Національний еколого-натуралістичний центр *** Продовжується формування «Першого українського віртуального гербарію юного натураліста» *** Розпочато створення «Всеукраїнського методичного онлайн хабу» – систематизованого навігаційного онлайн сховища методичних матеріалів та рекомендацій *** квітень-листопад 2024 року - триває оформлення дослідження щодо цвітіння води, документування і підготовка відеоматеріалу та реєстрація в науково-освітньому проєкті «Вчителі та учні досліджують явище цвітіння водойм в Україні» у 2024 році (заочно) *** 07 - 09 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу винахідницьких і раціоналізаторських проєктів еколого-натуралістичного напряму (очно або дистанційно) *** 15 - 30 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу «Парки – легені міст і сіл» (заочно) *** 21 - 23 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу дослідницько-експериментальних робіт з природознавства «Юний дослідник» (очно) *** 22 - 24 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу «Земля – наш спільний дім» (змішаний формат) *** 28 - 30 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського турніру з природничих дисциплін «NATURE» (очно) *** 03 - 20 червня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнської олімпіади випускного шкільного дослідництва (учнівських дослідницьких проєктів) (заочно) *** 11 - 27 червня 2024 року - літня кампанія в НЕНЦ у 2024 році (очно) *** 25 - 27 червня 2024 року - фінальний етап конкурсу «Ленд-арт весна – 2024» в рамках Фестивалю патріотичних дій (очно) *** вересень 2023 року-травень 2024 року - триває Всеукраїнська інтернет-олімпіада «Крок до знань» у 2023/2024 навчальному році (онлайн, дистанційно) *** серпень 2023 р. - липень 2024 р. - Рік клімату та вуглецевої кампанії (акція за міжнародною програмою GLOBE) (заочно) *** 24 - 26 вересня 2024 року - фінал Всеукраїнського екологічного конкурсу «Eco-Hackathon» у 2024 році (очно або онлайн) *** до 1 жовтня 2024 року - Надсилання фотоматеріалів до «Першого українського віртуального депозитарію-визначника юного натураліста» (заочно) *** до 10 листопада 2024 року - подаються конкурсні роботи на Всеукраїнський конкурс «Дідух – оберіг українського народу» (заочно) *** до 15 листопада 2024 року - триває подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс «Птах року – 2024» (заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс рукописів навчальної літератури та віртуальних освітніх ресурсів з еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти «Нове позашкілля»(заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнську виставку видавничої продукції з позашкільної освіти (Заочні педагогічні читання «Позашкільна педагогіка»)(заочно)
теми WordPress завантажити; блог програмістів; український WordPress на ex.ua .



Електронна газета

МАРАФОН ЮННАТІВСЬКИХ НОВИН

Запрошуємо до участі!

Проведено обласний семінар-практикум «Забезпечення та вдосконалення еколого-натуралістичної, природоохоронної, дослідницької роботи та роботи з обдарованими здобувачами освіти»

Ім’я сільського вчителя біології, вписане золотими буквами в історію освіти України

5 травня 2024 року виповнилася 111-та річниця з Дня народження Федора Степановича Бацури – видатного українського педагога-натураліста, вчителя біології Вільховецької СШ, Заслуженого вчителя школи Української РСР, орденоносця й ентузіаста юннатівської роботи з учнями. Своєю непересічною новаторською вчительською працею і науково-педагогічною творчістю Ф.С. Бацура прославив рідний Наддністрянський край та освітянську галузь Хмельниччини, здобув визнання колег на всеукраїнському й всесоюзному рівні, а нині його педагогічна діяльність в 1940-1970 роках – золота сторінка освітянської історії України. (більше…)

Великдень єднає!!!

Весна 2024… Все війна на чорне й біле, на добро і зло розділила. Україна захищає волю і незалежність, готується зустріти Воскресіння Ісуса Христа.

Великдень — найбільше православне свято, яке символізує торжество віри, перемогу над гріхом та смертю, початок нового життя. Це родинне свято має багаті традиції і символи: ритуальна випічка – паска, гілочки верби, писанки, крашанки. Розписані і пофарбовані яйця символізують життя, сонце і воскресіння.

Напередодні свята, впродовж місяця, педагоги Тернопільського обласного центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді проводили тематичні майстер-класи для здобувачів освіти закладів загальної середньої, позашкільної та професійно-технічної освіти м. Тернополя та області, дітям з особливими потребами, внутрішньо переміщеним особам.

(більше…)

Учнівська молодь Донеччини привітала прикордонників зі святом

Вже традиційно вихованці Донецького обласного еколого-натуралістичного центру вітають прикордонників України з їх професійним святом.
День прикордонника України – подія для вшанування тих, хто охороняє та охороняв кордони держави від різноманітних посягань. Захищаючи свою країну, прикордонники також забезпечують і пропуск через кордон, що не менш важливо в умовах повномасштабної війни.

(більше…)

На Донеччині пройшла природоохоронна акція «Проліска»

Упродовж квітня та березня 2024 року Донецький обласний еколого-натуралістичний центр проводив обласну природоохоронну акцію «Проліска». Захід привернув увагу громадськості до проблеми охорони першоцвітів та спрямував зусилля як здобувачів освіти, так і пересічних громадян на практичні дії щодо захисту цих рослин.
(більше…)

Дерево Героя

У квітні 2024 року КЗ КОР «Центр творчості дітей та юнацтва Київщини» ініціював проведення обласного природоохоронного флешмобу з висадки дерев «Дерево Героя», приурочений Всесвітньому Дню Землі, у рамках проєкту Президента України  Володимира Зеленського «Зелена країна». Цьогоріч учасники висадили дерева на честь українців – бійців своєї громади, що полягли в бою проти окупантів та зробили неоціненний внесок у майбутню перемогу України (більше…)

В ЧИСТИЙ ЧЕТВЕР З ЧИСТОЮ ШКОЛОЮ

Традиційно до Чистого четверга дорослі, юні і маленькі українці прибирають надворі свої обійстя та в домівках, адже в цей день все довкілля має бути чистим, доглянутим і мати урочисто-святковий вигляд напередодні Великодня. Активно до цієї важливої справи, як завше, долучилися й вільховецькі школярі і юннати – вихованці еколого-натуралістичного гуртка «Садівництво» Хмельницького ОЦКТЕВУМ (кер. гуртка – вчитель біології Олена Смаровоз), що плідно працює на базі Вільховецької ЗОШ І-ІІІ ст. імені педагога-натураліста Федора Степановича Бацури (директор Ігор Шевченко). (більше…)

Учнівська молодь Донеччини долучилася до Всеукраїнської декади екологічної освіти

У межах Європейського екологічного руху учнівської молоді “Екорейнджери” юні екорейнджери Донецького обласного еколого-натуралістичного центру ініціювали запуск екологічного проєкту “Кришечки збери — захисникам допоможи”, здійснили впорядкування дитячого майданчику. На заняттях у гуртках надають друге життя речам, виготовляючи потрібні речі; грають в екологічні ігри онлайн та на свіжому повітрі, долучаючись до челенджів.
(більше…)

День Чорнобильської трагедії: 38 років з дня катастрофи

26 квітня щорічно в Україні і світі відзначається Міжнародний день пам’яті Чорнобиля. Світ вшановує пам’ять про Чорнобильську трагедію, одну з найбільших техногенних катастроф у світовій історії. З моменту трагедії вже минуло 38 років, але відлуння трагедії українці відчувають й досі.

Цей день став чорною сторінкою в історії України, призвів до численних жертв, а наслідки руйнувань та радіоактивного забруднення нанесли значну шкоду не лише людям, а також навколишньому середовищу. Кілометри територій будуть непридатними для життя ще протягом декількох тисяч, а подекуди і десятків тисяч років. Цей день є важливим нагадуванням для всього світу щодо безпеки поводження з ядерною енергією та зброєю.

(більше…)

Обласний еколого-патріотичний форум «Зелені паростки надії»

30 квітня 2024 року комунальним закладом «Запорізький обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» Запорізької обласної ради  для здобувачів освіти закладів загальної середньої та позашкільної освіти з нагоди Всесвітнього Дня Землі проведено обласний еколого-патріотичний форум «Зелені паростки надії». Захід відбувся в рамках обласного екологічного проєкту «Зелена хвиля Перемоги». (більше…)

День зустрічі птахів

У березні – квітні 2024 року комунальним закладом «Чернігівська обласна станція юних натуралістів» було проведено обласну акцію «День зустрічі птахів» (далі – Акція). До участі в Акції представлено 40 робіт здобувачів освіти закладів загальної середньої та позашкільної освіти Бобровицької, Корюківської, Новгород-Сіверської, Носівської, Остерської, Прилуцької, Семенівської, Чернігівської міських рад, Гончарівської, Коропської, Куликівської, Парафіївської, Холминської селищних рад, Вертіївської, Макіївської, Новобасанської, Тупичівської сільських рад, закладів освіти обласного підпорядкування: комунального закладу «Борзнянський ліцей» Чернігівської обласної ради, комунального закладу «Чернігівська обласна станція юних натуралістів». (більше…)

В НЕНЦ МОН України відбувся захід «Разом ми сила» для ВПО з Донецька

30.04.2024 р. в Національному еколого-натуралістичному центрі учнівської молоді МОН України пройшов захід «Разом ми сила» для дітей та батьків ВПО з Донецька.

Учасниками заходу були вимушено переміщені особи з Донецька, які тимчасово проживають у Києві та Київській області.

Під час заходу для учасників проведено екскурсію в казкових куточках НЕНЦ, а саме: музеї Хліба, зимовому саду, царстві акваріумів, куточку живої природи та на тваринницькій фермі, адже спілкування з природою зацікавлює дітей пізнавати світ повніше.

(більше…)

Обласний семінар-практикум «Декоративні та екзотичні деревні культури в ландшафтному дизайні закладу освіти»

25 квітня Полтавським обласним еколого-натуралістичним центром учнівської молоді проведено обласний семінар-практикум «Декоративні та екзотичні деревні культури в ландшафтному дизайні закладу освіти», участь у якому взяли 26 педагогів із 8 громад області.

Про важливість озеленення закладів освіти та вітальними словами виступила виконувач обов’язків директора ПОЕНЦУМу Людмила СУСАХІНА.

(більше…)

На Дніпропетровщині проведено обласний (заочний) етап Всеукраїнського конкурсу “Парки – легені міст і сіл”

З метою збереження зелених насаджень у парках, скверах, лісопарках, проведення практичних заходів з їх благоустрою, створення нових об’єктів зеленого будівництва, вивчення історії паркового будівництва, формування екологічної культури учнів всіх вікових рівнів з жовтня 2023 року по березень 2024 року комунальним закладом освіти “Обласний еколого-натуралістичний центр дітей та учнівської молоді” (далі – КЗО “ОЕНЦДУМ”) (директор Юрій Педан) проводився обласний етап Всеукраїнського конкурсу “Парки – легені міст і сіл”.
(більше…)

GLOBE Czech Republic провела студентську конференцію в Мельнику

22 квітня 2024 р  GLOBE Czech Republic провела студентську конференцію в Мельнику. GLOBE Чеська Республіка, який координує Освітній центр TEREZA, провів 22 квітня конференцію, повну зустрічей зі студентами та викладачами GLOBE, студентського наукового ярмарку та студентських презентацій з нагоди святкування Дня Землі та дня народження GLOBE.  (більше…)

Про організацію «Равликової ферми»

Равликовій фермі бути!

Адміністрацією комунального закладу «Центр національно-патріотичного виховання та позашкільної освіти» РОР підписано договір про співпрацю з компанією «ВербаРавлик»! Угода передбачає співробітництво щодо створення умов для підвищення ефективності та результативності освітнього процесу у еколого-натуралістичному відділі закладу позашкільної освіти та проведення спільної дослідницької роботи у галузі малакології та вирощування равликів.

(більше…)

26 квітня в Україні відзначають день пам’яті Чорнобиля та Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій (Міжнародний день пам’яті про Чорнобильську катастрофу)

У цей день згадують найбільшу техногенну катастрофу та вшановують героїзм пожежників, експлуатаційного персоналу ЧАЕС, військовослужбовців, будівельників, учених та лікарів, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Для здобувачів освіти гуртків комунального закладу «Чернігівська обласна станція юних натуралістів» організовано і проведено інформаційно-просвітницькі бесіди «Чорнобиль немає минулого часу», «Чорнобиль – біль та скорбота України» та «Чорнобиль – біль у серці України», вихованці здійснили відеоекскурс «Біль Чорнобиля» (https://www.youtube.com/watch?v=5pnx_dzzZsU
), завдяки якому діти змогли побачити наслідки трагедії одразу після вибуху та багато років по тому, ознайомилися з документальними і художніми творами, що висвітлюють важливі питання стосунків людини з мирним атомом і жахливі наслідки аварії.

(більше…)

КВІТУЙ, УКРАЇНО!

Протягом березня-квітня 2024 року комунальним закладом «Запорізький обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» Запорізької обласної ради  проведено обласний етап Всеукраїнського конкурсу з квітникарства та ландшафтного дизайну «Квітуча Україна». У конкурсі  брали участь 168 здобувачів освіти закладів загальної середньої та позашкільної освіти Запорізької міської ради, Бердянського, Василівського, Запорізького районів, закладів освіти Запорізької обласної ради. (більше…)

Міжнародну екологічну олімпіаду наукових проєктів з охорони довкілля «DreamECO» проведено в рамках Українського міжнародного конкурсу «НОВА ГЕНЕРАЦІЯ»

Міністерство освіти і науки України спільно з Національним еколого-натуралістичним центром учнівської молоді та приватним закладом «Українсько-американський Міжнародний ліцей «Меридіан» Києва»  з 27 по 29 квітня 2024 року провели Міжнародну екологічну олімпіаду наукових проєктів з  охорони довкілля  «DreamECO». Захід проводився в рамках Українського міжнародного науково-технічного конкурсу учнів «НОВА ГЕНЕРАЦІЯ» з метою виявлення і підтримки талановитої учнівської молоді, яка здійснює експериментальну й науково-дослідницьку роботу у галузі екології. Учасниками олімпіади були учні 8-11 класів закладів загальної середньої та позашкільної освіти. Учасників заходу привітали директор НЕНЦ, доктор педагогічних наук, професор Вербицький Володимир Валентинович, директор приватного закладу «Українсько-американський Міжнародний ліцей «Меридіан» Києва» Тарихчієв Азатбек Емилбекович та члени журі. (більше…)

Про співпрацю з лісівниками

Адміністрацією КЗ «Центр національно-патріотичного виховання та позашкільної освіти» Рівненської обласної ради підписано Угоду про співпрацю із Волинською обласною організацією Товариства лісівників України.

Робота над цим велася останніх кілька місяців. Головним завданням Угоди є поглиблення існуючої співпраці, проведення спільних заходів, актуалізація проблемних питань у дослідницьких роботах вихованців позашкілля Рівненщини.

(більше…)