побачених неповторних краєвидів.

За словами Інни Семенюк, вихованки гуртка „Юні акваріумісти”, усі її очікування справдилися. „Я побувала у нових місцях, дізналася багато цікавого про гори Карпати, рослинний і тваринний світ нашого краю, його історію. Зустріла нових друзів і зарядилася позитивом,-каже дівчина.- Із нетерпінням чекатиму наступної нової подорожі, адже мандрувати рідним краєм і вивчати його – так цікаво!

Ольга Величканич,

завідувач відділу дослідно-експериментальної роботи ЗОЕНЦ

Поділитися
Ви можете залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.


Залишити коментар