Лісова педагогіка | Національний еколого-натуралістичний центр *** Продовжується формування «Першого українського віртуального гербарію юного натураліста» *** Розпочато створення «Всеукраїнського методичного онлайн хабу» – систематизованого навігаційного онлайн сховища методичних матеріалів та рекомендацій *** квітень-листопад 2024 року - триває оформлення дослідження щодо цвітіння води, документування і підготовка відеоматеріалу та реєстрація в науково-освітньому проєкті «Вчителі та учні досліджують явище цвітіння водойм в Україні» у 2024 році (заочно) 16-18 квітня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу молодіжних проектів з енергоефективності «Енергія і середовище» (очно) *** до 20 квітня 2024 року - надсилання конкурсних робіт на Всеукраїнський конкурс «День зустрічі птахів» (заочно) *** до 26 квітня 2024 року - надсилання конкурсних робіт на Всеукраїнський есе патріотично-громадянської тематики «Єднанням сильні!» (заочно) *** 27-29 квітня 2024 року - фінал Міжнародної екологічної олімпіади наукових проєктів з охорони довкілля «DreamECO» (змішаний формат) *** до 28 квітня 2024 року - подання матеріалів на проєкт «ЄНОТІК» (заочно) *** до 03 травня 2024 року - триває подання матеріалів на участь у Всеукраїнській кампанії «Історія моєї школи» (заочно) *** 07 - 09 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу винахідницьких і раціоналізаторських проєктів еколого-натуралістичного напряму (очно або дистанційно) *** 15 - 30 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу «Парки – легені міст і сіл» (заочно) *** 21 - 23 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу дослідницько-експериментальних робіт з природознавства «Юний дослідник» (очно) *** 22 - 24 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу «Земля – наш спільний дім» (змішаний формат) *** 28 - 30 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського турніру з природничих дисциплін «NATURE» (очно) *** вересень 2023 року-травень 2024 року - триває Всеукраїнська інтернет-олімпіада «Крок до знань» у 2023/2024 навчальному році (онлайн, дистанційно) *** серпень 2023 р. - липень 2024 р. - Рік клімату та вуглецевої кампанії (акція за міжнародною програмою GLOBE) (заочно) *** 24 - 26 вересня 2024 року - фінал Всеукраїнського екологічного конкурсу «Eco-Hackathon» у 2024 році (очно або онлайн) *** до 1 жовтня 2024 року - Надсилання фотоматеріалів до «Першого українського віртуального депозитарію-визначника юного натураліста» (заочно) *** до 15 листопада 2024 року - триває подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс «Птах року – 2024» (заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс рукописів навчальної літератури та віртуальних освітніх ресурсів з еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти «Нове позашкілля»(заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнську виставку видавничої продукції з позашкільної освіти (Заочні педагогічні читання «Позашкільна педагогіка»)(заочно)


Лісова педагогіка

Про любов до природи та значення лісу для життя можна говорити багато. Проте, хоча б одне практичне заняття чи навчальна екскурсія до лісу дасть вагоме розуміння цінності лісових ресурсів та надати ще більше усвідомлення значення природи в цілому. Тим більше, коли особлива увага навчанню, практиці та пізнання надається підростаючому поколінню. Саме з метою ознайомлення з роботою лісового господарства та пізнання лісу, як унікальної екосистеми і природної краси в цілому, створена програма реверсних навчальних поїздок «ВЧИМОСЬ ПРО ЛІС В ЛІСІ»: перша, 25 серпня, для учнів шкільних лісництв Іршавського району до Кам’яницького лісництва ДП «Ужгородське ЛГ» та Закарпатського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді, а друга, 29 серпня, – для вихованців гуртків природничого напрямку обласного еколого-натуралістичного центру до НПП «Зачарований край».

Ці учнівські поїздки по взаємообміну та навчанню ведення сталого лісівництва організовано представниками ГО агентство сприяння сталому розвитку Карпатського регіону «ФОРЗА» у рамках проекту «FOR SOC Ліси для суспільства – ліси без бар’єрів», за сприяння Закарпатського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді, при підтримці Кам’яницького лісництва Держлісагенства України ЗОУЛМГ ДП «Ужгородське ЛГ» та НПП «Зачарований край».

Іршавські учні трьох шкільних лісництв НПП «Зачарований край» – Підгірнянського, Ільницького та Осійського, приїхали в гості до обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді. Розпочали із знайомства у інтерактивній формі: «Що для мене ліс? Що я не знаю про ліс? Що я люблю робити в лісі?» та короткої інформації про мету поїздки. Супроводжували дітей Радміла Устич (ГО „ФОРЗА”), Алла В’ячеславівна Самойлова та Тетяна Червеняк (ЗОЕНЦ), котрі провели ознайомчу екскурсію по території центру, в ігровій формі здійснили пізнавальні заходи з лісової педагогіки: діти фантазували в грі «Нагодуй пташенят» з елементами ленд-арту та у формі гри «Ти – зайченя» ознайомилися з навичками виживання тварин.

Пообідавши, діти переїхати до Кам’яницького лісництва Держлісагенства України ЗОУЛМГ ДП «Ужгородське ЛГ». Здійснили навчальну екскурсію територією лісництва та лісгоспу, в цьому допоміг Василь Лиситчук. Він розповів дітям про історію, навчання і традиції Кам`яницького шкільного лісництва, про досягнення і перемоги юних лісівників у обласних та Всеукраїнських заходах.

Після пізнавальної екскурсії по лісівничих та історичних знакових місцях Кам`яницького лісництва ДП «Ужгородський лісгосп», А.В. Самойлова та Світлана Купцова знову провели блок заходів лісової педагогіки з дітьми.

29 серпня прийшла черга вихованців гуртків екологічного центру, відвідати Національний природній парк „Зачарований край”. Дітей зустріли працівники парку Ірина Попович та Євген Гіга, які розповіли про історію, місце розташування парку, ландшафт та флору і фауну . Ужгородські діти цікаво і змістовно провели день. Національний природний парк “Зачарований край” розташовано на території Іршавського району Закарпатської області, його загальна площа 6101,0 га. Діти дізнались, що парк є природоохоронною, рекреаційною, культурно-освітньою, науково-дослідною установою загальнодержавного значення i входить до складу природно-заповiдного фонду України. Флора та фауна “Зачарованого краю” характеризується значною біорізноманітністю. Встановлено, що на території парку зростають 165 видів рослин та мешкає 58 видів тварин, з яких 29 видів рослин і 38 видів тварин занесені до Червоної книги України.

Юннати брали участь у екологічних іграх просто неба за програмою лісової педагогіки, в цьому допомогли Алла Самойлова та Світлана Купцова. Відвідали геологічний заказник „Зачарована долина”, побували у старій штольні. У ігровій формі дітям розповіли про красу і різнобарвність лісів Закарпатської області. Учні спробували себе у ролі тварин, що мають пристосування до полювання та захисту, вивчили лісові яруси.

Ось так, завдяки проведенню пізнавальних ігор та екскурсії діти побачили нове і корисне про ліс, вчилися берегти і шанувати природу, зблизилися з нею та гарно відпочили.


Зав. відділом екології
та природоохоронної роботи Алла Самойлова

Працівник НПП „Зачарований край” Ірина Попович

Поділитися
Ви можете залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.


Залишити коментар