ПИСАНКА – СИМВОЛ ЖИТТЯ І КРАСИ | Національний еколого-натуралістичний центр *** Продовжується формування «Першого українського віртуального гербарію юного натураліста» *** Розпочато створення «Всеукраїнського методичного онлайн хабу» – систематизованого навігаційного онлайн сховища методичних матеріалів та рекомендацій *** квітень-листопад 2024 року - триває оформлення дослідження щодо цвітіння води, документування і підготовка відеоматеріалу та реєстрація в науково-освітньому проєкті «Вчителі та учні досліджують явище цвітіння водойм в Україні» у 2024 році (заочно) *** до 26 квітня 2024 року - надсилання конкурсних робіт на Всеукраїнський есе патріотично-громадянської тематики «Єднанням сильні!» (заочно) *** 27-29 квітня 2024 року - фінал Міжнародної екологічної олімпіади наукових проєктів з охорони довкілля «DreamECO» (змішаний формат) *** до 28 квітня 2024 року - подання матеріалів на проєкт «ЄНОТІК» (заочно) *** до 03 травня 2024 року - триває подання матеріалів на участь у Всеукраїнській кампанії «Історія моєї школи» (заочно) *** 07 - 09 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу винахідницьких і раціоналізаторських проєктів еколого-натуралістичного напряму (очно або дистанційно) *** 15 - 30 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу «Парки – легені міст і сіл» (заочно) *** 21 - 23 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу дослідницько-експериментальних робіт з природознавства «Юний дослідник» (очно) *** 22 - 24 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу «Земля – наш спільний дім» (змішаний формат) *** 28 - 30 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського турніру з природничих дисциплін «NATURE» (очно) *** вересень 2023 року-травень 2024 року - триває Всеукраїнська інтернет-олімпіада «Крок до знань» у 2023/2024 навчальному році (онлайн, дистанційно) *** серпень 2023 р. - липень 2024 р. - Рік клімату та вуглецевої кампанії (акція за міжнародною програмою GLOBE) (заочно) *** 24 - 26 вересня 2024 року - фінал Всеукраїнського екологічного конкурсу «Eco-Hackathon» у 2024 році (очно або онлайн) *** до 1 жовтня 2024 року - Надсилання фотоматеріалів до «Першого українського віртуального депозитарію-визначника юного натураліста» (заочно) *** до 15 листопада 2024 року - триває подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс «Птах року – 2024» (заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс рукописів навчальної літератури та віртуальних освітніх ресурсів з еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти «Нове позашкілля»(заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнську виставку видавничої продукції з позашкільної освіти (Заочні педагогічні читання «Позашкільна педагогіка»)(заочно)


ПИСАНКА – СИМВОЛ ЖИТТЯ І КРАСИ

З прадавніх віків в нашому народі й досі зберігається вислів обережного ставлення до писанки: “носитися з чимось, як з писанкою”. Колись писанки писали цілу Весну, тепер — лише три дні перед Пасхою. Для нас, українців, писанка – не тільки символ життя, добра, надії, це ще й магічний оберіг нації, її філософії і культури. Під поняттям “писанка” ми образно розуміємо вміло “розмальоване” яйце, яке зазвичай готують до Великодних свят, але дуже рідко замислюємося над історією самої писанки, її символікою та ритуалами, пов’язаних з писанкарством.

Вже вдруге в місті Ужгороді 22–23 квітня проведено ІІІ етап обласного фестивалю-конкурсу „Воскресни, писанко!”. В цьому році до нього приєднались учні і педагоги зі всієї області. Представили 52 унікальні живописні дерева, які своєю красою заполонили всю центральну площу області. Пасхальні дерева прикрасили тисячами писанок, котрі власноруч виготовили діти зі своїми педагогами. Виготовлення писанок пов’язувалося з дохристиянським народним звичаєм зустрiчi весни, пiзнiше – з Великоднем. Цей вид народного мистецтва поширений у багатьох слов’янських народiв, зокрема й українського. Писанка, яка з прийняттям християнства стала символом Христового Воскресіння використовується в релігійних обрядах і відіграє в них велику роль.

Метою зазначеного заходу було відродження, збереження українських народних традицій щодо виготовлення писанок, великодніх атрибутів декоративно-ужиткового мистецтва; сприяння забезпеченню освітньо-культурних потреб дітей, створення умов для їх творчого і духовного розвитку; виявлення і підтримки талановитої та обдарованої учнівської молоді; залучення широкої громадськості до збереження культурної спадщини українського народу.

На конкурс подано роботи, виготовлені власними руками, в таких техніках виконання як: традиційна писанка розтопленим воском (батикова техніка), ,,Дряпанка”, ,,Мальованка”, ,,Зернівка”, писанка, прикрашена бісером, писанка, виготовлена у техніці квілінг, писанка, виготовлена з глини.
Представлені роботи відзначалися високим художнім рівнем та творчою фантазією учасників, невичерпною імпровізацією в співзвучності з традиційністю нашого краю.

Ми з великим задоволення долучилися до майстер-класу з виготовлення писанок в техніці „Зернівка”. Проведення майстер-класу було спрямовано на підтримку та популяризацію писанкарства як одного із видів народного мистецтва, збереження і примноження духовних та культурних традицій українського народу, дозволило обмінятися творчим досвідом понад 50 умільцям, а усім бажаючим припасти до джерел як традиційного, так і сучасного мистецтва виготовлення писанок.

Добігають останні дні, що наближають світлий Великдень – час весняного оновлення природи і очищення людських душ. Ще трохи і наші господині розпочнуть чаклувати над неодмінними атрибутами цього прадавнього свята – пасками, візьмуться за розмальовування писанок. Яйце з його предивною таїною – з прозорої рідини та жовтка з’являється в світ нове життя, – було чи не найбільшим об’єктом культу. Різні народи світу шанували його і мали свою власну атрибутику возвеличення. Абсолютна більшість орнаментів наших писанок прадавнього походження, і всі вони мали конкретний зміст.

Нині багато традиційних звичаїв поступово відходять у минуле, проте в сучасній обрядовості зберігаються окремі їх елементи, які використовують при святкуванні найпопулярніших народних свят. Як і рідна мова, звичаї об’єднують людей в один народ, та мабуть, жоден з народів не доніс до сьогодення свої автохтонні графічні уявлення про життя так виразно, як український!

P4220548

 

P4220559

P4230575

P4230587

P4230589

P4230593

Відділ організаційно-масової роботи

Поділитися
Ви можете залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.


Залишити коментар