Трагедія. Подвиг. Пам’ять | Національний еколого-натуралістичний центр *** Продовжується формування «Першого українського віртуального гербарію юного натураліста» *** Розпочато створення «Всеукраїнського методичного онлайн хабу» – систематизованого навігаційного онлайн сховища методичних матеріалів та рекомендацій *** квітень-листопад 2024 року - триває оформлення дослідження щодо цвітіння води, документування і підготовка відеоматеріалу та реєстрація в науково-освітньому проєкті «Вчителі та учні досліджують явище цвітіння водойм в Україні» у 2024 році (заочно) *** до 26 квітня 2024 року - надсилання конкурсних робіт на Всеукраїнський есе патріотично-громадянської тематики «Єднанням сильні!» (заочно) *** 27-29 квітня 2024 року - фінал Міжнародної екологічної олімпіади наукових проєктів з охорони довкілля «DreamECO» (змішаний формат) *** до 28 квітня 2024 року - подання матеріалів на проєкт «ЄНОТІК» (заочно) *** 22 квітня - 02 травня 2024 року - проведення Всеукраїнської декади екологічної освіти (заочно) *** до 03 травня 2024 року - триває подання матеріалів на участь у Всеукраїнській кампанії «Історія моєї школи» (заочно) *** 07 - 09 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу винахідницьких і раціоналізаторських проєктів еколого-натуралістичного напряму (очно або дистанційно) *** 15 - 30 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу «Парки – легені міст і сіл» (заочно) *** 21 - 23 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу дослідницько-експериментальних робіт з природознавства «Юний дослідник» (очно) *** 22 - 24 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу «Земля – наш спільний дім» (змішаний формат) *** 28 - 30 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського турніру з природничих дисциплін «NATURE» (очно) *** 03 - 20 червня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнської олімпіади випускного шкільного дослідництва (учнівських дослідницьких проєктів) (заочно) *** вересень 2023 року-травень 2024 року - триває Всеукраїнська інтернет-олімпіада «Крок до знань» у 2023/2024 навчальному році (онлайн, дистанційно) *** серпень 2023 р. - липень 2024 р. - Рік клімату та вуглецевої кампанії (акція за міжнародною програмою GLOBE) (заочно) *** 24 - 26 вересня 2024 року - фінал Всеукраїнського екологічного конкурсу «Eco-Hackathon» у 2024 році (очно або онлайн) *** до 1 жовтня 2024 року - Надсилання фотоматеріалів до «Першого українського віртуального депозитарію-визначника юного натураліста» (заочно) *** до 15 листопада 2024 року - триває подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс «Птах року – 2024» (заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс рукописів навчальної літератури та віртуальних освітніх ресурсів з еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти «Нове позашкілля»(заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнську виставку видавничої продукції з позашкільної освіти (Заочні педагогічні читання «Позашкільна педагогіка»)(заочно)


Трагедія. Подвиг. Пам'ять

Виходячи із необхідності виховання учнівської молоді на прикладах героїв минулого, формування у неї історичної пам’яті та з метою національно-патріотичного виховання з 26 по 28 січня 2023 року в комунальному закладі «Кіровоградський обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» було проведено заходи присвячені Міжнародному дню пам’яті жертв Голокосту та Дню пам’яті героїв Крут.

Пам’ятаючи про події, які викликають глибоке співчуття до жертв трагедії для вихованців нашого закладу було проведено: виховні години («Засвіти свічку пам’яті», «Голокост: чужого горя не буває», «Крути: трагедія та подвиг»), інформаційні хвилини до Дня жертв Голокосту та Дня пам’яті Героїв Крут, години спілкування («Голокост – світова катастрофа ХХ століття…», «Крути – і сум, і біль, і вільна слава України», «Крути: бій за майбутнє»), літературна година («Трагедія. Подвиг. Пам’ять»).

Для вихованців гуртка «Юні лісівники» (керівник Татлубаєва Л.Л.) на базі Іванівської філії комунального закладу «Гурівський ліцей Гурівської сільської ради» у дистанційному форматі було проведено захід «Пам’яті Героїв Крут». Учні ознайомилися із подіями, які відбулися 105 років тому, зачитали поетичні рядки, присвячені цій події та жертовності Героям, які намагалися зберегти українську державність.

Година спілкування «Крути: бій за майбутнє» була проведена для вихованців гуртків «Юні лісівники» та «Юні охоронці природи» (керівник Полтавець С.В.), які працюють на базі комунального закладу «Компаніївський ліцей» Компаніївської селищної ради.

27 січня в День пам’яті жертв Голокосту вихованці гуртка «Юні охоронці природи» (керівник Стеблина О.О.), який працює на базі комунального закладу «Ліцей № 4 імені А.С. Макаренка Долинської міської ради», створили листівку – заклик «Запали свічку в пам’ять невинно загублених». Вихованці згадали причини та наслідки проявів нацизму по всій Україні, переглянули ілюстративний матеріал, що розповідає про страшні наслідки Голокосту. В ході бесід учні познайомилися з книгами та іншими інформаційними джерелами про страшну трагедію, яку пережив єврейський народ. Під час заходу вихованці запалили свічку пам’яті, вшанувавши мільйони євреїв, яких було навмисно знищено в роки війни. Також в рамках просвітницької та дослідницької акції «Крути: наша слава, наша історія» Фесечко Анастасія, вихованка гуртка «Юні охоронці природи», провела дослідження про вулицю на якій вона проживає.

Крути стали легендою, символом жертовності та незламності молодого покоління. У Дмитрівському ліцеї імені Тараса Григоровича Шевченка Дмитрівської сільської ради Кропивницького району здобувачами освіти був проведений захід присвячений пам’яті героїв Крут до якого долучилися і вихованці гуртка «Юні лісівники» Кіровоградського ОЦЕНТУМ (керівник Василишена Л.М.). Вихованці вшанували пам’ять українців-патріотів далекого 1918 року та учасників-героїв російсько-української війни 2014 – 2023 рр.

Подвиг українських юнаків під Крутами, що своєю кров’ю окропили святу землю в боротьбі за волю України, навічно залишиться в історії як символ національної честі. Це – символ нескореного духу нашої нації.

Нехай пам’ять про наших героїв, що загинули під Крутами, буде вічною.

Інформація щодо проведених заходів була висвітлена на власному сайті закладу, в соціальній мережі Facebook Центру та в телеграм-каналі «Освітній простір Кіровоградщини».

Поділитися
Ви можете залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.


Залишити коментар