ДЕКЛАРАЦІЯ зустріч координаторів програми GLOBE жовтень, Латвія, 2023 р.

ДЕКЛАРАЦІЯ (зустріч координаторів програми GLOBEжовтень, Латвія, 2023 р. )

Добрий день, шановна спільнота.

Дозвольте передати вітальні слова від Міністерства освіти і науки України, Національного координатора програми – директора Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді МОН України, доктора педагогічних наук, професора Володимира Вербицького.

В НЕНЦ створена команда із педагогів, які координують і впроваджують ідеї  Міжнародної програми GLOBE в Україні, навіть в умовах, коли російські окупанти чинять злочини проти довкілля України:

– Національний координатор програми – Володимир Вербицький;

– помічник національного координатора, регіональний менеджер – Юлія Клецова;

– менеджер із зовнішніх зв’язків – Ілона Михальчук.

З метою розвитку і координації програми GLOBE в Україні створена Всеукраїнська рада регіональних координаторів програми GLOBE в Україні, до складу якої входять активні педагоги із шести регіонів України: Чернігівської, Чернівецької, Житомирської, Рівненської, Івано-Франківської областей  та м. Київ. На сайті НЕНЦ створено розділ Міжнародної науково-освітньої програми GLOBE (www.nenc.gov.ua/globe), який присвячений діяльності освітянської спільноти України в цій програмі. У Фейсбук створено сторінку GLOBE в Україні.

Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді Міністерства освіти і науки України є провайдером з екологічної освіти і виховання учнівської молоді в Україні. Наразі Заклад координує діяльність обласних, районних та міських еколого-натуралістичних центрів, станцій юних натуралістів, профільних філій, дитячих ботанічних садів, профільних відділів палаців та будинків творчості дітей та юнацтва. Еколого-натуралістичним напрямом охоплено понад 84940 вихованців, учнів, слухачів за аграрним, еколого-біологічним, хімічним профілями. Кількість проєктів, конкурсів, акцій та інших масових заходів з учнівською молоддю за еколого-натуралістичним напрямом щорічно становить більше 70, а в окремі роки, з урахуванням обласних етапів та регіональних заходів становить більше 100. На платформі НЕНЦ МОН України започатковано екологічний інформаційний вісник «ЕКОНАБАТ», мета якого – виявлення, фіксація доказів для подальшого притягнення до відповідальності російського агресора за спричинені в Україні злочинні дії, що можуть призвести до екологічної катастрофи (екоциду). В Україні програма GLOBE була впроваджена в 1999 році, а з 2001 р. Національним координатором програми GLOBE в Україні є директор Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді МОН України, доктор педагогічних наук, професор Володимир Вербицький. Протягом декілька років Україна була членом Колегії GLOBE регіону Європи та Євразії.

На сьогодні мережа закладів освіти в Україні, що працюють за програмою GLOBE, включає 608 заклади загальної середньої та позашкільної освіти. 453 вчителів, більш ніж 4,000 учнів залучені до участі в програмі GLOBE, проведено 112 727 спостережень. І це не остаточна цифра, майже кожного дня реєструється новий заклад чи вчитель, який готовий пройти навчання, та заохочувати учнів до програми GLOBE навіть попри війну в нашій державі. Всі ми розуміємо що:

  • GLOBE корисний для навколишнього середовища
  • GLOBE – це платформа для співпраці
  • GLOBE розвиває навички та компетенції 

Що ми робимо в рамках програми:

  • кожного навчального року, ми як координатори в Україні інформуємо наших вчителів і учнів про програми які проводить GLOBE, про новини, семінари, запрошуємо доєднатись до вебінарів, і т.інш.;
  • Всеукраїнський навчальний тренінг для координаторів програми GLOBE в Україні;
  • Всеукраїнський конкурс «Календар GLOBE»;
  • Всеукраїнська учнівська фенологічна кампанія «Вишнева Україна»
  • Всеукраїнський конкурс-огляд «Географічний майданчик в дії»;
  • Всеукраїнські GLOBE Ігри;
  • Всеукраїнський онлайн фотоконкурс «Україна Яблунева 2023»

Започатковані декілька міжнародних проєктів співпраці. Зокрема досить успішним виявився проєкт з Ізраїлем (Івано-Франківська міська дитяча екологічна станція). Наша колега присутня на зустрічі.

Зрозуміло, що віна в Україні внесла свої корективи. Але, не зважаючи на військову агресію  росії, яка нажаль, і досі триває, українські вчителі і діти продовжують активно приймати участь у Міжнародній програмі GLOBE.

Загальна інформація про стан екології в Україні у зв’язку із військовою агресією.

В Україні критично низька частка територій природно-заповідного фонду – 6,8 відсотка площі території. У більшості країн Європи площі, зайняті природоохоронними територіями, становлять у середньому 15 відсотків. Європейський зелений курс ставить за мету досягнення частки збережених природних екосистем до 30 відсотків.

Внаслідок військової агресії, в зоні бойових дій знаходились території 900 об’єктів природно-заповідного фонду площею 1,24 млн. га, близько 200 територій Смарагдової мережі площею 2,9 млн. га.

За даними Програми Організації Об’єднаних Націй з навколишнього середовища, через збройну агресію Російської Федерації проти України зруйновані екосистеми на території щонайменше 530 тис. гектарів, у тому числі у 18 природоохоронних територіях загальною площею 80 тис. гектарів. Дані Організації Об’єднаних Націй свідчать, що територія Донецької та Луганської областей перебуває на порозі екологічної катастрофи, причиною якої є забруднення повітря, ґрунту і води.

Ще одну загрозу, яку принесла війна – це мінування території населених пунктів, сільськогосподарських угідь, транспортної інфраструктури, тощо. За даними Асоціації саперів України понад 80,5 тис. км2 території України заміновано, що спричинило до часткового або повного вилучення земель (ґрунтів) з господарського використання до повного розмінування.

Тут ми підійшли ще до одного аспекту екологічного геноциду – міжнародного тероризму на ядерних об’єктах: захоплення, пошкодження, вплив на функціонування ядерних об’єктів, що може призвести до виникнення аварій глобального масштабу.

Зазначені вище екологічні ризики є наслідком військової інтервенції. У сукупності ці ризики завдають значного впливу на природні ландшафти в межах яких, за даними Української природоохоронної групи (UNCG), 44 % найцінніших природних територій України охоплені війною.

Території, які завжди були під особливою охороною держави, зазнають варварського використання або прямого знищення. Наприклад, на території Чорнобильського радіаційного екологічного біосферного заповідника, який віднесено до території Смарагдової мережі (Chornobylskyi Biosphere Reserve, UA0000046), було виявлено 31 осередок пожеж на площі 10111 га. Внаслідок пожеж на цій території пошкоджено цінні оселища на відтворення яких потрібно час.

В районі Херсону окупанти підпалили Дніпровські плавні, які також входять до територій Смарагдової мережі – Нижній Дніпро (Lower Dnipro, UA0000192). Всі ці дії призводять до порушення спокою диких тварин, зменшення біорізноманіття, пошкодження або знищення цінних біотопів, оселищ, які занесено до Резолюції 4 та 6 Бернської конвенції – конвенції про охорону дикої флори і природних середовищ існування в Європі.

З кожним днем війни збільшуються екологічні втрати. Україна чітко засвідчує та документує дії окупанта щодо проявів екоциду на нашій території.

Наші плани:

На основі тенденцій розвитку європейської освіти та потреб української позашкільної освіти можна виділити декілька пріоритетних напрямків розвитку програми GLOBE в Україні:

  • тренінги з проблемно-орієнтованого навчання на прикладі GLOBE для педагогів;
  • міжнародна співпраця (через білатеральні проекти та онлайн-співпрацю);
  • учнівські дослідницькі проекти (заохочення до використання даних GLOBE та участі у Віртуальній ярмарці 2024;
  • громадянська наука – залучення широкої маси населення до програми (через використання цифрових технологій – додатків для смартфону та популяризації) ;
  • фандрайзінг (пошук спонсора програми залишається одним із пріоритетних завдань).

У 2024 році ми будем відзначати 25-ти річчя Міжнародної програми GLOBE в Україні. НЕНЦ, як координатор програми в Україні, планує проведення Всеукраїнського GLOBE марафону і як підсумок – запрошення найкращих команд до участі у Всеукраїнських GLOBE Іграх (літо 2024, м. Київ, табір «Юннат» НЕНЦ).  Запрошуємо і вас доєднатися!

Щиро дякую

 

Опубліковано у Новини. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *