В ЗОЕНЦ уперше пройшов очний обласний етап Всеукраїнського природоохоронного руху „Зелена естафета” | Національний еколого-натуралістичний центр *** Продовжується формування «Першого українського віртуального гербарію юного натураліста» *** Розпочато створення «Всеукраїнського методичного онлайн хабу» – систематизованого навігаційного онлайн сховища методичних матеріалів та рекомендацій *** квітень-листопад 2024 року - триває оформлення дослідження щодо цвітіння води, документування і підготовка відеоматеріалу та реєстрація в науково-освітньому проєкті «Вчителі та учні досліджують явище цвітіння водойм в Україні» у 2024 році (заочно) *** до 26 квітня 2024 року - надсилання конкурсних робіт на Всеукраїнський есе патріотично-громадянської тематики «Єднанням сильні!» (заочно) *** 27-29 квітня 2024 року - фінал Міжнародної екологічної олімпіади наукових проєктів з охорони довкілля «DreamECO» (змішаний формат) *** до 28 квітня 2024 року - подання матеріалів на проєкт «ЄНОТІК» (заочно) *** до 03 травня 2024 року - триває подання матеріалів на участь у Всеукраїнській кампанії «Історія моєї школи» (заочно) *** 07 - 09 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу винахідницьких і раціоналізаторських проєктів еколого-натуралістичного напряму (очно або дистанційно) *** 15 - 30 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу «Парки – легені міст і сіл» (заочно) *** 21 - 23 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу дослідницько-експериментальних робіт з природознавства «Юний дослідник» (очно) *** 22 - 24 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу «Земля – наш спільний дім» (змішаний формат) *** 28 - 30 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського турніру з природничих дисциплін «NATURE» (очно) *** вересень 2023 року-травень 2024 року - триває Всеукраїнська інтернет-олімпіада «Крок до знань» у 2023/2024 навчальному році (онлайн, дистанційно) *** серпень 2023 р. - липень 2024 р. - Рік клімату та вуглецевої кампанії (акція за міжнародною програмою GLOBE) (заочно) *** 24 - 26 вересня 2024 року - фінал Всеукраїнського екологічного конкурсу «Eco-Hackathon» у 2024 році (очно або онлайн) *** до 1 жовтня 2024 року - Надсилання фотоматеріалів до «Першого українського віртуального депозитарію-визначника юного натураліста» (заочно) *** до 15 листопада 2024 року - триває подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс «Птах року – 2024» (заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс рукописів навчальної літератури та віртуальних освітніх ресурсів з еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти «Нове позашкілля»(заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнську виставку видавничої продукції з позашкільної освіти (Заочні педагогічні читання «Позашкільна педагогіка»)(заочно)


В ЗОЕНЦ уперше пройшов очний обласний етап Всеукраїнського природоохоронного руху „Зелена естафета”

Відділом екології та природоохоронної роботи Закарпатського обласного еколого-натуралістичного центру 23 лютого проведено відбірковий (обласний) етап Всеукраїнського юннатівського природоохоронного руху “Зелена естафета”.

Організаторами Естафети є: Міністерство освіти і науки України, Міністерство екології та природних ресурсів, Українське товариство охорони природи та Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді. Естафета проводиться з метою поширення практичної природоохоронної роботи у загальноосвітніх навчальних закладах та закладах позашкільної освіти, залучення учнівської молоді до заходів щодо поліпшення стану довкілля, формування життєвих компетентностей у контексті ідей сталого розвитку суспільства.

Директор ЗОЕНЦ Олександр Геревич у вступному слові привітав всіх учасників обласного етапу естафети і побажав юним природолюбам перемоги в змаганні, а головне, відчутних позитивних результатів у подальшій почесній і надзвичайно важливій природоохоронній діяльності, на яку давно і справедливо заслуговує, і якої так очікує від нас ПРИРОДА. Також наголосив на необхідності заради святої справи – збереження довкілля, значно активізувати діяльність колективних, організованих форм з охорони природи, співпраці науковців, фахівців екологів, педагогів і учнівських природоохоронних організацій. Це таких, як юнацькі секції товариства охорони природи.

„На жаль, – відзначив Олександр Васильович, – в останні роки серед молоді дещо втратила свою актуальність природоохоронна діяльність, як свідомо обов’язкова складова життя, в тому числі і через, ніби й позитивну справу, захоплення учнями комп’ютерними технологіями. Проте надмірна трата часу на всілякі комп’ютерні гаджети веде учнів до інтернетзалежності і віддаляє від усвідомлення істини, що все необхідне для свого існування людина бере саме із природи – повітря, воду, їжу, одяг, знаряддя праці, ті ж комп’ютери, автомобілі, будинки, тому людина повинна дбати про збереження, стабільний, сталий, екологічно гармонійний стан довкілля, а не поступове знищення всього живого.

Допомогти школярам належно приймати цю істину, бути переконаним у свідомому виборі природоохоронної позиції, мати бажання протягом всього життя активно охороняти природу повинні педагоги. Молодь необхідно якнайактивніше залучати до природоохоронного руху та всіляко вивчати, досліджувати, охороняти і примножувати природні ресурси, чого прагне і пропагує сьогоднішній захід”.

Звичайно, охорона природи неможлива без її дослідження. Тому гість заходу А.В. Мигаль, кандидат біологічних наук, викладач кафедри лісівництва географічного факультету Ужгородського національного університету, наголосив на значенні та актуальності практичної природоохоронної та просвітницької діяльності юннатів. Науковець висловив надію, що учасники естафети продовжать роботу в цьому напрямі та стануть у майбутньому студентами природничих факультетів.

Після урочистого відкриття захід продовжився презентаціями учнівських команд-учасниць, під час яких діти розповідали про практичну природоохоронну роботу з покращення стану довкілля, що проводилася у їх закладах протягом року, про посильну допомогу лісовим, водним господарствам, об’єктам природно-заповідного фонду – заповідникам, заказникам, про охорону первоцвітів, мурашників, червонокнижних рослин і тварин, зимову підгодівлю та весняне приваблювання пернатих, пошуки й розчистку джерел, криниць, висадку саджанців дерев і кущів, благоустрій зелених територій, про перші свої наукові дослідження різних біотопів, створення пізнавальних екологічних стежок тощо. Не обійшли стороною юні природолюби і просвітницьку роботу і ділились своїми успіхами у діяльності шкільних екологічних агітбригад, відзначення зелених дат календаря, зокрема, міжнародного дня Землі, Дня довкілля, 5-го червня – Дня захисту навколишнього природного середовища, Дня Дунаю, Всесвітнього Дня захисту водно-болотних угідь. Виступи дітей гармонійно доповнювалися цікавими візуальними засобами: інформаційними стендами, мультимедійними презентаціями, віршованими декламаціями.

Загалом в обласному етапі Естафети взяли участь команди загальноосвітніх навчальних закладів та закладів позашкільної освіти Тячівського, Іршавського Виноградівського районів, м. Ужгород та Баранинської ОТГ. До складу команди, як і визначено положенням, входило до 5 осіб: 4 учасники – діти та керівник.

Переможці та призери обласного етапу „Зеленої естафети” визначалися компетентним журі за загальною сумою балів, набраних юнацькими колективами.

Так, серед закладів позашкільної освіти перше місце посіла команда Тячівського районного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді; друге розділили команди Виноградівського районного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді та Іршавського районного центру позашкільної роботи; третім став Комунальний заклад “Будинок дитячої творчості” Баранинської ОТГ.

Серед загальноосвітніх навчальних закладів першість дісталась ЗЗСО „Великолазівська ЗОШ I-III ступенів” Баранинської ОТГ; друге місце розділили команди: УЗОШ I-III ступенів № 20, ліцей “Лідер”; КЗ НВК „Смологовицька ЗОШ I- II ступенів ДНЗ”; третіми стали ЗЗСО „Широківська ЗОШ I- III ступенів” Виноградівської райради та Буштинський ліцей Тячівської районної ради.

Переможці і призери Естафети нагороджені грамотами ЗОЕНЦ та подарунками, а керівникам, які готували учасників, вручено Подяки.

У Всеукраїнському етапі „Зелена естафета”, який проходитиме у місті Черкаси, візьмуть участь колективи, що стали переможцями І етапу серед позашкільної освіти: команда Тячівського районного еколого-натуралістичного центру (Кароліна Подвич, Даніела Дубровка – гурток “Юні екологи”); серед загальноосвітніх навчальних закладів: команда ЗЗСО „Великолазівська ЗОШ I- III ступенів” (Крістіна Газа, Наталія Турянчик).

Завершився захід пізнавальною екскурсією еколого-натуралістичним центром, яку провела завідувач відділу екології та природоохоронної роботи А. В. Самойлова. Від’їжджаючи, діти і керівники делегацій із вдячністю відгукувалися про змістовно організовану програму першого етапу Естафети, обговорювали прослухані конкурсні дитячі роботи, обіцяли продовжити участь у „Зеленій естафеті” в наступних роках. А ще ділилися про незабутні враження від творчих лабораторій екоцентру, побачених тваринок – мешканців кутка живої природи та пташника вольєрного типу, відвіданих дендропарку, навчально-декоративної водойми, екологічної відеостудії „Дивосвіт”. На згадку зроблено декілька колективних фото. Керівником відеостудії Л. Бокій зафільмовано захід і телерепортаж виставлено в YouTube на каналі „Зоенц інформ” за посиланням www.youtube.com.

 

Людмила Бокій,

зав. відділу інформаційно-методичної роботи;

Мирослава Копча,

методист відділу екології та природоохоронної роботи

Поділитися
Ви можете залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.


Залишити коментар