Європейський день грибів у Краєзнавчому музеї | Національний еколого-натуралістичний центр *** Продовжується формування «Першого українського віртуального гербарію юного натураліста» *** Розпочато створення «Всеукраїнського методичного онлайн хабу» – систематизованого навігаційного онлайн сховища методичних матеріалів та рекомендацій *** квітень-листопад 2024 року - триває оформлення дослідження щодо цвітіння води, документування і підготовка відеоматеріалу та реєстрація в науково-освітньому проєкті «Вчителі та учні досліджують явище цвітіння водойм в Україні» у 2024 році (заочно) *** 07 - 09 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу винахідницьких і раціоналізаторських проєктів еколого-натуралістичного напряму (очно або дистанційно) *** 15 - 30 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу «Парки – легені міст і сіл» (заочно) *** 21 - 23 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу дослідницько-експериментальних робіт з природознавства «Юний дослідник» (очно) *** 22 - 24 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу «Земля – наш спільний дім» (змішаний формат) *** 28 - 30 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського турніру з природничих дисциплін «NATURE» (очно) *** 03 - 20 червня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнської олімпіади випускного шкільного дослідництва (учнівських дослідницьких проєктів) (заочно) *** 11 - 27 червня 2024 року - літня кампанія в НЕНЦ у 2024 році (очно) *** 25 - 27 червня 2024 року - фінальний етап конкурсу «Ленд-арт весна – 2024» в рамках Фестивалю патріотичних дій (очно) *** вересень 2023 року-травень 2024 року - триває Всеукраїнська інтернет-олімпіада «Крок до знань» у 2023/2024 навчальному році (онлайн, дистанційно) *** серпень 2023 р. - липень 2024 р. - Рік клімату та вуглецевої кампанії (акція за міжнародною програмою GLOBE) (заочно) *** 24 - 26 вересня 2024 року - фінал Всеукраїнського екологічного конкурсу «Eco-Hackathon» у 2024 році (очно або онлайн) *** до 1 жовтня 2024 року - Надсилання фотоматеріалів до «Першого українського віртуального депозитарію-визначника юного натураліста» (заочно) *** до 10 листопада 2024 року - подаються конкурсні роботи на Всеукраїнський конкурс «Дідух – оберіг українського народу» (заочно) *** до 15 листопада 2024 року - триває подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс «Птах року – 2024» (заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс рукописів навчальної літератури та віртуальних освітніх ресурсів з еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти «Нове позашкілля»(заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнську виставку видавничої продукції з позашкільної освіти (Заочні педагогічні читання «Позашкільна педагогіка»)(заочно)


Європейський день грибів у Краєзнавчому музеї

У четверту суботу вересня відзначається Європейський день грибів European Mushroom Day. Започатковане це свято у 2015 році з метою поглиблення знань про Царство Грибів і присвячене користі цих організмів для людини та природних екосистем, необхідності захисту їх місць зростання.

Напередодні цієї події вихованці гуртків екологічного напрямку КЗПО „Закарпатський обласний центр дитячої та юнацької творчості „ПАДІЮН” завітали до Закарпатського краєзнавчого музею імені Т.Легоцького, де для них було проведено природоохоронний виховний захід працівниками сектору природи музею спільно з педагогами відділів екології та біології „ПАДІЮНу”.

Михайло Біланич, завідувач сектору природи музею, докладно зупинився на загальній характеристиці Царства Гриби, біологічних особливостях його представників, значенні їх для людини.

Учасники заходу були вражені тим, що до грибів належать не тільки загальновідомі шапинкові гриби, але й безліч інших цікавих організмів із дивовижними властивостями. Зокрема, діти довідалися, що:

– існують унікальні види грибів, які використовуються у виготовленні антибіотиків;

– дріжджі та пліснява також належать до грибів;

– існує близько 2 мільйонів видів грибів на планеті, однак лише 5% з них вивчено науковцями;

– найдорожчий гриб у світі – трюфель. Він коштує понад 2 тисяч євро за кілограм;

– близько 30 видів цих організмів вміють світитися.

Також акцентувалася увага на правилах збору шапинкових грибів та необхідності їх охорони.

Діти мали змогу побачити цікавий гриб – герицій кораловидний, який занесено до Червоної книги України. Його помилково було зірвано у лісі місцевим мешканцем і принесено науковцям для визначення. Юні натуралісти вкотре пересвідчилися, як важливо вивчати живий світ і знати представників Червоної книги!

Учасники заходу мали змогу перевірити свої знання і позмагатися під час пізнавального квесту „Гриби Закарпаття”. Діти продемонстрували чудові знання їстівних та отруйних грибів, правил їх збору, складали прислів’я про гриби та розв’язували анаграми.

Також юні дослідники перевірили територію Ужгородського замку на наявність різних видів грибів та ознайомилися із колекцією муляжів шапинкових грибів в експозиції сектору природи.

Поділитися
Ви можете залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.


Залишити коментар