Вивчаємо птахів Боздошського парку | Національний еколого-натуралістичний центр *** Продовжується формування «Першого українського віртуального гербарію юного натураліста» *** Розпочато створення «Всеукраїнського методичного онлайн хабу» – систематизованого навігаційного онлайн сховища методичних матеріалів та рекомендацій *** квітень-листопад 2024 року - триває оформлення дослідження щодо цвітіння води, документування і підготовка відеоматеріалу та реєстрація в науково-освітньому проєкті «Вчителі та учні досліджують явище цвітіння водойм в Україні» у 2024 році (заочно) *** до 26 квітня 2024 року - надсилання конкурсних робіт на Всеукраїнський есе патріотично-громадянської тематики «Єднанням сильні!» (заочно) *** 27-29 квітня 2024 року - фінал Міжнародної екологічної олімпіади наукових проєктів з охорони довкілля «DreamECO» (змішаний формат) *** до 28 квітня 2024 року - подання матеріалів на проєкт «ЄНОТІК» (заочно) *** 22 квітня - 02 травня 2024 року - проведення Всеукраїнської декади екологічної освіти (заочно) *** до 03 травня 2024 року - триває подання матеріалів на участь у Всеукраїнській кампанії «Історія моєї школи» (заочно) *** 07 - 09 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу винахідницьких і раціоналізаторських проєктів еколого-натуралістичного напряму (очно або дистанційно) *** 15 - 30 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу «Парки – легені міст і сіл» (заочно) *** 21 - 23 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу дослідницько-експериментальних робіт з природознавства «Юний дослідник» (очно) *** 22 - 24 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу «Земля – наш спільний дім» (змішаний формат) *** 28 - 30 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського турніру з природничих дисциплін «NATURE» (очно) *** 03 - 20 червня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнської олімпіади випускного шкільного дослідництва (учнівських дослідницьких проєктів) (заочно) *** вересень 2023 року-травень 2024 року - триває Всеукраїнська інтернет-олімпіада «Крок до знань» у 2023/2024 навчальному році (онлайн, дистанційно) *** серпень 2023 р. - липень 2024 р. - Рік клімату та вуглецевої кампанії (акція за міжнародною програмою GLOBE) (заочно) *** 24 - 26 вересня 2024 року - фінал Всеукраїнського екологічного конкурсу «Eco-Hackathon» у 2024 році (очно або онлайн) *** до 1 жовтня 2024 року - Надсилання фотоматеріалів до «Першого українського віртуального депозитарію-визначника юного натураліста» (заочно) *** до 15 листопада 2024 року - триває подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс «Птах року – 2024» (заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс рукописів навчальної літератури та віртуальних освітніх ресурсів з еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти «Нове позашкілля»(заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнську виставку видавничої продукції з позашкільної освіти (Заочні педагогічні читання «Позашкільна педагогіка»)(заочно)


Вивчаємо птахів Боздошського парку

Червень. У дітей от-от розпочнуться літні канікули – весела, безтурботна пора дитинства! Хочеться вирватися з бетонних джунглів на природу і насолодитися розмаїттям кольорів та звуків, самим галасувати і співати від почуттів, що переповнюють душу! Але – СТОП! Давайте зупинимося і прислухаємося – чи чути птахів, що ховаються в кронах дерев? Тиша!

Із 1 квітня до 15 червня триває так званий „Сезон тиші”: у пташок та ссавців з’являються дитинчата, тому в природі потрібно поводитися тихенько.
Саме цю пору обрали вихованці гуртка „Юні квітникарі” для спостережень за птахами у Боздошському парку, що в Ужгороді. Цей міський парк – пам’ятка садово-паркового мистецтва місцевого значення і в деяких своїх частинах дуже нагадує ліс.
Знайомство з орнітофауною розпочалося із несподіваної зустрічі із сипухою звичайною.

Але це був не вільний птах, а „фотомодель”, яка заробляє собі й господарю на харчі фотографуванням. Першим бажанням юннатів було і собі мати ручну сову, як у Гаррі Поттера. Але, порозмірковувавши, діти дійшли висновку, що дикі тварини повинні жити на волі, у звичному для них середовищі, і забирати з природи можна лише серйозно поранених тварин для лікування і реабілітації.
Перш, ніж відправитися в подорож таємними стежками парку, учасники екскурсії повторили правила поведінки в природі, особливо в „сезон тиші”.
В природі у цей період забороняється:

  • розводити вогнища;
  • чіпати пташині гнізда – потривожені птахи можуть покинути гніздо, а прим’ята трава або зламана гілка зроблять його помітним для хижаків;
  • рвати квіти, адже зірвані рослини не дадуть насіння;
  • ловити метеликів: вони не лише прикрашають природу, а й запилюють рослин;
  • руйнувати мурашники, адже санітарами лісу є саме мурахи, які не дають сильно розмножуватися комахам-шкідникам;
  • чіпати нори – звірі можуть покинути дитинчат, які не виживуть у дикій природі самостійно.

Поволі проходячи стежками парку, подалі від центральних алей з атракціонами, юні бьордвочери спостерігали за птахами та змінами в природі, які відбуваються наприкінці весни – початку літа. В густій кроні дерев важко було розгледіти птахів, а „спіймати” їх в об’єктив бінокля вдавалося лише найуважнішим та найспритнішим. Також, спостерігаючи за комахами та молюсками, юннати складали ланцюги живлення, включаючи в них ті живі організми, що трапилися їм під час спостережень. Розмірковуючи, діти дійшли висновку, що усі елементи ланцюга важливі, і при випаданні хоча б однієї ланки руйнується весь ланцюг. Тому людина повинна якомога менше втручатися в природу, щоб не порушити рівновагу.
Після спостережень настав час підсумувати побачене і закріпити знання про птахів, що мешкають в парковій зоні, за допомогою дидактичних ігор та карток із завданнями. На жаль, не усіх птахів вдалося побачити і уважно розгледіти, деяких ми лише чули. Проте юні дослідники обмінялися інформацією про відомі їм види птахів, що дозволило ще краще познайомитися із дивовижним світом орнітофауни.
Впевнена, отримуючи позитивні емоції від спостережень за птахами, наші вихованці вже з дитинства виростуть справжніми патріотами свого краю, небайдужими до довкілля!
Захід проведено у рамках співпраці Закарпатського обласного еколого-натуралістичного центру (ЗОЕНЦ) з ГО „Закарпатське товариство охорони природи”, „Інститут еколого-релігійних студій (IERS)” за підтримки Союзу охорони природи Німеччини (NABU).

Ольга ВЕЛИЧКАНИЧ, завідувачка відділу біології та дослідницько-експериментальної роботи ЗОЕНЦ

Поділитися
Ви можете залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.


Залишити коментар