Земля – наш дім! Нам жити в нім! | Національний еколого-натуралістичний центр *** Продовжується формування «Першого українського віртуального гербарію юного натураліста» *** Розпочато створення «Всеукраїнського методичного онлайн хабу» – систематизованого навігаційного онлайн сховища методичних матеріалів та рекомендацій *** квітень-листопад 2024 року - триває оформлення дослідження щодо цвітіння води, документування і підготовка відеоматеріалу та реєстрація в науково-освітньому проєкті «Вчителі та учні досліджують явище цвітіння водойм в Україні» у 2024 році (заочно) 16-18 квітня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу молодіжних проектів з енергоефективності «Енергія і середовище» (очно) *** до 20 квітня 2024 року - надсилання конкурсних робіт на Всеукраїнський конкурс «День зустрічі птахів» (заочно) *** до 26 квітня 2024 року - надсилання конкурсних робіт на Всеукраїнський есе патріотично-громадянської тематики «Єднанням сильні!» (заочно) *** 27-29 квітня 2024 року - фінал Міжнародної екологічної олімпіади наукових проєктів з охорони довкілля «DreamECO» (змішаний формат) *** до 28 квітня 2024 року - подання матеріалів на проєкт «ЄНОТІК» (заочно) *** до 03 травня 2024 року - триває подання матеріалів на участь у Всеукраїнській кампанії «Історія моєї школи» (заочно) *** 07 - 09 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу винахідницьких і раціоналізаторських проєктів еколого-натуралістичного напряму (очно або дистанційно) *** 15 - 30 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу «Парки – легені міст і сіл» (заочно) *** 21 - 23 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу дослідницько-експериментальних робіт з природознавства «Юний дослідник» (очно) *** 22 - 24 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу «Земля – наш спільний дім» (змішаний формат) *** 28 - 30 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського турніру з природничих дисциплін «NATURE» (очно) *** вересень 2023 року-травень 2024 року - триває Всеукраїнська інтернет-олімпіада «Крок до знань» у 2023/2024 навчальному році (онлайн, дистанційно) *** серпень 2023 р. - липень 2024 р. - Рік клімату та вуглецевої кампанії (акція за міжнародною програмою GLOBE) (заочно) *** 24 - 26 вересня 2024 року - фінал Всеукраїнського екологічного конкурсу «Eco-Hackathon» у 2024 році (очно або онлайн) *** до 1 жовтня 2024 року - Надсилання фотоматеріалів до «Першого українського віртуального депозитарію-визначника юного натураліста» (заочно) *** до 15 листопада 2024 року - триває подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс «Птах року – 2024» (заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс рукописів навчальної літератури та віртуальних освітніх ресурсів з еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти «Нове позашкілля»(заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнську виставку видавничої продукції з позашкільної освіти (Заочні педагогічні читання «Позашкільна педагогіка»)(заочно)


Земля – наш дім! Нам жити в нім!

Днями педагоги Закарпатського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді провели екологічний квест до Всесвітнього дня Землі, що відзначається 22 квітня, щоб привернути увагу суспільства загалом і кожної людини зокрема до проблем Землі, навколишнього середовища.

Під час квесту його учасники – діти-переселенці та юннати екоцентру – мали змогу відчути себе маленькими господарями Землі і продемонструвати свої природничі знання.

Перед учасниками заходу виступив Олександр Геревич, директор ЗОЕНЦ, який розповів про історію виникнення свята та наголосив на необхідності збереження кожної рослинки і тваринки, кожної річки, потічка, криниці, мінеральних і термальних джерел, озер, лісів, рівнинних і гірських масивів, сільськогосподарських угідь, словом, усіх природних багатств нашої чудової країни і планети, оскільки це і є наш спільний дім.

Проходячи зупинками квесту, команди продемонстрували обізнаність щодо правил екологічно грамотної поведінки, кмітливість, спостережливість.

На зупинці „Правила екологічно грамотної поведінки” діти формулювали основні правила, дотримуючись яких, кожен з нас може стати „людиною, яка охороняє” – природу, себе, близьких, людство.

На наступній зупинці учасникам пропонувалося намалювати охоронний знак, який би нагадував про поведінку людини в природі, і пояснити ідею свого малюнка.

Розшифрований вислів вождя зниклого індіанського племені крі змусив юних природоохоронців задуматися над тим, що залишає людина на планеті після себе: „Тільки тоді, коли буде зрубано останнє дерево, отруєна остання річка і виловлена остання риба, біла людина зрозуміє, що гроші не можна їсти…”. Підкорення природи людиною призводить до забруднення повітря і води, руйнування ґрунтів, знищення лісів, зникнення багатьох видів рослин і тварин.

Свої знання рослинного світу учасники демонстрували на останній зупинці – „Рослини екоцентру”. Користуючись картою-схемою, юні пошуковці шукали позначені дерева і кущі, визначали та записували їх назви. Попри хвилювання і намагання якнайшвидше пройти зупинки екоквесту, всі команди чудово впоралися із завданнями і продемонстрували хороші знання і вміння працювати в команді.

Завершився захід флешмобом „Земля – наш дім”. Учасники декламували чудові рядки, які є своєрідним гаслом Дня Землі:

Назавжди запам’ятай –

Бережи свій рідний край!

Це твоя земля, країна,

Край батьківський – Батьківщина!

Ми посадим довкола берізки і клени.

Хай наш край розквітає і буде зелений.

Ми очистимо землю свою від сміття

Й буде в нас чарівне і здорове життя!

Земля – наш дім, нам жити в нім!

ХХІ століття… Яким воно буде для нас, мешканців планети Земля? Це залежить від кожного з нас. Ми з вами – лише частина природи, законами і правилами якої повинні керуватися у повсякденному житті, тому давайте не володарювати над природою, а співпрацювати з нею, будьмо не царями природи, а її невід’ємною частинкою.

Земля – це величезний дар, ресурси якого неможливо використовувати вічно. Ми не зможемо врятувати планету, згадуючи про неї лише один день на рік – цього недостатньо. Саме тому слід піклуватися про середовище, яке нас оточує, протягом всього року очищати від сміття територію навколо своєї домівки чи закладу освіти, висаджувати дерева, відмовлятися бодай на день від використання автомобіля.

Слід зазначити, що юннати та педагоги екоцентру протягом року беруть активну участь у різноманітних природоохоронних акціях, піклуючись про збереження навколишнього середовища.

Захід проведено у рамках співпраці Закарпатського обласного еколого-натуралістичного центру (ЗОЕНЦ) з Інститутом еколого-релігійних студій (IERS) за підтримки Союзу охорони природи Німеччини (NABU).

Ольга ВЕЛИЧКАНИЧ, завідувачка відділу біології та дослідницько-експериментальної роботи

Поділитися
Ви можете залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.


Залишити коментар