Відбулася обласна нарада «Пріоритети та виклики розвитку еколого-натуралістичної освіти Луганщини: патріотизм, безпека, практичність» | Національний еколого-натуралістичний центр *** Продовжується формування «Першого українського віртуального гербарію юного натураліста» *** Розпочато створення «Всеукраїнського методичного онлайн хабу» – систематизованого навігаційного онлайн сховища методичних матеріалів та рекомендацій *** квітень-листопад 2024 року - триває оформлення дослідження щодо цвітіння води, документування і підготовка відеоматеріалу та реєстрація в науково-освітньому проєкті «Вчителі та учні досліджують явище цвітіння водойм в Україні» у 2024 році (заочно) *** до 26 квітня 2024 року - надсилання конкурсних робіт на Всеукраїнський есе патріотично-громадянської тематики «Єднанням сильні!» (заочно) *** 27-29 квітня 2024 року - фінал Міжнародної екологічної олімпіади наукових проєктів з охорони довкілля «DreamECO» (змішаний формат) *** до 28 квітня 2024 року - подання матеріалів на проєкт «ЄНОТІК» (заочно) *** до 03 травня 2024 року - триває подання матеріалів на участь у Всеукраїнській кампанії «Історія моєї школи» (заочно) *** 07 - 09 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу винахідницьких і раціоналізаторських проєктів еколого-натуралістичного напряму (очно або дистанційно) *** 15 - 30 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу «Парки – легені міст і сіл» (заочно) *** 21 - 23 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу дослідницько-експериментальних робіт з природознавства «Юний дослідник» (очно) *** 22 - 24 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу «Земля – наш спільний дім» (змішаний формат) *** 28 - 30 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського турніру з природничих дисциплін «NATURE» (очно) *** вересень 2023 року-травень 2024 року - триває Всеукраїнська інтернет-олімпіада «Крок до знань» у 2023/2024 навчальному році (онлайн, дистанційно) *** серпень 2023 р. - липень 2024 р. - Рік клімату та вуглецевої кампанії (акція за міжнародною програмою GLOBE) (заочно) *** 24 - 26 вересня 2024 року - фінал Всеукраїнського екологічного конкурсу «Eco-Hackathon» у 2024 році (очно або онлайн) *** до 1 жовтня 2024 року - Надсилання фотоматеріалів до «Першого українського віртуального депозитарію-визначника юного натураліста» (заочно) *** до 15 листопада 2024 року - триває подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс «Птах року – 2024» (заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс рукописів навчальної літератури та віртуальних освітніх ресурсів з еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти «Нове позашкілля»(заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнську виставку видавничої продукції з позашкільної освіти (Заочні педагогічні читання «Позашкільна педагогіка»)(заочно)


Відбулася обласна нарада «Пріоритети та виклики розвитку еколого-натуралістичної освіти Луганщини: патріотизм, безпека, практичність»

22 лютого 2023 року відбулась обласна нарада з відповідальними за еколого-натуралістичний напрям роботи з учнівською молоддю в закладах освіти територіальних громад та керівниками гуртків закладів позашкільної освіти. У нараді взяли участь 39 представників відділів, відповідальних за позашкільну освіту в громадах області, а також педагоги закладів позашкільної освіти.

В роботі наради взяла участь заступник голови обласної військової адміністрації Катерина Миколаївна Безгинська, яка у своєму виступі чітко означила пріоритетні напрями позашкільної освіти за еколого-натуралістичним напрямом роботи. Вона підкреслила, що разом зі значними руйнаціями житла та інфраструктури, область зазнала і продовжує зазнавати значні втрати природного комплексу нашої рідної Луганщини.

Також вона зазначила, що це вкрай правильно, що поряд з вирішенням поточних завдань, педагоги розглядають питання які постануть після деокупації області. Враховуючи те, що відновлення природи рідного краю, і зокрема лісів, буде доволі довгим у часі – то вже сьогодні треба готувати учнівську молодь до цього процесу. Заступник голови облдержадміністрації зазначила, що еколого-натуралістичний напрям роботи з учнівською молоддю може відіграти значну роль у подоланні негативних явищ посттравматичного стресового розладу у дітей та надання їм навичок самозабезпечення якісними тваринними і рослинними продуктами харчування після деокупації, особливо тих хто проживає у приватному секторі. Також було наголошено на значному потенціалі цього напряму роботи в національно-патріотичному вихованні та створенню умов для розвитку громадянського руху серед молоді. Саме у практичності еколого-натуралістичного напряму роботи – значний потенціал його підтримки на рівні громад. При цьому головний акцент Катериною Безгінською був зроблений на безпековій складовій в організації навчального процесу як сьогодні, так і, особливо, після деокупації області.

З вітальними словами до учасників наради звернулася Тетяна Ткачова, заступник директора Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації, яка зазначила, що даний напрям роботи має значний досвід розвитку та вміння ефективної адаптації до складних умов, з урахуванням регіональних потреб у руслі світових тенденцій екологізації системи освіти. І це є важливим чинником, враховуючи, що Україна впевнено рухається до Європейського Союзу. Також вона поставила завдання колективу Луганського обласного центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді (ОБЛЦЕНТУМ) розробити концепцію розвитку напряму роботи в області та декілька варіантів моделей системи освіти громад, з урахуванням їх специфіки на період після деокупації області.

Перед учасниками наради виступив директор Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді Міністерства освіти і науки України (НЕНЦ), доктор педагогічних наук, професор, академік Академії вищої школи Володимир Валентинович Вербицький. Темою його виступу стали питання розвитку позашкільної еколого-натуралістичної освіта у європейському вимірі розвитку освіти України. Він окреслив основні напрями модернізації позашкільної освіти відповідно до викликів сьогодення та європейського виміру розвитку освіти України. Значну увагу у своєму виступі Володимир Вербицький приділив питанням розвитку серед учнівської молоді питанням цифрової та економічної грамотності, вмінню на практиці застосовувати отриманні компетентності. Саме це вигідно вирізняє позашкільну освіту в цілому, особливо еколого-натуралістичний напрям. Також він засвідчив беззаперечну підтримку у відбудові напряму роботи на Луганщині з боку НЕНЦу, як провідного закладу позашкільної освіти Міністерства освіти і науки України. Було відмічено, що пори складну ситуацію, яка склалася в регіоні, учнівська молодь Луганщини засвідчує свою відданість Україні, кращим традиціям еколого-натуралістичному руху. Також, враховуючи, що територія області знаходиться в тимчасовій окупації, він запропонував використовувати можливості очолюваного ним Центру для проведення офлайн заходів педагогічної громади Луганщини. Володимир Вербицький побажав учасникам наради успішної роботи, скорішої Перемоги та відбудови системи освіти на Луганщині.

Під час наради були розглянуті актуальні питання сучасного стану еколого-натуралістичного напряму роботи в освітньому просторі області, проблеми та виклики сьогодення та на перспективу. Ці питання висвітив у своєму виступі директор Луганського обласного центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді Володимир Яковлєв. В ньому були глибоко проаналізовані основні проблеми та виклики, які стануть перед позашкіллям області в цілому та еколого-натуралістичним напрямом, після деокупації. Водночас були запропоновані декілька варіантів інтеграції повноцінної позашкільної та позакласної роботи в заклади освіти громад, спираючись саме на практичну складову еколого-натуралістичного напряму роботи. Також були розглянуті основні питання активізації участі учнівської молоді в масових заходах за напрямом роботи у І півріччі 2023 року, який буде обумовлений тільки дистанційною формою навчання. Окремо було розглянуто питання використання природної арт-терапії як шлях психоемоційної реабілітації та подолання наслідків посттравматичного стресового розладу (ПТСР) серед учнівської молоді Луганщини.

В процесі обговорення актуальних питань, учасники наради, відзначили своєчасність та актуальність піднятих питань. В процесі дискурсів заступник директора Департаменту Тетяна Ткачова звернулась до Володимира Вербицького з проханням про активізацію на всеукраїнському рівні обговорення питання фінансування позашкілля за рахунок освітньої субвенції. Вона запевнила Володимира Валентиновича в тому, що позашкільна освіта Луганщини була і буде серед пріоритетів обласного керівництва та Департаменту освіти і науки, як важлива складова не тільки освіти, а і громадянського виховання. Позашкілля Луганщини, в умовах війни, засвідчила свою стійкість, незламність і патріотизм. Тетяна Ткачова також зазначила, що вже зараз обласна військова адміністрація та Департамент освіти і науки ведуть перемовини з іноземними партнерами щодо відбудови системи освіти Луганщини, і позашкілля там розглядається як невід’ємна її частина. Водночас було зазначено, що на першому етапі, після деокупації, малі громади не зможуть розвивати цю галузь, як з-за ресурсного потенціалу, так і виходячи з демографічної ситуації і безпекової складової. Тому буде підвищуватись роль обласних профільних закладів позашкільної освіти. Було запропоновано декілька ініціатив щодо обласних акцій україно-європейського єднання та обласних хабів позашкільної освіти, з метою забезпечення рівного доступу до якісної позашкільної освіти учнівської молоді всіх громад Луганщини. Була відзначена значна інформаційно-просвітницька та методична роль сайту НЕНЦ, висловлені побажання щодо посилення методичного супроводу напряму роботи, врахуванні певних логістичних перешкод в участі учнівської молоді в заходах за напрямом роботи тощо. Багато питань залишились відкритими до того часу, коли відбудеться повна деокупація області. В цілому нарада стала своєрідним дороговказом та відправною точкою до фактичної розбудови позашкільної освіти Луганської області на нових сучасних засадах.

Поділитися
Ви можете залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.


Залишити коментар