Закарпаття приймає кращих юних зоологів України | Національний еколого-натуралістичний центр *** Продовжується формування «Першого українського віртуального гербарію юного натураліста» *** Розпочато створення «Всеукраїнського методичного онлайн хабу» – систематизованого навігаційного онлайн сховища методичних матеріалів та рекомендацій *** квітень-листопад 2024 року - триває оформлення дослідження щодо цвітіння води, документування і підготовка відеоматеріалу та реєстрація в науково-освітньому проєкті «Вчителі та учні досліджують явище цвітіння водойм в Україні» у 2024 році (заочно) 16-18 квітня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу молодіжних проектів з енергоефективності «Енергія і середовище» (очно) *** до 20 квітня 2024 року - надсилання конкурсних робіт на Всеукраїнський конкурс «День зустрічі птахів» (заочно) *** до 26 квітня 2024 року - надсилання конкурсних робіт на Всеукраїнський есе патріотично-громадянської тематики «Єднанням сильні!» (заочно) *** 27-29 квітня 2024 року - фінал Міжнародної екологічної олімпіади наукових проєктів з охорони довкілля «DreamECO» (змішаний формат) *** до 28 квітня 2024 року - подання матеріалів на проєкт «ЄНОТІК» (заочно) *** до 03 травня 2024 року - триває подання матеріалів на участь у Всеукраїнській кампанії «Історія моєї школи» (заочно) *** 07 - 09 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу винахідницьких і раціоналізаторських проєктів еколого-натуралістичного напряму (очно або дистанційно) *** 15 - 30 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу «Парки – легені міст і сіл» (заочно) *** 21 - 23 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу дослідницько-експериментальних робіт з природознавства «Юний дослідник» (очно) *** 22 - 24 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу «Земля – наш спільний дім» (змішаний формат) *** 28 - 30 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського турніру з природничих дисциплін «NATURE» (очно) *** вересень 2023 року-травень 2024 року - триває Всеукраїнська інтернет-олімпіада «Крок до знань» у 2023/2024 навчальному році (онлайн, дистанційно) *** серпень 2023 р. - липень 2024 р. - Рік клімату та вуглецевої кампанії (акція за міжнародною програмою GLOBE) (заочно) *** 24 - 26 вересня 2024 року - фінал Всеукраїнського екологічного конкурсу «Eco-Hackathon» у 2024 році (очно або онлайн) *** до 1 жовтня 2024 року - Надсилання фотоматеріалів до «Першого українського віртуального депозитарію-визначника юного натураліста» (заочно) *** до 15 листопада 2024 року - триває подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс «Птах року – 2024» (заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс рукописів навчальної літератури та віртуальних освітніх ресурсів з еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти «Нове позашкілля»(заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнську виставку видавничої продукції з позашкільної освіти (Заочні педагогічні читання «Позашкільна педагогіка»)(заочно)


Закарпаття приймає кращих юних зоологів України

7-9 червня 2017 року на Закарпатті відбувся V Всеукраїнський експедиційно-польовий збір команд юних зоологів. До Ужгорода приїхали представники 19 областей України − молодь, яка не уявляє свого життя без «братів наших менших».

Головною організуючою ланкою зборів юних зоологів став Обласний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді − позашкільний навчальний заклад, відомий започаткуванням перших експедиційно-польових зборів, організацією щорічних наметових таборів «Ойкос», сплавів на катамаранах по стрімких річках Західного регіону України.

Урочисте відкриття організаційно-масового заходу відбулось в актовій залі біологічного факультету УжНУ, за участі Чобані Романа Романовича, завідувача відділом дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти Департаменту освіти і науки Закарпатської облдержадміністрації, Куртяка Федора Федоровича, завідувача кафедри зоології біофаку, Цапулича Остапа Тарасовича, заступника начальника Департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської ОДА, Потіша Людвига Адальбертовича, доцента кафедри лісівництва геофаку, інших відомих науково-педагогічних працівників університету та посадовців.

Змістовна насичена програма дозволяла учасникам зборів широко ознайомитись з місцевими природними об’єктами та їх мешканцями.

Першого ж дня учасники V Всеукраїнського експедиційно-польового збору команд юних зоологів мали змогу здійснити цікаву екскурсію до зоологічного музею Ужгородського національного університету. Особливо вразило відвідувачів фауністичне багатство регіону, представлене у вигляді музейних експонатів, які збирались фахівцями в галузі зоологічної науки, починаючи з початку ХХ століття.

І зразу розпочалася творча робота. Маючи робочі зошити «Навчальна практика із зоології», спеціально підготовлені методистами Закарпатського обласного ЕНЦум та науково-педагогічними працівниками університету до масового заходу, учасники збору розпочали виконувати практичні завдання. Кандидатом біологічних наук, доцентом кафедри зоології біофаку УжНУ Дудинським Тиберієм Тиберійовичем проведено лабораторний експеримент з вивчення особливостей бджоли медоносної. Учні розглядали під мікроскопами представників карпатської бджоли, описували зовнішню будову, складові частини кожного відділу тіла і визначали назви конкретних особин. На основі інформативного матеріалу, запропонованого на початку проведення практикуму, у вигляді відеофільму, необхідно було описати ембріональний та постембріональний розвиток складу бджолиної сім’ї, їх кількість у різні періоди розвитку, тривалість розвитку та залежність від умов гнізда і бджолосім’ї. Тим, хто уважно слухав і дивився – це вдалося зробити швидко і якісно.

Після вечері журі V Всеукраїнського експедиційно-польового збору команд юних зоологів зібрало учасників та керівників делегацій у актовій залі Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства для представлення домашньої заготовки – презентації своїх фауністичних досліджень у природі та серед улюблених свійських тварин. Представлення були різноманітні за характером подання і змістом матеріалу. Широта запропонованих візуально-описових матеріалів створила, у присутніх, творчу атмосферу обговорення результатів діяльності у питаннях підходу до вивчення зоологічних об’єктів.

Другий день збору став самим насиченим. Це був одноденний польовий практикум у різних куточках Закарпаття.

Спочатку учасники зборів юних зоологів відвідали рибогосподарське підприємство ВАТ «Закарпатський рибокомбінат» в урочищі Шепіт Перечинського району. Ґрунтовне ознайомлення з господарством провели: Геревич Олекандр Васильович, директор обласного екоцентру разом із спеціалістами рибокомбінату. Тут розводять два види форелі: струмкову і райдужну. Відмінністю видів є лише період нересту – річкова нереститься восени а райдужна весною. Розведення даних зоологічних об’єктів досить складна річ. Риба вибаглива до природних умов та харчування. Потребує постійного фахового догляду. До товарного вигляду доростає за 2,5-3 роки. Біологія форелі досить широко описана у Робочому зошиті «Навчальна практика із зоології». То ж учні мали можливість наперед отримати теоретичні відомості і підготуватись до практикуму.

Перебування юних зоологів на водоймах рибокомбінату співпало з проведенням відеозйомки рибного господарства обласним телебаченням для ТРК «Україна». Кореспондент взяла інтерв’ю у Геревича О.В. та учасників експедиційно-польового збору.

Найбільше часу відводилося на практичні заняття з орнітології та ентомології на базі туристичного комплексу «Воєводино». Це був надзвичайно цікавий етап експедиційно-польового збору.

Під науковим супроводом відомого орнітолога Потіша Людвига Адальбертовича, доцента кафедри лісівництва, Цапулича Остапа Тарасовича, заступника начальника Департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської ОДА та ентомолога Бондара Павла Петровича, аспіранта кафедри зоології біофаку УжНУ учасники збору вивчали різноманітність і чисельність безхребетних тварин, вели спостереження за птахами в їх природному середовищі існування.

Серед завдань двох практикумів слід було визначити видовий склад тварин, представлених на даній місцевості. Записи велись до ходу проходження маршруту і потім на привалі, за імпровізованим столом з великих деревних колод. Учнівська молодь записувала у таблиці робочого зошиту загальні характерні особливості зоологічних об’єктів, які зустріли на шляху. Також необхідно було детально описати способи живлення, розмноження, зовнішність та ряд інших факторів, які характеризують живі об’єкти.

Визначення птахів у природі відбувалось шляхом аудіовізуального спостереження. Спочатку юні зоологи чули спів, потім за допомогою біноклів спостерігали за птахом і далі вже визначали до якого виду відноситься даний об’єкт. Виявляли особливості будови, поведінки та життєдіяльності пернатих у залежності від фізичних факторів середовища та їх біотичного оточення. Робили узагальнюючі висновки. Вдалось ідентифікувати 7 видів птахів, один вид плазунів і 14 ентомологічних об’єкти. Об’єм отриманих знань був дуже потужним. Додали задоволення від побаченого і почутого чисте гірське повітря і чудова творча атмосфера для спілкування.

На плідне завершення робочого дня, організатори збору залишили цікаву родзинку. Під час повернення до Ужгороду, автобуси з учасниками збору зробили зупинку поруч з українсько-словацьким кордоном. Відбулась фото сесія біля пам’ятника воїнам-визволителям та прикордонного стовпа з написом «Україна».

Вже по приїзді заповнені робочі зошити здавались для перевірки і оцінювання. Вчені, які вели практикуми у природі, належним чином переглянули записи, що велись учасниками зборів команд юних зоологів підсумувавши результати практичних робіт.

Останнього дня перебування юних зоологів на Закарпатті Організаційний комітет з підготовки і проведення V Всеукраїнського експедиційно-польового збору зібрав учасників масового заходу в Закарпатському обласному ЕНЦум. Відбулась урочиста лінійка – вітання гостям від господарів. Для учасників збору проведені екскурсії по лабораторіях і кабінетах, в куточок живої природи, до зоолого-тваринницького відділу. Присутні могли одночасно познайомитись з конкурсними фотороботами учасників зборів. А головною подією стало годування ручного лелеки, який вже два роки тут зимує і є найулюбленішим живим об’єктом юннатів. З керівниками делегацій у той день працював директор ЗОЕНЦум Геревич О.В. особисто.

Від екоцентру автобусами делегації переїхали до центральної частини міста. Дітям і дорослим була проведена пізнавальна екскурсія старою фортецею стародавнього замку XV століття. У історичних залах розташований Закарпатський обласний краєзнавчий музей, левову частину якого складає зоолого-ботанічна експозиція відділу природи. А поруч із замком, на мальовничих пагорбах, розташувався Закарпатський музей культури та побуту, з автентичними старовинними будинками та церквою.

Духовно збагатившись, юні зоологи, перейшли до великої актової зали біофаку УжНУ. Саме тут відбулось урочисте закриття V Всеукраїнського експедиційно-польового збору команд юних зоологів. Серед присутніх – Гасинець Ярослава Степанівна, декан біологічного факультету; Геревич Олександр Васильович, директор Закарпатського обласного ЕНЦум; Цапулич Остап Тарасович, заступник начальника Департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської ОДА; Дудинський Тиберій Тиберійович, доцент кафедри зоології, кандидат біологічних наук; Бондар Павло Петрович, аспірант кафедри зоології біофаку УжНУ біофаку УжНУ, методисти облЕНЦум.

Дипломи Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді МОН України були вручені номінантам у п’яти категоріях:

  • – за кращу презентацію (домашнє завдання);
  • – за якісне виконання лабораторного експерименту з вивчення особливостей бджоли медоносної;
  • – за кращий опис птахів урочища Воєводино, під час орнітологічного практикуму;
  • – за кращий опис безхребетних урочища Воєводино, під час ентомологічного практикуму;
  • – за кращі фотороботи, представлені на фотовиставці «Цей тваринний світ».

Фактично не було жодної делегації, яка б не отримала призове місце в тій чи іншій номінації. Крім того всім командам вручені подарунки від приймаючої сторони: декоративні дерева та книжки про природу Закарпаття. На завершення організаційно-масового заходу всі учасники збору, разом з координаторами, викладачами університету сфотографувались на східцях поруч із біофаком.

Підсумовуючи перебіг V Всеукраїнського експедиційно-польового збору команд юних зоологів слід зазначити відчутний позитив, що випромінювався у всіх подіях, які відбувались протягом трьох днів перебування на Закарпатті. Відеостудією обласного екоцентру проводилась відео зйомка на всіх етапах перебігу зльоту. Здійснюється відео монтаж фільму, який буде направлений кожній делегації.

Організаційний комітет з підготовки і проведення V Всеукраїнського експедиційно-польового збору команд юних зоологів щиро завдячує Сопковій Ганні Іванівні, директору Департаменту освіти і науки Закарпатської ОДА у підтримці еколого-натуралістичного руху в області.

Безумовно головний тягар в організації і проведенні збору взяв на себе Закарпатський обласний ЕНЦум. За успішне його проведення Подяки НЕНЦ отримали: Геревич О.В., директор; Величканич О.М., завідувач відділу біології; Токарєва О.І., методист відділу біології.

Вручені Подяки НЕНЦ декану і науково-педагогічним працівникам біологічного факультету, фундаментальна підтримка котрих відчувались на всіх етапах перебігу організаційно-масового заходу.

Цьому також всебічно сприяли Департамент екології та природних ресурсів Закарпатської ОДА, Закарпатське обласне управління лісового та мисливського господарства.

А от наступний збір юних зоологів прийматиме Харківський Палац дітей та юнацтва. Про що свідчить сертифікат вручений обласній команді. То ж естафета переходить від крайньої західної точки України до її східної частини.

Поділитися
Ви можете залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.


Залишити коментар