ЗМЕНШУЙ, ЗАСТОСОВУЙ, ЗБИРАЙ!!! | Національний еколого-натуралістичний центр *** Продовжується формування «Першого українського віртуального гербарію юного натураліста» *** Розпочато створення «Всеукраїнського методичного онлайн хабу» – систематизованого навігаційного онлайн сховища методичних матеріалів та рекомендацій *** квітень-листопад 2024 року - триває оформлення дослідження щодо цвітіння води, документування і підготовка відеоматеріалу та реєстрація в науково-освітньому проєкті «Вчителі та учні досліджують явище цвітіння водойм в Україні» у 2024 році (заочно) 16-18 квітня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу молодіжних проектів з енергоефективності «Енергія і середовище» (очно) *** до 20 квітня 2024 року - надсилання конкурсних робіт на Всеукраїнський конкурс «День зустрічі птахів» (заочно) *** до 26 квітня 2024 року - надсилання конкурсних робіт на Всеукраїнський есе патріотично-громадянської тематики «Єднанням сильні!» (заочно) *** 27-29 квітня 2024 року - фінал Міжнародної екологічної олімпіади наукових проєктів з охорони довкілля «DreamECO» (змішаний формат) *** до 28 квітня 2024 року - подання матеріалів на проєкт «ЄНОТІК» (заочно) *** до 03 травня 2024 року - триває подання матеріалів на участь у Всеукраїнській кампанії «Історія моєї школи» (заочно) *** 07 - 09 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу винахідницьких і раціоналізаторських проєктів еколого-натуралістичного напряму (очно або дистанційно) *** 15 - 30 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу «Парки – легені міст і сіл» (заочно) *** 21 - 23 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу дослідницько-експериментальних робіт з природознавства «Юний дослідник» (очно) *** 22 - 24 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу «Земля – наш спільний дім» (змішаний формат) *** 28 - 30 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського турніру з природничих дисциплін «NATURE» (очно) *** вересень 2023 року-травень 2024 року - триває Всеукраїнська інтернет-олімпіада «Крок до знань» у 2023/2024 навчальному році (онлайн, дистанційно) *** серпень 2023 р. - липень 2024 р. - Рік клімату та вуглецевої кампанії (акція за міжнародною програмою GLOBE) (заочно) *** 24 - 26 вересня 2024 року - фінал Всеукраїнського екологічного конкурсу «Eco-Hackathon» у 2024 році (очно або онлайн) *** до 1 жовтня 2024 року - Надсилання фотоматеріалів до «Першого українського віртуального депозитарію-визначника юного натураліста» (заочно) *** до 15 листопада 2024 року - триває подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс «Птах року – 2024» (заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс рукописів навчальної літератури та віртуальних освітніх ресурсів з еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти «Нове позашкілля»(заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнську виставку видавничої продукції з позашкільної освіти (Заочні педагогічні читання «Позашкільна педагогіка»)(заочно)


ЗМЕНШУЙ, ЗАСТОСОВУЙ, ЗБИРАЙ!!!

Під таким гаслом у Воловецькій філії „Арніка” пройшов екоквест, присвячений вторинній переробці побутових відходів.

Серед багатьох сучасних екологічних проблем є одна, до якої причетні безпосередньо всі, незалежно від віку, статі, професії чи роду занять, це – проблема поводження з твердими побутовими відходами або сміттям, що є чи не найголовнішим показником культури екологічної поведінки сучасної людини.

Нині в Україні поводження з відходами визначається законами „Про охорону навколишнього природного середовища” (1991 р.), „Про відходи” (1998), „Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення”, „Про поводження з радіоактивними відходами”, „Про металобрухт”, Кодексом України про надра, а також Програмою поводження з твердими побутовими відходами. Основними принципами державної політики у сфері поводження з відходами є пріоритетний захист навколишнього природного середовища та здоров’я людини від негативного впливу відходів, забезпеченн яощадливого використання матеріально-сировинних та енергетичних ресурсів, науково-обгрунтоване узгодження екологічних, економічних та соціальних інтересів суспільства. Українське законодавство стосовно поводження з відходами постійно вдосконалюється, у цьому беруть участь не лише державні установи, а й громадські організації.

12 листопада уфілії “Арніка” з метою активізації уваги громадськості до проблеми вторинної переробки відходів та залучення до практичної природоохоронної діяльності, педагогами відділу екології та природоохоронної роботи організовано та проведено масово-виховний захід присвячений „Дню вторинної переробки відходів” (Копча М.М., Стрічко О.П.).

Завідувачка відділу екології ознайомила юннатів з мультимедійною презентацією, яка розповіла про правила сортування сміття, про терміни розкладання відходів, вплив сміття на навколишнє середовища, види забруднення тими чи іншими відходами.

Інформаційна частина стосувалась надзвичайно важливого значення громадян у вирішенні проблеми твердих побутових відходів. Адже вони є головними нагромаджувачами та сортувальниками ТПВ. Щоб зменшувались відходи, необхідно зробити наступне:

  • купувати менше непотрібної упаковки;
  • сортувати сміття;
  • скоротити витрати паперу;
  • використовувати повторно порожню тару;
  • намагатися віддати старі речі туди, де вони потрібні;
  • більше ремонтувати (меблі, одяг, прилади тощо);
  • виготовляти, по можливості, компост із харчових відходів.

Сортування сміття дозволяє відправляти вторинну сировину на переробку, а не на полігони, які на сьогоднішній день займають 4 відсотки території України (приблизно стільки території займають Карпатські гори). Переробка — це найбільш ефективний метод утилізації відходів, тому що пластик, скло, метал отримують друге життя, і не повинні скидатися в один сміттєвийконтейнер, це — принцип роздільного сортування сміття.

Розділившись на команди, учасники квесту активно виконували поставлені їм завдання,зокрема: вчились на практиці сортувати сміття у 4 окремі коробки: пластик, папір, скло та харчові відходи; анаграма – цікава й інформативна зупинка “розшифруй слова”на тему (утилізація, сміттєзвалище, сміття, добриво, сировина, сортування, відходи, контейнер, полімери); тестові завдання “Золоті розсипи смітників”. На останній зупинці діти мали змогу усвідомити скільки років потрібно для того, щоб сміття розкладалося в землі: папір – 3 роки, жувальна гумка – 5 років, поліетиленовий пакет – 200 років, пластикова пляшка – 500 років, скло – 1000 років). Вікторина закріпила знання юннатів про сміття.

Підсумовуючи конкурси квесту, команди-учасниці  нагороджені грамотами ЗОЕНЦ за  І, ІІ та ІІІ місця.

Для закріплення знань кожна команда отримала завдання намалювати плакат на тему “Не засмічуй природу”. Всі знають: сміття нікуди не зникне, допоки його не заберуть люди! Тому пам’ятайте: Смітити не слід! Тоді без усякого дива Дім-Земля буде завжди красива! І до речі, саме зараз у владних структурах обговорюються зміни й доповнення до природоохоронного законодавства, зокрема, про значне підвищення штрафів за засмічення довкілля побутовими відходами.

Мирослава Копча, в. о. завідувачки відділу екології та природоохоронної роботи ЗОЕНЦ

Поділитися
Ви можете залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.


Залишити коментар