Юннати Хмельниччини: Михлянське учнівське лісництво «Паросток» | Національний еколого-натуралістичний центр *** Продовжується формування «Першого українського віртуального гербарію юного натураліста» *** Розпочато створення «Всеукраїнського методичного онлайн хабу» – систематизованого навігаційного онлайн сховища методичних матеріалів та рекомендацій *** квітень-листопад 2024 року - триває оформлення дослідження щодо цвітіння води, документування і підготовка відеоматеріалу та реєстрація в науково-освітньому проєкті «Вчителі та учні досліджують явище цвітіння водойм в Україні» у 2024 році (заочно) *** до 26 квітня 2024 року - надсилання конкурсних робіт на Всеукраїнський есе патріотично-громадянської тематики «Єднанням сильні!» (заочно) *** 27-29 квітня 2024 року - фінал Міжнародної екологічної олімпіади наукових проєктів з охорони довкілля «DreamECO» (змішаний формат) *** до 28 квітня 2024 року - подання матеріалів на проєкт «ЄНОТІК» (заочно) *** до 03 травня 2024 року - триває подання матеріалів на участь у Всеукраїнській кампанії «Історія моєї школи» (заочно) *** 07 - 09 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу винахідницьких і раціоналізаторських проєктів еколого-натуралістичного напряму (очно або дистанційно) *** 15 - 30 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу «Парки – легені міст і сіл» (заочно) *** 21 - 23 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу дослідницько-експериментальних робіт з природознавства «Юний дослідник» (очно) *** 22 - 24 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу «Земля – наш спільний дім» (змішаний формат) *** 28 - 30 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського турніру з природничих дисциплін «NATURE» (очно) *** вересень 2023 року-травень 2024 року - триває Всеукраїнська інтернет-олімпіада «Крок до знань» у 2023/2024 навчальному році (онлайн, дистанційно) *** серпень 2023 р. - липень 2024 р. - Рік клімату та вуглецевої кампанії (акція за міжнародною програмою GLOBE) (заочно) *** 24 - 26 вересня 2024 року - фінал Всеукраїнського екологічного конкурсу «Eco-Hackathon» у 2024 році (очно або онлайн) *** до 1 жовтня 2024 року - Надсилання фотоматеріалів до «Першого українського віртуального депозитарію-визначника юного натураліста» (заочно) *** до 15 листопада 2024 року - триває подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс «Птах року – 2024» (заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс рукописів навчальної літератури та віртуальних освітніх ресурсів з еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти «Нове позашкілля»(заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнську виставку видавничої продукції з позашкільної освіти (Заочні педагогічні читання «Позашкільна педагогіка»)(заочно)


Юннати Хмельниччини: Михлянське учнівське лісництво «Паросток»

Шкільне учнівське лісництво «Паросток» Михлянської ЗОШ І-ІІІ ступенів Ізяславського району яскрава сторінка юннатівського руху на Хмельниччині. Створювали його засновники відповідно до Закону України «Про освіту», Лісового кодексу України, чинне Положення про учнівське лісництво загальноосвітніх шкіл і позашкільних навчально-виховних закладів та з метою організації співпраці вчителів і лісівників задля поліпшення охорони навколишнього середовища краю, розвитку природоохоронної діяльності школярів, отримання ними додаткових знань з природничих наук та долучення до проведення наукових досліджень і експериментів у лісовій галузі, вдосконалення й досягнення ефективності трудового навчання у школі і професійної орієнтації підростаючого покоління на лісогосподарські професії.

Адже, кому ж іще тут було братися за цю непросту, однак дуже важливу справу як не вчителям з лісівниками, учням та батьківській громаді мальовничого поліського села Михля, яке потопає в зачарованій лісовій красі, де народилися цілі династії трудолюбивих працівників лісового господарства, де кожен житель захоплюється природою рідного краю і закохується в неї, звикаючи ще з дитячої колиски до чаруючого мелодійного співу птахів, свіжості й чистоти та пахощів лісового повітря.

15 вересня 2006 року керівники Державного підприємства «Ізяславське лісове господарство» та Михлянської ЗОШ І-ІІІ ступенів видали спільний наказ «Про створення учнівського лісництва при Михлянській ЗОШ І-ІІІ ст.» і уклали Договір сторін, в якому були конкретно обумовлені зобов’язання школи та лісгоспу. Їх ініціативу й ентузіазм однозначно підтримали у відділі освіти Ізяславської райдержадміністрації, адже добре знали, що цю школу та держлісгосп пов’язують давні дружні й ділові стосунки.

На установчих зборах з числа членів учнівського лісництва, до якого увійшли 15 учнів, були обрані лісничий, помічник лісничого, майстри лісу, решта – стали юними лісівниками. Все – як справжньому лісництві.

До координаційної ради шкільного учнівського лісництва увійшли: директор ДП «Ізяславське лісове господарство» Петро Іванович Курельчук та інженер Ігор Ігорович Мартинов, директор Михлянської ЗОШ І-ІІІ ступенів Михайло Анатолійович Лисюк і вчитель біології Валентина Миколаївна Ящук – відповідальна за організацію та проведення роботи з юними лісівниками, заступник директора школи з виховної роботи Оксана Андріївна Антончик, вчителі Олег Васильович Власюк і Наталія Петрівна Яремчук та п’ять учнів – членів учнівського лісництва. Значну особисту увагу учнівському лісництву приділив досвідчений лісничий Михельського лісництва Ігор Дмитрович Мартинов зі своїми підлеглими, які постійно турбувались і турбуються нині про школу та її учнівський колектив.

Лісівники передали учням для догляду ділянку лісу площею 493,0 га, що знаходиться поряд з їхнім селом, декоративний розсадник площею 4,0 га, а для проведення дослідів стали виділяти необхідний їм посадковий матеріал. Кожного юного лісівника вони забезпечили форменим одягом.

Особливу увагу приділили організації безпеки праці майбутніх господарів лісу та збереженню їх життя й здоров’я під час виконання ними лісогосподарських робіт і участі у природоохоронних заходах.

Завдяки матеріальній підтримці держлісгоспу та подвижницькій співпраці з лісівниками педпрацівників школи, тут обладнано навчальний кабінет шкільного лісництва, де представлені колекції насіння лісових культур, порід дерев і кущів, вироби з природного матеріалу та ін., створено пришкільну навчально-дослідну ділянку декоративних дерев і кущів, де юні лісоводи проводять спостереження та досліди.

Школа й держлісгосп укладали договір і планували спільні заходи з урахуванням завдань, які стоять перед навчальним закладом та лісовим господарством, адже шкільні учнівські лісництва живими вважаються до тих пір, допоки вся їх діяльність відповідатиме навчально-виховним ідеям школи і загалом – основним напрямкам діяльності та виробничим завданням лісового господарства.

Керівники й фахівці підприємства – часті гості школи, де вони зустрічаються з учнями, проводять бесіди, діляться з ними професійними знаннями про ліс, а учні – допитливо дізнаються від них про нове й цікаве, допомагають лісівникам у процесі догляду за лісовими культурами, насаджуванні й охороні нових посадок.

Плани роботи шкільного учнівського лісництва включають розділи: виробнича діяльність, навчальна, дослідницька і пошукова діяльність, виховна, культурно-масова робота і відпочинок та передбачають цілорічний цикл завдань, складених спільно з керівництвом ДП «Ізяславське лісове господарство» і базового Михлянського лісництва, котрі стають частиною його загального річного плану роботи.

Відповідно до запланованих завдань, в першу чергу школярі допомагають підприємству у проведенні лісогосподарських робіт: посадка і посів лісу, охорона лісу від пожеж, збір насіння дерев та кущів, вирощування саджанців і сіянців для озеленення населених пунктів, заготівлі дарів лісової природи та охороні червонокнижних рослин і тваринного світу. Частий гість у юних лісівників лісничий Михлянського лісництва Ігор Дмитрович Мартинов, адже під час посадки лісу вони набувають безцінного досвіду лісогосподарських робіт.

Саме така співпраця допомагає їм обирати майбутню спеціальність і працювати лісівником. А роботи на Ізяславщині вистачить всім, адже район багатий на лісові ресурси, а Михлянські ліси простягаються аж до Білорусі.

– Це тільки на перший погляд легко посадити дерево – розповідає учням лісничий Ігор Дмитрович, – насправді ж, це кропітка праця. Якщо при посадці тільки корінчик саджанця підвернеться – дерево не приймиться і не буде рости. Ще одним важливим моментом є й те, як у процесі посадки робиться перший крок руху мечем Колесова, адже якщо його зробити не до себе, а від себе – дерево не ростиме. Під час навчальних занять він не тільки навчає юних господарів лісу, а й перевіряє їх знання з основ лісового господарства, і в разі потреби – одразу ж надає необхідну консультацію.

Для обміну досвідом роботи михлянські юні лісівники налагодили переписку з аналогічними профільними об’єднаннями школярів у селах Поляни й Пліщин Шепетівського району та селі Павлівка Богодухівського району Харківської області.

Під керівництвом вчителів та шефів-лісівників юні природолюби проклали на території села і його мальовничих околиць навчальну екологічну стежку «Перлина краю», яка включає п’ять ретельно досліджених і описаних зупинок: «Село Михля», «Озеро Святе», «Сфагнове лісове болото», «Пам’ятник загиблим військовополоненим» у 23 кварталі та «Вольєр» – у місці розведення держлісгоспом диких свиней. Описуючи об’єкти стежки з їх рослинним і тваринним світом, школярі доповнили їх змістовними фотографіями та зібрали про них різноманітні місцеві легенди, перекази, бувальщини і спогади очевидців та учасників подій, що сталися тут у минулому.

Педколектив школи постійно використовує цю екологічну стежку для потреб навчально-виховного процесу і забезпечує догляд її об’єктів силами вихованців учнівського лісництва та інших школярів.

Долучались юні лісівники «Паростка» й до двох науково-освітніх проектів природничо-краєзнавчого змісту «Річки Хмельниччини» та «Гриби Хмельниччини», які успішно здійснили хмельницькі натуралісти і любителі природи рідного краю в 2010-2013 рр. за сприяння й підтримки столичних науковців Національної АПН та колег з Національного ЕНЦУМ Міністерства освіти і науки України. А в 2016 році, разом зі своїми шефами і місцевими волонтерами, взяли участь у оформленні й передачі на фронт благодійного видання книжок кишенькового формату «Фронтовий Кобзар» українським воїнам, які на передових позиціях захищають територіальну цілісність і суверенітет нашої Батьківщини від військ російських агресорів та сепаратистів у зоні АТО.

За сприяння лісівників окрасою села і школи стала її доглянута й сучасно озеленена територія, де різновидові туї, ялівці, самшит та інші декоративні рослини і квіти із задоволенням доглядають та формують юні природолюби. Завдяки їх сумлінній праці пришкільний парк став улюбленим місцем відпочинку сільської молоді, сюди завжди їдуть весільні кортежі й приходять фотографуватися наречені.

Окрім цього, вихованці Михлянського учнівського лісництва беруть активну участь у регіональних, обласних і всеукраїнських еколого-натуралістичних та природоохоронних заходах, учнівських конкурсах-захистах науково-дослідницьких робіт Малої академії наук України, регулярно представляють результати своїх наукових творчих пошуків та тематичні конкурсні роботи під час обласних дитячих науково-практичних конференцій і зборів юннатів на базі Хмельницького ОЕНЦУМ.

За результатами презентацій і захистів таких робіт організатори заходів нагородили грамотами та цінними подарунками ряд михлянських юних лісівників, педагогів та учнів, в т. ч. за роботи:

  • – «Дослідження ссавців регіону» ( 2009 р.) – учень 10 класу Лукащук Юрій Олександрович (керівник – Ящук Валентина Миколаївна);
  • – «Вирощування самшиту стебловими живцями» ( 2011 р.) – учениця 9 класу Шкоднік Тетяна Олегівна (керівник – Ящук Валентина Миколаївна);
  • – «Гриби села Михля та його околиць» ( 2013 р.) – учениця 8 класу Фунтокіна Наталія Віталіївна (керівник – Лисюк Михайло Анатолійович);
  • – «Озеро Святе – флора та фауна» (2014 р.) – учениця 9 класу Власюк Марина Вікторівна (керівник – Лисюк Михайло Анатолійович).

У травні 2011 року команда вихованців учнівського лісництва Михлянської ЗОШ І-ІІІ ступенів (Колосінський Віталій, Шкоднік Тетяна та Фадєєва Іванна) представляла юних лісівників Хмельниччини на V Всеукраїнському зльоті учнівських лісництв загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладів, що проходив у місті Кіровограді (нині – Кропивницький). Команду очолював Лисюк Михайло Анатолійович, керівник учнівського лісництва, директор школи.

У вересні 2015 року юні лісівники Михлянської ЗОШ І-ІІІ ст. Слободенюк Віталій, Колосінська Марина, Гончарук Ганна, знову очолювані Лисюком Михайлом Анатолійовичем, у складі обласної команди гідно презентували свої здобутки й досягнення на ниві лісознавства та лісогосподарської праці на ІХ Всеукраїнському зльоті учнівських лісництв загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладів під час загальної виставки-презентації у місті Хмельницькому, за що були відзначені грамотами організаторів Зльоту.

Чимало нагород, цінних подарунків та подяк з Ізяслава, обласного центру і столиці отримували вихованці учнівського лісництва й інші учні школи за активну і результативну участь у щорічних акціях «Майбутнє лісу в твоїх руках», «Посади дерево» та інших природоохоронних заходах.

Особливу увагу приділено профорієнтації юних лісівників на лісогосподарські професії, співпраці школи з держлісгоспом і ВНЗ лісотехнічного напрямку щодо укладанню угод для подальшого навчання випускників, які були вихованцями учнівського лісництва й виконували лісогосподарські роботи, проходили тут допрофесійну підготовку та добре засвоїли відповідні знання і навички. Завдяки цьому, чимало випускників школи щороку пов’язують свою трудову діяльність з лісовим господарством.

Так, лише в останні 5 років, завдяки направленням ДП «Ізяславське лісове господарство», здобули вищу освіту лісотехнічного профілю сім випускників школи, ще четверо – навчаються у ВНЗ лісового господарства.

Багато випускників Михлянської ЗОШ І-ІІІ ст. нині працюють робітниками в усіх підрозділах ДП «Ізяславське лісове господарство». Зокрема, головним лісничим цього лісогосподарського підприємства став Зайчук Віталій Петрович, майстрами лісу стали Палічук Олександр Григорович та Клімчук Олександр Миколайович, а Калитюк Олександр Вікторович – інженером.

Керівники відносно ще молодого Михлянського учнівського лісництва «Паросток» та їх колеги наполегливо реалізовують задумане і мають впевненість, що успішна співпраця педагогів школи з фахівцями ДП «Ізяславське лісове господарство» забезпечуватиме поглиблення знань михлянських школярів у галузі природничих наук, формуватиме у них непереборні почуття любові до своєї малої батьківщини, українського патріотизму і сприятиме свідомому вибору ними професій, розширить дитячий світогляд, сформує трудові вміння та навички, розвиватиме естетичні відчуття й бачення прекрасного і в кінцевому результаті – справить позитивний вплив на становлення гармонійно розвиненої особистості майбутнього громадянина України.

На посадці лісу

На посадці лісу

Фотогазета Михлянського учнівського лісництва ''ПАРОСТОК''

Фотогазета Михлянського учнівського лісництва ”ПАРОСТОК”

У кабінеті лісознавства Михлянської ЗОШ І-ІІІ ст.

У кабінеті лісознавства Михлянської ЗОШ І-ІІІ ст.

Навчальне заняття проводить лісівник-наставник

Навчальне заняття проводить лісівник-наставник

Куточок Михлянського шкільного дендропарку

Куточок Михлянського шкільного дендропарку

На V Зльоті юних лісівників України

На V Зльоті юних лісівників України

Робота учнів у розсаднику

Робота учнів у розсаднику

Робота учнів у розсаднику

Робота учнів у розсаднику

Робота учнів у розсаднику

Робота учнів у розсаднику

В парку 900-річчя Ізяслава з директором лісгоспу

В парку 900-річчя Ізяслава з директором лісгоспу

Олена Зотова, методист Хмельницького ОЕНЦУМ

Поділитися
Ви можете залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.


Залишити коментар