«ПЕРЛИНА СЛАВУТЧИНИ» НПП «МАЛЕ ПОЛІССЯ» – БАЗА ДЛЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ ОСВІТИ І ВИХОВАННЯ ТА ЛІТНЬОГО ВІДПОЧИНКУ І ОЗДОРОВЛЕННЯ ПІДРОСТАЮЧОГО ПОКОЛІННЯ | Національний еколого-натуралістичний центр *** Продовжується формування «Першого українського віртуального гербарію юного натураліста» *** Розпочато створення «Всеукраїнського методичного онлайн хабу» – систематизованого навігаційного онлайн сховища методичних матеріалів та рекомендацій *** квітень-листопад 2024 року - триває оформлення дослідження щодо цвітіння води, документування і підготовка відеоматеріалу та реєстрація в науково-освітньому проєкті «Вчителі та учні досліджують явище цвітіння водойм в Україні» у 2024 році (заочно) *** 03 - 20 червня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнської олімпіади випускного шкільного дослідництва (учнівських дослідницьких проєктів) (заочно) *** 11 - 27 червня 2024 року - літня кампанія в НЕНЦ у 2024 році (очно) *** 25 - 27 червня 2024 року - фінальний етап конкурсу «Ленд-арт весна – 2024» в рамках Фестивалю патріотичних дій (очно) *** серпень 2023 р. - липень 2024 р. - Рік клімату та вуглецевої кампанії (акція за міжнародною програмою GLOBE) (заочно) *** 24 - 26 вересня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу з флористики та фітодизайну (очно) *** 24 - 26 вересня 2024 року - фінал Всеукраїнського екологічного конкурсу «Eco-Hackathon» у 2024 році (очно або онлайн) *** до 1 жовтня 2024 року - Надсилання фотоматеріалів до «Першого українського віртуального депозитарію-визначника юного натураліста» (заочно) *** до 10 листопада 2024 року - подаються конкурсні роботи на Всеукраїнський конкурс «Дідух – оберіг українського народу» (заочно) *** до 15 листопада 2024 року - триває подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс «Птах року – 2024» (заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс рукописів навчальної літератури та віртуальних освітніх ресурсів з еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти «Нове позашкілля»(заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнську виставку видавничої продукції з позашкільної освіти (Заочні педагогічні читання «Позашкільна педагогіка»)(заочно)


«ПЕРЛИНА СЛАВУТЧИНИ» НПП «МАЛЕ ПОЛІССЯ» - БАЗА ДЛЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ ОСВІТИ І ВИХОВАННЯ ТА ЛІТНЬОГО ВІДПОЧИНКУ І ОЗДОРОВЛЕННЯ ПІДРОСТАЮЧОГО ПОКОЛІННЯ

В четвер, 6 червня 2024 року, дирекція й працівники Національного природного парку «Мале Полісся», що на Хмельниччині, як завше, запросили учнів 8-В класу Славутської гімназії «Успіх», в якій є своє учнівське лісництво «Хуха», здійснити захоплюючу літню подорож «Перлиною Славутчини» вздовж берегів гідрологічного заказника місцевого значення «Голубе озеро» НПП «Мале Полісся». Запрошення від природоохоронців із захопленням сприйняли та із задоволенням підтримали гімназисти, їх батьки й педагоги, адже місцеві освітяни постійно і цілеспрямовано співпрацюють з природоохоронцями Парку, а тим паче нині, коли настав період літнього оздоровлення й відпочинку дітей та учнівської молоді.

Ця незабутня навчально-пізнавальна мандрівка гімназистів природозаповідною територією «Перлини Славутчини» включала 12 зупинок екологічної стежки, кожна з яких відкривала юним мандрівникам цікавинки дивовижної малополіської природи:

– Ознайомлююча. Екскурсоводи рзпочали з розповіді про важливість заказника та його унікальні екосистеми.

– Розважальна. Діти насолоджувалися веселими іграми і конкурсами, що допомогли їм краще зрозуміти природу.

– Красиві та небезпечні. Розглянули рослини й тварин, які є прекрасними, але водночас і небезпечними для людини.

– Бобри – інженери водно-болотних екосистем. Дізналися про неймовірну роботу бобрів і їх вплив на довкілля.

– Вони потребують охорони. Згадали види, що знаходяться під загрозою і чому їх потрібно захищати.

– Лісова скарбниця. Учні гімназії відкрили для себе багатства місцевого лісу – від ягід до лікарських рослин.

– Основні лісоутворюючі дерева і кущі: Ознайомилися з видами дерев та кущів, що формують наші ліси.

– Голубі Озера. Дізнались про історію озера, його характерну особливість.

– Озерні мешканці. Побачили які види тварин присутні у цій місцині, а також мали можливість вживу спостерігати за деякими з них.

– Краса і користь болота. Дізналися про важливу роль боліт у природі та різноманітність флори і фауни яку плекають ці екосистеми.

– Гриби наших лісів. Ознайомилися з різноманіттям грибів, які ростуть у наших лісах. Учні дізналися про їстівні та отруйні гриби, їхні характеристики й значення у лісовій екосистемі.

– Біотехнічні споруди. Побачили конструкції, що допомагають зберігати і підтримувати екосистеми.

Працівники Парку розповіли гімназистам про різні типи біотехнічних споруд та як вони безпосередньо сприяють збереженню довкілля, забезпечуючи стабільність природних процесів.

Цей чудовий літній день у юних учасників екскурсії був наповнений цікавими знаннями, емоціями та натхненням! Вони брали активну участь у спілкуванні з екскурсоводами Парку, ставили їм безліч різноманітних запитань, отримували на них змістовні відповіді і виявляли непідробний інтерес до знань про довкілля та охорони навколишнього середовища.

Гостинні господарі «Перлини Славутчини» НПП «Мале Полісся», що вже стала базою для екологічної освіти і виховання підростаючого покоління місцевих закладів освіти в усі пори року, подякували юним гостям за їх активну участь у дискусіях, а також висловили їм свої сподівання, що ця природничо-краєзнавча подорож заповідними територіями Парку істотно розширить їх світогляд, сприятиме формуванню в кожного з них екологічної культури, залишить у їхніх серцях любов до природи рідного поліського краю та бажання її берегти й охороняти.

За матеріалами НПП «Мале Полісся» та сайту «Юннати Хмельниччини».

Поділитися
Ви можете залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.


Залишити коментар



  • bajak Scatter
  • turbox500
  • mariaTogel
  • turbox1000
  • ngopibet
  • imbaslot
  • asia76