Весна на Закарпатті | Національний еколого-натуралістичний центр *** Продовжується формування «Першого українського віртуального гербарію юного натураліста» *** Розпочато створення «Всеукраїнського методичного онлайн хабу» – систематизованого навігаційного онлайн сховища методичних матеріалів та рекомендацій *** квітень-листопад 2024 року - триває оформлення дослідження щодо цвітіння води, документування і підготовка відеоматеріалу та реєстрація в науково-освітньому проєкті «Вчителі та учні досліджують явище цвітіння водойм в Україні» у 2024 році (заочно) 16-18 квітня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу молодіжних проектів з енергоефективності «Енергія і середовище» (очно) *** до 20 квітня 2024 року - надсилання конкурсних робіт на Всеукраїнський конкурс «День зустрічі птахів» (заочно) *** до 26 квітня 2024 року - надсилання конкурсних робіт на Всеукраїнський есе патріотично-громадянської тематики «Єднанням сильні!» (заочно) *** 27-29 квітня 2024 року - фінал Міжнародної екологічної олімпіади наукових проєктів з охорони довкілля «DreamECO» (змішаний формат) *** до 28 квітня 2024 року - подання матеріалів на проєкт «ЄНОТІК» (заочно) *** до 03 травня 2024 року - триває подання матеріалів на участь у Всеукраїнській кампанії «Історія моєї школи» (заочно) *** 07 - 09 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу винахідницьких і раціоналізаторських проєктів еколого-натуралістичного напряму (очно або дистанційно) *** 15 - 30 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу «Парки – легені міст і сіл» (заочно) *** 21 - 23 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу дослідницько-експериментальних робіт з природознавства «Юний дослідник» (очно) *** 22 - 24 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу «Земля – наш спільний дім» (змішаний формат) *** 28 - 30 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського турніру з природничих дисциплін «NATURE» (очно) *** вересень 2023 року-травень 2024 року - триває Всеукраїнська інтернет-олімпіада «Крок до знань» у 2023/2024 навчальному році (онлайн, дистанційно) *** серпень 2023 р. - липень 2024 р. - Рік клімату та вуглецевої кампанії (акція за міжнародною програмою GLOBE) (заочно) *** 24 - 26 вересня 2024 року - фінал Всеукраїнського екологічного конкурсу «Eco-Hackathon» у 2024 році (очно або онлайн) *** до 1 жовтня 2024 року - Надсилання фотоматеріалів до «Першого українського віртуального депозитарію-визначника юного натураліста» (заочно) *** до 15 листопада 2024 року - триває подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс «Птах року – 2024» (заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс рукописів навчальної літератури та віртуальних освітніх ресурсів з еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти «Нове позашкілля»(заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнську виставку видавничої продукції з позашкільної освіти (Заочні педагогічні читання «Позашкільна педагогіка»)(заочно)


Весна на Закарпатті

Весна на Закарпатті завітала і до дітей переселенців. Днями, 1 квітня, керівницями гуртків ЗОЕНЦ Мариною Миколаївною Павко та Ганною Миколаївною Андрусь проведено заняття в коледжі інформатики м. Ужгород з дітьми переселенців віком 7-12 років з міст Маріуполь, Коростень, Житомир. Тема заняття – „Весна на Закарпатті”.
На початку заняття діти знайомилися один з одним за допомогою гри „Давайте познайомимося!”. Маленькі гості  назвали, з яких куточків України приїхали. Закріпили свої міста прапорцями на карті України.
Грали з повітряними кульками в ігри-руханки  „Ми – єдина Україна”.
Діти називали прикмети весни: тепле сонечко, веселка після дощу, квітнуть дерева (алича, абрикос, персик, яблуня, вишня, черешня та магнолія і сакура); розпускаються перші весняні квіти (пролісок, нарцис, тюльпан); прилітають птахи (шпаки, лелеки, чаплі, журавлі, дикі гуси); прокидаються від сну тварини (ведмідь, їжак, бабак). Назване  закріплювали на дошці.
Маленькі гості також зображували весну на папері.
В кінці заняття – світлина на згадку. Було  цікаво і захоплююче.

Ганна АНДРУСЬ,
керівниця гуртків ЗОЕНЦ

Найдосконалішим аеронавтам присвячувалося заняття в ЗОЕНЦ для дітей переселенців

Мова, звичайно, йде про пернатих друзів. У Закарпатському еколого-натуралістичному центру учнівської молоді напередодні Міжнародного дня птахів, не зважаючи на дощову днину, керівниці гуртків Людмила Бокій та Марина Павко у зеленому класі ознайомили дітей переселенців з Харківщини із пташками, що живуть на території юннатівського дендропарку. А це горобець хатній, синиці велика і блакитна, горихвістка – чорнушка, сойка, сіра ворона, сорока, вивільха, дрізд чорний, шпак, плиска біла, зяблик, волове очко, припутень, ластівка сільська, зеленяк, дятли строкатий, сірійський  та зелений. Всього більше 20 видів. Діти розділили птахів за способом їх життя на осілі, перелітні та кочові.
Школярі дізнались, що на Землі проживає 50 мільярдів птахів, з яких найбільше горобців хатніх. Проте останнім часом різко скорочується їхня чисельність. Олександр Геревич, директор ЗОЕНЦ, відвідуючи заняття, пояснив, що розгадка можливо криється у кормовій базі.  Хоч основним кормом для горобців є їжа рослинного походження у період вигодовування пташенят вони стають ентомофагами, тобто поїдають та приносять потомству безліч комах та гусениць. Людина для боротьби зі шкідниками сільськогосподарських культур  часто застосовує не властиві для природи речовини – гербіциди, пестициди, інсектициди, тобто для комах отруйні, які потім і потрапляють у травну систему птахів. Цим найвірогідніше і пояснюється значне зменшення кількості горобців.
А наскільки корисний цей пернатий у сільському господарстві, варто згадати  Китай. Там люди звинуватили птахів у  поїданні насіння соняшників та рису і вирішили їх повністю винищити. В результаті, урожай рису, соняшника, злаків майже повністю з’їли гусениці, якими раніше харчувалися горобці. Над населенням повисла небезпека голоду. Горобців довелося терміново завозити з Монголії.
Тому необхідно завжди пам’ятати про роль  горобців у  „лікуванні” городів садів, ягідників, виноградників, сільськогосподарських угідь, взагалі зелених зон і не звертати уваги на скльовану пташкою ягоду.
Для закріплення знань  діти залюбки пограли у вікторину. Із запропонованих букв вони складали назви птахів. Найважче „складався” шишкар, проте цей птах викликав найбільшу зацікавленість у дітей, особливо, йогоперехрещений наддзьобок і піддзьобок. Така незвична будова дзьобу дозволяє без перешкод витягувати насіння з шишок. Тому і взимку шишкар не голодує.
Заняття допомогло дітям переселенців отримати додаткові знання про пернатих і, що важливо зараз,  покращити психологічний стан.

Людмила БОКІЙ
завідувачка відділу інформаційно-методичної роботи;

Марина ПАВКО
керівниця гуртків

Майстер клас з виготовлення „янголів-оберегів” для вимушених переселенців та гуртківців ЗОЕНЦ

30-31 березня педагоги Закарпатського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді Оксана Кремінь, Мирослава Вайдич, Юліанна Курак провели майстер клас з виготовлення „янголів-оберегів” для вимушених переселенців, дітей співробітників Харківського державного біотехнологічного університету, читачів Закарпатської обласної бібліотеки для дітей і юнацтва та для вихованців гуртка „Юні квітникарі”.
Ніхто не може бути байдужим та стояти осторонь тих страшних подій, які сьогодні відбуваються на теренах нашої держави. Кожен патріот України намагається стати корисним і надати будь-яку допомогу для українських воїнів. Йти до перемоги нам допомагають наші захисники, наші охоронці.
Тож дітки також долучились допомогти військовим, підтримати їх патріотичний дух теплом своїх сердець і думок. Ангелики, старанно, з щирою дитячою любов’ю виготовлені своїми руками,  будуть нагадувати нашим воїнам про те, що вони не самі, з ними їх Янгол-охоронець. Щирі слова підтримки та віри в перемогу писали учасники заходу на патріотичних листівках.
Цікавим етапом майстер класу стало знайомство дітей між собою. На символічному гроні калини дітки писали своє ім’я та назву свого міста.
Військовим дуже приємно отримувати подарунки від дітей. Такі прояви дитячої турботи сильно підтримують солдат під час несення служби. Переконані, що вони стануть справжнім оберегом хлопцям на передовій.
Захід проведено у рамках співпраці Закарпатського обласного еколого-натуралістичного центру (ЗОЕНЦ) з Інститутом еколого-релігійних студій (IERS)  за підтримки Союзу охорони природи Німеччини (NABU).

Оксана КРЕМІНЬ,
завідувачка відділу організаційно-масової роботи ЗОЕНЦ

Поділитися
Ви можете залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.


Залишити коментар