Весняні клопоти юних натуралістів України | Національний еколого-натуралістичний центр *** Продовжується формування «Першого українського віртуального гербарію юного натураліста» *** Розпочато створення «Всеукраїнського методичного онлайн хабу» – систематизованого навігаційного онлайн сховища методичних матеріалів та рекомендацій *** квітень-листопад 2024 року - триває оформлення дослідження щодо цвітіння води, документування і підготовка відеоматеріалу та реєстрація в науково-освітньому проєкті «Вчителі та учні досліджують явище цвітіння водойм в Україні» у 2024 році (заочно) *** до 26 квітня 2024 року - надсилання конкурсних робіт на Всеукраїнський есе патріотично-громадянської тематики «Єднанням сильні!» (заочно) *** 27-29 квітня 2024 року - фінал Міжнародної екологічної олімпіади наукових проєктів з охорони довкілля «DreamECO» (змішаний формат) *** до 28 квітня 2024 року - подання матеріалів на проєкт «ЄНОТІК» (заочно) *** 22 квітня - 02 травня 2024 року - проведення Всеукраїнської декади екологічної освіти (заочно) *** до 03 травня 2024 року - триває подання матеріалів на участь у Всеукраїнській кампанії «Історія моєї школи» (заочно) *** 07 - 09 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу винахідницьких і раціоналізаторських проєктів еколого-натуралістичного напряму (очно або дистанційно) *** 15 - 30 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу «Парки – легені міст і сіл» (заочно) *** 21 - 23 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу дослідницько-експериментальних робіт з природознавства «Юний дослідник» (очно) *** 22 - 24 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу «Земля – наш спільний дім» (змішаний формат) *** 28 - 30 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського турніру з природничих дисциплін «NATURE» (очно) *** 03 - 20 червня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнської олімпіади випускного шкільного дослідництва (учнівських дослідницьких проєктів) (заочно) *** вересень 2023 року-травень 2024 року - триває Всеукраїнська інтернет-олімпіада «Крок до знань» у 2023/2024 навчальному році (онлайн, дистанційно) *** серпень 2023 р. - липень 2024 р. - Рік клімату та вуглецевої кампанії (акція за міжнародною програмою GLOBE) (заочно) *** 24 - 26 вересня 2024 року - фінал Всеукраїнського екологічного конкурсу «Eco-Hackathon» у 2024 році (очно або онлайн) *** до 1 жовтня 2024 року - Надсилання фотоматеріалів до «Першого українського віртуального депозитарію-визначника юного натураліста» (заочно) *** до 15 листопада 2024 року - триває подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс «Птах року – 2024» (заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс рукописів навчальної літератури та віртуальних освітніх ресурсів з еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти «Нове позашкілля»(заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнську виставку видавничої продукції з позашкільної освіти (Заочні педагогічні читання «Позашкільна педагогіка»)(заочно)


Весняні клопоти юних натуралістів України

Розпочато обласну акцію «Кроки весни»

В Херсонській області комунальний заклад «Центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді» Херсонської обласної ради розпочав проведення обласної акції «Кроки весни». Захід започатковано з метою, сприяння розвитку екологічного руху на Херсонщині, підтримки творчої молоді, популяризації засад екологічно-доцільної поведінки через пізнання природи Херсонщини.

Творчі колективи та здобувачі освіти активно приймають участь у номінаціях:

–        Я і тварини

–        Я і рослини

–        Природа в творчості

–        Природа в малюнках.

Всі роботи публікуються на офіційній сторінці закладу у Фейсбук.

Висвітлення краси рідного краю, вивчення весняних явищ природи, та прояви дитячої любові, турботи про тварин та рослини допоможуть дітям відволіктися від сумних подій сьогодення.

Місячник природоохоронної та просвітницької екологічної роботи на Тернопільщині

Квітень – місяць, коли настає справжня весна. На жаль цього року весна для нас не є такою радісною адже наша держава зазнала агресії з боку Росії. Руйнуються міста, гинуть люди, знищуються природні екосистеми, створюється реальна загроза екологічної катастрофи.

Вже багато років поспіль Тернопільський обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді в квітні проводить Місячник природоохоронної та просвітницької екологічної роботи. Основна мета: посилити просвітницьку роботу в напрямку збереження та захисту природи, залучення учнівської молоді до природоохоронної справи, ведення роз’яснювальної роботи серед населення про важливість охорони та збереження довкілля.

В зв’язку з об’єктивними причинами, воєнним станом, ми не можемо провести Місячник в традиційний спосіб, тому пропонуємо долучитися до проведення та участі у заходах в залежності від ситуації у вашому регіоні.

Екологічний календар:

–         Міжнародний день птахів (01.04);

–         День екологічних знань (15.04);

–         Український день навколишнього середовища (День Довкілля) (16.04);

–         День проліска або День підсніжника (19.04);

–   Міжнародний день Землі (22.04);

–   Міжнародний день пам’яті Чорнобиля. Міжнародний день пам’яті жертв аварій та радіаційних катастроф (26.04).

Пропонуємо долучатися до проекту, ініційованого Президентом України  «Зелена країна».

Всеукраїнські, обласні природоохоронні трудові акції:

– «Першоцвіти Тернопілля 2022»;

– «Посади дерево»;

– «Парад квітів біля школи» (закладання клумб);

– «Годівничка» (підведення підсумків до 10.04);

– «День зустрічі птахів» » (підведення підсумків до 10.04);

– «Майбутнє лісу у твоїх руках»;

– «До чистих джерел».

Рекомендуємо вам переглянути та прочитати:

– природні дива нашого краю: печери, водоспади, гори, озера:

https://tobm.org.ua/nature/

– екологічний календар:

https://www.dilovamova.com/index.php?page=142&calendar=ecology

– екологічні мультфільми:

 https://www.youtube.com/watch?v=NqcpWF3pHcQ&list=PLshJpmmXcDiSkxYm9rHOF3f4992FvVRwW

– екологічні відеоролики:

Якщо є магія на цій планеті, вона міститься у воді

Лорен Ейслі

         Про воду, як найважливішу рідину на нашій Землі, спілкувалися педагоги Закарпатського обласного еколого-натуралістичного центу учнівської молоді 30 березня  на екологічному заході з малими дітками, які вимушено переселилися до нашого краю з Харківської та Чернігівської областей. Проводився захід на базі ЗОШ І – ІІІ ступенів № 19. Його мета – поглибити знання про воду, її властивості та цілюще значення для існування організмів в природі.

Саме вода є джерелом життя. Вона разом із сонцем дає початок всьому на землі, тому люди з особливою шаною ставляться до неї. Раніше вважали, що велику чудодійну силу має непочата вода з криниці. Її дівчата використовували для чарів і різного роду святкових обрядів. У ній купали немовлят. Нею користувалися, щоб зняти зурочення або вилікувати хворобу. Особливо цілющою вважали воду, освячену на Водохреща. Нею кропили всі кути в хаті й усе господарство, щоб ніяке зло не підступило.

Під час екозаходу, присвяченого Всесвітньому дню водних ресурсів, діти прослухали інформацію про воду та її властивості, весело розгадували загадки про воду, вправно складали з окремих слів прислів’я, грали з натхненням в інтерактивні ігри „Так чи ні” та „Розчиняє чи ні”, прослухали казочку про кругообіг води в природі „Як краплинка подорожує”. Дітки дізналися й про те, що в Закарпатті є багато криниць із чистою джерельною водою, чимало, понад 60 джерел з мінеральною водою різних консистенцій. Є також термальні води й лікувальні солоні ропи.

На завершення про чудово проведений захід діти отримали розмальовки, які мали змогу залишити собі на пам’ять.

Захід проведено у рамках співпраці Закарпатського обласного еколого-натуралістичного центру (ЗОЕНЦ) з Міжрелігійним та громадянським природоохоронним форумом Східної Європи (IRCEF) за проєктом „Відповідальність за Творіння та жінки Карпат”, що реалізується IRCEF у співпраці з природоохоронними підрозділами Церков за партнерської підтримки Архідієцезії Бамберга, дієцезії Вюрцбурга та Реновабіс (Організація допомоги Східній Європі від Католицької Церкви в Німеччині).

 

Оксана СТРІЧКО,

методистка відділу екології та природоохоронної роботи ЗОЕНЦ;

Ольга ВЕЛИЧКАНИЧ,

завідувачка відділом біології та дослідно-експериментальної роботи

Юннати Хустщини разом з переселенцями очистили берег Ріки

Минулого тижня у нашому місті Хуст юннати познайомились з вимушеними переселенцями з Київської області міста Бровари. Педагоги Л. М. Шеверя та В. В. Фляшко розповіли гостям про проведення природоохоронної акції з очищення берега Ріки від скла, яке принесла течія річки за зимовий період. Адже скло є небезпечним для людей і домашніх тварин під час прогулянок. Наші нові друзі радо зголосились допомогти нашій природі очиститись від скляного непотребу. А ще  нам „допомагав” наш вірний пес Рембрандт.

Ладислава ШЕВЕРЯ, керівниця гуртків

Поділитися
Ви можете залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.


Залишити коментар