Дніпропетровський обласний ЕНЦ провів ceмінар-практикум | Національний еколого-натуралістичний центр *** Продовжується формування «Першого українського віртуального гербарію юного натураліста» *** Розпочато створення «Всеукраїнського методичного онлайн хабу» – систематизованого навігаційного онлайн сховища методичних матеріалів та рекомендацій *** серпень 2023 р. - липень 2024 р. - Рік клімату та вуглецевої кампанії (акція за міжнародною програмою GLOBE) (заочно) *** липень – серпень 2024 р. - Всеукраїнський огляд на тему «Наші практичні природоохоронні дії в цифрах» у форматі дашборд (заочно) *** 27 - 29 cерпня 2024 року - Всеукраїнський навичковий форум «Юні нобеліанти» (очно) *** 28 - 29 cерпня 2024 року - Всеукраїнська науково-педагогічна конференція «Сучасні тенденції підвищення якості освіти» (Profi NENC) (очно) *** квітень-листопад 2024 року - триває оформлення дослідження щодо цвітіння води, документування і підготовка відеоматеріалу та реєстрація в науково-освітньому проєкті «Вчителі та учні досліджують явище цвітіння водойм в Україні» у 2024 році (заочно) *** 24 - 26 вересня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу з флористики та фітодизайну (очно) *** 24 - 26 вересня 2024 року - фінал Всеукраїнського екологічного конкурсу «Eco-Hackathon» у 2024 році (очно або онлайн) *** до 1 жовтня 2024 року - Надсилання фотоматеріалів до «Першого українського віртуального депозитарію-визначника юного натураліста» (заочно) *** до 15 жовтня 2024 року - надсилання конкурсних робіт на Всеукраїнський конкурс «Чарівний акваріум в культурі українця» (заочно) *** до 10 листопада 2024 року - подаються конкурсні роботи на Всеукраїнський конкурс «Дідух – оберіг українського народу» (заочно) *** до 15 листопада 2024 року - триває подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс «Птах року – 2024» (заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс рукописів навчальної літератури та віртуальних освітніх ресурсів з еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти «Нове позашкілля»(заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнську виставку видавничої продукції з позашкільної освіти (Заочні педагогічні читання «Позашкільна педагогіка»)(заочно)


Дніпропетровський обласний ЕНЦ провів ceмінар-практикум

6 грудня 2023 року комунальним закладом освіти “Обласний еколого-натуралістичний центр дітей та учнівської молоді” Дніпропетровської бласної ради (далі – КЗО “ОЕНЦДУМ”) (директор Педан Ю.Ф.) у дистанційному форматі з використанням платформи Zoom був проведений обласний семінар-практикум за темою “Дослідницька компетентність здобувачів освіти як фактор творчої самореалізації в позашкільному освітньому просторі”.

Учасниками заходу було більше 50 педагогічних працівників закладів загальної середньої, професійно-технічної і позашкільної освіти еколого-натуралістичного напряму, представники об’єднаних територіальних громад, відповідальні за роботу з творчо обдарованою молоддю з 7 міських та 15 сільських, селищних рад області.

У теоретичному модулі семінару до уваги учасників був представлений виступ за темою “Використання інноваційних, освітніх технологій у формуванні ключових компетентностей здобувачів освіти”, який презентувала ЯШИНА О.М., старший викладач кафедри виховання та культури здоров’я комунального закладу вищої освіти “Дніпровська академія неперервної освіти” Дніпропетровської обласної ради”. В своєму виступі вона відмітила, що на сучасному освітньому етапі перед національною системою освіти стоїть важливе завдання- виховання свідомого громадянина, спроможного до гнучкої зміни способів і форм життя. Визначила змістовність ключових компетентностей, які базуються на моральних цінностях сучасного виховання. Розповіла про участь у Українсько-Швейцарському проекті “Сприяння розвитку освіти для демократії в Україні”.

ЛІСОВЕЦЬ О.І., доцент кафедри геоботаніки, ґрунтознавства та екології закладу вищої освіти “Дніпровський національний університет імені О.Гончара” розкрила тему “Екологічна науково-дослідницька діяльність учнівської молоді: актуальні теми і напрямки”. Доповідачка наголосила, чому важливо долучати учнівську молодь до наукових екологічних досліджень. Дала характеристику загально-екологічному і ботанічному напрямку проведення досліджень в природі. Привела приклади дослідження адвентивних видів рослин.

Про оволодіння здобувачами освіти сучасними методиками та формами організації й проведення самостійних досліджень в галузі ветеринарії та зоотехнії на базі закладу вищої освіти “Дніпровський державний аграрно-економічний університет” розповіла ПОХИЛ О.М., доцент кафедри технології переробки продукції тваринництва.

Особливості і методи підготовки науково-дослідницької роботи в секції хімії слухачами обласної Природничої школи учнівської молоді продемонструвала в своєму виступі ПЛЯСОВСЬКА К.А., доцент кафедри фізичної, органічної та неорганічної хімії закладу вищої освіти “Дніпровський національний університет імені О. Гончара”. Вона звернула увагу на напрямки наукових досліджень за освітньою програмою “Хімічний аналіз та експертиза матеріалів і виробів, хімічні технології та інженерія”. Розповіла про наукові дослідження, які проводяться на кафедрах хімічного факультету ДНУ імені О. Гончара.

У практичному модулі семінару з досвіду роботи презентувала свою діяльність ТЕСЛЕНКО Н.В., методист комунального позашкільного навчального закладу “Станція юних натуралістів Покровського району” Криворізької міської ради за темою “Науково-дослідницька діяльність здобувачів освіти як засіб реалізації STEM- технологій”. Вона розповіла про вивчення біологічних особливостей розмноження та розвитку шпорцевої жаби та іспанського тритона.

Декілька років поспіль участь у семінарах КЗО “ОЕНЦДУМ” беруть педагоги Центру позашкільної роботи Святошинського району м. Києва. І в цьому році КОРОЛЬЧУК О.С., методист Центру, презентувала учасникам заходу яскраву доповідь з досвіду роботи “Про творчу самореалізацію гуртківців в центрі позашкільної роботи Святошинського району м. Києва”.

Кондратьєва Т.В., методист КЗО “ОЕНЦДУМ”, підвела підсумки діяльності по організації роботи з творчо обдарованою молоддю в системі закладів позашкільної освіти еколого-натуралістичного напрямку області та показала перспективи подальшого розвитку обласної Природничої школи учнівської молоді.

За підсумками семінару-практикуму за наявності відповідей на питання при заповнені анкети учасника семінару педагоги отримують сертифікати КЗО “ОЕНЦДУМ”.

Методист КЗО “ОЕНЦДУМ” з наукової роботи Тетяна Кондратьєва

Поділитися
Ви можете залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.


Залишити коментар



  • ngopibet
  • imbaslot
  • asia76
  • a200m
  • ngopibet
  • ngopibet
  • dewa288
  • ngopibet