Відбувся обласний семінар-практикум для директорів районних/міських станцій юних натуралістів та еколого-натуралістичних центрів Дніпропетровської області | Національний еколого-натуралістичний центр *** Продовжується формування «Першого українського віртуального гербарію юного натураліста» *** Розпочато створення «Всеукраїнського методичного онлайн хабу» – систематизованого навігаційного онлайн сховища методичних матеріалів та рекомендацій *** квітень-листопад 2024 року - триває оформлення дослідження щодо цвітіння води, документування і підготовка відеоматеріалу та реєстрація в науково-освітньому проєкті «Вчителі та учні досліджують явище цвітіння водойм в Україні» у 2024 році (заочно) *** до 26 квітня 2024 року - надсилання конкурсних робіт на Всеукраїнський есе патріотично-громадянської тематики «Єднанням сильні!» (заочно) *** 27-29 квітня 2024 року - фінал Міжнародної екологічної олімпіади наукових проєктів з охорони довкілля «DreamECO» (змішаний формат) *** до 28 квітня 2024 року - подання матеріалів на проєкт «ЄНОТІК» (заочно) *** до 03 травня 2024 року - триває подання матеріалів на участь у Всеукраїнській кампанії «Історія моєї школи» (заочно) *** 07 - 09 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу винахідницьких і раціоналізаторських проєктів еколого-натуралістичного напряму (очно або дистанційно) *** 15 - 30 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу «Парки – легені міст і сіл» (заочно) *** 21 - 23 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу дослідницько-експериментальних робіт з природознавства «Юний дослідник» (очно) *** 22 - 24 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу «Земля – наш спільний дім» (змішаний формат) *** 28 - 30 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського турніру з природничих дисциплін «NATURE» (очно) *** вересень 2023 року-травень 2024 року - триває Всеукраїнська інтернет-олімпіада «Крок до знань» у 2023/2024 навчальному році (онлайн, дистанційно) *** серпень 2023 р. - липень 2024 р. - Рік клімату та вуглецевої кампанії (акція за міжнародною програмою GLOBE) (заочно) *** 24 - 26 вересня 2024 року - фінал Всеукраїнського екологічного конкурсу «Eco-Hackathon» у 2024 році (очно або онлайн) *** до 1 жовтня 2024 року - Надсилання фотоматеріалів до «Першого українського віртуального депозитарію-визначника юного натураліста» (заочно) *** до 15 листопада 2024 року - триває подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс «Птах року – 2024» (заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс рукописів навчальної літератури та віртуальних освітніх ресурсів з еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти «Нове позашкілля»(заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнську виставку видавничої продукції з позашкільної освіти (Заочні педагогічні читання «Позашкільна педагогіка»)(заочно)


Відбувся обласний семінар-практикум для директорів районних/міських станцій юних натуралістів та еколого-натуралістичних центрів Дніпропетровської області

Новий навчальний рік в комунальному закладі освіти “Обласний еколого-натуралістичний центр дітей та учнівської молоді” Дніпропетровської обласної ради (далі – КЗО “ОЕНЦДУМ”) (директор Ю.Ф. Педан) розпочався не тільки з організації низки масових заходів до Всеукраїнської акції “День юного натураліста” та Дня відритих дверей, але й значної для екологічного позашкілля області події – проведення обласного семінару-практикуму для директорів закладів позашкільної освіти еколого-натуралістичного напряму міст і районів на базі новоствореної філії КЗО “ОЕНЦДУМ” “Шафран” (директор Журавель В.Є.).

Семінар-практикум за темою “Профільна філія як новий формат існування позашкільної освіти в умовах децентралізації” був проведений 11 вересня на базі комунального закладу “Могилівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів ім. І.М.Шишканя” Могилівської сільської ради (директор Погоріла С.П.), де з 2018 року працює філія КЗО “ОЕНЦДУМ” “Шафран”.

Ще у 2017 році внаслідок процесу децентралізації був ліквідований комунальний позашкільний навчальний заклад “Станція юних натуралістів” Царичанської районної ради, який майже 30 років з успіхом очолював дитячий екологічний рух в районі і проводив значну еколого-просвітницьку роботу серед різних верств населення. З метою збереження всіх надбань, напрацьованих закладом, подальшого забезпечення прав дітей на здобуття позашкільної освіти відповідно до їх здібностей, обдарувань, уподобань та інтересів КЗО “ОЕНЦДУМ” за підтримки департаменту освіти і науки облдержадміністрації (директор Полторацький О.В.) було порушене клопотання перед Дніпропетровською обласною радою щодо відкриття на базі Могилівської об’єднаної територіальної громади Царичанського району (голова Дружко В.В.) профільної філії “Шафран”, яка і була відкрита рішенням обласної ради у 2018 році.

В організаційно-мотиваційному модулі семінару-практикуму з вітальним словом до учасників звернувся голова Могилівської ОТГ Дружко В.В. Він зазначив, що внаслідок процесів децентралізації, коли на місцевий рівень передані значні повноваження і кошти, заклади позашкільної освіти, з однієї сторони, мають змогу активно співпрацювати з громадою, послідовно і цілеспрямовано впливати на суспільну думку, що дозволяє їм забезпечувати додаткові ресурси та розширення сфери діяльності, а учням – отримувати їх права на вільний рівний доступ до позашкільної освіти, гарантований законодавством, розвиток і краще майбутнє. А з другої сторони, саме в умовах децентралізації позашкільна освіта як ніколи гостро потребує розробки та впровадження механізмів захисту функціонування та розвитку системи. Тому важливим завданням своєї роботи Могилівська громада вважає підтримку і забезпечення розвитку філії, яка на теренах регіону виконує вагому освітню функцію.

Директор КЗО “ОЕНЦДУМ” Педан Ю.Ф. у своєму виступі зазначив, що метою створення філії було об’єднання зусиль сторін для удосконалення організації освітнього процесу, забезпечення безперервної екологічної освіти дітей, залучення їх до гурткової, організаційно-масової, науково-дослідницької роботи з еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти, створення умов для професійної орієнтації молоді.

Також він підкреслив, що філія “Шафран” в умовах децентралізації виконує на регіональному рівні важливу місію позашкільної освіти, підтримує, зберігає, розвиває і надалі будує стратегічні плани і проекти щодо вдосконалення екологічного навчання і виховання дітей.

У своїй доповіді він також зробив акцент на тому, що в контексті сучасних суспільних змін заклади позашкільної освіти, зокрема профільні, повинні знаходити шляхи співробітництва з об’єднаними територіальними громадами на місцях по залученню учнів та педагогів до позашкільної еколого-натуралістичної роботи.

Він висловив сподівання, що філія “Шафран”, яка символічно має назву гарного весняного первоцвіту, стане тільки першим досягненням у новому форматі існування позашкілля області в умовах децентралізації.

В презентаційно-методичному модулі учасникам семінару-практикуму був представлений оглядовий блок “Навчально-методична та матеріальна база філії КЗО “ОЕНЦДУМ” “Шафран” як запорука якості екологічної освіти школяра”, в ході якого вони ознайомилися з матеріально-технічним забезпеченням філії: навчальним кабінетом з лаборантською кімнатою, кабінетом директора, методичним кабінетом та допоміжною площею – коридором з рекреацією для проведення організаційно-масових заходів для дітей.

Методист філії Полога В.А. поділилася з присутніми першими досягненнями закладу в охопленні гуртковою роботою учнів закладів освіти трьох громад Царичанського району, в розбудові та зміцненні матеріально-технічної бази закладу, розвитку позашкільного освітнього простору серед дітей, учнівської молоді, педагогічної громадськості району.

Вона зазначила, що закладом була відкрита електронна скринька, завдяки якій налагоджене постійне електронне листування з органами управління освітою ОТГ, закладами позашкільної освіти еколого-натуралістичного напряму області, яке дозволяє оперативно отримувати інформацію про терміни і вимоги до проведення організаційно-масових заходів з дітьми та молоддю та методичних заходів з працівниками позашкільної ланки освіти.

З метою підвищення іміджу позашкільної екологічної освіти і виховання в районі, висвітлення та популяризації своєї діяльності. філією налагоджена постійна співпраця із засобами місцевої масової інформації – це міжрайонний тижневик “Ехо” та районна газета “Приорільська правда”.

Філія активно презентує себе і на сайтах обласного та Національного еколого-натуралістичних центрів, де розміщує поточну інформацію про діяльність філії та проведення профільних організаційно-масових заходів з дітьми та молоддю.

Також в процесі розробки знаходиться блог філії – ведеться робота по конструюванню, публікації та інформаційного наповнення сайту.

Наприкінці семінару-практикуму, в управлінському модулі, директор КЗО “ОЕНЦДУМ” Ю.Ф. Педан ознайомив присутніх з інформаційно-методичними матеріалами Міністерства освіти і науки України, Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді, департаменту освіти і науки облдержадміністрації, які регламентують діяльність закладів освіти в 2019-2020 навчальному році і визначають сьогодні роль і місце сучасного закладу позашкільної освіти в освітньому середовищі регіону.

Працівники обласного методичного кабінету представили учасникам семінару-практикуму інформацію щодо планування освітньої траєкторії розвитку профільних закладів позашкільної освіти в 2019-2020 навчальному році в організації методичної діяльності, роботи творчих учнівських об’єднань, екологічної та практичної природоохоронної діяльності, роботи з обдарованою молоддю, дослідницької діяльності в галузі сільського, лісового господарства, квітникарства і озеленення та організаційно-масової роботи з дітьми та молоддю за еколого-натуралістичним напрямом позашкільної освіти.

Учасники семiнару-практикуму

Учасників заходу вітають вихованцi філії “Шафран”

Вітальне слово від голови Могилiвської ОТГ Дружка В.В.

Директор КЗО “ОЕНЦДУМ” Педан Ю.Ф. доповідає про організаційні засади розбудови філії

Директор Журавель В.Є. презентує матеріально-технічну базу фiлiї

Кабінет гурткової роботи філії “Шафран”

Проведення управлінського модулю семiнару-практикуму

Підготувала:

Майборода І.О., заступник директора

з навчальної роботи КЗО “ОЕНЦДУМ”

Поділитися
Ви можете залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.


Залишити коментар