Всеукраїнський семінар-практикум для завідувачів відділів екології обласних закладів позашкільної освіти еколого-натуралістичного профілю | Національний еколого-натуралістичний центр *** Продовжується формування «Першого українського віртуального гербарію юного натураліста» *** Розпочато створення «Всеукраїнського методичного онлайн хабу» – систематизованого навігаційного онлайн сховища методичних матеріалів та рекомендацій *** квітень-листопад 2024 року - триває оформлення дослідження щодо цвітіння води, документування і підготовка відеоматеріалу та реєстрація в науково-освітньому проєкті «Вчителі та учні досліджують явище цвітіння водойм в Україні» у 2024 році (заочно) *** до 26 квітня 2024 року - надсилання конкурсних робіт на Всеукраїнський есе патріотично-громадянської тематики «Єднанням сильні!» (заочно) *** 27-29 квітня 2024 року - фінал Міжнародної екологічної олімпіади наукових проєктів з охорони довкілля «DreamECO» (змішаний формат) *** до 28 квітня 2024 року - подання матеріалів на проєкт «ЄНОТІК» (заочно) *** до 03 травня 2024 року - триває подання матеріалів на участь у Всеукраїнській кампанії «Історія моєї школи» (заочно) *** 07 - 09 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу винахідницьких і раціоналізаторських проєктів еколого-натуралістичного напряму (очно або дистанційно) *** 15 - 30 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу «Парки – легені міст і сіл» (заочно) *** 21 - 23 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу дослідницько-експериментальних робіт з природознавства «Юний дослідник» (очно) *** 22 - 24 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу «Земля – наш спільний дім» (змішаний формат) *** 28 - 30 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського турніру з природничих дисциплін «NATURE» (очно) *** вересень 2023 року-травень 2024 року - триває Всеукраїнська інтернет-олімпіада «Крок до знань» у 2023/2024 навчальному році (онлайн, дистанційно) *** серпень 2023 р. - липень 2024 р. - Рік клімату та вуглецевої кампанії (акція за міжнародною програмою GLOBE) (заочно) *** 24 - 26 вересня 2024 року - фінал Всеукраїнського екологічного конкурсу «Eco-Hackathon» у 2024 році (очно або онлайн) *** до 1 жовтня 2024 року - Надсилання фотоматеріалів до «Першого українського віртуального депозитарію-визначника юного натураліста» (заочно) *** до 15 листопада 2024 року - триває подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс «Птах року – 2024» (заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс рукописів навчальної літератури та віртуальних освітніх ресурсів з еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти «Нове позашкілля»(заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнську виставку видавничої продукції з позашкільної освіти (Заочні педагогічні читання «Позашкільна педагогіка»)(заочно)


Всеукраїнський семінар-практикум для завідувачів відділів екології обласних закладів позашкільної освіти еколого-натуралістичного профілю

З 04 по 06 червня 2019 року Національним еколого-натуралістичним центром учнівської молоді (далі – НЕНЦ, директор В.В. Вербицький) спільно з комунальним закладом освіти “Обласний еколого-натуралістичний центр дітей та учнівської молоді” Дніпропетровської обласної ради (далі – КЗО “ОЕНЦДУМ”, директор Ю. Ф. Педан) у Дніпропетровській області проведено Всеукраїнський семінар-практикум для завідувачів відділів екології обласних закладів позашкільної освіти еколого-натуралістичного профілю за темою “Актуальні питання екологічної освіти в системі закладів позашкільної освіти еколого-натуралістичного профілю у промислово-навантажених регіонах України” (далі – Семінар-практикум), який було приурочено до Всесвітнього дня охорони навколишнього природного середовища.

Семінар-практикум проводився з метою поліпшення науково-методичного забезпечення навчальних закладів, підвищення якості позашкільної еколого-біологічної освіти з дітьми та учнівською молоддю, розвитку творчого потенціалу педагогів, поширення інноваційних досягнень, узагальнення та розповсюдження передового педагогічного досвіду.

Участь у заході взяли завідувачі відділів екології (біології) та педагогічні працівники, які відповідають за еколого-натуралістичний напрямок роботи, обласних еколого-натуралістичних центрів учнівської молоді (станцій юних натуралістів) у кількості 20 гостей з м. Києва, Вінницької, Житомирської, Запорізької, Закарпатської, Івано-Франківської, Кіровоградської, Львівської, Одеської, Полтавської, Тернопільської, Харківської, Херсонської, Хмельницької, Черкаської, Чернівецької та Чернігівської областей.

04 червня відбулось урочисте відкриття Семінару-практикуму на базі департаменту освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації (далі – ДОН, директор О. В. Полторацький) вихованцями комунального закладу освіти “Центр позашкільної роботи та дитячої творчості “АЛЬТАЇР” Дніпропетровської міської ради.

На пленарному засіданні з вітальним словом до учасників заходу звернувся виконуючий обов’язки директора ДОН Демура А.Л.

Середня В. Г., начальник управління дошкільної, позашкільної та загальної середньої освіти ДОН, доповіла про розвиток освіти регіону в умовах децентралізації.

Педан Ю. Ф., директор КЗО “ОЕНЦДУМ”, акцентував увагу на сучасних аспектах розвитку позашкільної екологічної освіти і виховання в умовах антропогенного навантаження регіону.

З інформацією про екологічний стан водних екосистем Дніпропетровської області виступив Новіцький Р. О., завідувач кафедри водних біоресурсів та аквакультури Дніпровського державного аграрно-економічного університету (далі – ДДАЕУ), професор.

Третьяков Ю.Ю., директор комунального закладу “Нікопольський міський еколого-натуралістичний центр”, представив ґрунтовний досвід співпраці закладу позашкільної освіти еколого-натуралістичного спрямування з екологічними організаціями міста в умовах нових суспільних викликів.

З історичним минулим Дніпропетровщини учасники семінару ознайомились у історичному музеї ім. Д. І. Яворницького “Дніпро – минуле та сучасне”.

Проведення семінару продовжилось на базі КЗО “ОЕНЦДУМ”, де учасникам Семінару-практикуму було представлено педагогічних працівників закладу, матеріальну базу, основні напрями роботи, передовий досвід закладів позашкільної освіти області на тематичній виставці, а також діяльність молодіжної громадської організації “Корінь екології” з Криничанської об’єднаної територіальної громади.

Учасники семінару взяли участь у гідробіологічному практикумі, опанували особливості експрес аналізу стану водного середовища р. Дніпро.

05 червня учасники, розділені на 2 групи, ознайомились з цікавим досвідом співпраці закладів позашкільної освіти з закладами загальної середньої освіти та особливостями роботи промислових підприємств м. Кривого Рогу (І група) та м. Павлограда й Дніпровського району (ІІ група).

Робота І групи розпочалась з урочистої зустрічі учасників семінару директором департаменту освіти і науки виконкому Криворізької міської ради (далі – ДОН КМР) Кріпак Т.П. та методистом комунального закладу “Інноваційно-методичний центр” КМР Лаліменко Т.В. біля музею ПАТ “Південий гірничо-збагачувальний комбінат” у парку ім. Івана Савицького та екскурсії музеєм. Не менш цікавим було і відвідування оглядового майданчика кар’єру комбінату, яке проводила Мотижинець Г.М., головний спеціаліст ДОН КМР.

З коксохімічним виробництвом учасники ознайомились під час пізнавальної екскурсії музеєм та підприємством ПАТ “Арселор Міттал Кривий Ріг”.

На базі комунального закладу “Криворізька загальноосвітня школа № 72” КМР Іванов А.С., начальник відділу освіти виконкому Саксаганської районної у місті ради та Ничипорук В.В., директор КЗШ № 72, презентували роботу школи з екологічної освіти та виховання учнівської молоді “Формування в учнівської молоді принципів екодружнього стилю життя”.

За безпосередньої участі Мотижинець Г.М., головного спеціаліста ДОН КРМ, Лаліменко Т.В. та Дудник-Тітаренко М.Ю., методистів КЗ “Інноваційно-методичний центр” КМР, Борисюк Л.В., завідувач відділу комунального позашкільного навчального закладу “Міський палац дитячої та юнацької творчості “Горицвіт” КМР, Шепетухи Н.М., директора комунального позашкільного навчального закладу “СЮН Покровського району” КМР та Цуренкова А.Д., директора комунального позашкільного навчального закладу “СЮН Тернівського району” КМР на базі Станції юних натуралістів Покровського району було проведено:

  • оглядову екскурсію територією;
  • Екологічний снайпінг;
  • презентації роботи міської літньої біологічної школи, лабораторії “FreeLabEco” та зоологічного комплексу “Планета тварин”;
  • speech-ілюстрації;
  • event-практики з екологічної освіти і виховання учнівської молоді міста (з досвіду роботи закладів освіти міста).

Завершився огляд закладів освіти м. Кривого Рогу змістовною екскурсією по станції юних натуралістів Тернівського району та презентацією роботи закладу, яку провів директор станції Цуренков А.Д.

Як приклад співпраці з об’єктом природно-заповідного фонду на базі Криворізького ботанічного саду Національної академії наук України відбулось методичне сафарі та огляд колекцій рослин.

Робота ІІ групи розпочалась із зустрічі учасників заходу “Вас вітає Павлоград!” на базі комунального позашкільного навчального закладу “Станція юних натуралістів” директором закладу – Кириченко К.Б. та вітальним словом керівництва відділу освіти Павлоградської міської ради – Дем’яненко І.В.

З доповідями виступали:

  • Педан Ю.Ф., директор КЗО “ОЕНЦДУМ”, за темою “Актуальні питання екологічної освіти в системі закладів позашкільної освіти еколого-натуралістичного профілю у промислово навантажених регіонах України”;
  • Кириченко К.Б., директор СЮН, за темою “Сучасні підходи, концепції розвитку професійних компетентностей, екологічного виховання та значення розвитку матеріально-технічної бази в закладі позашкільної освіти еколого-натуралістичного профілю”.

Змістовну презентацію спільного проекту СЮН та ДТЕК-енерго “Створення контактного зоопарку “Доторкнись рукою – відчуй серцем” (зоокомплекс, аквакомплекс, орнітологічний відділ, куточку терраріуміста) провели заступник директора СЮН Мамотенко Ю.О., керівники гуртка Зайцева Л.С. та Гуменюк Л.М.

Ознайомлення з роботою Павлоградського хімічного заводу проводила Холоденко Т.Ф., начальник управління охорони праці, екологічного нагляду і спец режиму, головний еколог. Семінаристи ознайомилися з роботою цехів заводу та їх продукцією. Підприємство приділяє велику увагу збереженню чистоти навколишнього середовища, про що свідчить поголів’я диких тварин у вільному утриманні на території заводу. Учасники семінару побачили бізонів, оленів, козуль, диких кабанів, коней Пржевальського, які добре себе почувають та збільшують свою чисельність, що свідчить про сприятливі умови їх життя.

Завершився огляд закладів освіти м. Павлограда презентацією досвіду роботи Павлоградської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 12 “Розвиток професійних компетентностей та екологічне виховання учнів в рамках експериментальної діяльності “Формування механізмів трансформації регіональної системи освіти на основі принципів випереджаючої освіти для сталого розвитку”, яку проводила директор школи Еккерт О.В.

Після переїзду у Дніпровський район відбулась зустріч та привітання гостей на території комунального позашкільного навчального закладу “Центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді” Дніпровської районної ради директором Боярчуком І.П. та культорганізатором Ауловою О.А.

Педагогічний колектив презентував сучасні напрями діяльності та результативність еколого-натуралістичної роботи з вихованцями. Учасники семінару мали змогу відвідати творчі лабораторії, майстер-класи керівників гуртка, виставку до 30-ти річчя закладу; ознайомитись із роботою лікувально-оздоровчого комплексу “Апітерапевт”, а також співпрацею Центру та кінного клубу “Срібна підкова” за напрямом оздоровлення та реабілітації дітей різних вікових рівнів.

06 червня у завершальний день семінару учасники відвідали Національний центр аерокосмічної освіти молоді ім. О.М. Макарова (м. Дніпро), ознайомились з роботою комунального закладу “Слобожанський навчально-виховний комплекс № 1 “Загальноосвітня багатопрофільна школа ІІ-ІІІ ступенів – Центр позашкільної освіти” Слобожанської селищної ради (директор С. В. Голендяєва), на базі якого відбувся ботанічний практикум за темою: “Дендрофлора степового Подніпров’я та використання різних деревних рослин у сучасному садово-парковому мистецтві”. Учні презентували ландшафтний дизайн території відповідно до стихій вітру, води, землі та вогню, які мали свої тематичні композиції та видовий склад рослин. Педагогічний колектив показував форми роботи з дітьми під час тематичних екскурсій територією.

Також для семінаристів було організовано відвідування комунального закладу “Дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) комбінованого типу № 4 “Дивосвіт” Слобожанської селищної ради, де грядки з рослинами розташовані у коробах різної геометричної форми, на яких діти знайомляться з вирощуванням огірків, суниці, окропу, петрушки, цибулі тощо.

У конференц-залі спортивного комплексу КЗ “Слобожанський НВК № 1” було презентовано роботу закладу Макаренко Л.Г., заступником директора з виховної роботи; проведено круглий стіл по підведенню підсумків семінару-практикуму та вручення сертифікатів. Модераторами обговорення виступили начальник управління дошкільної, позашкільної та загальної середньої освіти ДОН Середня В.Г. та директор КЗО “ОЕНЦДУМ” Педан Ю.Ф.

На завершення заходу на базі КЗО “ОЕНЦДУМ” семінаристів ознайомили з новітніми формами і методами роботи гуртків екологічного спрямування. Були показані інтерактивне заняття “Екологічна мандрівка в світ тварин” (керівник гуртка А.В. Стасенко), лялькові ековистави “Екоріпка” та ”Пригода в лісі” (керівник гуртка В.В. Василевська), екоквест “На захист природи” (керівник гуртка Г.В. Крикун).

За підсумками роботи семінару-практикуму був виданий тематичний збірник матеріалів “Екологічна освіта як інструмент формування суспільної екологічної свідомості”.

Урочисте відкриття заходу

Вітальне слово в.о. директора департаменту Демури А.Л.

Доповідь Педана Ю.Ф., директора КЗО “ОЕНЦДУМ”

Доповідь Новіцького Р.О., завідувача кафедрою водних біоресурсів та аквакультури ДДАЕУ, професора

Доповідь Третьякова Ю.Ю., директора КЗ “Нікопольський міський еколого-натуралістичний центр”

Пленарне засідання

Пленарне засідання

Пленарне засідання

Екскурсія по історичному музею м. Дніпра

Екскурсія по історичному музею м. Дніпра

Гідробіологічний практикум

Презентація роботи контактного зоопарку Павлоградської СЮН

Ознайомлення з роботою КПНЗ “ЦЕНТУМ” ДРР

Ознайомлення з роботою КПНЗ “ЦЕНТУМ” ДРР

Апітерапія на базі КПНЗ “ЦЕНТУМ” ДРР

Екскурсія по Арселор Міттал Кривого Рогу

Ознайомлення з роботою КПНЗ “СЮН Покровського району” м. Кривого Рогу

Ознайомлення з роботою КПНЗ “СЮН Покровського району” м. Кривого Рогу

Оглядова екскурсія по КПНЗ “СЮН Тернівського району” м. Кривого Рогу

Національний центр аерокосмічної освіти молоді ім. О.М. Макарова

КЗ “Слобожанський НВК”

КЗ “Слобожанський НВК”

Лялькова ековистава, КЗО “ОЕНЦДУМ”

Заняття “Екологічна мандрівка в світ тварин”, КЗО “ОЕНЦДУМ”

Екоквест “На захист природи”

Урочисте нагородження колективу КЗО “ОЕНЦДУМ” почесними грамотами

Учасники заходу

Виданий сертифікат

 

Григор’єв Д.В.,

завідувач відділу біології

та екології КЗО “ОЕНЦДУМ”

Поділитися
Ви можете залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.


Залишити коментар