Львівський обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді | Національний еколого-натуралістичний центр *** Продовжується формування «Першого українського віртуального гербарію юного натураліста» *** Розпочато створення «Всеукраїнського методичного онлайн хабу» – систематизованого навігаційного онлайн сховища методичних матеріалів та рекомендацій *** серпень 2023 р. - липень 2024 р. - Рік клімату та вуглецевої кампанії (акція за міжнародною програмою GLOBE) (заочно) *** липень – серпень 2024 р. - Всеукраїнський огляд на тему «Наші практичні природоохоронні дії в цифрах» у форматі дашборд (заочно) *** 27 - 29 cерпня 2024 року - Всеукраїнський навичковий форум «Юні нобеліанти» (очно) *** 28 - 29 cерпня 2024 року - Всеукраїнська науково-педагогічна конференція «Сучасні тенденції підвищення якості освіти» (Profi NENC) (очно) *** квітень-листопад 2024 року - триває оформлення дослідження щодо цвітіння води, документування і підготовка відеоматеріалу та реєстрація в науково-освітньому проєкті «Вчителі та учні досліджують явище цвітіння водойм в Україні» у 2024 році (заочно) *** 24 - 26 вересня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу з флористики та фітодизайну (очно) *** 24 - 26 вересня 2024 року - фінал Всеукраїнського екологічного конкурсу «Eco-Hackathon» у 2024 році (очно або онлайн) *** до 1 жовтня 2024 року - Надсилання фотоматеріалів до «Першого українського віртуального депозитарію-визначника юного натураліста» (заочно) *** до 15 жовтня 2024 року - надсилання конкурсних робіт на Всеукраїнський конкурс «Чарівний акваріум в культурі українця» (заочно) *** до 10 листопада 2024 року - подаються конкурсні роботи на Всеукраїнський конкурс «Дідух – оберіг українського народу» (заочно) *** до 15 листопада 2024 року - триває подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс «Птах року – 2024» (заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс рукописів навчальної літератури та віртуальних освітніх ресурсів з еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти «Нове позашкілля»(заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнську виставку видавничої продукції з позашкільної освіти (Заочні педагогічні читання «Позашкільна педагогіка»)(заочно)


Львівський обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді

Львівський обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді

Директор ЛОЦЕНТУМ
Казимир Михайло Миколайович

Софіївка … Зелений, чарівний, мальовничий куточок міста Львова, що простягнувся між двома парками – «Залізна вода» та Стрийським.

Саме тут у вересні 1939 року у приміщені колишнього палацу Ноймана започаткувала свою роботу Львівська обласна дитяча технічна та сільськогосподарська станція. На станції працювали: технічний, сільськогосподарський та хімічний відділи, авіамодельна, суднобудівельна і радіолабораторії, майстерні з дерева та металу, бібліотека.

18 серпня 1944 року заклад відновив свою роботу і його директором став Ковалишин Петро Іванович.

15 серпня 1952 року у зв’язку із реорганізацією дитячих технічних та сільськогосподарських станцій в області була створена нова позашкільна установа – Львівська обласна станція юних натуралістів.

У листопаді 1995 року обласна станція юних натуралістів перейменована в обласний дитячий еколого – натуралістичний центр, а 10 червня 2013 року –  в комунальний заклад Львівської обласної ради «Львівський обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді».

 

Першою завідувачкою обласної станції юних натуралістів стала Г.П.Голішникова. У наступні роки заклад очолювали: з грудня 1952 року – Г.П.Рудзіс, з вересня 1955 року – П. А. Голубов, з вересня 1975 року – С.Г.Кривокульський, з 1982 року – Ф.Р.Романюк, з 1993 року – Н.І. Коцан, з 2009 року – А.О.Кийко, з квітня 2019 року – в.о.директора  О.І.Кульчицька.

З 1 вересня 2020 року КЗ ЛОР «ЛОЦЕНТУМ» очолює Михайло Миколайович Казимир, кандидат сільськогосподарських наук.

 

Комунальний заклад Львівської обласної ради «Львівський обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» – це заклад позашкільної освіти, який об’єднує і координує систему позашкільної роботи еколого-натуралістичного напряму на Львівщині.

ЛОЦЕНТУМ– це простір, де дитина набуває певних знань, умінь та

навичок, реалізує себе як особистість, заклад нових ідей, нових практичних рішень.

Місія КЗ ЛОР «ЛОЦЕНТУМ»: забезпечення прав дітей області на здобуття позашкільної еколого-натуралістичної та біологічної освіти відповідно до їх здібностей, обдарувань, уподобань та інтересів; формування  в учнівської молоді життєвих компетентностей;  виховання екологічно свідомих громадян, які будуть впроваджувати ідеї сталого розвитку, відданих патріотів України.

Завдання діяльності Центру:

  • пошук нових форм і методів для здійснення якісної позашкільної освіти еколого-натуралістичного напряму;
  • реалізація пріоритетних напрямів розвитку позашкільної еколого-натуралістичної  роботи в області;
  • розвиток мережі гуртків еколого-натуралістичного напряму в закладах загальної середньої освіти новостворених територіальних громад та в установах природо-заповідного фонду області;
  • створення умов для оволодіння вихованцями системою наукових знань про довкілля, людину, суспільство;
  • залучення вихованців до дослідницької, експериментальної та винахідницької роботи в галузі екологічних, біологічних, лісівничих та сільськогосподарських наук;
  • організація просвітницької та практичної природоохоронної діяльності під час проведення екологічних експедицій, польових практик, зелених толок, акцій тощо;
  • участь педагогів та вихованців у обласних, всеукраїнських та міжнародних еколого-освітніх проєктах, програмах, виставках, конкурсах;
  • створення умов для забезпечення профільного навчання та допрофесійної підготовки вихованців;
  • використання інформаційно-комунікаційних технологій в організаційно-методичній роботі та освітньому процесі ЛОЦЕНТУМ;
  • організація змістовного дозвілля, відпочинку та оздоровлення учнівської молоді.

Сьогодні в КЗ ЛОР «ЛОЦЕНТУМ» діють три відділи: біології та екології, методичний і організаційно-масовий.

Освітній процес в КЗ ЛОР «ЛОЦЕНТУМ»  забезпечують  педагогічні працівники (директор, заступники директора, завідувачі відділів, методисти, керівники гуртків).

Педагогічний колектив центру – це високопрофесійна команда однодумців,  діяльність яких спрямована на виховання небайдужого, екологічно грамотного покоління.

Четверо  педагогів  –   Відмінники освіти України, один нагороджений Знаком «Васились Сухомлинський»;  п’ятеро – Почесною Грамотою МОН України; четверо – Грамотою МОН України;  вісім – Подякою МОН України;  четверо – відзнаками Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді.

Діяльність педагогічного колективу Центру спрямована на створення інноваційного освітнього середовища на заняттях творчих учнівських об’єднань, умов для підвищення рівня педагогічної майстерності працівників та розвитку їх творчого потенціалу.

У закладі працюють творчі учнівські об’єднання за біологічним, екологічним, сільськогосподарським, квітково-декоративним, декоративно-ужитковим напрямами.  Навчанням в гуртках охоплено близько тисячі дітей.

Усе починається з дитинства … І яким буде ставлення дитини до цього світу, чи навчиться бути господарем, який любить і розуміє природу – залежить від нас, дорослих. Тому одним із напрямів діяльності Центру є робота з дітьми дошкільного віку.

Більше п’ятнадцяти років КЗ ЛОР «ЛОЦЕНТУМ» тісно співпрацює із ЗДО № 170 на базі якого організував роботу гуртків «Природознавство для дошкільників». Для живого спілкування дітей з тваринним і рослинним світом, проведення екскурсій та практичних занять служать еколого-освітня виставка «Планета ЗОО», теплиця та  навчально-дослідна земельна ділянка Центру.

Не залишаються поза увагою педагогів діти, які потребують соціального захисту, діти з особливими освітніми потребами. В рамках реалізації проєкту «Вікно в природу» на базі ЛОЦЕНТУМ працює гурток «Світ природи» для дітей із синдромом Дауна та аутизмом.

Під час занять діти мають змогу не лише подивитися на екзотичних тварин, але і погладити їх, потримати в руках, відчути на дотик (пітона королівського,  маїсового полоза,  ящірок, гекона плямистого, паличників, черепаху,  хом’ячка, морську свинку, декоративного кролика тощо). Тактильний контакт і безпосереднє спілкування з тваринами допомагають дітям перебороти їх страхи, отримати і віддавати позитивні емоції, сприяють самовдосконаленню  та соціалізації особистості. Сповнені захоплення  очі,  радісні вигуки та усмішки  – ось такою є реакція дітей на спілкування з екзотичними тваринами постійно діючої еколого-освітньої виставки «Планета ЗОО».

Гуртки «Юні друзі природи» (для дітей з ДЦП) працюють і на базі навчально-реабілітаційного центру «Джерело». Для  них педагоги організовують виїзні виставки-зустрічі з дивовижними представниками світу живої природи.

Невід’ємною складовою освітнього процесу творчих учнівських об’єднань Центру є експериментально-дослідницька та пошукова діяльність вихованців. Тематика науково-дослідницьких робіт різноманітна: дослідження екологічного стану населених пунктів області, водойм, ґрунтів, повітря; дослідження впливу відходів з пластику і відпрацьованих батарейок на біотопи, утилізація вторинної сировини; вплив діяльності людини на лісові екосистеми  та гніздування птахів; екологічні методи боротьби з шкідниками рослин; медоносні рослини лісових фітоценозів; дослідження шляхів відновлення тиса ягідного в Сколівських Бескидах, дослідження показників хімічного забруднення водойм та питної води в районі головного Європейського вододілу (Східне Розточчя),  вирощування овочевих культур на  «теплих грядках Розума»  тощо.

Пріоритетним напрямом роботи ЛОЦЕНТУМ залишається практична природоохоронна діяльність. Юні екологи Центру активно долучаються до Міжнародних, Всеукраїнських та обласних операцій та акцій. Серед них: Міжнародний день чистих берегів,  акції «День юного натураліста», «Ліси для нащадків»,  «День Землі», «День довкілля», «Збережи життя ялинці», «Первоцвіти просять захисту», «Птах року», «День зустрічі птахів», «Годівничка», «Нагодуй птахів взимку» тощо.

У  Центрі  створений та діє Дитячий екологічний парламент.  Юні активісти природоохоронного руху  є ініціаторами проведення  просвітницької та практичної природоохоронної роботи щодо захисту і збереження довкілля.

Дієвою формою екологічної освіти і виховання школярів  є  залучення їх до масових заходів еколого-натуралістичного напряму. Щорічно ЛОЦЕНТУМ проводить понад 40 обласних та обласних етапів Всеукраїнських конкурсів, виставок, операцій, трудових, пропагандистських та природоохоронних акцій, участь у яких беруть вихованці творчих учнівських об’єднань і нашого закладу.

Спільно з Національним еколого-натуралістичним центром учнівської молоді, департаментом освіти і науки Львівської облдержадміністрації  ЛОЦЕНТУМ провів Всеукраїнські збори юних екологів, зліт учнівських виробничих бригад  і трудових аграрних об’єднань;  Всеукраїнські семінари-практикуми директорів та заступників директорів обласних закладів позашкільної освіти еколого-натуралістичного напряму.

Щороку Центр організовує роботу літньої школи « Дивосвіт», обласну виїзну еколого-натуралістичну школу  передового досвіду «Сколівські Бескиди», літні практики для студентів, роботу «зеленого» класу для дітей з особливими освітніми потребами.

Важливим  у діяльності нашого закладу є розвиток соціального партнерства. КЗ ЛОР «ЛОЦЕНТУМ» налагодив партнерські зв’язки та уклав угоди про співпрацю із:  КЗ ЛОР «Львівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти»,  біологічним факультетом Львівського національного університету імені І. Франка, Національним лісотехнічним університетом України, Львівським національним університетом ветеринарної медицини та біотехнологій  ім.С.Гжицького, КЗ ЛОР «Львівський фаховий коледж декоративного і ужиткового мистецтва імені І.Труша», комунальним закладом «Центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» Херсонської обласної ради, Прикарпатським фаховим коледжем лісового господарства та туризму, обласним комунальним спеціалізованим лісогосподарським підприємством «Галсільліс», громадською організацією “Лісові ініціативи і суспільство”, Товариством з обмеженою відповідальністю «Ведмежий притулок – Домажир», «Приватною колекцією екзотичних тварин «ЛІМПОПО» тощо.

 

Довідково:

Загальна площа приміщення ЛОЦЕНТУМ – 350 м2, з них 150,5 м2 займають навчальні приміщення:

  • кабінети:

– гуртків зоологічного профілю (38,4 м2 , 40 тераріумів та кліток, 17 видів і порід тварин),

– гуртків ботанічного і прикладного профілів (23,4 м2 , 8 виставкових шаф);

  • лекційна зала (42,7м2 , 2 ландшафтні зоологічні діарами);
  • навчальні лабораторії:
  • гідробіології та акватераріумістики (24,3 м2 , 5 видових акваріумів, 1 видовий басейн, 5 видових тераріумів, 26 видів і порід тварин);
  • декоративного птахівництва (22,6 м2, 40 видових кліток у 3 шафах, 3 видові вольєри, 3 видові садкові клітки, 22 види та породи птахів).

Загальна площа земельної ділянки, яка закріплена за закладом, становить 1,426 га. Учнівська навчально-дослідна земельна ділянка займає площу 0,85 га, складається із:

  • пейзажного парку – дендрологічна та квітково-декоративна ділянки, ділянка папоротей та шкілка декоративних культур;
  • регулярного парку – газонний партер, терасований декоративний схил;
  • українського саду – плодово-ягідна колекційна ділянка, яблучна шпалера, виноградник;
  • східного саду та ділянки хости;
  • колекційної ділянки овочевих та лікарських рослин;
  • мікроландшафтів (Дністровський каньйон, Карпатарій, розарій, сад ліан);
  • навчальної лабораторії рослинництва закритого грунту (теплиця-оранжерея), площа якої 74,3 м2 (розташовані колекції декоративно-листяних, красиво квітучих та сукулентних рослин, понад 240 видів та сортів);
  • вуличного зоолого-тваринницького комплексу:
  • навчальна лабораторія птахівництва (пташник, 67,2 м2);
  • навчальна лабораторія дрібного тваринництва (ферма, 88,4 м2), 17 вольєрів, 28 видів та порід тварин.

Із 2009 року у Центрі успішно розвивається і працює постійно діюча еколого-освітня виставка «Планета ЗОО», яка є навчальною та практичною базою для проведення тематичних екскурсій, уроків, занять для школярів та студентів області.

Мешканцями виставки є понад 90 видів та порід різноманітних тварин (королівський пітон, удав звичайний, полоз маїсовий, 2 види королівських змій, безнога ящірка веретільниця, 5 видів черепах, 2 види геконів, 3 породи морських свинок, африканські голчасті миші, американські дегу, туркменські піщанки); 10 видів та порід декоративних і екзотичних птахів (папуги-нерозлучники, зеброві і японські амадини, корели, канарки, австралійські хвилясті папуги, діамантові горлиці, рисівки, китайські розписні японські перепели); 24 види і породи акваріумних рибок і 11 видів акваріумних рослин; 10 видів екзотичних комах (павуки-птахоїди, кубинський і мадагаскарський таргани, хатні цвіркуни, австралійський, в’єтнамський та індійський паличники), 7 порід великих і декоративних кролів, 1 породу гусей, 1 вид і 3 породи качок, 12 порід курей, 3 види і 2 породи фазанів, 1 породу цесарок, 16 порід декоративних голубів.

 

Наша адреса: вул. І. Франка, 133, м.Львів, 79026
тел./факс (032) 276-46-07,
e-mail: lodenc@ukr.net
http://locentum.lviv.ua

   

Поділитися


  • ngopibet
  • imbaslot
  • asia76
  • a200m
  • ngopibet
  • ngopibet
  • dewa288
  • ngopibet