Зимовий облік птахів Побужжя та спостереження за ними у січні юних орнітологів Голосківського ліцею | Національний еколого-натуралістичний центр *** Продовжується формування «Першого українського віртуального гербарію юного натураліста» *** Розпочато створення «Всеукраїнського методичного онлайн хабу» – систематизованого навігаційного онлайн сховища методичних матеріалів та рекомендацій *** квітень-листопад 2024 року - триває оформлення дослідження щодо цвітіння води, документування і підготовка відеоматеріалу та реєстрація в науково-освітньому проєкті «Вчителі та учні досліджують явище цвітіння водойм в Україні» у 2024 році (заочно) *** до 26 квітня 2024 року - надсилання конкурсних робіт на Всеукраїнський есе патріотично-громадянської тематики «Єднанням сильні!» (заочно) *** 27-29 квітня 2024 року - фінал Міжнародної екологічної олімпіади наукових проєктів з охорони довкілля «DreamECO» (змішаний формат) *** до 28 квітня 2024 року - подання матеріалів на проєкт «ЄНОТІК» (заочно) *** до 03 травня 2024 року - триває подання матеріалів на участь у Всеукраїнській кампанії «Історія моєї школи» (заочно) *** 07 - 09 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу винахідницьких і раціоналізаторських проєктів еколого-натуралістичного напряму (очно або дистанційно) *** 15 - 30 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу «Парки – легені міст і сіл» (заочно) *** 21 - 23 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу дослідницько-експериментальних робіт з природознавства «Юний дослідник» (очно) *** 22 - 24 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу «Земля – наш спільний дім» (змішаний формат) *** 28 - 30 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського турніру з природничих дисциплін «NATURE» (очно) *** вересень 2023 року-травень 2024 року - триває Всеукраїнська інтернет-олімпіада «Крок до знань» у 2023/2024 навчальному році (онлайн, дистанційно) *** серпень 2023 р. - липень 2024 р. - Рік клімату та вуглецевої кампанії (акція за міжнародною програмою GLOBE) (заочно) *** 24 - 26 вересня 2024 року - фінал Всеукраїнського екологічного конкурсу «Eco-Hackathon» у 2024 році (очно або онлайн) *** до 1 жовтня 2024 року - Надсилання фотоматеріалів до «Першого українського віртуального депозитарію-визначника юного натураліста» (заочно) *** до 15 листопада 2024 року - триває подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс «Птах року – 2024» (заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс рукописів навчальної літератури та віртуальних освітніх ресурсів з еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти «Нове позашкілля»(заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнську виставку видавничої продукції з позашкільної освіти (Заочні педагогічні читання «Позашкільна педагогіка»)(заочно)


Зимовий облік птахів Побужжя та спостереження за ними у січні юних орнітологів Голосківського ліцею

Верхнє Побужжя. Хмельниччина. Спостерігаючи за погодою і птахами, юні голосківські орнітологи В.О.Новака зафіксували, що найбільш контрастний тиждень цьогорічної зими 17-24 січня розпочався сильними морозами, до -20 градусів Цельсія, суцільним сніговим покривом до 5 см і сонячною безвітряною погодою (мороз і сонце – красива зима), а закінчився – температурою +3 (навіть вночі), низькою суцільною хмарністю, високою вологістю і повною відсутністю снігу.

За таких умов русло Бугу на Летичівщині залишалось незамерзлим лише в селі Голоскові на ділянці потужних джерел та біля мосту поблизу села Русанівці.

Як показали спостереження в ці дні, на полях, у тих місцях, де ще у грудні тримались зграї в’юркових по кілька сотень особин, нині – одиниці птахів. Зрідка можна лише побачити поодиноких канюків звичайних чи зимняків, які полювали на мишей, або невеличкі зграйки коноплянок чи вівсянок звичайних, що перелітали з поля у село. З рідкісних видів трапився рогатий жайворонок, пролітна зграйка якою з 12 особин кочувала на захід.

А Голосківські джерела продовжували «операцію» з порятунку навколоводних та інших птахів. Кількість птахів тут стала ще більшою, ніж в грудні: появилась сіра чапля, (а на Бузі, ближче до Русановець, – чепури великі), крижнів зібралось до 70 особин, чирянок малих (тільки самці) – 2 (раніше – було їх 3, очевидно, одного таки зловив великий яструб), пірникіз малих – вже 7, рибалочок – 2-3, пастушок (так і тримається поблизу джерела №5), дятлів звичайних – пара, жовн сивих – 1-2, чорних дроздів – 1-2, кілька вівсянок очеретяних і звичайних, вільшанок – 2-3, волових очок – 3-4, синиць довгохвостих – до 10, снігурів – до 5 та чимало більш звичайних зимуючих видів. Продовжують тут відпочивати на вербах і, за нагоди, полювати на живність канюк звичайний (їх вже 2), яструби великий і малий. Саме взимку в таких доступних місцях юним орнітологам гуртка «Aves» зручно набувати навичок розпізнавання птахів та вміло вибирати місце для спостереження.

На шкільному кутку села на годівницях і разом з домашньою птицею продовжує щодня годуватись до 300 польових горобців, до 100 хатніх горобців, пара сирійських дятлів, самець дятла звичайного, дятел малий, 1-3 синиці блакитні, зеленяк. Побільшало вівсянок звичайних: до 45-50, великих синиць – до 25-30, а горлиць – зменшилось до 11, оскільки великі яструби продовжують їх відловлювати. Вдалось спостерігати одночасне полювання самки і молодого великого яструба на горлиць. Заклопотані полюванням яструби не звертали уваги на юних спостерігачів, хоча літали і робили заходи на горлиць в 4-5 м від них, допоки ті не кинули у їх сторону сніжкою. Крім того, щодня прилітають полювати на горобців 1-2 малих яструби, а ці ще менш лякливі за великих яструбів.

До годівниць у шкільному парку прилітали до 30 синиць великих, до 10 горобців польових і вівсянок звичайних, кілька горобців хатніх, поодинці – синиця блакитна, гаїчка болотяна, повзик, дятел звичайний і самець зяблика. На ялинах і туях годувалось до 10 чижів, поодинокі снігурі, підкоришник.

У селі появились шпаки (понад 30 ос.). Вони разом з чикотнями (їх до 150 особин) годуються у дворах, де лишився мерзлий виноград або яблука. У місця днювання на туях продовжують триматися 6 сов вухатих.

Зима минула свій екватор, про що свідчать перші спроби весняних пісень синиці великої, повзика і шлюбний «дріб» дятла сирійського.

Цікаво, що ж нового й цікавого принесе цьогорічний лютий допитливим юним орнітологам Подільського орнітологічного клубу «АVES»?…

Олена Зотова, методист Хмельницького ОЕНЦУМ

Поділитися
Ви можете залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.


Залишити коментар