Екологічний захід до Міжнародного дня Сонця | Національний еколого-натуралістичний центр *** Продовжується формування «Першого українського віртуального гербарію юного натураліста» *** Розпочато створення «Всеукраїнського методичного онлайн хабу» – систематизованого навігаційного онлайн сховища методичних матеріалів та рекомендацій *** квітень-листопад 2024 року - триває оформлення дослідження щодо цвітіння води, документування і підготовка відеоматеріалу та реєстрація в науково-освітньому проєкті «Вчителі та учні досліджують явище цвітіння водойм в Україні» у 2024 році (заочно) 16-18 квітня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу молодіжних проектів з енергоефективності «Енергія і середовище» (очно) *** до 20 квітня 2024 року - надсилання конкурсних робіт на Всеукраїнський конкурс «День зустрічі птахів» (заочно) *** до 26 квітня 2024 року - надсилання конкурсних робіт на Всеукраїнський есе патріотично-громадянської тематики «Єднанням сильні!» (заочно) *** 27-29 квітня 2024 року - фінал Міжнародної екологічної олімпіади наукових проєктів з охорони довкілля «DreamECO» (змішаний формат) *** до 28 квітня 2024 року - подання матеріалів на проєкт «ЄНОТІК» (заочно) *** до 03 травня 2024 року - триває подання матеріалів на участь у Всеукраїнській кампанії «Історія моєї школи» (заочно) *** 07 - 09 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу винахідницьких і раціоналізаторських проєктів еколого-натуралістичного напряму (очно або дистанційно) *** 15 - 30 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу «Парки – легені міст і сіл» (заочно) *** 21 - 23 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу дослідницько-експериментальних робіт з природознавства «Юний дослідник» (очно) *** 22 - 24 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу «Земля – наш спільний дім» (змішаний формат) *** 28 - 30 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського турніру з природничих дисциплін «NATURE» (очно) *** вересень 2023 року-травень 2024 року - триває Всеукраїнська інтернет-олімпіада «Крок до знань» у 2023/2024 навчальному році (онлайн, дистанційно) *** серпень 2023 р. - липень 2024 р. - Рік клімату та вуглецевої кампанії (акція за міжнародною програмою GLOBE) (заочно) *** 24 - 26 вересня 2024 року - фінал Всеукраїнського екологічного конкурсу «Eco-Hackathon» у 2024 році (очно або онлайн) *** до 1 жовтня 2024 року - Надсилання фотоматеріалів до «Першого українського віртуального депозитарію-визначника юного натураліста» (заочно) *** до 15 листопада 2024 року - триває подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс «Птах року – 2024» (заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс рукописів навчальної літератури та віртуальних освітніх ресурсів з еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти «Нове позашкілля»(заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнську виставку видавничої продукції з позашкільної освіти (Заочні педагогічні читання «Позашкільна педагогіка»)(заочно)


Екологічний захід до Міжнародного дня Сонця

Педагоги Закарпатського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді 29 квітня провели змістовний екологічний захід до Міжнародного дня Сонця для дітей вимушених переселенців та читачів Закарпатської обласної бібліотеки для дітей та юнацтва. Відзначається День Сонця 3 травня.

Оксана Стрічко, методистка відділу екології та природоохоронної роботи, ознайомила дітей із цікавими фактами про Сонце.

Сонце є найближчою до Землі зіркою, всі інші розташовані на більшій відстані від нашої планети. Земля, як відомо, обертається навколо Сонця.

Для Землі Сонце – могутнє джерело космічної енергії. Воно дає світло й тепло, необхідні для рослинного і тваринного світу, і формує найважливіші властивості атмосфери Землі.

Загалом Сонце визначає саме існування планети. Без нього не було б і повітря, необхідного для життя: воно перетворилося б на рідкий азотний океан навколо завмерлих вод і обледенілої суші.

Для нас, землян, найважливіша властивість Сонця в тому, що біля нього виникла наша планета і на ній з’явилося життя. Завдяки сонячному світлу, що падає на сітківку наших очей, в організмі утворюється натуральний антидепресант – мелатонін, який забезпечує нам повноцінний сон. Не таємниця, що сонячне світло виробляє ще й гормон щастя, тому не полінуйтеся погуляти в сонячний день!

Сонце, а також вітер, морські хвилі і біомаса є енергетичною сировиною, яка постійно оточує нас і яку легко використовувати. Її не треба видобувати з землі. Вона не призводить до утворення радіоактивних відходів, а токсичних не дає зовсім. Це відновлювальна енергія.

Саме для тощо, щоб привернути увагу до можливостей використання поновлюваних джерел енергії, і було зініційовано у 1994 році відзначення Дня Сонця.

Поліна і Аліна, юні природоохоронниці з Дніпра і Києва, зауважили, що не дивлячись на перспективність і актуальність сонячних батарей як альтернативного джерела енергії, людина досі не продумала, як саме їх утилізувати. Адже складові сонячних батарей в решті-решт також забруднюють навколишнє середовище!

Цікавою і повчальною була презентація, яку підготувала Ольга Величканич, завідувачка відділу біології та дослідницько-експериментальної роботи. Відомо, що люди здавна поклонялися Сонцю як божеству і влаштовували на його честь свята: День літнього сонцестояння і День весняного рівнодення. На честь Сонця писались заклинання, пісні, влаштовувалися ігри. Культ Сонця був присутній у релігіях цивілізацій інків, єгиптян, ацтеків. Багато стародавніх пам’ятників пов’язані з Сонцем, до них належать мегаліти. Найбільшим і найвідомішим є мегаліт в англійському Стоунхенджі.

Неабияк вразила дітей інформація про співвідношення розмірів Сонця, Юпітера і маленької планети Земля.

Сила тяжіння на поверхні Сонця в 28 разів більша, ніж на Землі. Людина, що важить 60 кілограмів на Землі, буде важити 1680 – на Сонці. Тобто приблизно як легковий автомобіль. Здійснивши нескладні математичні підрахунки, наш майбутній науковець Богданчик з’ясував, що сам автомобіль на зірці мав би вагу близько 42 тонни!

Також діти грали у гру „Склади правильно прислів’я”, відгадували загадки та розповідали цікаві факти, які знають про Сонце, його значення для усього живого. Також нагадали про правила засмагання на сонці, що наразі є актуальним, оскільки наближається літо!

На завершення заняття діти виготовили веселі сонечка, які нагадуватимуть їм про весело і змістовно проведений час!

Захід проведено у рамках співпраці Закарпатського обласного еколого-натуралістичного центру (ЗОЕНЦ) з Інститутом еколого-релігійних студій (IERS) за підтримки Союзу охорони природи Німеччини (NABU).

Оксана Стрічко, методистка відділу екології та природоохоронної роботи ЗОЕНЦ;

Ольга Величканич, завідувачка відділу біології та дослідно-експериментальної роботи ЗОЕНЦ.

Поділитися
Ви можете залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.


Залишити коментар