Покотилівська станція юних натуралістів Харківської районної ради Харківської області | Національний еколого-натуралістичний центр *** Продовжується формування «Першого українського віртуального гербарію юного натураліста» *** Розпочато створення «Всеукраїнського методичного онлайн хабу» – систематизованого навігаційного онлайн сховища методичних матеріалів та рекомендацій *** квітень-листопад 2024 року - триває оформлення дослідження щодо цвітіння води, документування і підготовка відеоматеріалу та реєстрація в науково-освітньому проєкті «Вчителі та учні досліджують явище цвітіння водойм в Україні» у 2024 році (заочно) *** 22 квітня - 02 травня 2024 року - проведення Всеукраїнської декади екологічної освіти (заочно) *** до 03 травня 2024 року - триває подання матеріалів на участь у Всеукраїнській кампанії «Історія моєї школи» (заочно) *** 07 - 09 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу винахідницьких і раціоналізаторських проєктів еколого-натуралістичного напряму (очно або дистанційно) *** 15 - 30 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу «Парки – легені міст і сіл» (заочно) *** 21 - 23 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу дослідницько-експериментальних робіт з природознавства «Юний дослідник» (очно) *** 22 - 24 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу «Земля – наш спільний дім» (змішаний формат) *** 28 - 30 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського турніру з природничих дисциплін «NATURE» (очно) *** 03 - 20 червня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнської олімпіади випускного шкільного дослідництва (учнівських дослідницьких проєктів) (заочно) *** вересень 2023 року-травень 2024 року - триває Всеукраїнська інтернет-олімпіада «Крок до знань» у 2023/2024 навчальному році (онлайн, дистанційно) *** серпень 2023 р. - липень 2024 р. - Рік клімату та вуглецевої кампанії (акція за міжнародною програмою GLOBE) (заочно) *** 24 - 26 вересня 2024 року - фінал Всеукраїнського екологічного конкурсу «Eco-Hackathon» у 2024 році (очно або онлайн) *** до 1 жовтня 2024 року - Надсилання фотоматеріалів до «Першого українського віртуального депозитарію-визначника юного натураліста» (заочно) *** до 10 листопада 2024 року - подаються конкурсні роботи на Всеукраїнський конкурс «Дідух – оберіг українського народу» (заочно) *** до 15 листопада 2024 року - триває подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс «Птах року – 2024» (заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс рукописів навчальної літератури та віртуальних освітніх ресурсів з еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти «Нове позашкілля»(заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнську виставку видавничої продукції з позашкільної освіти (Заочні педагогічні читання «Позашкільна педагогіка»)(заочно)


Покотилівська станція юних натуралістів Харківської районної ради Харківської області

pokhome

Директор Покотилівської станції юних натуралістів Харківської районної ради Харківської області Влащенко Катерина Леонідівна

Директор Покотилівської СЮН
Влащенко Катерина Леонідівна

Покотилівська станція юних натуралістів Харківського району Харківської області заснована в селищі Покотилівка Сорокіною Надією, першим директором, в 1983 році для проведення еколого-натуралістичної роботи в Харківському районі, мала статус районного закладу, охоплювала понад 1700 дітей та підлітків району, гуртки працювали на станції та в 50 школах Харківського району.

32 роки Сорокіна Надія Антонівна очолювала заклад, відмінник освіти України, нагороджена нагрудними знаками Софії Русової та Василя Сухомлинського.

Колишні юннати працюють вчителями біології , лікарями, агротехніками, ветеринарами є серед них і вчені, кандидати сільськогосподарських та біологічних наук.

За велику роботу в загонах зелених та голубих патрулів, активну участь у юннатських рухах: «Зелений наряд Вітчизни», «Живе серебро» та інших педагоги та юннати неоднарозово нагороджувались грамотами НЕНЦу, Харківського обласного управління освіти і науки, Харківського районного відділу освіти, Українського товариства охорони природи.

В 1992 року статус станції змінився на селищний, але юннатівська робота в районі продовжувалась. З 2005 року охоплення дітей еколого-натуралістичною роботою збільшилось, розширилась мережа гуртків, створився новий педагогічний колектив.

У квітні 2014 року Сорокіна Н.А. передала керівництво станцією своїй вихованці Влащенко Катерині Леонідівні, яка продовжує та розвиває традиції закладу.

Керівники гуртків Покотилівської СЮН передбачають своєю головною задачею всебічне екологічне навчання дітей та підлітків у живій лабораторії, до складу якої входить ботаніко-рослинницький та зоолого-тваринницький відділи з великою кількістю рослин та тварин, представників різних систематичних груп. Діти у гуртках займаються весь час серед живої природи, в тісному спілкуванні з нею. До послуг вихованців 2 навчальних кабінета, які систематично поповнюються наочністю, дидактичними матеріалами згідно до програм гуртків, обладнані комп’ютерною технікою (перші комп’ютери подарував НЕНЦ).

На заняттях гуртків педагоги використовують інноваційні методи навчання: мультимедійні презентації, екологічне проектування, інтерактивні дошки.

До ботаніко-рослинницького відділу входить навчально-дослідна земельна ділянка, оранжерея, альпінарії, декоративні басейни.

Навчально-дослідна земельна ділянка

Навчально-дослідна земельна ділянка

Навчально-дослідна земельна ділянка має овочеву та польову сівозміни, колекцію лікарських рослин «Рослин проти радіації», ділянку «Дика флора України», колекцію рідкісних та малопоширених рослин, квітково-декоративний відділок. Всього нараховується більше 200 видів рослин відкритого грунту. Кожного року колекція поповнюється новими видами рослин. На ділянці юннати проводять дослідницьку роботу в рамках Всеукраїнських конкурсів «Юний дослідник», «Юний генетик-селекціонер» та конкурсі-захисту науково-дослідницьких робіт МАН за завданнями вчених-науковців.

На СЮН збережено оранжерею. В ній ростуть різноманітні рослини, які висаджені за екологічним принципом: рослини Азії, пустель Африки, Америки, Австралії, тропічних поясів та субтропіків земної кулі – усього понад 100 видів.

Оранжерея

Оранжерея

Весною юннати в оранжереї вирощують розсаду різноманітних рослин для ділянки та озеленення подвір’я станції, лікарні, дитсадку, шкіл, скверу Слави рідного селища. Проводять досліди, займаються фітодизайном та аранжуванням, влаштовують виставки.

Зоолого-тваринницький відділ налічує понад 40 видів тварин різних класів: ссавців, птахів, амфібій, рептилій та риб, має 13 акваріумів. Вихованці доглядають за своїми улюбленцями, ведуть спостереження, ведуть дослідницьку роботу.

Вихованка СЮН годує павича

Вихованка СЮН годує павича

За останні роки значно розширено співпрацю з вищими навчальними та науковими закладами, іншими установами: складено угоди про співпрацю з природничим факультетом Харківського національного педагогічного університету імені Г.С.Сковороди, з біологічним та хімічним факультетами Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна. Юннати плідно співпрацюють з музеєм природи та ботанічним садом ХНУ ім. В.Н.Каразіна, Харківським зоопарком, екопарком Фельдмана, еколого-натуралістичним відділом Комунального закладу «Харківський обласний палац дитячої та юнацької творчості», державним підприємством «Харківлісозахист», Бабаївським лісництвом.

Гуртківці СЮН – постійні учасники та переможці:

Міжнародної конференції «Краєзнавство і учитель», Білоруської конференції школярів, науково-практичної конференції школярів в Державному природничому заповіднику «Білогір’я».

Всеукраїнських конкурсів та акцій в рамках дитячого та юнацького руху «Моя земля, земля моїх батьків» та Всеукраїнського конкурсу «Мій рідний край моя Земля»: «Птах року», «Юний дослідник», «Галерея кімнатних рослин», «В об’єктиві натураліста», «Юних зоологів та тваринників», «День юного натураліста», «До чистих джерел», «Замість дерева – букет», «Пташина їдальня», «Вчимося заповідувати», «Зелена планета», «Годівничка», «Зустріч птахів», «Великий облік птахів», «Турбота молоді тобі, Україно!»

Обласних виставок, конкурсів, конференцій: «Зимовий вернісаж», «SOS – вернісаж або друге життя відходам», «Різдвяна писанка», «Український сувенір», дитячої конференції з екологічної етики в Харківському зоопарку, екологічної конференції в Харківському національному педагогічному університеті імені Г.С.Сковороди, конкурсі шкільних екологічних проектів в Харківському національному університеті імені В.Н.Каразіна, конкурсі-захисту науково-дослідницьких робіт Малої академії наук України.

Науково-методична робота СЮН спрямована на розкриття науково-методичної теми закладу «Підвищення професійного рівня педагогів у векторі соціалізації дітей та підлітків у гуртковій роботі» та виховної «Формування екологічної культури особистості».

Навчально-педагогічний процес планується з метою забезпечення умов всебічного розвитку особистості дитини формування її інтелектуального, морального, комунікативного, естетичного та фізичного потенціалу, самореалізації особистості відповідно до її здібностей, суспільних та власних інтересів, розвитку цінностей громадянського суспільства, формування у вихованців національної самосвідомості, людської гідності, збереження і зміцнення їхнього фізичного і психічного здоров’я, стимулювання творчих здібностей формування екологічного світогляду та екологічної культури. Особлива увага приділяється організації самоосвіти як засобу отримання сучасних науково-методичних знань.

З 2013/2014 року значно розширено мережу гуртків. На даний час гуртковою роботою охоплено – 568 дітей у 26 групах гуртків, безпосередньо на станції – 208 вихованців та 360 дітей у гуртках на базах 8 шкіл району, з яких 89 вихованців у сільській місцевості.

Працюють гуртки: «Юні друзі природи», «Юні любителі домашніх тварин», «Юні акваріумісти», «Юні ботаніки», «Юні квітникарі», «Юні овочівники», «Юні медики», «Юні екологи», «Юні лісівники», «Юні рослинники». З 2013 року відкрито нові гуртки: «Екологічне краєзнавство» та «Біологія людини».

За останні роки покращилась якість гурткової роботи, збільшена кількість гуртків вищого рівня (5 початкового рівня, 17 гуртків основного рівня, 4 вищого).

Другий рік поспіль станція юннатів – переможець щорічного Всеукраїнського відкритого рейтингу якості позашкільної освіти «Золота когорта позашкільників» в категорії «Позашкільні навчальні заклади районного підпорядкування».

Педагоги СЮН мають публікації в фахових журналах: «Позашкільна освіта», «Учительський журнал он-лайн», «Біологія».

Щороку керівники гуртків беруть участь у обласних та Всеукраїнських фахових конкурсах та посідають призові місця: виставка-конкурс «Ярмарок педагогічних ідей та технологій», Всеукраїнська акція «Педагогічна творчість – чарівний ключ дитячої творчості», Всеукраїнський конкурс науково-методичних розробок з еколого-натуралістичного напрямку позашкільної освіти хіміко-біологічного профілю. В 2009 році педагогічний та юннатівський колектив СЮН зустрічав учасників Всеукраїнського семінару – практикуму для директорів та методистів обласних еколого – натуралістичних центрів та станцій юннатів під керівництвом директора НЕНЦ В.В.Вербицького.

Покотилівська СЮН нагороджена грамотами та дипломами Національного еколого-натуралістичного центру України, Департаменту науки і освіти Харківської обласної держадміністрації, Комунального закладу «Харківський обласний Палац дитячої та юнацької творчості», Товариства охорони природи, Харківського зоопарку, Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна та Харківського національно-педагогічного університету імені Г.С.Сковороди.

вул. Кооперативна, 18, смт. Покотилівка, 62458
тел. (057) 745-62-09
E-mail: har-sun@ukr.net

Поділитися