В гостях у лісівників Ужгородщини | Національний еколого-натуралістичний центр *** Продовжується формування «Першого українського віртуального гербарію юного натураліста» *** Розпочато створення «Всеукраїнського методичного онлайн хабу» – систематизованого навігаційного онлайн сховища методичних матеріалів та рекомендацій *** квітень-листопад 2024 року - триває оформлення дослідження щодо цвітіння води, документування і підготовка відеоматеріалу та реєстрація в науково-освітньому проєкті «Вчителі та учні досліджують явище цвітіння водойм в Україні» у 2024 році (заочно) 16-18 квітня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу молодіжних проектів з енергоефективності «Енергія і середовище» (очно) *** до 20 квітня 2024 року - надсилання конкурсних робіт на Всеукраїнський конкурс «День зустрічі птахів» (заочно) *** до 26 квітня 2024 року - надсилання конкурсних робіт на Всеукраїнський есе патріотично-громадянської тематики «Єднанням сильні!» (заочно) *** 27-29 квітня 2024 року - фінал Міжнародної екологічної олімпіади наукових проєктів з охорони довкілля «DreamECO» (змішаний формат) *** до 28 квітня 2024 року - подання матеріалів на проєкт «ЄНОТІК» (заочно) *** до 03 травня 2024 року - триває подання матеріалів на участь у Всеукраїнській кампанії «Історія моєї школи» (заочно) *** 07 - 09 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу винахідницьких і раціоналізаторських проєктів еколого-натуралістичного напряму (очно або дистанційно) *** 15 - 30 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу «Парки – легені міст і сіл» (заочно) *** 21 - 23 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу дослідницько-експериментальних робіт з природознавства «Юний дослідник» (очно) *** 22 - 24 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу «Земля – наш спільний дім» (змішаний формат) *** 28 - 30 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського турніру з природничих дисциплін «NATURE» (очно) *** вересень 2023 року-травень 2024 року - триває Всеукраїнська інтернет-олімпіада «Крок до знань» у 2023/2024 навчальному році (онлайн, дистанційно) *** серпень 2023 р. - липень 2024 р. - Рік клімату та вуглецевої кампанії (акція за міжнародною програмою GLOBE) (заочно) *** 24 - 26 вересня 2024 року - фінал Всеукраїнського екологічного конкурсу «Eco-Hackathon» у 2024 році (очно або онлайн) *** до 1 жовтня 2024 року - Надсилання фотоматеріалів до «Першого українського віртуального депозитарію-визначника юного натураліста» (заочно) *** до 15 листопада 2024 року - триває подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс «Птах року – 2024» (заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс рукописів навчальної літератури та віртуальних освітніх ресурсів з еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти «Нове позашкілля»(заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнську виставку видавничої продукції з позашкільної освіти (Заочні педагогічні читання «Позашкільна педагогіка»)(заочно)


В гостях у лісівників Ужгородщини

Про любов до природи та значення лісу для життя людини можна говорити багато. Проте хоча б одне практичне заняття чи навчальна екскурсія до зеленого друга дасть вагоме розуміння цінності лісових ресурсів та ще більше усвідомлення значення природи загалом. Саме з метою ознайомлення з роботою лісового господарства та пізнання лісу 21 жовтня 2019 року для юннатів еколого-натуралістичного центру організована поїздка до Кам’яницького лісництва ДП „Ужгородський лісгосп”.

Провів екскурсію заступник директора відділу шкільного лісництва Олексій Кузнєцов. Він ознайомив юннатів з історією лісництва та досягненнями юних лісівників у обласних та Всеукраїнських заходах. До слова, цьогоріч це лісництво посіло почесне друге місце у Всеукраїнському зльоті учнівських лісництв, що проходив у місті Чернігові.
Юннати під час екскурсії з цікавістю оглянули навчальні стенди та мали змогу потримати в руках вирізані брусочки найрідкісніших аборигенних порід дерев нашого краю, які виготовлені як дидактичний матеріал для проведення занять учнів Кам`яницького шкільного лісництва.

Не менше вразили юннатів навчально-пізнавальні стежки. На одній з них милували око з промаркованими назвами гірські породи і мінерали Карпат. Ще дві, захоплюючі та цікаві, з індикаторами типів лісів нашого регіону та „Живі сторінки Червоної книги”, на якій діти залюбки довідались про едельвейс, червону руту та пізньоцвіт осінній тощо.

Особливо вразив педагогів та юних натуралістів затишний та відмінний ландшафт лісництва, де відчувається дбайлива рука господаря і любителя природи та його попередників.

Основним завданням Кам`яницького лісництва, як і інших лісогосподарств, є вирощування лісових культур і догляд за ними. Юннати нашого центру мали змогу наочно ознайомитися з різновидністю хвойних порід та різноманіттям сукулентів. Також, що немаловажливо, юні природоохоронці побачили на практиці, як робиться зріз стебла, а вже потім рослина висаджується у відкритий ґрунт. На прикладі однієї рослини провели дослід залежності від умов зростання. Гарне її укорінення засвідчило про хороший стан рослини.

Завершилася екскурсія стежкою лісівничих споруд для мешканців лісу. Тут наявні снігова яма, годівниця для підгодовування великих копитних тварин, є так званий “готель” для комах. Ця родзинка запозичена від колег із-за кордону. На стежці обладнана і колиба для стоянки лісівників. Ще юннатам сподобався умовний бокор, яким у давнину сплавляли зрубані дерева у низів’я. А мужніх лісівників, що управляли бокорами, називали бокорашами.

Як бачимо, проведена екскурсія розкрила для вихованців ЗОЕНЦ чимало таємниць у лісівничій справі. Крім того, дитина усвідомила, що кожне посаджене та дбайливо вирощене і збережене лісівниками дерево – це, без перебільшення, цінний вклад у зелену скарбницю Закарпаття, дарунок майбутнім поколінням, справжня ціна якого визначиться через десятки років. Тому збереження, раціональне використання і примноження лісових багатств – головні завдання, які стоять перед колективом лісівників.

Педагоги-позашкільники залучають юннатів до лісівничої справи за допомогою ігор. Так долучаючись до лісової педагогіки, діти фантазували, граючись у „Нагодуй пташенят” з елементами ленд-арту.

У формі гри „Ти – зайченя” знайомилися з навичками виживання тварин у лісі. Ліс, без підтримки людини в сучасних глобально насичених промисловістю умовах, не виживе. Тому щовесни вихованці гуртка “Юні лісівники” допомагають працівникам Ужгородського лісгоспу у посадці дерев, беручи активну участь в акції “Майбутнє лісу в твоїх руках”.

Ще вихованці ЗОЕНЦ озеленюють та облаштовують його територію: саджають дерева та квітучі рослини. Охороняють їх і доглядають за ними. Вирощують із лісового насіння маленькі деревцята – сіянці. Також вболівають за птахами та їх розмноженням: будують і розвішують у лісі та в парку штучні гніздівлі та годівнички. Вивчають і сприяють життю у лісі корисним комахам. Словом, роблять все для охорони та примноження природних багатств рідного краю.

Мирослава КОПЧА, в. о. завідувачки відділу екології та природоохоронної роботи ЗОЕНЦ, Оксана СТРІЧКО, методистка відділу

Поділитися
Ви можете залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.


Залишити коментар