В Дніпропетровській області проведена осіння сесія для слухачів обласної Природничої школи учнівської молоді | Національний еколого-натуралістичний центр *** Продовжується формування «Першого українського віртуального гербарію юного натураліста» *** Розпочато створення «Всеукраїнського методичного онлайн хабу» – систематизованого навігаційного онлайн сховища методичних матеріалів та рекомендацій *** серпень 2023 р. - липень 2024 р. - Рік клімату та вуглецевої кампанії (акція за міжнародною програмою GLOBE) (заочно) *** липень – серпень 2024 р. - Всеукраїнський огляд на тему «Наші практичні природоохоронні дії в цифрах» у форматі дашборд (заочно) *** 27 - 29 cерпня 2024 року - Всеукраїнський навичковий форум «Юні нобеліанти» (очно) *** 28 - 29 cерпня 2024 року - Всеукраїнська науково-педагогічна конференція «Сучасні тенденції підвищення якості освіти» (Profi NENC) (очно) *** квітень-листопад 2024 року - триває оформлення дослідження щодо цвітіння води, документування і підготовка відеоматеріалу та реєстрація в науково-освітньому проєкті «Вчителі та учні досліджують явище цвітіння водойм в Україні» у 2024 році (заочно) *** 24 - 26 вересня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу з флористики та фітодизайну (очно) *** 24 - 26 вересня 2024 року - фінал Всеукраїнського екологічного конкурсу «Eco-Hackathon» у 2024 році (очно або онлайн) *** до 1 жовтня 2024 року - Надсилання фотоматеріалів до «Першого українського віртуального депозитарію-визначника юного натураліста» (заочно) *** до 15 жовтня 2024 року - надсилання конкурсних робіт на Всеукраїнський конкурс «Чарівний акваріум в культурі українця» (заочно) *** до 10 листопада 2024 року - подаються конкурсні роботи на Всеукраїнський конкурс «Дідух – оберіг українського народу» (заочно) *** до 15 листопада 2024 року - триває подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс «Птах року – 2024» (заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс рукописів навчальної літератури та віртуальних освітніх ресурсів з еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти «Нове позашкілля»(заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнську виставку видавничої продукції з позашкільної освіти (Заочні педагогічні читання «Позашкільна педагогіка»)(заочно)


В Дніпропетровській області проведена осіння сесія для слухачів обласної Природничої школи учнівської молоді

Наприкінці жовтня 2023 року комунальним закладом освіти “Обласний еколого-натуралістичний центр дітей та учнівської молоді” (далі – КЗО “ОЕНЦДУМ”, директор Юрій Педан) була проведена осіння сесія обласної Природничої школи учнівської молоді (далі – Школа) по секціях: психології, хімії, флористики та зеленої архітектури, біології та екології, сучасних біотехнологій, агрономії, ветеринарії та зоотехнії.

Освітній процес у Школі під час проведення осінньої сесії відбувався дистанційно на базі державного закладу вищої освіти “Дніпровський національний університет ім. О.Гончара” (ДНУ), державного вищого навчального закладу “Український державний хіміко-технологічний університет (УДХТУ), закладу вищої освіти “Дніпровський державний аграрно – економічний університет (ДДАЕУ) та Придніпровської державної академії фізичної культури і спорту.

Сесія проводилася за окремим розкладом роботи кожної секції відповідно до плану, узгодженого науково-методичною радою Природничої школи.

До участі в сесії долучилися 12 науковців вишів та понад 100 здобувачів освіти закладів загальної середньої, професійно-технічної та позашкільної освіти з міських рад: Дніпровської, Кам’янської, Криворізької, Марганецької, Павлоградської, Першотравенської та Нікопольської; Васильківської, Вербківської, Глеюватської, Китайгородської, Лозуватської, Могилівської, Межівської, Піщанської, Обухівської, Солонянської, Томаківської, Слобожанської, Царичанської сільських та селищних об’єднаних територіальних громад та філії КЗО “ОЕНЦДУМ” “Шафран”.

Учні секції хімії вивчали навчальний матеріал по темах: “Вуглеводні: будова, класифікація, номенклатура”, “Гібридизація атома Карбону в органічних сполуках та її вплив на властивості відповідних молекул” (викладач Плясовська К.А., доцент кафедри фізичної, неорганічної та органічної хімії ДНУ).

Юні екологи знайомилися з наукою екологією, розглядали питання: “Міжпопуляційні зв’язки в біогеоценозах”, “Адвентивні види: чим небезпечні та як їм протидіяти”. (матеріал підготовлено Лісовець О.І., доцентом кафедри геоботаніки, ґрунтознавства та екології ДНУ).

Із захопленням і цікавістю учні прослухали лекцію “Синдром метеозалежності. Адаптація організму до змін погодних умов”, яку прочитала Мізін В.В., співробітник кафедри фізіології та спортивної медицини Придніпровської державної академії фізичної культури і спорту.

Змістовну і яскраву відео лекцію по темі “Особливості будови та функції системи травлення організму людини” для слухачів секції біології провела викладач Хоменко О.М., доцент кафедри фізіології та біохімії ДНУ.

Майбутні ветеринари та зоотехніки прослухали лекції: “Основи ветеринарної медицини. Особливості фіксації тварин” (викладач Зажарський В.В., завідувач кафедрою інфекційних хвороб тварин ДДАЕУ), а юні аграрії отримали знання по темі:“Сучасні технологічні заходи вирощування основних сільськогосподарських культур” (викладач Котченко М.В., доцент кафедри рослинництва ДДАЕУ).

Юні психологи мали можливість познайомитися з теорією та практикою психологічної допомоги. На практичному занятті “Прийоми психічної саморегуляції” вони випробували 5 правил сучасної методики аутогенного тренування психологічного стану за методикою Миколи Гнатишина, доктора медичних наук (викладач: Батраченко І.Г., професор кафедри загальної та соціальної психології ДНУ).

Яскрава презентаційна лекція була підготовлена для флористів по озелененню та ландшафтному дизайну “Водний сад в сучасному ландшафтному дизайні. Водні та прибережні рослини для садових водойм” (викладач Зайцева І.О., професор кафедри фізіології рослин та інтродукції ДНУ). Змістовним було і практичне заняття “Екологічне пристосування рослин до умов різних природних зон (на базі оранжереї КЗО “ОЕНЦДУМ”)”, яке провела Кривуля І.Г., керівник гуртка КЗО “ОЕНЦДУМ”.

Неможливо не відмітити, що під час проведення сесії лунали сирени тривоги і учні повинні були призупиняти заняття і спуститися до укриття. Під вогнем ворожої артилерії були Нікопольська, Марганецька, Червоногригорівська громади. Тому для слухачів Школи, які не мали можливості навчатися в онлайн форматі, лекції та практичні заняття науковців будуть розміщені на головній сторінці сайту КЗО “ОЕНЦДУМ” по секціях: екології, біології, хімії, флористики та зеленої архітектури, сучасних біотехнологій, аграрних наук, ветеринарії та зоотехнії, психології у відео форматі.

Учням Школи було рекомендовано підтримувати спілкування з науковими керівниками через електрону пошту та мобільний зв’язок, а також надані теми контрольних робіт за напрямком навчання по секціях для подальшої роботи, які також розміщені на головній сторінці сайту КЗО “ОЕНЦДУМ.

 

Методист з наукової роботи КЗО “ОЕНЦДУМ” Тетяна КОНДРАТЬЄВА

Поділитися
Ви можете залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.


Залишити коментар



  • ngopibet
  • imbaslot
  • asia76
  • a200m
  • ngopibet
  • ngopibet
  • dewa288
  • ngopibet