Діяльність керівників гуртків та вихованців Миколаївського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді у різдвяний та передноворічний час | Національний еколого-натуралістичний центр *** Продовжується формування «Першого українського віртуального гербарію юного натураліста» *** Розпочато створення «Всеукраїнського методичного онлайн хабу» – систематизованого навігаційного онлайн сховища методичних матеріалів та рекомендацій *** квітень-листопад 2024 року - триває оформлення дослідження щодо цвітіння води, документування і підготовка відеоматеріалу та реєстрація в науково-освітньому проєкті «Вчителі та учні досліджують явище цвітіння водойм в Україні» у 2024 році (заочно) *** 14 - 16 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу з квітникарства та ландшафтного дизайну "Квітуча Україна" (очно або дистанційно) *** 15 - 30 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу «Парки – легені міст і сіл» (заочно) *** 21 - 23 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу дослідницько-експериментальних робіт з природознавства «Юний дослідник» (очно) *** 22 - 24 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу «Земля – наш спільний дім» (змішаний формат) *** 28 - 30 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського турніру з природничих дисциплін «NATURE» (очно) *** 03 - 20 червня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнської олімпіади випускного шкільного дослідництва (учнівських дослідницьких проєктів) (заочно) *** 11 - 27 червня 2024 року - літня кампанія в НЕНЦ у 2024 році (очно) *** 25 - 27 червня 2024 року - фінальний етап конкурсу «Ленд-арт весна – 2024» в рамках Фестивалю патріотичних дій (очно) *** вересень 2023 року-травень 2024 року - триває Всеукраїнська інтернет-олімпіада «Крок до знань» у 2023/2024 навчальному році (онлайн, дистанційно) *** серпень 2023 р. - липень 2024 р. - Рік клімату та вуглецевої кампанії (акція за міжнародною програмою GLOBE) (заочно) *** 24 - 26 вересня 2024 року - фінал Всеукраїнського екологічного конкурсу «Eco-Hackathon» у 2024 році (очно або онлайн) *** до 1 жовтня 2024 року - Надсилання фотоматеріалів до «Першого українського віртуального депозитарію-визначника юного натураліста» (заочно) *** до 10 листопада 2024 року - подаються конкурсні роботи на Всеукраїнський конкурс «Дідух – оберіг українського народу» (заочно) *** до 15 листопада 2024 року - триває подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс «Птах року – 2024» (заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс рукописів навчальної літератури та віртуальних освітніх ресурсів з еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти «Нове позашкілля»(заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнську виставку видавничої продукції з позашкільної освіти (Заочні педагогічні читання «Позашкільна педагогіка»)(заочно)


Діяльність керівників гуртків та вихованців Миколаївського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді у різдвяний та передноворічний час

Проєктно-дослідницька діяльність, на думку науково-педагогічних фахівців, це спеціально організована, пізнавальна творча діяльність учнів, що за своєю структурою відповідає науковій діяльності та характеризується цілеспрямованістю, активністю, предметністю, вмотивованістю і свідомістю, результатом якої є формування пізнавальних мотивів, дослідницьких умінь, нових для учнів знань або способів діяльності. Ефективним засобом формування компетентностей у здобувачів освіти є проєктно-дослідницька діяльність, що відповідає суті, особливостям організації та функціонування STEM-проєкту.

Саме таку діяльність на заняттях практикує Топалова Тетяна, керівник гуртків Миколаївського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді. На цьому тижні вихованці її гуртків займались виготовленням одного з символів українських новорічних свят — павуків. Солом’яні павуки – один із найдавніших витворів із соломки і найбільш загадковий. За біблійною легендою, павук заснував вхід до печери, в якій заховалась Мати Божа із Дитятком від Іродових воїнів, у такий спосіб врятувавши Святу Родину від загибелі. На Лемківщині та в деяких районах Львівщини виготовляли “павуків” із соломи, яких підвішували в хаті до сволоку. Могли виготовлятись павуки із тонких прутиків та дроту. У місцях з’єднання соломинок чіпляли паперові квіти, свічки тощоДіти з радістю прослухали інформацію про традиції українських різдвяних свят та займались конструюванням. Засвоювали створення пласких і об’ємних модулів за мотивами українського павучка. Матеріал для роботи: пластилін і зубочистки (або сірники) (молодша група). Старші вихованці гуртків при створенні моделей павуків використовували їстівний марш-мєллоу і соломку солодку. Наїлись, підняли настрій. На завершення теж пробували виготовляти моделі з сірниками-зубочистками. Наступна частина даного проєкту – замість традиційної соломи будемо використовувати коктейльні трубочки.

Порадували своїми роботами вихованці гуртка «Народна творчість» (керівник Ганна Петрик). Діти вивчали різноманітні елементи різдвяного та новорічного розпису тарілок і організували презентаційні світлини- виставку своїх робіт.

Серед дітей та батьків міста Миколаєва набирають популярності Майстер класи вихідного дня, які проводить керівник гуртків Миколаївського ОЕНЦУМ Жанна Максимова. Цього разу дівчатка розписували медові імбирні пряники, збивали бісквітні трайфли з полуничним соусом і горішками, в техніці скрапбукінгу робили подарункові плакати-привітання з Днем народження. Недільне свято вдалося!

Вихованці гуртка «Народні ремесла України» Миколаївського ОЕНЦУМ (керівник Максимова Жанна)на базі Тернівської бібліотеки виготовляли дракончика з фоамірану – символ 2024 року, новорічну листівку та коробочку для зберігання цукерок, яку по закінченні заняття заповнили солодким сюрпризом від вчителів.

Не перестає дивувати своїх вихованців і «Пані Світлана» (Кустурова Світлана Анатоліївна). На занятті вони знову створювали Новорічний настрій. Говорили про Новий рік, Різдво…Новий 2024 рік буде роком дерев’яного зеленого Дракону. Зелений колір – це символ добра, миру і справедливості. Цим кольором керує Місяць, символ 4-го дому гороскопу, а це завжди пов’язано з оберегом і родом. Тож і діти зробили прикрасу на ялинку- символічного зеленого кольору, а також написали побажання для своєї родини на наступний рік.

Жанна Максимова, керівник гуртків Миколаївського ОЕНЦУМ на час різдвяних свят перетворилась для дітей на справжню добру чарівницю! Створена нею Різдвяна майстерня на базі бібліотеки користується популярністю не тільки серед її вихованців а й батьків, дідусав, бабусь і навіть відвідувачів та співробітників бібліотеки. Новорічно-різдвяні свята – найулюбленіші, вони позначені очікуванням снігу, прикрашеної ялинки, блиску різнобарвних іграшок і, звичайно, різдвяних подарунків. Вихованці виготовляли різдвяні шопки та новорічні іграшки Янгола. Діти працювали разом з батьками дружно і весело, тому створені вироби вийшли чудовими. А також, дорослі й діти познайомились з історією свята Різдва, переглянувши мультфільм у бібліотечному кінозалі.

Поділитися
Ви можете залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.


Залишити коментар