Збережіть життя первоцвітам – окрасі природи рідного краю! | Національний еколого-натуралістичний центр *** Продовжується формування «Першого українського віртуального гербарію юного натураліста» *** Розпочато створення «Всеукраїнського методичного онлайн хабу» – систематизованого навігаційного онлайн сховища методичних матеріалів та рекомендацій *** квітень-листопад 2024 року - триває оформлення дослідження щодо цвітіння води, документування і підготовка відеоматеріалу та реєстрація в науково-освітньому проєкті «Вчителі та учні досліджують явище цвітіння водойм в Україні» у 2024 році (заочно) *** до 26 квітня 2024 року - надсилання конкурсних робіт на Всеукраїнський есе патріотично-громадянської тематики «Єднанням сильні!» (заочно) *** 27-29 квітня 2024 року - фінал Міжнародної екологічної олімпіади наукових проєктів з охорони довкілля «DreamECO» (змішаний формат) *** до 28 квітня 2024 року - подання матеріалів на проєкт «ЄНОТІК» (заочно) *** до 03 травня 2024 року - триває подання матеріалів на участь у Всеукраїнській кампанії «Історія моєї школи» (заочно) *** 07 - 09 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу винахідницьких і раціоналізаторських проєктів еколого-натуралістичного напряму (очно або дистанційно) *** 15 - 30 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу «Парки – легені міст і сіл» (заочно) *** 21 - 23 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу дослідницько-експериментальних робіт з природознавства «Юний дослідник» (очно) *** 22 - 24 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу «Земля – наш спільний дім» (змішаний формат) *** 28 - 30 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського турніру з природничих дисциплін «NATURE» (очно) *** вересень 2023 року-травень 2024 року - триває Всеукраїнська інтернет-олімпіада «Крок до знань» у 2023/2024 навчальному році (онлайн, дистанційно) *** серпень 2023 р. - липень 2024 р. - Рік клімату та вуглецевої кампанії (акція за міжнародною програмою GLOBE) (заочно) *** 24 - 26 вересня 2024 року - фінал Всеукраїнського екологічного конкурсу «Eco-Hackathon» у 2024 році (очно або онлайн) *** до 1 жовтня 2024 року - Надсилання фотоматеріалів до «Першого українського віртуального депозитарію-визначника юного натураліста» (заочно) *** до 15 листопада 2024 року - триває подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс «Птах року – 2024» (заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс рукописів навчальної літератури та віртуальних освітніх ресурсів з еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти «Нове позашкілля»(заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнську виставку видавничої продукції з позашкільної освіти (Заочні педагогічні читання «Позашкільна педагогіка»)(заочно)


Збережіть життя первоцвітам – окрасі природи рідного краю!

Прийшла весна. З першими теплими сонячними променями природа, виснажена морозами, поволі пробуджується від зимового спокою. На прогрітих сонцем галявинах розцвітають дивовижні ранньовесняні рослини – первоцвіти, які вітають весну та милують людям очі своєю надзвичайною, неповторною красою. Проте, кожного року в усіх подільських і поліських регіонах Хмельниччини, в результаті незаконного збирання й продажу, місцевими жителями – подолянами та поліщуками знищуються мільйони первоцвітів, які занесені до Червоної книги України і потребують захисту.

Першими подають свої голоси на захист первоцвітів природоохоронці – екологи, лісівники, науковці, педагоги та школярі і юннати Хмельниччини, адже масове збирання первоцвітів наносить невиправну шкоду унікальній українській природі, не дає можливості рослинам утворити насіння, а виривання з цибулинками призводить до помітного зменшення їх кількості в природі, а згодом – повного зникнення цих уже рідкісних видів.

Цілком ймовірно, що через декілька років ми взагалі не зможемо милуватись чарівною красою первоцвітів, а наші нащадки будуть знати лише з книг і розповідей про Шафран Гейфелів, підсніжник білосніжний, мати-й-мачуха, сон великий та чорніючий, цибулю ведмежу, горицвіт весняний, білоцвіт весняний, конвалію звичайну, медунку темну, первоцвіт весняний, проліску дволисту, анемону дібровну та розлогу, фіалку запашну, ряст та ін.

Зважаючи на цю антропогенну загрозу для довкілля та з метою забезпечення захисту ранньовесняних квітів від винищення, педагоги і юннати Хмельницького обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді щороку активно долучаються до проведення заходів Всеукраїнської акції «Первоцвіт».

В рамках Акції тут з юними природолюбами проводяться змістовні еколого-натуралістичні заходи природоохоронного змісту, де вони знайомляться з первоцвітами рідного краю, з чинним природоохоронним законодавством. Педагогами закладу проводяться для дітей тематичні заняття й розвиваючі екологічні ігри тощо.

Готуючись до проведення Акції, юннати виготовили стінгазети, а також зробили природоохоронну виставку, де зібрали експозицію літератури, агітаційних плакатів і листівок, малюнків, фото й відеоматеріалів, загадок, народних прикмет, прислів’їв.

Керівники гуртків для вихованців закладу проводили майстер-класи по виготовленню з підручних матеріалів штучних ранньоквітучих рослин. Виготовлені квіти та пропагандистсько-агітаційні листівки, брошури і малюнки юннати роздали місцевим жителям, аби донести до свідомості кожного, що рідкісні весняні квіти-первоцвіти ліпше не зривати і не купувати, а милуватись їх красою в природі там, де вони зростають та примножують мальовничу красу Хмельниччини.

Юні природолюби Хмельниччини закликають усіх свідомих громадян захищати первоцвіти, зберегти їх неповторну чарівну природну красу для сьогоднішніх та майбутніх поколінь. Адже, зберігаючи життя первоцвітам, ми прикрашаємо своє життя і збережемо їх для своїх нащадків!

Бережіть первоцвіти та унікальну природу рідного краю!

Інна Міхайлиця,

керівник гуртків ХОЕНЦУМ

Поділитися
Ви можете залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.


Залишити коментар