«Освіта України» № 88 26 листопада 2010 р. ПРИРОДА НАДИХАЄ НА ТВОРЧІСТЬ | Національний еколого-натуралістичний центр *** Продовжується формування «Першого українського віртуального гербарію юного натураліста» *** Розпочато створення «Всеукраїнського методичного онлайн хабу» – систематизованого навігаційного онлайн сховища методичних матеріалів та рекомендацій *** квітень-листопад 2024 року - триває оформлення дослідження щодо цвітіння води, документування і підготовка відеоматеріалу та реєстрація в науково-освітньому проєкті «Вчителі та учні досліджують явище цвітіння водойм в Україні» у 2024 році (заочно) *** до 26 квітня 2024 року - надсилання конкурсних робіт на Всеукраїнський есе патріотично-громадянської тематики «Єднанням сильні!» (заочно) *** 27-29 квітня 2024 року - фінал Міжнародної екологічної олімпіади наукових проєктів з охорони довкілля «DreamECO» (змішаний формат) *** до 28 квітня 2024 року - подання матеріалів на проєкт «ЄНОТІК» (заочно) *** до 03 травня 2024 року - триває подання матеріалів на участь у Всеукраїнській кампанії «Історія моєї школи» (заочно) *** 07 - 09 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу винахідницьких і раціоналізаторських проєктів еколого-натуралістичного напряму (очно або дистанційно) *** 15 - 30 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу «Парки – легені міст і сіл» (заочно) *** 21 - 23 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу дослідницько-експериментальних робіт з природознавства «Юний дослідник» (очно) *** 22 - 24 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу «Земля – наш спільний дім» (змішаний формат) *** 28 - 30 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського турніру з природничих дисциплін «NATURE» (очно) *** вересень 2023 року-травень 2024 року - триває Всеукраїнська інтернет-олімпіада «Крок до знань» у 2023/2024 навчальному році (онлайн, дистанційно) *** серпень 2023 р. - липень 2024 р. - Рік клімату та вуглецевої кампанії (акція за міжнародною програмою GLOBE) (заочно) *** 24 - 26 вересня 2024 року - фінал Всеукраїнського екологічного конкурсу «Eco-Hackathon» у 2024 році (очно або онлайн) *** до 1 жовтня 2024 року - Надсилання фотоматеріалів до «Першого українського віртуального депозитарію-визначника юного натураліста» (заочно) *** до 15 листопада 2024 року - триває подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс «Птах року – 2024» (заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс рукописів навчальної літератури та віртуальних освітніх ресурсів з еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти «Нове позашкілля»(заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнську виставку видавничої продукції з позашкільної освіти (Заочні педагогічні читання «Позашкільна педагогіка»)(заочно)


«Освіта України» № 88 26 листопада 2010 р. ПРИРОДА НАДИХАЄ НА ТВОРЧІСТЬ

ПРИРОДА НАДИХАЄ НА ТВОРЧІСТЬ

Олексій ШЕВНІН
«Освіта України»

Якщо є наснага і бажання творити, то світ, який нас оточує, допомагає втілити наші мрії. Природа особливо щедро віддячує тим, хто прагне пізнати її. Кому – добрим урожаєм, кому – краєвидами, іншим – щирою відданістю домашніх улюбленців, а декому – буйним різноманіттям флори і фауни під високими кронами лісу… Виповнилося 85 років з часу, коли на теренах України школярі – шанувальники і дослідники природи – об’єдналися в рух юних натуралістів. З нагоди цієї визначної події в Національному еколого-натуралістичному центрі учнівської молоді Міністерства освіти і науки України зібралися найкращі юннатівські колективи з усіх регіонів. І приїхали вони не з пустими руками: в усіх коридорах Центру з’явилися масштабні виставкові стенди, багаті на смачні і яскраві експонати – результати праці молодих ентузіастів.

На урочистості завітали й високопосадовці – Голова Верховної Ради УкраїниВолодимир Литвин і перший заступник міністра освіти і науки України Борис Жебровський. Передусім вони разом з директором НЕНЦ Володимиром Вербицьким оглянули експозиції кожної області, поспілкувалися з керівниками регіональних еколого-натуралістичних центрів і юннатами, які демонстрували свої композиції з десятків видів і сортів сільськогосподарських культур, квітів, лікарських трав, лісових рослин, продукції бджільництва тощо. На кожному стенді чимало рефератів, бо діти не просто вирощують, а й досліджують рослини, апробовують передові технології догляду за ними. А всі разом команди юних натуралістів створили музейну експозицію, присвячену найбільш шанованому в Україні продукту – хлібові. Представлені чи не всі сорти традиційної випічки. Тут і короваї, і великодні композиції, і навіть мозаїки із зерна. А крім ТОГО, найблагородніші інструменти: жорна, ступи, сівалки, серпи…

Звісно, така розкішна виставка – це результат праці й натхнення не лише дітей, а й численних педагогів, талановитих керівників гуртків. І вони поділилися своїм досвідом роботи з обдарованою молоддю у презентованій науково-методичній літературі.

Нарешті в актовій залі, де зібралася здебільшого педагогічна аудиторія, Володимир Вербицький офіційно привітав усіх з ювілеєм юннатівського руху в Україні:
– Ми святкуємо 85 років слави всім натуралістам, які працювали ці роки, всім директорам і методистам. Спасибі Міністерству освіти і науки, яке зберегло унікальні центри дитячої творчості позашкільних закладів, особливо еколого-натуралістичного напряму.

Одразу після гучних оплесків на честь свята директор НЕНЦ запросив до слова Володимира Литвина.
– Я сьогодні разом з вами складаю шану, низько схиляю голову перед багатьма поколіннями подвижників, які навертали наших діток до природи, вчили їх одвічного, що ніколи не втратить свою цінність – працювати на землі. І, звичайно ж, слова вдячності вам, дорогі педагоги, за те, що опікуєтеся молодим поколінням, – так розпочав виступ Голова Верховної Ради. – Я був тут з вами весь день, бо ви працюєте за покликом душі і у вас такі послідовники – дітки, в яких є блиск в очах і чистий погляд. Я ще раз переконався: у нас безмежно талановита молодь, і проблема влади, що ми часто її палкий старт не можемо підтримати. Бо талант потребує індивідуальної уваги… І я тепер розумію достеменно, що треба, коли буваю в областях, ходити у ваші центри.

Володимир Михайлович зауважив, що сьогодні робота на землі для школярів є передусім творчістю, й нагадав, що в часи його дитинства це була важка праця, зокрема в колгоспі. Політик на власному досвіді переконався, що життєва школа в людей, які знають і люблять природу, дає змогу їм перевершити своїх однолітків у майбутньому. Однак є обов’язкова умова: щоб мати успіх, треба бачити певну мету.
– Я пропоную вам визначити для себе найвищу життєву планку, мрію. І досягти найвищих щаблів у тій сфері, яку ви для себе оберете… Вважаю, що сьогодні є можливість сягнути висот у науці, виробництві чи політиці, – запевнив Володимир Литвин.

Спікер Парламенту окреслив і шляхи подальшої діяльності влади у сфері позашкільної освіти:
– Я розумію, які завдання ми разом з Міністерством освіти і науки маємо вирішити, щоб люди, які працюють з дітьми поза школою, були гідно поціновані… Вірю, що ми при формуванні бюджету врахуємо цю обставину.

Крім того, Володимир Михайлович пообіцяв, що запропонує комусь зі своїх аспірантів дослідити історію юннатівського руху в Україні. І нагородив кількох керівників центрів і станцій юних натуралістів Грамотами Верховної Ради України за вагомий особистий внесок у позашкільну освіту, багаторічну плідну педагогічну діяльність і значні успіхи у творчому становленні вихованців.

Борис Жебровський передав слова міністра освіти і науки України Дмитра Табачника, який щиро привітав юннатів і їх наставників, висловлюючи безмежну вдячність учителям за невтомну працю, сумлінність у вихованні освіченого підростаючого покоління.

З нагородами для колективу НЕНЦ прийшов на урочистості й Василь Шевчук – голова Президії Всеукраїнського товариства охорони природи. Також виступили науковці, зокрема проректор з наукової роботи КНУ імені Тараса Шевченка Валерій Григорук, учений секретар Відділення теорії та історії педагогіки Національної академії педагогічних наук України Григорій Пустовіт, директор Українського державного центру позашкільної освіти МОН Віталій Ткачук.

На другий день зльоту журі оцінювало роботи учасників з усіх областей у номінаціях: «Квітникарство», «Дизайнерське оформлення акваріумів», «Турбота юних тобі, Україно». Окремо розглядалися методичні праці – посібники, довідники, сценарії масових заходів, написані працівниками позашкільних навчальних закладів.

Підсумки всіх конкурсів й загалом Всеукраїнського зльоту юних натуралістів підбили третього дня. Завідувачі профільних відділів НЕНЦ вручили дипломи й грамоти колективам еколого-натуралістичних закладів й окремим учасникам. Та, напевно, найцінніше, що повезли додому юннати і їхні наставники, – це щедрі враження і незабутні знайомства.

Поділитися
Ви можете залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.


Залишити коментар