Зимові свята в Коломийському навчально-виробничому центрі творчості учнівської молоді Івано-Франківської області | Національний еколого-натуралістичний центр *** Продовжується формування «Першого українського віртуального гербарію юного натураліста» *** Розпочато створення «Всеукраїнського методичного онлайн хабу» – систематизованого навігаційного онлайн сховища методичних матеріалів та рекомендацій *** 06-09 грудня 2022 року - фінал Всеукраїнського екологічного хакатону «X REALITY ECOLOGICAL HACK» (Eco-Hackathon) у 2022 році (онлайн) *** до 15 грудня 2022 року триває І етап Всеукраїнського конкурсу «Юний селекціонер і генетик» у 2022/2023 навчальному році (заочно) *** 14-16 грудня 2022 року - Всеукраїнський конкурс «Земля – наш спільний дім» (очно) *** до 20 січня 2023 року триває І етап науково-технічного конкурсу «Eкo-Техно Україна» у 2022-2023 навчальному році (заочно) *** до 14 квітня 2023 року триває надсилання робіт на VІ Всеукраїнський конкурс «Гуманне ставлення до тварин» (заочно) ***


Зимові свята в Коломийському навчально-виробничому центрі творчості учнівської молоді Івано-Франківської області

Наш Центр творчості провів цикл масових заходів до зимових свят.

Це Андріївські вечорниці.

Виставки до Зимових свят.

Майстер-клас по виготовленню дідуха та новорічних іграшок.

Для українських сімей Різдво – одне із найулюбленіших свят. Це свято приносить тепло, радісні колядки, бесіди, смачні страви та зимові канікули… Всі стараються відвідати батьків. Різдво у селі – це казка…

Але не забувають і про померлих родичів… перед Святою вечерею ідуть на гроби. Запалюють свічки і запрошують душі померлих на вечерю.

У Святвечір газди напоюють і обходять худобу, щоб тварини не скаржились Новонародженому Ісусу.

У батьківській хаті блищать свічки, ялинка переливається барвистими кольорами та тріщать дрова у печі. Хата наповнюється смачними ароматами. Газдиня приносить м’якого сіна (отави) і встелює стіл. На краях стола кладуть часник і гроші (щоб часник відганяв зло, і цілий рік велись гроші в хаті). Застеляють стіл святковою скатертю, переважно вишитою. Дбайливі господині кладуть в хаті дідух або сухі колоски із сухоцвітами – це щоб зерно було цілий рік, а квіти – щоб радісний був рік. Ставлять пісні смачні 12 страв, де головна страва кутя. Дванадцять страв символізують 12 місяців. Узвар готують із сушених яблук, груш, вишень, слив. І заплюють свічку… Вимикають світло… Родина стає на коліна перед образами Святих і молиться. Всі просять – всього найкращого для родини. Всі господарі беруть ложки і коштують кутю та інші страви… А за вікном падає сніг і питаються чи «Можна колядувати?». Господарі дозволяють і на дворі лунає… Після вечері ніхто не прибирає зі стола, бо лишають для духів померлих.

Рано-ранком всі ідуть до церкви. Піст закінчується. І вже  «скоромну» готують вечерю. І на стіл кладуть холодець, буженину, домашню ковбасу, голубці і ще багато різноманітних страв. Найсмачніша страва – це запечена гуска чи великий кусок мяса у печі. І вже тупотять у коридорі гості, лунає коляда…

Годиться не забувати й про самотніх, бідних, угостити чи запросити збіднілого. Хотілось би, щоб у кожній родині було благополуччя, родинний затишок, достаток, любов та злагода! Щоб були всі здорові! Щоб лунав дитячий сміх та коляда дорослих! І миру нашій Україні!!!

 

Підготувала методист,

Коломийського навчально-виробничого центру

творчості учнівської молоді,

Скільська Галина Іванівна

Поділитися
Ви можете залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.


Залишити коментар