Флорі та фауні присвячувалось лютневе онлайн-засідання методичного дня в ЗОЕНЦ | Національний еколого-натуралістичний центр *** Продовжується формування «Першого українського віртуального гербарію юного натураліста» *** Розпочато створення «Всеукраїнського методичного онлайн хабу» – систематизованого навігаційного онлайн сховища методичних матеріалів та рекомендацій *** квітень-листопад 2024 року - триває оформлення дослідження щодо цвітіння води, документування і підготовка відеоматеріалу та реєстрація в науково-освітньому проєкті «Вчителі та учні досліджують явище цвітіння водойм в Україні» у 2024 році (заочно) *** до 26 квітня 2024 року - надсилання конкурсних робіт на Всеукраїнський есе патріотично-громадянської тематики «Єднанням сильні!» (заочно) *** 27-29 квітня 2024 року - фінал Міжнародної екологічної олімпіади наукових проєктів з охорони довкілля «DreamECO» (змішаний формат) *** до 28 квітня 2024 року - подання матеріалів на проєкт «ЄНОТІК» (заочно) *** до 03 травня 2024 року - триває подання матеріалів на участь у Всеукраїнській кампанії «Історія моєї школи» (заочно) *** 07 - 09 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу винахідницьких і раціоналізаторських проєктів еколого-натуралістичного напряму (очно або дистанційно) *** 15 - 30 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу «Парки – легені міст і сіл» (заочно) *** 21 - 23 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу дослідницько-експериментальних робіт з природознавства «Юний дослідник» (очно) *** 22 - 24 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу «Земля – наш спільний дім» (змішаний формат) *** 28 - 30 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського турніру з природничих дисциплін «NATURE» (очно) *** вересень 2023 року-травень 2024 року - триває Всеукраїнська інтернет-олімпіада «Крок до знань» у 2023/2024 навчальному році (онлайн, дистанційно) *** серпень 2023 р. - липень 2024 р. - Рік клімату та вуглецевої кампанії (акція за міжнародною програмою GLOBE) (заочно) *** 24 - 26 вересня 2024 року - фінал Всеукраїнського екологічного конкурсу «Eco-Hackathon» у 2024 році (очно або онлайн) *** до 1 жовтня 2024 року - Надсилання фотоматеріалів до «Першого українського віртуального депозитарію-визначника юного натураліста» (заочно) *** до 15 листопада 2024 року - триває подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс «Птах року – 2024» (заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс рукописів навчальної літератури та віртуальних освітніх ресурсів з еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти «Нове позашкілля»(заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнську виставку видавничої продукції з позашкільної освіти (Заочні педагогічні читання «Позашкільна педагогіка»)(заочно)


Флорі та фауні присвячувалось лютневе онлайн-засідання методичного дня в ЗОЕНЦ

У засіданні взяли участь педагоги екоцентру та керівники гуртків ЗОЕНЦ з Іршавського та Хустського районів, які працювали в онлайн-режимі методом відеоконференцзв’язку з використанням  платформи  Zoom.

Засідання розпочалось із вступного слова директора ЗОЕНЦ Олександра Геревича.

Зокрема, він наголосив, що в нашій педагогічній діяльності, окрім еколого-освітніх завдань, чільне місце посідають і заходи із реалізації всіх напрямів виховання: національного, патріотичного, духовного, естетичного, фізичного, і, звичайно, природоохоронного. Тож ми, педагоги, як свідомі громадяни своєї країни, повинні брати активну участь в організації і проведенні масово-виховних заходів з відзначення державних свят та інших значимих подій загальноукраїнського значення, таких як: відзначення Дня Героїв Небесної сотні, Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав, Дня супротиву окупації Автономної республіки Крим та міста Севастополь, вшанування річниці бойових дій при Дебальцево.

„Саме на виконання розпорядження голови обласної державної адміністрації щодо цих подій, нами отримані листи департаменту освіти і науки ОДА. Тож рекомендую вам, шановні колеги, разом зі своїми вихованцями брати активну участь в заходах, які організовуємо ми, де згідно з планом передбачено проведення тематичних бесід з юннатами про історію війни в Республіці Афганістан та інших локальних конфліктів, зустрічі з учасниками бойових дій”, – закінчив О. Геревич.

Завідувачка відділу організаційно-масової роботи, Оксана Кремінь з цього приводу ознайомила педагогів з планом проведення національно-патріотичних заходів, а про результати їх проведення у творчих учнівських об`єднаннях просила відразу повідомляти, щоб потім оперативно висвітлити на Веб-сайті ЗОЕНЦ.

Далі тематична частина засідання методичного дня присвячувалась вивченню, дослідженню та охороні рослинного й тваринного світу.

Про використання інтерактивних технологій при розкритті теми
“Основи раціонального використання природних ресурсів лікарських рослин” на заняттях гуртка “Лікарські рослини” розповіла керівниця гуртка А. І. Спащук. Вона зупинилась на актуальності теми лікарських рослин та їх використанні в медицині й ветеринарії, як лікувального або оздоровчого засобу.

Враховуючи, що запаси лікарських рослин в природі не безмежні, необхідно дбайливо їх використовувати, при потребі відтворювати і охороняти.

Щодо інтерактивних технологій, то керівниця гуртка активно використовує роботу в парах, „мозковий штурм”, розгадування кросвордів та групові дискусії.

Про твариннний світ та його охорону на заняттях гуртка „Юні охоронці природи”, присутні дізнались з презентації його керівниці О. В. Бісьмак. Тут чільне місце посіло значення тварин у природі та в житті людини.

В. В. Фляшко у своєму виступі розкрила роль зелених насаджень та лісу поблизу міст. Ця тема висвітлюється керівницею на заняттях таких гуртків, як „Природа рідного краю” та „Юні лісівники”.

Виступаюча детально ознайомила з функціями зелених насаджень. Зокрема, виконуючи екологічну функцію, зелені насадження очищають повітря в містах від забруднень, пилу, послаблюють шум, забезпечують доступ кисню і поглинають вуглекислий газ, вбивають бактерії та зменшують їх поширення.

Також регулюють міський мікроклімат, стабілізують температуру і вологість повітря; зелені насадження забезпечують місця для поселення тварин і розповсюдження рослин, таким чином вносять вагомий внесок у збереження біорізноманіття.

Крім того, за допомогою фото, виступаюча продемонструвала практичні заняття гуртківців. Так, у центрі міста Хуст вихованці вивчали рослини зелених зон, вчилися їх розпізнавати, а потім описували у своїх доповідях. Дехто з дітей фільмував рослин на відео, щоб продемонструвати під час виступу.

Підсумовуючи продемонстровані презентації, заступник директора з навчально-виховної та методичної роботи В. Ю. Кузьма зауважив на необхідності більш суттєво розкривати теми виступів.

На онлайн-засіданні Людмила Бокій оглянула та проаналізувала наповнення сайту ЗОЕНЦ та надала рекомендації щодо дистанційного навчання гуртківців.

Методистка відділу екології та природоохоронної роботи О. П. Стрічко провела огляд періодичних видань та фахової літератури.

Людмила БОКІЙ, завідувачка відділу інформаційно-методичної роботи ЗОЕНЦ

Поділитися
Ви можете залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.


Залишити коментар