Обласна нарада директорів, заступників директорів та методистів позашкільних навчальних закладів, районних, міськЕНЦ, СЮН на базі Закарпатського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді. | Національний еколого-натуралістичний центр *** Продовжується формування «Першого українського віртуального гербарію юного натураліста» *** Розпочато створення «Всеукраїнського методичного онлайн хабу» – систематизованого навігаційного онлайн сховища методичних матеріалів та рекомендацій *** квітень-листопад 2024 року - триває оформлення дослідження щодо цвітіння води, документування і підготовка відеоматеріалу та реєстрація в науково-освітньому проєкті «Вчителі та учні досліджують явище цвітіння водойм в Україні» у 2024 році (заочно) *** до 26 квітня 2024 року - надсилання конкурсних робіт на Всеукраїнський есе патріотично-громадянської тематики «Єднанням сильні!» (заочно) *** 27-29 квітня 2024 року - фінал Міжнародної екологічної олімпіади наукових проєктів з охорони довкілля «DreamECO» (змішаний формат) *** до 28 квітня 2024 року - подання матеріалів на проєкт «ЄНОТІК» (заочно) *** до 03 травня 2024 року - триває подання матеріалів на участь у Всеукраїнській кампанії «Історія моєї школи» (заочно) *** 07 - 09 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу винахідницьких і раціоналізаторських проєктів еколого-натуралістичного напряму (очно або дистанційно) *** 15 - 30 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу «Парки – легені міст і сіл» (заочно) *** 21 - 23 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу дослідницько-експериментальних робіт з природознавства «Юний дослідник» (очно) *** 22 - 24 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу «Земля – наш спільний дім» (змішаний формат) *** 28 - 30 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського турніру з природничих дисциплін «NATURE» (очно) *** вересень 2023 року-травень 2024 року - триває Всеукраїнська інтернет-олімпіада «Крок до знань» у 2023/2024 навчальному році (онлайн, дистанційно) *** серпень 2023 р. - липень 2024 р. - Рік клімату та вуглецевої кампанії (акція за міжнародною програмою GLOBE) (заочно) *** 24 - 26 вересня 2024 року - фінал Всеукраїнського екологічного конкурсу «Eco-Hackathon» у 2024 році (очно або онлайн) *** до 1 жовтня 2024 року - Надсилання фотоматеріалів до «Першого українського віртуального депозитарію-визначника юного натураліста» (заочно) *** до 15 листопада 2024 року - триває подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс «Птах року – 2024» (заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс рукописів навчальної літератури та віртуальних освітніх ресурсів з еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти «Нове позашкілля»(заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнську виставку видавничої продукції з позашкільної освіти (Заочні педагогічні читання «Позашкільна педагогіка»)(заочно)


Обласна нарада директорів, заступників директорів та методистів позашкільних навчальних закладів, районних, міськЕНЦ, СЮН на базі Закарпатського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді.

Відповідно до річного плану роботи 5 листопада 2015 року у Закарпатському еколого-натуралістичному центрі учнівської молоді відбулась обласна нарада директорів, заступників директорів та методистів позашкільних навчальних закладів еколого-натуралістичного спрямування на тему: „Підсумки роботи за 2014/2015 навчальний рік та перспективні завдання позашкільної освіти на 2015/2016 навчальний рік”. Всього на нараді були присутні 18 педагогів-позашкільників області.

Нарада розпочалась з виступу директора ЗОЕНЦ  О. Геревича, який детально проаналізувавши діяльність закладу за минулий навчальний рік, висвітлив реальний стан позашкільної освіти сьогодні, цьогорічні творчі здобутки гуртківців, творчих учнівських об’єднань позашкільних навчальних закладів. Також було розглянуто важливе питання перспективи нових законів Про освіту, зокрема Про позашкільну освіту і заходи щодо збереження мережі закладів позашкільної освіти, їх реорганізації, штучного об’єднання тощо.

Як зазначив керівник закладу, минулого навчального року позашкільною діяльністю було охоплено 1170 юннатів (78 учнівських творчих об’єднань, 37 педагогів-позашкільників), цього року, на жаль, через вимогу до скорочення фінансування кількість дитячих творчих об’єднань зменшилась до 67 гуртків, в яких задіяно 1105 юннатів і 33 педагоги. Всі ми повинні докласти чимало зусиль для того, щоб зберегти контингент учнівської молоді, охопленої позашкільною освітою, щоб позашкільна освіта залишалась повноцінною функціональною ланкою освіти нашої держави.

Дирекція ЗОЕНЦ спільно з педагогічним колективом, як і у попередні роки так і зараз, спрямовує свої зусилля на виконання річного плану роботи, створення належних санітарно-гігієнічних, ландшафтно-естетичних, матеріально-побутових безпечних умов праці для всіх працівників і юннатів безпосередньо в обласному екоцентрі в Ужгороді та на філіях ЗОЕНЦ: Хустської філії „Нарцис”, Воловецької „Арніка”, Рахівської „Едельвейс”. Систематично вживались заходи щодо реальної можливості збільшення масово-виховних заходів та збільшення в них кількості як індивідуальних так і колективних учасників.

Співдоповідачами було розкрито свої напрями роботи, зокрема:

  • заступник директора з навчально-виховної та методичної роботи ЗОЕНЦ Кузьма В.Ю. обґрунтував важливе питання про виконання навчально-виховного плану в ЗОЕНЦ в 2014/2015 навчальному році;
  • завідувач відділу інформаційно-методичної роботи ЗОЕНЦ Поган О.В. висвітлила матеріали про інформаційно-методичне забезпечення та видавничу роботу в 2014/2015 навчальному році;
  • завідувач відділу організаційно-масової роботи Яхимець І.М. розповіла про роботу відділу організаційно-масової роботи ЗОЕНЦ в 2014/2015 н/р.;
  • завідувач відділу екології та природоохоронної роботи Самойлова А.В. охарактеризувала екологічне виховання та практичну природоохоронну роботу учнівської молоді ЗОЕНЦ у 2014/2015 навчальному році;
  • завідувач відділу біології та дослідно-експериментальної роботи Величканич О.М. доповіла про результати навчально-дослідницької та експериментальної роботи учнівської молоді у 2014/2015 н/р.

З інформацією про підсумки роботи позашкільних навчальних закладів області виступили директори районних ЕНЦ, СЮН:

  • Чабрун Г.В. – директор Виноградівського райЕНЦ;
  • Сасин О.В. – заступник директора Тячівського райЕНЦ;
  • Вербицька Н.М. – директор Хустської райСЮН;
  • Буряк С.М. – директор Міжгірської райСЮН.

Виступи доповідачів були змістовними, супроводжувались демонструванням мультимедійних презентацій, відеоматеріалів з навчально-виховної, та природоохоронної роботи гуртківців, було висвітлено всі здобутки та проблеми над якими працювали дирекція, педагогічні колективи протягом навчального року. Зокрема, наголошено, що на засіданнях педагогічних рад, методичних днях, нарадах основною метою навчально-виховного процесу є створення оптимальних умов для творчого, інтелектуального, духовного розвитку учнівської молоді, також обговорювалися можливі впровадження якісно нових форм і методів організації проведення гурткових занять, масово-виховних заходів, навчально-пізнавальних екскурсій, конкурсів, екологічних акцій, виставок тощо.

З метою вдосконалення змісту, шляхів покращення і підвищення фахового рівня та педагогічної майстерності колективу у ЗОЕНЦ проведено 8 засідань методичних днів, на яких виступило 17 педагогів. Однією із важливих форм роботи з учнівською молоддю, на яку дирекція націлювала педагогів і забезпечувала передумови її реалізації, були організація та проведення масово-виховних заходів, як профільного біологічного, еколого-природоохоронного, так і навчально-розважального характеру.

Відділом екології та природоохоронної роботи проведено координаційну роботу із залучення юннатів і педагогів ЗОЕНЦ та області до наступних профільних масово-виховних заходів: Міжнародний день охорони тварин, Друге життя побутовим відходам, Всесвітній день водно-болотних угідь, Всесвітній день лісів, День охорони птахів, Міжнародний день захисту навколишнього природного середовища, Днів зимуючих птахів тощо.

Крім того, організовано участь юннатів у всеукраїнських природоохоронних акціях, конкурсах: „Допоможи пташкам взимку”, „Збережемо красу Карпат”, „Годівничка”, „День зустрічі птахів”; „Зробимо Україну чистою”, обласний етап Всеукраїнського юнацького фестивалю „В об’єктиві натураліста”; конкурс-огляд кращого малюнку на тему „Збережи давкілля! Не викидай використані батарейки та енергоощадні лампи на смітник”. Малюнки всіх учасників конкурсу включені до 11 випуску Еколого-освітнього альманаху. Також юннати взяли участь у Міжнародному екологічному конкурсі „Веломанія”, Всеукраїнській олімпіаді „Dream EKO”  міжшкільному екологічному проекті для учнівської молоді.

Дитячий колектив ЗОЕНЦ під назвою „Екотайм” взяв участь у конкурсі „Земля  наш спільний дім”, за оцінюванням журі здобув призове місце. Традиційно, Долина нарцисів тринадцятий рік поспіль збирає юних натуралістів області на фестивалі „Золотий нарцис  2015”, де команда юних екологів ЗОЕНЦ виборола почесне III місце.

Відділом біології та дослідно-експериментальної роботи проведено координаційну роботу із залучення юннатів до наступних всеукраїнських та обласних заходів та конкурсів: „Дослідницький марафон”, „Парад квітів біля школи”, „Юннатівський зеленбуд”, конкурс-огляд на кращу навчально-дослідну земельну ділянку навчального закладу, конкурс юних зоологів і тваринників „Юний дослідник”, конкурс дитячого малюнку „Зоологічна галерея”,, „Україна – сад”, „Дотик природи”, „Галерея кімнатних рослин”, „Плекаємо сад”, конкурс винахідницьких і раціоналізаторських проектів еколого-натуралістичного напряму. Кращі творчі об’єднання та юннати відмічені грамотами ЗОЕНЦ, листами подяки НЕНЦ та ЗОЕНЦ.

В літній період обласний екоцентр провів Всеукраїнський семінар-тренінг для координаторів програми GLOBE в Україні, учасниками якого стали 16 педагогів з різних областей України. У рамках семінару-тренінгу проводились практичні заняття, щорічне звітування координаторів програми GLOBE про роботу в областях, навчально-пізнавальні екскурсії, обговорення планів щодо розвитку програми в Україні на 2015-2016 рр., творчі зустрічі з провідними вченими, обмін досвідом роботи

В червні було проведено ІV Всеукраїнський експедиційно-польовий збір команд юних ботаніків „Природно-заповідні території як осередки збереження природної та інтродукованої флори”. У зборі взяли участь команди із 16 областей України, у рамках якого було проведено наукові дослідження рослинного світу Закарпаття, екскурсії, польові практикуми, фотовиставка „Червонокнижні рослини нашого регіону”, конкурс-захист науково-дослідницьких робіт на тему „Природно-заповідний фонд та його роль у збереженні фіторізноманіття”, захист навчальних проектів учасників за результатами ботанічних практикумів. За результатами конкурсу-захисту дослідницьких робіт команда Закарпатської області посіла ІІІ місце, за підсумками захисту навчальних проектів ботанічних практикумів – ІІ місце

Таким чином, завдяки проведеній адміністрацією та всім колективом роботі, традиційній увазі з боку департаменту освіти і науки ОДА до позашкільних закладів еколого-натуралістичного спрямування, своєчасній фінансовій підтримці колективу ЗОЕНЦ вдалося успішно завершити 2014/2015 навчальний рік, реалізувавши навчально-виховний процес і заплановані адміністративно-господарські заходи в напрямі зміцнення навчально-методичної і матеріально-технічної бази закладу.

На завершення засідання наради присутнім були надані консультації та поради з різних питань, що виникали в процесі роботи, а також роздано інформаційні методичні матеріали, буклети, 16-й випуск інформаційного збірника „Бібліотечка позашкільника”, підготовлені інформаційно-методичним відділом ЗОЕНЦ.

При підведенні підсумків наради була затверджена програма дій у новому 2015/2016 навчальному році:

  • забезпечення якості надання освітніх послуг шляхом упровадження сучасних організаційно-педагогічних технологій;
  • неухильне виконання навчально-виховного процесу згідно вимог МОН України , вказівок НЕНЦ;
  • збереження контингенту дітей, охоплених позашкільною освітою;
  • регулювання діяльності дитячого самоврядування;
  • залучення до процесу діяльності закладів батьків, громадських діячів, створення батьківських громад;
  • результативна співпраця з науковими установами, науковцями, практичними діячами природоохоронної справи.

PB050053

PB050056

PB050068

PB050073

PB050078

Бурак Г.Й., методист відділу
інформаційно-методичної роботи ЗОЕНЦ.

Поділитися
Ви можете залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.


Залишити коментар