Відбувся обласний конкурс «Хлібом славиться Чернігівська земля» | Національний еколого-натуралістичний центр *** Продовжується формування «Першого українського віртуального гербарію юного натураліста» *** Розпочато створення «Всеукраїнського методичного онлайн хабу» – систематизованого навігаційного онлайн сховища методичних матеріалів та рекомендацій *** квітень-листопад 2024 року - триває оформлення дослідження щодо цвітіння води, документування і підготовка відеоматеріалу та реєстрація в науково-освітньому проєкті «Вчителі та учні досліджують явище цвітіння водойм в Україні» у 2024 році (заочно) *** до 26 квітня 2024 року - надсилання конкурсних робіт на Всеукраїнський есе патріотично-громадянської тематики «Єднанням сильні!» (заочно) *** 27-29 квітня 2024 року - фінал Міжнародної екологічної олімпіади наукових проєктів з охорони довкілля «DreamECO» (змішаний формат) *** до 28 квітня 2024 року - подання матеріалів на проєкт «ЄНОТІК» (заочно) *** 22 квітня - 02 травня 2024 року - проведення Всеукраїнської декади екологічної освіти (заочно) *** до 03 травня 2024 року - триває подання матеріалів на участь у Всеукраїнській кампанії «Історія моєї школи» (заочно) *** 07 - 09 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу винахідницьких і раціоналізаторських проєктів еколого-натуралістичного напряму (очно або дистанційно) *** 15 - 30 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу «Парки – легені міст і сіл» (заочно) *** 21 - 23 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу дослідницько-експериментальних робіт з природознавства «Юний дослідник» (очно) *** 22 - 24 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу «Земля – наш спільний дім» (змішаний формат) *** 28 - 30 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського турніру з природничих дисциплін «NATURE» (очно) *** 03 - 20 червня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнської олімпіади випускного шкільного дослідництва (учнівських дослідницьких проєктів) (заочно) *** вересень 2023 року-травень 2024 року - триває Всеукраїнська інтернет-олімпіада «Крок до знань» у 2023/2024 навчальному році (онлайн, дистанційно) *** серпень 2023 р. - липень 2024 р. - Рік клімату та вуглецевої кампанії (акція за міжнародною програмою GLOBE) (заочно) *** 24 - 26 вересня 2024 року - фінал Всеукраїнського екологічного конкурсу «Eco-Hackathon» у 2024 році (очно або онлайн) *** до 1 жовтня 2024 року - Надсилання фотоматеріалів до «Першого українського віртуального депозитарію-визначника юного натураліста» (заочно) *** до 15 листопада 2024 року - триває подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс «Птах року – 2024» (заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс рукописів навчальної літератури та віртуальних освітніх ресурсів з еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти «Нове позашкілля»(заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнську виставку видавничої продукції з позашкільної освіти (Заочні педагогічні читання «Позашкільна педагогіка»)(заочно)


Відбувся обласний конкурс «Хлібом славиться Чернігівська земля»

У 2019 році комунальним закладом «Чернігівська обласна станція юних натуралістів» вдруге проведено обласний конкурс «Хлібом славиться Чернігівська земля».

Цьогоріч на обласний конкурс представлено 52 роботи здобувачів освіти закладів загальної середньої та позашкільної освіти Комарівської сільської ради, Височанської сільської ради, Бобровицької міської ради, Варвинської селищної ради, Деснянської селищної ради, Корюківської міської ради, Куликівської селищної ради, Лосинівської селищної ради, Ніжинської районної ради, Менської міської ради, Носівської міської ради, Новгорода-Сіверської міської ради, Новгорода-Сіверської районної ради, Сновської міської ради, Сосницького районної ради, Срібнянської селищної ради, Прилуцької міської ради, Талалаївської селищної ради, Тупичівської сільської ради, Чернігівської міської і районної рад та закладів інтернатного типу.

Конкурс проводився в 2 номінаціях: «Традиційна обрядова випічка Поліського краю» і «Хліб на рушнику» за трьома віковими категоріями: I вікова категорія – 6-11 років, II вікова категорія – 12-15 років, III вікова категорія –16-18 років. Участь у конкурсі брали як окремі здобувачі освіти так і колективи здобувачів освіти закладів загальної середньої та позашкільної освіти.

На обласний конкурс представлено великодні, зажинкові, обжинкові хліби, калита, дарнички, пташечки; весільні хлібні вироби – верчі, дивені, калачі, короваї, соловейки, шишки, вільця, паляниці, які розкривають символіку, історичний та обрядовий діапазон обрядових виробів. Також представлено експонати хлібних виробів часів Голодомору.

Виконуючи завдання конкурсу, здобувачі освіти вивчили історію та традиції свого населеного пункту. Вони більше дізналися про страшну трагедію українського народу – Голодомор 1932-1933 років, його причини та наслідки, познайомилися з фактами і свідченнями очевидців голоду на Чернігівщині. До виконання завдань конкурсу долучилися також батьки здобувачів освіти.

Вихованці комунального закладу «Черешенська спеціалізована школа-інтернат з поглибленим вивченням окремих предметів та курсів» Чернігівської обласної ради представили експонати у номінації «Хліб на рушнику». Вони дослідили історію та рецептуру випікання короваїв у своїй місцевості, зустрілися із старожилами свого села, записали спогади та легенди про свою маленьку батьківщину.

Члени гуртка «Юні музеєзнавці-патріоти» Деснянського позашкільного навчального закладу «Центр творчості дітей та юнацтва» Деснянської селищної ради виготовили весільний коровай та обрядову випічку разом із батьками; дослідили, зібрали свідчення та виготовили за рецептами односельців хліб часів Голодомору. За результатами пошукової роботи провели вечір пам’яті «Ми пам’ятаємо» та видали збірку «Пам’ятаємо».

Здобувачі освіти Талалаївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. Талалївської селищної ради дізналися рецепт, історію, традиції застосування обрядової випічки на Талалаївщині. Представили на конкурс короваї, обжинкові хліби, дерево життя.

Здобувачі освіти Наумівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. Корюківської міської ради вивчили історію та стародавні рецепти випікання Великоднього хліба і адаптували рецепт краффіна для випікання Пасхи. Досліджуючи роки Голодомору, діти зустрілися з старожилами села, зібрали свідчення та склали меню односельців у 1932-1933 роках. За результатами проведеної пошукової роботи провели вечір пам’яті «Пам’ять не убієнна».

Здобувачі освіти 5 класу комунального позашкільного навчального закладу «Центр дитячої та юнацької творчості Ніжинської районної ради Чернігівської області» вивчили історію та символіку весільного короваю у Ніжинському районі.

Здобувачі освіти закладів загальної середньої освіти Носівської міської ради познайомилися з історією, символікою обрядової та весільної випічки і представили на експозицію виставки весільний коровай, дивень, шишки, пташечки, голуби, соловейки та кільцевий хліб. Досліджуючи історію свого краю, діти зібрали свідчення людей, які пережили роки Геноциду українського народу, за рецептами односельців випекли хліб часів Голодомору.

Вихованці комунального закладу «Городнянський ліцей» Чернігівської обласної ради, вивчили символіку та рецепти виготовлення традиційної обрядової випічки українців, ознайомилися з весільними обрядами та звичаями, випекли жайворонків, весільний коровай, шишки за допомогою майстринь Лариси Манойленко, Анни Станкевич, Лідії Котової, Наталії Самойленко, Раїси Кислухи. Досліджуючи роки Голодомору, довідалися рецепти у Приходько Поліни Сергіївни і Мех Ольги Сергіївни, мешканок м. Городня. За їх розповідями виготовили хліб із лободи.

З робіт, надісланих на обласний конкурс, на базі комунального закладу «Чернігівська обласна станція юних натуралістів» створено виставку, яку відвідали учителі та здобувачі освіти Чернігівської області, студенти Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка. Експонати обласного конкурсу доповнять експозицію кімнати-музею економного та бережливого ставлення до хліба ОБЛСЮН.


Тетяна КОРЕНЬ, методист

Поділитися
Ви можете залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.


Залишити коментар