Креативний пошук джерел енергії | Національний еколого-натуралістичний центр *** Продовжується формування «Першого українського віртуального гербарію юного натураліста» *** Розпочато створення «Всеукраїнського методичного онлайн хабу» – систематизованого навігаційного онлайн сховища методичних матеріалів та рекомендацій *** квітень-листопад 2024 року - триває оформлення дослідження щодо цвітіння води, документування і підготовка відеоматеріалу та реєстрація в науково-освітньому проєкті «Вчителі та учні досліджують явище цвітіння водойм в Україні» у 2024 році (заочно) *** 07 - 09 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу винахідницьких і раціоналізаторських проєктів еколого-натуралістичного напряму (очно або дистанційно) *** 15 - 30 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу «Парки – легені міст і сіл» (заочно) *** 21 - 23 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу дослідницько-експериментальних робіт з природознавства «Юний дослідник» (очно) *** 22 - 24 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу «Земля – наш спільний дім» (змішаний формат) *** 28 - 30 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського турніру з природничих дисциплін «NATURE» (очно) *** 03 - 20 червня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнської олімпіади випускного шкільного дослідництва (учнівських дослідницьких проєктів) (заочно) *** 11 - 27 червня 2024 року - літня кампанія в НЕНЦ у 2024 році (очно) *** 25 - 27 червня 2024 року - фінальний етап конкурсу «Ленд-арт весна – 2024» в рамках Фестивалю патріотичних дій (очно) *** вересень 2023 року-травень 2024 року - триває Всеукраїнська інтернет-олімпіада «Крок до знань» у 2023/2024 навчальному році (онлайн, дистанційно) *** серпень 2023 р. - липень 2024 р. - Рік клімату та вуглецевої кампанії (акція за міжнародною програмою GLOBE) (заочно) *** 24 - 26 вересня 2024 року - фінал Всеукраїнського екологічного конкурсу «Eco-Hackathon» у 2024 році (очно або онлайн) *** до 1 жовтня 2024 року - Надсилання фотоматеріалів до «Першого українського віртуального депозитарію-визначника юного натураліста» (заочно) *** до 10 листопада 2024 року - подаються конкурсні роботи на Всеукраїнський конкурс «Дідух – оберіг українського народу» (заочно) *** до 15 листопада 2024 року - триває подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс «Птах року – 2024» (заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс рукописів навчальної літератури та віртуальних освітніх ресурсів з еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти «Нове позашкілля»(заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнську виставку видавничої продукції з позашкільної освіти (Заочні педагогічні читання «Позашкільна педагогіка»)(заочно)


Креативний пошук джерел енергії

Сьогодні людство не може себе уявити без елементарних послуг і зручностей і, як наслідок цього, використовує з кожним роком все більше і більше енергії. На сьогодні, швидкість використання джерел енергії перевищує швидкість її утворення, а це означає, що однією з найбільш актуальних проблем є раціональне використання енергії. Адже енергія – це можливість подальшого розвитку нашої країни.

З метою привернути увагу дітей до проблеми енергозбереження, сприяти вихованню активної життєвої позиції, почуття власної причетності до загальної справи,  департаментом з гуманітарних питань Кам’янської міської ради спільно з Дитячим екологічним центром 25.10.2022 року було проведено загальноміський екологічний онлайн-захід «Дні сталої енергії» де діти мали змогу долучитися до онлайн-квесту «Збережемо разом енергію Землі» для учнів 4-6 класів. Близько 800 дітей стали учасниками пізнавальної подорожі до країни «Енергетики» та виявили свої знання про способи збереження електроенергії.

Зараз через масові ворожі обстріли енергетичної інфраструктури, що привели до дефіциту потужності в системі, в Україні запровадили віялові відключення електроенергії. Щоб максимально знизити навантаження на електромережі, кожному українцю треба раціонально підійти до споживання електроенергії.

Тому варто подумати наперед про додаткові джерела освітлення. Як зробити ліхтарик з батарейок дізнались працівники комунального закладу «Дитячий екологічний центр» Кам’янської міської ради на практичному майстер-класі, який відбувся у закладі 01.11.2022 р. з ініціативи директора Антоніни Іванівни Гаврилюк. Метою заходу стало ознайомлення педагогів з простим безпечним способом виготовлення альтернативного пристрою для аварійного освітлення приміщення з подальшим навчанням вихованців виготовляти такі ліхтарики для своїх осель.

 

Для того, щоб зробити прилад для освітлення, знадобилось знайти світлодіод 3В (його можна придбати, взяти зі старої гірлянди або зі старого діодного ліхтарика), дві батарейки типу AA, скотч або ізострічка, а також шматочок мідного дроту (2-3 см) або звичайна монета.


Покрокова інструкція з виготовлення ліхтарика

1.     За допомогою скотчу або ізострічки перемотайте дві батарейки так, щоб “плюс” однієї батарейки щільно прилягав до “мінуса” іншої.

2.     З’єднайте короткий контакт світлодіода з «мінусом» батарейки, а довгий з «плюсом». Закріпіть його скотчем у такому положенні.

3.     З’єднайте протилежні сторони батарейок мідним дротом або монетою. Ліхтарик готовий.

Такий пристрій не втратить своєї працездатності при високій вологості та низьких температурах. А з його виготовленням легко впорається дитина.

Директор КЗ “Дитячий екологічний центр” Камянської міської ради Антоніна ГАВРИЛЮК

Поділитися
Ви можете залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.


Залишити коментар