На Дніпропетровщині проведено обласний (заочний) етап Всеукраїнського конкурсу “Парки – легені міст і сіл” | Національний еколого-натуралістичний центр *** Продовжується формування «Першого українського віртуального гербарію юного натураліста» *** Розпочато створення «Всеукраїнського методичного онлайн хабу» – систематизованого навігаційного онлайн сховища методичних матеріалів та рекомендацій *** серпень 2023 р. - липень 2024 р. - Рік клімату та вуглецевої кампанії (акція за міжнародною програмою GLOBE) (заочно) *** липень – серпень 2024 р. - Всеукраїнський огляд на тему «Наші практичні природоохоронні дії в цифрах» у форматі дашборд (заочно) *** 27 - 29 cерпня 2024 року - Всеукраїнський навичковий форум «Юні нобеліанти» (очно) *** 28 - 29 cерпня 2024 року - Всеукраїнська науково-педагогічна конференція «Сучасні тенденції підвищення якості освіти» (Profi NENC) (очно) *** квітень-листопад 2024 року - триває оформлення дослідження щодо цвітіння води, документування і підготовка відеоматеріалу та реєстрація в науково-освітньому проєкті «Вчителі та учні досліджують явище цвітіння водойм в Україні» у 2024 році (заочно) *** 24 - 26 вересня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу з флористики та фітодизайну (очно) *** 24 - 26 вересня 2024 року - фінал Всеукраїнського екологічного конкурсу «Eco-Hackathon» у 2024 році (очно або онлайн) *** до 1 жовтня 2024 року - Надсилання фотоматеріалів до «Першого українського віртуального депозитарію-визначника юного натураліста» (заочно) *** до 15 жовтня 2024 року - надсилання конкурсних робіт на Всеукраїнський конкурс «Чарівний акваріум в культурі українця» (заочно) *** до 10 листопада 2024 року - подаються конкурсні роботи на Всеукраїнський конкурс «Дідух – оберіг українського народу» (заочно) *** до 15 листопада 2024 року - триває подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс «Птах року – 2024» (заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс рукописів навчальної літератури та віртуальних освітніх ресурсів з еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти «Нове позашкілля»(заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнську виставку видавничої продукції з позашкільної освіти (Заочні педагогічні читання «Позашкільна педагогіка»)(заочно)


На Дніпропетровщині проведено обласний (заочний) етап Всеукраїнського конкурсу “Парки – легені міст і сіл”

З метою збереження зелених насаджень у парках, скверах, лісопарках, проведення практичних заходів з їх благоустрою, створення нових об’єктів зеленого будівництва, вивчення історії паркового будівництва, формування екологічної культури учнів всіх вікових рівнів з жовтня 2023 року по березень 2024 року комунальним закладом освіти “Обласний еколого-натуралістичний центр дітей та учнівської молоді” (далі – КЗО “ОЕНЦДУМ”) (директор Юрій Педан) проводився обласний етап Всеукраїнського конкурсу “Парки – легені міст і сіл”.

До організаційного комітету Конкурсу було подано 16 робіт від учасників освітнього процесу закладів загальної середньої та позашкільної освіти з 16 об’єднаних територіальних громад.

Представлені на Конкурс матеріали свідчать про активну діяльність учнів та педагогів на місцях по оздоровленню довкілля, збереженню існуючих зелених насаджень, благоустрою парків, скверів, садів.

Значна кількість робіт учасників Конкурсу базується на місцевому матеріалі і спрямована на вивчення історії зеленого будівництва і садово-паркового мистецтва.

Члени гуртка “Основи біології” комунального закладу “Міський еколого-натуралістичний центр дітей та учнівської молоді” Марганецької міської ради провели інвентаризацію зелених насаджень на території парку “Ювілейний”
м. Марганець та визначення її фітосанітарного стану, а також пошуково-дослідницьку роботу “Дуб Володимира”, якому приблизно 100 років. Це унікальне дерево, що розташовується на залишках Великого Лугу, пережило Другу Світову війну та будування Каховського водосховища.

Ященок Таїсія, вихованка гуртка “Природа рідного краю” комунального закладу “Нікопольський міський еколого – натуралістичний центр”, у своїй роботі “Аналіз стану дендрофлори парку “Перемога” та рекомендації щодо рекультиваційних заходів” внесла пропозиції по покращенню екологічного стану парку: суттєво збільшити різноманіття дендрофлори, особливо кількість хвойних рослин, щільність деревостою та насадження чагарникових рослин. Виконання даних простих рекомендацій має привести вищезазначені показники до норм, вказаних щодо лісових масивів.

Старовинний парк “Тернівський” давно вже є об’єктом постійної уваги та турботи вихованців гуртка “Юні екологи” комунального позашкільного навчального закладу “Станція юних натуралістів Тернівського району” Криворізької міської ради. Вони провели інвентаризацію і оцінку стану дерев парку й порівняли отримані данні з матеріалами фахівців Криворізького ботанічного саду. За підсумками проведеної роботи юннати підготували пропозиції щодо покращення стану парку “Тернівський” та надання йому статусу ботанічної пам’ятки природи місцевого значення.

Вихованці гуртка “Природа рідного краю” комунального закладу позашкільної освіти “Екологічний центр” Павлоградської міської ради вивчали історію і флористичний склад скверу ім.Шевченка, який розташований у самому серці міста Павлограда, експедиційно-маршрутним методом, а також із використанням прямих та опосередкованих методів. Систематична належність видів визначалася за допомогою визначника. Під час флористичних досліджень проведено систематичний аналіз видового складу: виявлено 17 видів рослин, що належать до 12 родин.

Тарабрина Руслана, учениця 6 класу комунального закладу “Гейківська гімназія” Лозуватської сільської ради в своїй дослідницькій роботі “Алея каштанів” розповіла історію виникнення каштаново – горіхового парку на території закладу освіти. Навесні 1975 року учнями старших класів був розбитий парк, де висаджено близько ста саджанців каштанів та горіхів, які красуються і донині під стінами сьогоднішньої гімназії, і доглядають їх уже сьогоднішні учні закладу.

Члени екологічної бригади “Чисті краплинки” закладу освіти “Вільненська гімназія” Губиниської сільської ради висадили трояндову алею Перемоги на честь мужніх Героїв рідного села з 50 троянд як символ Нескореності й Мужності захисників України. Також на території закладу освіти учні створили алею пам’яті, де кожне дерево присвячене пам’яті захисникам України рідного селища, які віддали своє життя за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Зюзін Денис, учень 8 класу закладу освіти “Чумаківський ліцей”, вихованець гуртка “Юні квітникарі” комунальної установи “Центр позашкільної освіти” Томаківської селищної ради, у своєму проєкті “Відродження екосистеми парку” розповів про різні форми роботи, які проводяться по збереженню видового складу екосистеми та благоустрою місцевого парку. Це трудові акції: “Мій парк” “Турбота про птахів”, проведення чистих четвергів, оформлення клумб, посадка квітів, дерев, встановлення місць для відпочинку. У травні учні школи разом з громадськістю селища проводять на території парку свято “Я в спільному домі, ім’я якому – планета Земля”. У даному проєкті був також представлений опис флори і фауни Томаківського парку.

Юннати філії “Шафран” КЗО“ Обласний еколого-натуралістичний центр дітей та учнівської молоді” досліджували видовий склад деревних та чагарникових порід паркової зони села Могилів, провели аналіз родового, видового та формового складу дендрофлори. В цілому у складі дендрофлори міста виявлено 20 видів дерев, які представляють 15 родин та 15 декоративних форм.

Екологічне значення парків, скверів, особливо в житті городян, важко переоцінити, вони виконують багатогранну функцію.

Проведення обласного етапу Всеукраїнського конкурсу “Парки – легені міст і сіл” сприяє не тільки оздоровленню навколишнього середовища на місцях, а й значною мірою спрямований на підвищення рівня екологічної освіти, формування в учнів та молоді дбайливого відношення до природи Придніпров’я.

Поділитися
Ви можете залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.


Залишити коментар



  • ngopibet
  • imbaslot
  • asia76
  • a200m
  • ngopibet
  • ngopibet
  • dewa288
  • ngopibet