В обласній школі педмайстерності «Світоч» Донецького ОЕНЦ навчалися дистанційним формам освіти | Національний еколого-натуралістичний центр *** Продовжується формування «Першого українського віртуального гербарію юного натураліста» *** Розпочато створення «Всеукраїнського методичного онлайн хабу» – систематизованого навігаційного онлайн сховища методичних матеріалів та рекомендацій *** квітень-листопад 2024 року - триває оформлення дослідження щодо цвітіння води, документування і підготовка відеоматеріалу та реєстрація в науково-освітньому проєкті «Вчителі та учні досліджують явище цвітіння водойм в Україні» у 2024 році (заочно) *** до 26 квітня 2024 року - надсилання конкурсних робіт на Всеукраїнський есе патріотично-громадянської тематики «Єднанням сильні!» (заочно) *** 27-29 квітня 2024 року - фінал Міжнародної екологічної олімпіади наукових проєктів з охорони довкілля «DreamECO» (змішаний формат) *** до 28 квітня 2024 року - подання матеріалів на проєкт «ЄНОТІК» (заочно) *** до 03 травня 2024 року - триває подання матеріалів на участь у Всеукраїнській кампанії «Історія моєї школи» (заочно) *** 07 - 09 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу винахідницьких і раціоналізаторських проєктів еколого-натуралістичного напряму (очно або дистанційно) *** 15 - 30 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу «Парки – легені міст і сіл» (заочно) *** 21 - 23 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу дослідницько-експериментальних робіт з природознавства «Юний дослідник» (очно) *** 22 - 24 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу «Земля – наш спільний дім» (змішаний формат) *** 28 - 30 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського турніру з природничих дисциплін «NATURE» (очно) *** вересень 2023 року-травень 2024 року - триває Всеукраїнська інтернет-олімпіада «Крок до знань» у 2023/2024 навчальному році (онлайн, дистанційно) *** серпень 2023 р. - липень 2024 р. - Рік клімату та вуглецевої кампанії (акція за міжнародною програмою GLOBE) (заочно) *** 24 - 26 вересня 2024 року - фінал Всеукраїнського екологічного конкурсу «Eco-Hackathon» у 2024 році (очно або онлайн) *** до 1 жовтня 2024 року - Надсилання фотоматеріалів до «Першого українського віртуального депозитарію-визначника юного натураліста» (заочно) *** до 15 листопада 2024 року - триває подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс «Птах року – 2024» (заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс рукописів навчальної літератури та віртуальних освітніх ресурсів з еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти «Нове позашкілля»(заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнську виставку видавничої продукції з позашкільної освіти (Заочні педагогічні читання «Позашкільна педагогіка»)(заочно)


В обласній школі педмайстерності «Світоч» Донецького ОЕНЦ навчалися дистанційним формам освіти

В Донецькому ОЕНЦ 14 квітня в режимі онлайн, в програмному забезпеченні Skype, пройшов практикум обласної дистанційної Школи педагогічної майстерності «Світоч» за темою «Сучасні форми, тенденції та перспективи впровадження дистанційних технологій навчання у позашкільних закладах еколого-натуралістичного напряму».

Учасниками заходу стали педпрацівники Донецького обласного еколого-натуралістичного центру, районних еколого-натуралістичних позашкільних закладів області (Великоновосілківська райСЮН, РПЗ «Донський ЕНЦ» Волноваської райдержадміністрації, Добропільський райЕНЦУМ, Мар’їнська райСЮН, КПНЗ «райСЮН» Покровської райради), Маріупольського міського центру позашкільної роботи за місцем мешкання, всього 28 чоловік.

Метою цього заходу було ознайомлення педагогів-позашкільників з сучасними формами і технологіями дистанційної освіти учнів та вихованців закладів еколого-натуралістичної позашкільної освіти.

З історичними та сучасними особливостями впровадження дистанційних технологій навчання у позашкільну освіту познайомила учасників практикуму завідуюча лабораторією інноваційних технологій ДОЕНЦ Шатух Наталія Федорівна. Вона розповіла також про існуючи нормативні документи, які регулюють дистанційну освіту в системі загальної та позашкільної освіти.

Про інтерактивні форми дистанційної освіти, які вже були опрацьовані в Донецькому обласному еколого-натуралістичному центрі розповіла Гнибіда Олена Анатоліївна, методист ДОЕНЦ. Вона також суттєво ознайомила учасників практикуму з електронним сервісом LearningApps.org і з технологією створення, за його допомогою, інтерактивних завдань для учнів різних рівнів складності: вікторини, кросворди, пазли, ігри та т.п.

Своїм опрацьованим досвідом дистанційної роботи в гуртку «Юний лісівник» поділилась керівник гуртків ДОЕНЦ Лях Наталія Григорівна. Вона розповіла як через створений блог можна працювати з вихованцями в онлайн режимі і які електронні сервіси можна використовувати для ефективної освіти учнів. Наталія Григорівна також показала як технологічно працювати в таких сервісах: Google Classroom, онлайн-дошка Padlet, http://rebus1.com/ua/, Jigsawplanet та інші.

Про роботу гуртка ДОЕНЦ «Дитяча анімація» в дистанційному режимі розповіла також керівник гуртка Гойдош Галина Сергіївна. Для активної співпраці з учнями вона використовує електронний ресурс Google Classroom.

Суттєві рекомендації надав працівникам позашкільних закладів щодо належного функціонування сайтів установ Колісниченко Денис Валентинович, практичний психолог ДОЕНЦ і відповідальний за сайт обласного Центру. Він акцентував важливе значення активної роботи сайтів в період проведення карантину, а також проаналізував роботу всіх сайтів районних еколого-натуралістичних позашкільних закладів, після чого кожна установа отримала свої особисті зауваження та настанови.

Про цікаву роботу психологічної служби Донського ЕНЦ Волноваського району в напряму підвищення рівня стресостійкості та підтримки емоційної рівноваги в період карантину розповіла директор позашкільного закладу Шульгіна Валентина Олександрівна. Практичний психолог Донського ЕНЦ Узун Анна Василівна створила для педагогів районного центру закриту групу в вайбері. Тепер вона надає психологічну допомогу кожному педпрацівнику та колективу в цілому завдяки позитивним викладкам, доброзичливим онлайн спілкуванням, проведенням цікавих тестів.

В другій частині обласного заходу було проведено «круглий стіл», в якому всі учасники обмінялись досвідом роботи щодо питання дистанційної освітньо-виховної роботи в своїх позашкільних закладах в період карантину. Цікаву та змістовну роботу проводять педагоги Мар’їнської райСЮН, Великоновосілківської райСЮН, Донського ЕНЦ. Так, в Великоновосілківському районі пройшов фотоконкурс Приазовського Парку, в якому вихованці райСЮН прийняли активну участь. В соціальній мережі фейсбука педагоги Великоновосілківської райСЮН провели конкурс для учнів «Намалюй пташку» та вікторину «Птахи». Вихованці Мар’їнської райСЮН проводять в онлайн режимі дослідницьку роботу з вивчення природних властивостей води. Також педагоги станції юннатів запропонували та провели цікавий дистанційний конкурс фото і малюнків «Що я бачу за вікном», фотофлешмоб «Мої улюбленці», відкрили фоторубріку «Весняний день рік годує». Вихованці та керівники гуртків районного позашкільного закладу «Донський еколого-натуралістичний центр» долучилися до проекту «Великдень вдома».

Про досвід освітньої роботи в дистанційному режимі в Маріупольському ЦПР також розповіла заступник директора з методичної роботи Центру Молокова Тетяна Геннадіївна. Педагоги цього закладу також працюють і спілкуються з дітьми в онлайн режимі, видають їм особисті завдання і отримують зворотній зв’язок в соціальних мережах. Також керівники проходять в інтернеті різноманітні онлайн вебінари з напрямку своєї роботи і отримують сертифікати.

Наприкінці практикуму керівник гуртків ДОЕНЦ Дубровіна Тетяна Павлівна, народна майстриня декоративно-прикладного мистецтва представила авторський віртуальний майстер-клас з флористики пасхального циклу «Декоративна писанка в техніці декупаж по яєчній шкаралупі».

Підсумки практикуму обласної дистанційної ШПМ «Світоч» підвів директор ДОЕНЦ Захаров Дмитро Олександрович. Він подякував всіх за активну участь і побажав подальших зустрічей у віртуальному просторі. Всі учасники обласного практикуму висловили щиру подяку організаторам за актуальну тематику і професійний рівень заходу, а також доповідачам за отриманий суттєвий досвід з інноваційних форм дистанційної освіти.

 

 

Поділитися
Ви можете залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.


Залишити коментар