Екоквест до Всесвітнього дня водно-болотних угідь | Національний еколого-натуралістичний центр *** Продовжується формування «Першого українського віртуального гербарію юного натураліста» *** Розпочато створення «Всеукраїнського методичного онлайн хабу» – систематизованого навігаційного онлайн сховища методичних матеріалів та рекомендацій *** серпень 2023 р. - липень 2024 р. - Рік клімату та вуглецевої кампанії (акція за міжнародною програмою GLOBE) (заочно) *** липень – серпень 2024 р. - Всеукраїнський огляд на тему «Наші практичні природоохоронні дії в цифрах» у форматі дашборд (заочно) *** 27 - 29 cерпня 2024 року - Всеукраїнський навичковий форум «Юні нобеліанти» (очно) *** 28 - 29 cерпня 2024 року - Всеукраїнська науково-педагогічна конференція «Сучасні тенденції підвищення якості освіти» (Profi NENC) (очно) *** квітень-листопад 2024 року - триває оформлення дослідження щодо цвітіння води, документування і підготовка відеоматеріалу та реєстрація в науково-освітньому проєкті «Вчителі та учні досліджують явище цвітіння водойм в Україні» у 2024 році (заочно) *** 24 - 26 вересня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу з флористики та фітодизайну (очно) *** 24 - 26 вересня 2024 року - фінал Всеукраїнського екологічного конкурсу «Eco-Hackathon» у 2024 році (очно або онлайн) *** до 1 жовтня 2024 року - Надсилання фотоматеріалів до «Першого українського віртуального депозитарію-визначника юного натураліста» (заочно) *** до 15 жовтня 2024 року - надсилання конкурсних робіт на Всеукраїнський конкурс «Чарівний акваріум в культурі українця» (заочно) *** до 10 листопада 2024 року - подаються конкурсні роботи на Всеукраїнський конкурс «Дідух – оберіг українського народу» (заочно) *** до 15 листопада 2024 року - триває подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс «Птах року – 2024» (заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс рукописів навчальної літератури та віртуальних освітніх ресурсів з еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти «Нове позашкілля»(заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнську виставку видавничої продукції з позашкільної освіти (Заочні педагогічні читання «Позашкільна педагогіка»)(заочно)


Екоквест до Всесвітнього дня водно-болотних угідь

Щороку 2 лютого відзначається Всесвітній день водно-болотних угідь. Започаткували цю подію разом із підписанням Конвенції щодо водно-болотних угідь у 1971 році в місті Рамсар (Іран). Початковою метою Конвенції було збереження ветландів як середовища існування водоплавних птахів. Наразі Всесвітній день водно-болотних угідь націлений на збереження та збалансоване використання цих екосистем, що вкрай важливо для природи. Про різноманітний рослинний і тваринний світ водно-болотних угідь, їх важливу роль для пом’якшення впливу зміни клімату, збереження природи і добробуту людей, стале використання ветландів йшлося під час екоквесту «Збережемо унікальний світ водно-болотних угідь!», в якому взяли участь юні натуралісти КЗПО «ПАДІЮН».

На початку заходу Ольга Величканич, завідувачка відділу біології та експериментальної роботи «ПАДІЮН», ознайомила учасників з історією виникнення цього важливого екологічного свята, значенням ветландів для природи і людей, наслідками осушування та забруднення боліт, основними водно-болотними угіддями Закарпаття.

Як зауважила педагогиня, водно-болотні угіддя – це основне середовище існування, яке зробило можливим життя на планеті Земля. Вони є регуляторами водного режиму місцевості та поглиначами пилу.

Виявляється, ветланди займають близько 6% поверхні суші й поглинають більше вуглекислого газу, ніж ліси.

А ще, вода у болотах буває чистішою, ніж в озерах, адже оновлюється кожні 5 років, тоді як в озерах – в середньому за 17 років.

До речі, в Україні 50 водно-болотних угідь міжнародного значення, площа яких сягає 930 тисяч гектарів. Це різноманітні угіддя – від морських заток до торфовищ Полісся, від витоків річок на вершинах Карпат до глибин печер, наповнених водою.

Учасники екоквесту закріпили і поглибили свої знання про ветланди під час виконання завдань на зупинках «Засели водойму», «Анаграма», «Дивовижний світ боліт: флора і фауна», «Чи знаєш ти водойми України?» та «Прислів’я про болото».

На завершення заходу юні природолюби мали можливість змоделювати фільтраційну функцію боліт і переконатися, що болота – це не брудні бридкі місцевості з надокучливими комарами, а важливі екосистеми планети, які потребують раціонального використання та охорони!

Поділитися
Ви можете залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.


Залишити коментар



  • ngopibet
  • imbaslot
  • asia76
  • a200m
  • ngopibet
  • ngopibet
  • dewa288
  • ngopibet