З маленьких добрих справ починаються великі добрі вчинки | Національний еколого-натуралістичний центр *** Продовжується формування «Першого українського віртуального гербарію юного натураліста» *** Розпочато створення «Всеукраїнського методичного онлайн хабу» – систематизованого навігаційного онлайн сховища методичних матеріалів та рекомендацій *** квітень-листопад 2024 року - триває оформлення дослідження щодо цвітіння води, документування і підготовка відеоматеріалу та реєстрація в науково-освітньому проєкті «Вчителі та учні досліджують явище цвітіння водойм в Україні» у 2024 році (заочно) *** 14 - 16 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу з квітникарства та ландшафтного дизайну "Квітуча Україна" (очно або дистанційно) *** 15 - 30 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу «Парки – легені міст і сіл» (заочно) *** 21 - 23 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу дослідницько-експериментальних робіт з природознавства «Юний дослідник» (очно) *** 22 - 24 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу «Земля – наш спільний дім» (змішаний формат) *** 28 - 30 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського турніру з природничих дисциплін «NATURE» (очно) *** 03 - 20 червня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнської олімпіади випускного шкільного дослідництва (учнівських дослідницьких проєктів) (заочно) *** 11 - 27 червня 2024 року - літня кампанія в НЕНЦ у 2024 році (очно) *** 25 - 27 червня 2024 року - фінальний етап конкурсу «Ленд-арт весна – 2024» в рамках Фестивалю патріотичних дій (очно) *** вересень 2023 року-травень 2024 року - триває Всеукраїнська інтернет-олімпіада «Крок до знань» у 2023/2024 навчальному році (онлайн, дистанційно) *** серпень 2023 р. - липень 2024 р. - Рік клімату та вуглецевої кампанії (акція за міжнародною програмою GLOBE) (заочно) *** 24 - 26 вересня 2024 року - фінал Всеукраїнського екологічного конкурсу «Eco-Hackathon» у 2024 році (очно або онлайн) *** до 1 жовтня 2024 року - Надсилання фотоматеріалів до «Першого українського віртуального депозитарію-визначника юного натураліста» (заочно) *** до 10 листопада 2024 року - подаються конкурсні роботи на Всеукраїнський конкурс «Дідух – оберіг українського народу» (заочно) *** до 15 листопада 2024 року - триває подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс «Птах року – 2024» (заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс рукописів навчальної літератури та віртуальних освітніх ресурсів з еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти «Нове позашкілля»(заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнську виставку видавничої продукції з позашкільної освіти (Заочні педагогічні читання «Позашкільна педагогіка»)(заочно)


З маленьких добрих справ починаються великі добрі вчинки

«Шановні батьки, учні, жителі села. Біля мосту зараз багато лебедів. Більшість з них однолітки (з темними плямами), вони особливо вразливі до нестачі їжі. Деякі вже загинули. Тим, що залишилися живими, необхідна допомога людини. Але допомагати треба так, щоб не зашкодити. Підгодовувати можна зерном: пшеницею, кукурудзою, вівсом, розмочентм у воді сіном. Ні в якому разі не можна давати хліб. Прохання не бути байдужими , по можливості допомогти птахам!»- ось з таким проханням звернулись до односельчан керівник гуртка Тлуста Любов Миколаївна та вихованці об’єднання «ЕКОС» (гуртки «Юні охоронці природи» та «Юні природознавці») Миколаївського ОЕНЦУМ при Михайло-Ларинському ліцеї Воскресенської селищної ради Миколаївської області.

Екологічне об’єднання «ЕКОС» на чолі з керівником, Тлустою Л.М. почало свою діяльність з кінця 80 років минулого століття. Всі жителі села знають якою корисною справою займаються юні односелці. Природоохоронна і пропагандистська робота юних натуралістів є невід’ємною частиною життя сільської громади. Вже не одне покоління юних натуралістів проживає тут, у селі Михайло-Ларине на півдні України. Далеко не всі пов’язали свою професію з біологією, екологією але екологічне виховання і свідомість стала частиною їх особистості.

Лебеді, особливо взимку, стали звичною але від того не менш прекрасною частиною прибережної і річкової території біля села. А цієї зими їх кількість перевищила показники за декілька останніх років. Ці горді красені безперечно є окрасою річки Інгул. Щоб допомогти цим масивним птахам пережити зиму юні натуралісти та не байдужі жителі села почали підгодовувати їх.

Вихованці об’єднання «ЕКОС» постійно проводять просвітницьку та пропагандистську роботу щодо збереження флори і фауни та окремих їх видів, унікальних південних біоценозів та екосистем. Проводять дослідження ендеміка Волошки білоперлинної та інших рослин на території місцевого заказника. Щорічно проводиться сезонні обліки птахів. Вихованці є неодноразовими переможцями обласних та всеукраїнських конкурсів. В 2023 році вихованці об’єднання отримали перше місце в обласній та всеукраїнській акціях «Птах року».

Поділитися
Ви можете залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.


Залишити коментар