ОСВІТА № 22 (5457) 4-11 травня 2011 р. Відпочинок за законами природи. Аналізуємо зроблене з прицілом в літо. | Національний еколого-натуралістичний центр *** Продовжується формування «Першого українського віртуального гербарію юного натураліста» *** Розпочато створення «Всеукраїнського методичного онлайн хабу» – систематизованого навігаційного онлайн сховища методичних матеріалів та рекомендацій *** квітень-листопад 2024 року - триває оформлення дослідження щодо цвітіння води, документування і підготовка відеоматеріалу та реєстрація в науково-освітньому проєкті «Вчителі та учні досліджують явище цвітіння водойм в Україні» у 2024 році (заочно) *** 22 квітня - 02 травня 2024 року - проведення Всеукраїнської декади екологічної освіти (заочно) *** до 03 травня 2024 року - триває подання матеріалів на участь у Всеукраїнській кампанії «Історія моєї школи» (заочно) *** 07 - 09 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу винахідницьких і раціоналізаторських проєктів еколого-натуралістичного напряму (очно або дистанційно) *** 15 - 30 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу «Парки – легені міст і сіл» (заочно) *** 21 - 23 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу дослідницько-експериментальних робіт з природознавства «Юний дослідник» (очно) *** 22 - 24 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу «Земля – наш спільний дім» (змішаний формат) *** 28 - 30 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського турніру з природничих дисциплін «NATURE» (очно) *** 03 - 20 червня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнської олімпіади випускного шкільного дослідництва (учнівських дослідницьких проєктів) (заочно) *** вересень 2023 року-травень 2024 року - триває Всеукраїнська інтернет-олімпіада «Крок до знань» у 2023/2024 навчальному році (онлайн, дистанційно) *** серпень 2023 р. - липень 2024 р. - Рік клімату та вуглецевої кампанії (акція за міжнародною програмою GLOBE) (заочно) *** 24 - 26 вересня 2024 року - фінал Всеукраїнського екологічного конкурсу «Eco-Hackathon» у 2024 році (очно або онлайн) *** до 1 жовтня 2024 року - Надсилання фотоматеріалів до «Першого українського віртуального депозитарію-визначника юного натураліста» (заочно) *** до 10 листопада 2024 року - подаються конкурсні роботи на Всеукраїнський конкурс «Дідух – оберіг українського народу» (заочно) *** до 15 листопада 2024 року - триває подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс «Птах року – 2024» (заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс рукописів навчальної літератури та віртуальних освітніх ресурсів з еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти «Нове позашкілля»(заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнську виставку видавничої продукції з позашкільної освіти (Заочні педагогічні читання «Позашкільна педагогіка»)(заочно)


ОСВІТА № 22 (5457) 4-11 травня 2011 р. Відпочинок за законами природи. Аналізуємо зроблене з прицілом в літо.

Відпочинок за законами природи. Аналізуємо зроблене з прицілом в літо.

Позашкільні заклади України еколого-натуралістичного спрямування організовують відпочинок та оздоровлення дітей не лише відповідно до вимог Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, а головним чином, відповідно до потреб учнів у спілкуванні з природою.
Пізнати ближче таке рідне людині й таке далеке у нинішніх умовах природне середовище, відчути його гармонію й стати здоровішими діти можуть завдяки щорічним зимовим та літнім оздоровленням у системі еколого-натуралістичних позашкільних установ України. Такі заклади є у кожному регіоні. Кожен із них намагається урізноманітнити дозвілля дітей, наповнити його пізнанням природи та себе у ній, поєднати навчання і відпочинок.
Зараз, коли пора міркувати про не таке вже й далеке літнє оздоровлення, можна зробити висновки з результатів відпочинку юннатів узимку.
Відповідно до Наказу Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України “Про організацію змістовного дозвілля дітей під час зимових канікул 2009-2010 навчального року та плану масових заходів позашкільних навчальних закладів еколого-натуралістичного профілю, кожний регіон провів організований відпочинок і оздоровлення учнівської молоді в поєднанні з масовими заходами на місцях.
Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді взимку з 10.01.2011 по 26.01.2011 на базі Всеукраїнського оздоровчого табору “Юннат” прийняв на зимове оздоровлення юннатів зі всіх регіонів України. Протягом І зміни (з 10.01.2011 по 14.01.2011) у таборі відпочили 204 дитини, протягом II зміни (з 15.01.2011 по 19.01.2011) – 173 дитини, протягом III зміни (321.01.2011 по 26.01.2011) – 195 дітей.
Усього за звітний період було оздоровлено 572 дитини.
У рамках програми зимового оздоровлення Всеукраїнського табору “Юннат” працювала Всеукраїнська школа передового досвіду для учнів. Для керівників делегацій на базі НЕНЦ проводився навчальний курс “Культура педагогічного менеджменту”.
Програмою роботи табору було передбачено фізичне і духовне оздоровлення підростаючого покоління, а також розвиток їх творчих здібностей і талантів. З метою виховання у молоді почуття прекрасного та етичного виховання, було організовано відвідування театру оперети та молодіжного театру.
Задля сприяння розвитку інтелектуально-пізнавальних інтересів, були організовані та проведені екскурсії до Національного музею МВС України “Чорнобиль”, Київського планетарію, музею Великої Вітчизняної війни, Київського зоопарку, зоопарку- дельфінарію.
Не забули й про духовне оздоровлення молодого покоління. Юннати відвідали Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник (Києво-Печерська Лавра), Музей історичних коштовностей України.
У діяльності Всеукраїнського табору “Юннат” органічно поєднувалися популяризація валеологічних знань, формування у юних дослідників основ здорового способу життя із реабілітаційно-оздоровчою роботою.
З метою створення належної атмосфери для цікавого дозвілля учнів, у таборі організовувалися і проводилися різноманітні вечори відпочинку, конкурси, спортивні змагання, ігри, дискотеки, відеотеки, прогулянки по Дніпру та по історичним і славетним куточкам столиці України.
За весь період зимового оздоровлення талановитої молоді у Всеукраїнському таборі “Юннат” нещасних випадків не зафіксовано. Харчувалися діти в їдальні чотири рази на добу. В їхньому раціоні були свіжі овочі, фрукти, йогурти, сметана, сир, різноманітні соки, тістечка тощо.
Для дітей, що відпочивали у таборі, організовувалися зустрічі з юннатами НЕНЦ, де вони обмінювалися досвідом, разом проводили вечори відпочинку. У кінці кожної зміни проводили гру “Зимовий лабіринт”, під час якої діти мали можливість не тільки розкрити свої таланти та інтелектуальні здібності, а й набрати бонуси, які в кінці гри обмінювали на цінні подарунки.
Подібні оздоровчі заходи провів кожен регіон України відповідно до розпорядження Президента України та відповідних постанов Кабінету Міністрів України.
Всюди були свої особливості та оригінальні рішення.
Наприклад, у Вінницькій області було придбане лижне спорядження. У результаті з’явилася можливість провести 15 оздоровчих походів на природу, похід-спостереження за зимуючими птахами. Також було проведено 25 екскурсій на П’ятничанську екологічну стежину, лісопарк, центральний парк культури і відпочинку ім. М. Горького тощо.
У Рівненській області для профілактики вірусних респіраторних захворювань у зимовий період педагоги використовували ароматерапію та фіточаї. Під час зимових канікул активізувалася робота фітобару “Материнка”, який організовують члени творчого об’єднання “Знавці лікарських рослин”. Вони ділилися рецептами фіточаїв “З бабусиної скриньки” і пригощали ароматними напоями.
Проте були й недоліки, які не варто лишати поза увагою. У зв’язку з обмеженим фінансуванням, у Луганській області, на жаль, взимку цього року позашкільні навчальні заклади еколого-натуралістичного спрямування не змогли організувати виїзні форми для вихованців. Профільних позаміських таборів, які б працювали взимку, в області не має.
Усього в період зимових канікул в системі закладів позашкільної освіти України еколого-натуралістичного спрямування, за неповними даними (за винятком Дніпропетровської, Донецької, Київської, Херсонської, Волинської, Закарпатської, Житомирської, Запорізької, Львівської, Сумської, Тернопільської, Харківської, Черкаської областей) було оздоровлено 32 127 юннатів, у тому числі: 383 дітей, позбавлених батьківського піклування; 326 дітей-сиріт; 3741 дитина з багатодітних та малозабезпечених сімей; 756 талановитих та обдарованих дітей; 309 дітей-інвалідів; 198 дітей з групи ризику; 7538 юннатів взяли участь в екскурсіях, походах.
Директор НЕНЦ Володимир Вербицький зазначає, що під час зимового відпочинку дітей “всі позашкільні заклади України еколого-натуралістичного профілю працювали з великим навантаженням та великою відповідальністю за свою справу. Я вдячний їм за проведену організаційну роботу”.
Тож тепер на молодь чекають вже літні пригоди та літній відпочинок за законами природи. Долучитися до її пізнання може кожен в еколого-натуралістичних закладах свого регіону.

Катерина ПОРОХНЯК,
кор. “Освіти”
За матеріалами НЕНЦ

Поділитися
Ви можете залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.


Залишити коментар