Як бути здоровим взимку? Фахівці рекомендують розширити колірний діапазон харчування, особливо пізньої осені, включати в раціон кольорову їжу. Що це означає? Як урізноманітнити їжу з допомогою колірного спектру? Відповіді на ці питання ровесників прагнули знайти вихованці гуртків «Юні екологи» (керівники гуртків Драган О. А. та Кацурак В.П.) під час проведення наприкінці листопада просвітницького заходу для учнів спеціалізованої школи №3 та школи № 2 Подільського району м. Києва.
В атмосфері поміркованої полеміки юні екологи доводили переваги кольорових овочів та фруктів, адже яскраві фарби прикрашають життя і піднімають настрій.
Дмитро Алексєєв переконливо доводив користь зелених овочів: листова зелень знижує ризик виникнення онкозахворювань, покращує зір, сприяє зміцненню кісток і м’язів. ” Зелена їжа” зміцнює волосся, нігті, сприяє регенерації шкіри. На думку багатьох дієтологів, при будь-якому прийомі їжі в тарілці обов’язково має бути щось зелене: цибуля, шпинат, петрушка, селера, огірки, брюсельська капуста, артишок, зелений горошок… що завгодно, аби тільки зелене!
В’ячеслав Кузнецов обстоював вживання овочів та фруктів червоного кольору: томатів, перцю, буряка, яблук, гранату, малини тощо, адже продукти червоного кольору здатні зміцнити імунну систему і позитивно впливають на кров, всі червоні овочі та фрукти містять антиоксиданти, які покращують роботу серцево-судинної системи, а також допомагають запобігти виникнення деяких форм раку.
А Дмитро Лопатко доводив користь овочів і фруктів помаранчевого кольору: гарбуза, моркви, куркурми, хурми, абрикоса тощо. Овочі та фрукти помаранчевого і жовтого кольорів містять багато бета-каротину. Він зміцнює імунітет та поліпшує стан шкіри. Крім того, в них містяться вітаміни А і С. Овочі та фрукти жовтого і помаранчевого кольору допомагають у нормалізації функцій серцево-судинної системи та зору. Краще вживати овочі та фрукти, які ростуть в нашій кліматичній зоні.
Велике зацікавлення учасників заходу викликала вікторина, підготовлена Дмитром Савичем та Олександром Загуменним. За правильні відповіді юннатів чекали кольорові призи.
«Подивіться на своє меню, як на картину художника, — зауважив юний митець Едуард Манукян, — адже у цьому випадку художник — це ви самі. Ви сам собі художник! Підійдіть творчо до оформлення своєї тарілки, використовуйте всі кольори веселки».
Завершився захід поетичним рядками Едуарда про здоров’я і творчість.
Як бути здоровим взимку? Фахівці рекомендують розширити колірнийдіапазон харчування, особливо пізньої осені, включати в…
Опубліковано Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді МОН України 22 листопад 2017 р.
Юнкор Анна Цегельна