Входження в зиму: – тренд — кольорова їжа | Національний еколого-натуралістичний центр *** Продовжується формування «Першого українського віртуального гербарію юного натураліста» *** Розпочато створення «Всеукраїнського методичного онлайн хабу» – систематизованого навігаційного онлайн сховища методичних матеріалів та рекомендацій *** до 31 січня 2023 року триває реєстрація на Всеукраїнський конкурс юних зоологів і тваринників (дистанційно) *** до 10 лютого 2023 року - триває прийом конкурсних робіт Всеукраїнського бліц-конкурсу «Український орнамент Перемоги» (заочно) *** 16 лютого 2023 року - Всеукраїнська науково-практична конференція «Європейський вимір української освіти: виклики та перспективи» (змішана форма) *** 20-21 лютого 2023 року - Всеукраїнський семінар-практикум (Великий біологічний колоквіум) для голів обласних методичних об'єднань біологічного напряму з теми «Сучасні методи навчання у процесі викладання біології» (дистанційно) *** 21-24 лютого 2023 року - Всеукраїнський конкурс винахідницьких і раціоналізаторських проєктів еколого-натуралістичного напряму у віковій категорії 16-23 роки *** до 03 березня 2023 року - триває прийом конкурсних робіт на конкурс есе патріотично громадянської тематики «Єднанням сильні!» (заочно) *** 28 лютого - 03 березня 2023 року - ІІ етап науково-технічного конкурсу «Eкo-Техно Україна» у 2022-2023 навчальному році (очно або змішано) *** 07-10 березня 2023 року - фінал Всеукраїнського чемпіонату з інформаційних технологій «Екософт–2023» та національний етап Міжнародного конкурсу комп’ютерних проєктів «INFOMATRIX-2023», присвячений 100 річниці від дня народження Віктора Глушкова (дистанційно, онлайн) *** 28-31 березня 2023 року - весняна сесія ПШУМ 2023 року (дистанційно, онлайн) *** 28-31 березня 2023 року - ювілейний фінальний тур ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу «Юний селекціонер і генетик» *** до 31 березня 2023 року - триває направлення матеріалів на Міжнародний конкурс еколого-валеологічної спрямованості «Душа села» (заочно) *** до 2 квітня 2023 року - триває Всеукраїнська акція «Писанкове дерево Перемоги» (заочно) *** 11-13 квітня 2023 року - фінал Всеукраїнського конкурсу молодіжних проектів з енергозбереження «Енергія і середовище» (очно або змішано) *** до 14 квітня 2023 року триває надсилання робіт на VІ Всеукраїнський конкурс «Гуманне ставлення до тварин» (заочно) *** 18-21 квітня 2023 року - фінал Х Всеукраїнського турніру юних натуралістів (очно або дистанційно) ***


Входження в зиму: – тренд — кольорова їжа

Як бути здоровим взимку? Фахівці рекомендують розширити колірний діапазон харчування, особливо пізньої осені, включати в раціон кольорову їжу. Що це означає? Як урізноманітнити їжу з допомогою колірного спектру? Відповіді на ці питання ровесників прагнули знайти вихованці гуртків «Юні екологи» (керівники гуртків Драган О. А. та Кацурак В.П.) під час проведення наприкінці листопада просвітницького заходу для учнів спеціалізованої школи №3 та школи № 2 Подільського району м. Києва.

В атмосфері поміркованої полеміки юні екологи доводили переваги кольорових овочів та фруктів, адже яскраві фарби прикрашають життя і піднімають настрій.

Дмитро Алексєєв переконливо доводив користь зелених овочів: листова зелень знижує ризик виникнення онкозахворювань, покращує зір, сприяє зміцненню кісток і м’язів. ” Зелена їжа” зміцнює волосся, нігті, сприяє регенерації шкіри. На думку багатьох дієтологів, при будь-якому прийомі їжі в тарілці обов’язково має бути щось зелене: цибуля, шпинат, петрушка, селера, огірки, брюсельська капуста, артишок, зелений горошок… що завгодно, аби тільки зелене!

В’ячеслав Кузнецов обстоював вживання овочів та фруктів червоного кольору: томатів, перцю, буряка, яблук, гранату, малини тощо, адже продукти червоного кольору здатні зміцнити імунну систему і позитивно впливають на кров, всі червоні овочі та фрукти містять антиоксиданти, які покращують роботу серцево-судинної системи, а також допомагають запобігти виникнення деяких форм раку.

А Дмитро Лопатко доводив користь овочів і фруктів помаранчевого кольору: гарбуза, моркви, куркурми, хурми, абрикоса тощо. Овочі та фрукти помаранчевого і жовтого кольорів містять багато бета-каротину. Він зміцнює імунітет та поліпшує стан шкіри. Крім того, в них містяться вітаміни А і С. Овочі та фрукти жовтого і помаранчевого кольору допомагають у нормалізації функцій серцево-судинної системи та зору. Краще вживати овочі та фрукти, які ростуть в нашій кліматичній зоні.

Велике зацікавлення учасників заходу викликала вікторина, підготовлена Дмитром Савичем та Олександром Загуменним. За правильні відповіді юннатів чекали кольорові призи.

«Подивіться на своє меню, як на картину художника, — зауважив юний митець Едуард Манукян, — адже у цьому випадку художник — це ви самі. Ви сам собі художник! Підійдіть творчо до оформлення своєї тарілки, використовуйте всі кольори веселки».

Завершився захід поетичним рядками Едуарда про здоров’я і творчість.

Як бути здоровим взимку? Фахівці рекомендують розширити колірнийдіапазон харчування, особливо пізньої осені, включати в…

Опубліковано Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді МОН України 22 листопад 2017 р.

Юнкор Анна Цегельна

Поділитися
Ви можете залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.


Залишити коментар