Проведено зимову сесію обласної Природничої школи учнівської молоді | Національний еколого-натуралістичний центр *** Продовжується формування «Першого українського віртуального гербарію юного натураліста» *** Розпочато створення «Всеукраїнського методичного онлайн хабу» – систематизованого навігаційного онлайн сховища методичних матеріалів та рекомендацій *** квітень-листопад 2024 року - триває оформлення дослідження щодо цвітіння води, документування і підготовка відеоматеріалу та реєстрація в науково-освітньому проєкті «Вчителі та учні досліджують явище цвітіння водойм в Україні» у 2024 році (заочно) *** до 26 квітня 2024 року - надсилання конкурсних робіт на Всеукраїнський есе патріотично-громадянської тематики «Єднанням сильні!» (заочно) *** 27-29 квітня 2024 року - фінал Міжнародної екологічної олімпіади наукових проєктів з охорони довкілля «DreamECO» (змішаний формат) *** до 28 квітня 2024 року - подання матеріалів на проєкт «ЄНОТІК» (заочно) *** до 03 травня 2024 року - триває подання матеріалів на участь у Всеукраїнській кампанії «Історія моєї школи» (заочно) *** 07 - 09 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу винахідницьких і раціоналізаторських проєктів еколого-натуралістичного напряму (очно або дистанційно) *** 15 - 30 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу «Парки – легені міст і сіл» (заочно) *** 21 - 23 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу дослідницько-експериментальних робіт з природознавства «Юний дослідник» (очно) *** 22 - 24 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу «Земля – наш спільний дім» (змішаний формат) *** 28 - 30 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського турніру з природничих дисциплін «NATURE» (очно) *** вересень 2023 року-травень 2024 року - триває Всеукраїнська інтернет-олімпіада «Крок до знань» у 2023/2024 навчальному році (онлайн, дистанційно) *** серпень 2023 р. - липень 2024 р. - Рік клімату та вуглецевої кампанії (акція за міжнародною програмою GLOBE) (заочно) *** 24 - 26 вересня 2024 року - фінал Всеукраїнського екологічного конкурсу «Eco-Hackathon» у 2024 році (очно або онлайн) *** до 1 жовтня 2024 року - Надсилання фотоматеріалів до «Першого українського віртуального депозитарію-визначника юного натураліста» (заочно) *** до 15 листопада 2024 року - триває подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс «Птах року – 2024» (заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс рукописів навчальної літератури та віртуальних освітніх ресурсів з еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти «Нове позашкілля»(заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнську виставку видавничої продукції з позашкільної освіти (Заочні педагогічні читання «Позашкільна педагогіка»)(заочно)


Проведено зимову сесію обласної Природничої школи учнівської молоді

20-21 і 25 січня 2021 року комунальним закладом освіти “Обласний еколого-натуралістичний центр дітей та учнівської молоді” Дніпропетровської обласної ради (директор Педан Ю.Ф., далі – КЗО “ОЕНЦДУМ”) було проведено зимову сесія для учнів обласної Природничої школи (далі – Школа) за секціями: психології, хімії, флористики і зеленої архітектури, біології та екології, сучасних біотехнологій, агрономії, ветеринарії та зоотехнії.

Участь в сесії взяли 130 здобувачів освіти закладів загальної середньої, професійно – технічної та позашкільної освіти з міст: Дніпра, Кам’янського, Кривого Рогу, Марганця, Павлограду, Нікополя та об’єднаних територіальних громад: Васильківської, Вербківської, Могилівської, Межівської, Обухівської, Солонянської, Томаківської та Слобожанської.

Освітній процес у Школі під час проведення зимової сесії відбувався в он-лайн режимі на базі Дніпровського національного університету ім. О.Гончара (ДНУ), Українського державного хіміко-технологічного університету (ДВНЗ “УДХТУ”), Дніпровського державного аграрно-економічного університету (ДДАЕУ) та КЗО “ОЕНЦДУМ”, за окремим розкладом роботи кожної секції відповідно до плану проведення сесії, узгодженого науково-методичною радою Природничої школи.

Для юних психологів було проведено лекційно-тренінгове заняття: “Емоційний інтелект як соціально значуща властивість особистості” (викладач Лазаренко Вікторія Іванівна, доцент кафедри соціальної психології і психології управління ДНУ ім. О.Гончара). З захопленням і професійною майстерністю майбутнього психолога учні виконували тест на визначення рівня емоційного інтелекту.

Слухачі секції сучасних біотехнологій, яка працювала на базі Українського державного хіміко-технологічного університету, вивчали біотрансформацію органічних відходів з метою отримання біогазу, біоетанолу та біодизелю (викладач Гармаш Світлана Миколаївна, доцент кафедри сучасних біотехнологій ДВНЗ “УДХТУ”). Дуже сподобалась слухачам лекція за темою: “Біокомпостування та його перспективи. Вермикультивування як метод компостування та його використання у сільському господарстві та промисловості” (викладач Малиновська Наталя Василівна, старший викладач кафедри охорони праці та БЖД ДВНЗ “УДХТУ”).

Юні екологи прослухали лекції: “Основи гідроекології”. “Види вселенці” (викладач Маренков Олег Миколайович, кандидат біологічних наук, завідувач кафедрою загальної біології та водних біоресурсів ДНУ ім. О. Гончара), під час яких вони дізналися про прикладне значення гідробіології в житті людини, ознайомилися з видами вселенців місцевих водойм Дніпропетровщини.

Учні секції флористики та зеленої архітектури взяли участь у проведенні майстер-класу по виготовленню новорічних композицій з гілок ялинок “Новорічний сувенір”, прослухали лекції: “Підбір асортименту рослин та проектування регулярних квітників”, “Сад безперервного цвітіння – як елемент ландшафтної композиції” (викладач Зайцева Ірина Олексіївна, професор кафедри фізіології та інтродукції рослин ДНУ ім. О.Гончара).

Учні секції біології працювали за темою: “Сенсорні системи людини”. “Загальна характеристика та їх значення в житті людини” (викладач Хоменко Олена Миколаївна, доцент кафедри біохімії та фізіології ДНУ ім. О.Гончара).

На базі Дніпровського державного аграрно-економічного університету відбулася сесія секції агрономії, ветеринарії та зоотехнії, під час якої учні прослухали цікаві лекції з основ агротехніки: “Визначення посівних якостей насіння за міжнародними стандартами”, “Розрахунок норми висіву основних сільськогосподарських культур” (викладач Котченко Марина Валентинівна, доцент кафедри рослинництва ДДАЕУ).

Юні ветеринари ознайомилися з темою “Основні проблеми етології. Принципи спілкування з тваринами та птахами”, “Заходи безпеки при роботі з тваринами”, “Проблема безпритульних тварин” (викладач Зажарський Володимир Володимирович, заступник декана факультету ветеринарної медицини ДДАЕУ).

Учні секції хімії вивчали “Типи хімічних реакцій, їх класифікацію” та вирішували задачі: “Обчислення за термохімічними рівняннями реакцій. Обчислення середньої швидкості реакцій і зворотних реакцій” (викладач Хмеловська Світлана Олександрівна, кандидат хімічних наук, керівник гуртка КЗО“ОЕНЦДУМ”).

Для учасників всіх секцій науковими керівниками були проведені індивідуальні консультації з питань виконання контрольних робіт та підготовки науково-дослідницької роботи.

Заняття в секції екології

Секція “Сучасні біотехнології”

Матеріали доповідачів доступні за наступним посиланням: https://drive.google.com/drive/folders/18yKKzctyNhGzqinGtGjCmGYQjFa4-IyB?usp=sharing

Методист з наукової роботи КЗО “ОЕНЦДУМ ” Т.В. КОНДРАТЬЄВА

Поділитися
Ви можете залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.


Залишити коментар