У 2019 році комунальним закладом «Чернігівська обласна станція юних натуралістів» вдруге проведено обласний конкурс «Хлібом славиться Чернігівська земля».
Цьогоріч на обласний конкурс представлено 52 роботи здобувачів освіти закладів загальної середньої та позашкільної освіти Комарівської сільської ради, Височанської сільської ради, Бобровицької міської ради, Варвинської селищної ради, Деснянської селищної ради, Корюківської міської ради, Куликівської селищної ради, Лосинівської селищної ради, Ніжинської районної ради, Менської міської ради, Носівської міської ради, Новгорода-Сіверської міської ради, Новгорода-Сіверської районної ради, Сновської міської ради, Сосницького районної ради, Срібнянської селищної ради, Прилуцької міської ради, Талалаївської селищної ради, Тупичівської сільської ради, Чернігівської міської і районної рад та закладів інтернатного типу.
Конкурс проводився в 2 номінаціях: «Традиційна обрядова випічка Поліського краю» і «Хліб на рушнику» за трьома віковими категоріями: I вікова категорія – 6-11 років, II вікова категорія – 12-15 років, III вікова категорія –16-18 років. Участь у конкурсі брали як окремі здобувачі освіти так і колективи здобувачів освіти закладів загальної середньої та позашкільної освіти.
На обласний конкурс представлено великодні, зажинкові, обжинкові хліби, калита, дарнички, пташечки; весільні хлібні вироби – верчі, дивені, калачі, короваї, соловейки, шишки, вільця, паляниці, які розкривають символіку, історичний та обрядовий діапазон обрядових виробів. Також представлено експонати хлібних виробів часів Голодомору.
Виконуючи завдання конкурсу, здобувачі освіти вивчили історію та традиції свого населеного пункту. Вони більше дізналися про страшну трагедію українського народу – Голодомор 1932-1933 років, його причини та наслідки, познайомилися з фактами і свідченнями очевидців голоду на Чернігівщині. До виконання завдань конкурсу долучилися також батьки здобувачів освіти.
Вихованці комунального закладу «Черешенська спеціалізована школа-інтернат з поглибленим вивченням окремих предметів та курсів» Чернігівської обласної ради представили експонати у номінації «Хліб на рушнику». Вони дослідили історію та рецептуру випікання короваїв у своїй місцевості, зустрілися із старожилами свого села, записали спогади та легенди про свою маленьку батьківщину.
Члени гуртка «Юні музеєзнавці-патріоти» Деснянського позашкільного навчального закладу «Центр творчості дітей та юнацтва» Деснянської селищної ради виготовили весільний коровай та обрядову випічку разом із батьками; дослідили, зібрали свідчення та виготовили за рецептами односельців хліб часів Голодомору. За результатами пошукової роботи провели вечір пам’яті «Ми пам’ятаємо» та видали збірку «Пам’ятаємо».
Здобувачі освіти Талалаївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. Талалївської селищної ради дізналися рецепт, історію, традиції застосування обрядової випічки на Талалаївщині. Представили на конкурс короваї, обжинкові хліби, дерево життя.
Здобувачі освіти Наумівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. Корюківської міської ради вивчили історію та стародавні рецепти випікання Великоднього хліба і адаптували рецепт краффіна для випікання Пасхи. Досліджуючи роки Голодомору, діти зустрілися з старожилами села, зібрали свідчення та склали меню односельців у 1932-1933 роках. За результатами проведеної пошукової роботи провели вечір пам’яті «Пам’ять не убієнна».
Здобувачі освіти 5 класу комунального позашкільного навчального закладу «Центр дитячої та юнацької творчості Ніжинської районної ради Чернігівської області» вивчили історію та символіку весільного короваю у Ніжинському районі.
Здобувачі освіти закладів загальної середньої освіти Носівської міської ради познайомилися з історією, символікою обрядової та весільної випічки і представили на експозицію виставки весільний коровай, дивень, шишки, пташечки, голуби, соловейки та кільцевий хліб. Досліджуючи історію свого краю, діти зібрали свідчення людей, які пережили роки Геноциду українського народу, за рецептами односельців випекли хліб часів Голодомору.
Вихованці комунального закладу «Городнянський ліцей» Чернігівської обласної ради, вивчили символіку та рецепти виготовлення традиційної обрядової випічки українців, ознайомилися з весільними обрядами та звичаями, випекли жайворонків, весільний коровай, шишки за допомогою майстринь Лариси Манойленко, Анни Станкевич, Лідії Котової, Наталії Самойленко, Раїси Кислухи. Досліджуючи роки Голодомору, довідалися рецепти у Приходько Поліни Сергіївни і Мех Ольги Сергіївни, мешканок м. Городня. За їх розповідями виготовили хліб із лободи.
З робіт, надісланих на обласний конкурс, на базі комунального закладу «Чернігівська обласна станція юних натуралістів» створено виставку, яку відвідали учителі та здобувачі освіти Чернігівської області, студенти Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка. Експонати обласного конкурсу доповнять експозицію кімнати-музею економного та бережливого ставлення до хліба ОБЛСЮН.
Тетяна КОРЕНЬ, методист