Музей хліба у Кам’янці-Подільському | Національний еколого-натуралістичний центр *** Продовжується формування «Першого українського віртуального гербарію юного натураліста» *** Розпочато створення «Всеукраїнського методичного онлайн хабу» – систематизованого навігаційного онлайн сховища методичних матеріалів та рекомендацій *** квітень-листопад 2024 року - триває оформлення дослідження щодо цвітіння води, документування і підготовка відеоматеріалу та реєстрація в науково-освітньому проєкті «Вчителі та учні досліджують явище цвітіння водойм в Україні» у 2024 році (заочно) 16-18 квітня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу молодіжних проектів з енергоефективності «Енергія і середовище» (очно) *** до 20 квітня 2024 року - надсилання конкурсних робіт на Всеукраїнський конкурс «День зустрічі птахів» (заочно) *** до 26 квітня 2024 року - надсилання конкурсних робіт на Всеукраїнський есе патріотично-громадянської тематики «Єднанням сильні!» (заочно) *** 27-29 квітня 2024 року - фінал Міжнародної екологічної олімпіади наукових проєктів з охорони довкілля «DreamECO» (змішаний формат) *** до 28 квітня 2024 року - подання матеріалів на проєкт «ЄНОТІК» (заочно) *** до 03 травня 2024 року - триває подання матеріалів на участь у Всеукраїнській кампанії «Історія моєї школи» (заочно) *** 07 - 09 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу винахідницьких і раціоналізаторських проєктів еколого-натуралістичного напряму (очно або дистанційно) *** 15 - 30 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу «Парки – легені міст і сіл» (заочно) *** 21 - 23 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу дослідницько-експериментальних робіт з природознавства «Юний дослідник» (очно) *** 22 - 24 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу «Земля – наш спільний дім» (змішаний формат) *** 28 - 30 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського турніру з природничих дисциплін «NATURE» (очно) *** вересень 2023 року-травень 2024 року - триває Всеукраїнська інтернет-олімпіада «Крок до знань» у 2023/2024 навчальному році (онлайн, дистанційно) *** серпень 2023 р. - липень 2024 р. - Рік клімату та вуглецевої кампанії (акція за міжнародною програмою GLOBE) (заочно) *** 24 - 26 вересня 2024 року - фінал Всеукраїнського екологічного конкурсу «Eco-Hackathon» у 2024 році (очно або онлайн) *** до 1 жовтня 2024 року - Надсилання фотоматеріалів до «Першого українського віртуального депозитарію-визначника юного натураліста» (заочно) *** до 15 листопада 2024 року - триває подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс «Птах року – 2024» (заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс рукописів навчальної літератури та віртуальних освітніх ресурсів з еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти «Нове позашкілля»(заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнську виставку видавничої продукції з позашкільної освіти (Заочні педагогічні читання «Позашкільна педагогіка»)(заочно)


Музей хліба у Кам’янці-Подільському

Підведені підсумки Всеукраїнської виставки “Святково-обрядовий хліб Великодня”, яка проходила в рамках Всеукраїнського фестивалю “Скарбниця народної духовності”. Всі виставкові матеріали стали експонатами Музею Хліба НЕНЦ. Сьогодні наша розповідь ще про один музей. Музей хліба еколого-натуралістичного відділу Кам’янець-Подільського ПНВО був заснований 05 вересня 1990 року в приміщенні колишньої міської станції юннатів з метою поглиблення у місцевих дітей знання про рідний край, землеробське господарство, формування у юних кам’янчан почуття поваги до хліборобської праці і хліба, як джерела життя.

За три десятиліття свого існування Музей хліба кам’янець-подільських натуралістів стійко утримував лідируючі позиції серед музеїв цього напряму на Хмельниччині та неодноразово визнавався на конкурсній основі одним із кращих в Україні й часто отримував почесні відзнаки з Києва.

Ініціювали створення музею колишній начальник міського відділу освіти М.М.Дарманський, директор станції юних натуралістів Л.І.Ткач і методист Н.А.Гільфанова, які були упевнені, що без знання та розуміння значення хліба, поваги до праці хлібороба дуже важко формувати патріотичне мислення учнів, виховувати свідомих громадян – патріотів. Значною мірою до його становлення, як і до розвитку всієї навчально-матеріальної бази юннатівського закладу, долучався місцевий підприємець А.П.Ткач.

Збір експонатів педагогами і гуртківцями розпочався ще у 1988 році. Пріоритетним методом пошуку стали походи-експедиції. Почали накопичуватися експонати: старовині рецепти випікання хліба, старовинний гончарний посуд, знаряддя праці й пам’ятки старовини, предмети побуту, ремесел, національне вбрання, що заклало основу для створення краєзнавчого музею.

Спочатку це була кімната краєзнавства, а згодом вже, паспортизований музей, який розташували у окремо виділеній кімнаті, загальна площа – 62 кв. м, експозиційна – 53 кв. м.

Експозиція Музею хліба сформована з урахуванням етнографічних особливостей місцевого населення і відображає історію виникнення та розвиток виробництва хліба, які показані у контексті побуту, історії, праці хлібороба, традицій та звичаїв українського народу.

Загальна експозиція дає уявлення про історію виникнення та розвиток хліборобства від давніх часів до наших днів і містить інформаційні розділи:

– «Історія хліборобства»;

– «Творці золотого колосу;

– «Обрядовий хліб»;

– «Хліб війни та голодомору»;

– «Хлібопекарі Поділля»;

– «Етнографічний куточок», «Шана хлібові».

Розділ «Історія хліборобства» висвітлений стендами «Дикий хліб», «Відкриття хліба», «Походження культур», «Хліб предків», зібрано колекцію знарядь праці, які застосовувались у давнину для обробітку ґрунту, макети сучасних сільськогосподарських знарядь, зібрано реферати,  картки, плакати, ілюстрації.

Розділ «Творці золотого колосу» представлений стендами «Походження культур» і «Вчені – селекціонери». Розділ охоплює буклети, фотоальбоми  про походження культурних рослин, зразки культур у вигляді снопів, зерна, районованих культур; відомості про лідируючі сільськогосподарські підприємства Кам’янеччини.

Розділ «Обрядовий хліб» представлений постійно діючою виставкою обрядових хлібів. Весільні, йорданські, пасхальні короваї, паски та ватрушки, здоба для запрошення на весілля, спасівська випічка, та звичайні хліби, які українці з діда-прадіда пекли на щодень, – стали окрасою експозиції. Експозиція «Обрядовий хліб» і значення хліба в цих обрядах знайомить відвідувачів  з народними  святами та обрядами українців.

Розділ «Хліб війни і голодомору» розповідає про важкі й трагічні роки в житті поневоленого російськими більшовиками й німецькими нацистами  українського народу і представлений експозицією, яка висвітлена стендами: «Хліб війни», «Голодомор»; макетом хлібної ниви у роки війни, книжковою виставкою, дитячими малюнками.

Експозиції розділів «Хлібопекарні Поділля», «Хліб нашого міста» представлені постійно діючою виставкою сучасних хлібних виробів (виробник хлібної продукції «Український кристал», директор якого Борис Юр’єв, також є випічка Тетяни Янчишеної, місцевої жительки, яка займається професійною випічкою хліба).

Експозицію розділів «Етнографічний куточок» і «Шана хлібові» сформовано постійно діючою виставкою «Обрядовий хліб», виставкою народних умільців (рушників, серветок), виставкою дитячих робіт (обереги, вироби з соленого тіста); окремо виділений куточок української селянської хати. Куточок «Українська хата» знайомить відвідувачів з умовами проживання у давнину, зі звичаями та обрядами нашого народу, пов’язаних, передусім, із виробництвом хліба. Матеріали, що тут представлені, раціонально використовуються місцевими освітянами і педагогами-натуралістами на уроках, заняттях гуртків, у повсякденній виховній роботі з учнями та гуртківцями в контексті формування у неповнолітніх почуття поваги до хліба і хліборобської праці.

Крім стендів зазначених розділів, у Музеї є понад 200 різних експонатів, зібрано колекцію знарядь праці, які застосовувались у давнину для обробітку ґрунту, макети сучасних сільськогосподарських знарядь, ілюстрації виробів господарського побуту, які в минулі роки використовувалися для вирощування зернових культур, для випікання хліба.

Також зібрано не тільки матеріали, які розповідають про історію хліба, ткацтва, ковальства, гончарства, предмети побуту, ремесел та національного вбрання, але й експонати, що відображають духовний світ предків – ікони,  вироби образотворчого мистецтва (писанки, крашанки, рушники). Значна частина експонатів виготовлена й дитячими руками: ляльки-мотанки, вироби з соленого тіста, обереги, снопики зернових культур.

З числа найактивніших гуртківців було створено групу екскурсоводів та пошуковий загін, метою якого є збір нового матеріалу, історичної інформації, нових експонатів для музейних експозицій. Гуртківці постійно ведуть науково-дослідницьку та пошукову роботу. За останні роки музейні фонди поповнились колекцією гончарних виробів та виставкою дитячих робіт.

На базі Музею хліба, згідно річного та перспективного плану роботи , організовуються та проводяться просвітницькі та виховні заходи:

– свята: «Свято праці», День врожаю, «Зелені свята», «Щедрий вечір
добрий вечір», «Калита», «Професія хлібороба»;

– навчальні та тематичні екскурсії: «В пам’ять жертвам голодомору
в Україні», «Творці золотого колосу», «Історія виникнення хліба», «Хліб предків», «Голодомор 1933 року в Україні», «Хліб у народних обрядах»;

– виставки: «Дари осені», «Смачні страви із хліба», «Наші обереги»,
виставки малюнків на тему: «Хліб очима дітей», виставка дитячих робіт (оберегів, рушників, вишиванок, малюнків, виробів з соленого тіста), книжкова виставка;

– виховні години: «Хліб – наше добро, бережи його», «Чим пахне коровай?», «Хліб – усьому голова»;

– години народознавства: «Ремесла мого села», «Ціную руки, що крутили жорна»;

– аукціон народної мудрості;

– операція «Урожай».

В 2005 році педпрацівники колишнього МЕНЦУМ зі своїми вихованцями прийняли участь у Всеукраїнському конкурсі на кращий Музей хліба.

За результатами цього конкурсу вони посіли І місце, а Музею хліба кам’янецьких натуралістів того ж року було присвоєно звання «Зразковий музей» (наказ від 13.06.2005 р. №353).

У 2007 році звання «Зразковий музей» було підтверджене, а в 2008 році Музей хліба був нагороджений Почесною грамотою Управління освіти і науки Хмельницької ОДА за І місце в обласному конкурсі-огляді на кращий музей хліба Хмельниччини (наказ від 18.03.2008 р. №118).

В листопаді 2016 року пошуковий загін музею прийняв участь у Всеукраїнському фестивалі «Скарбниця народної духовності» на тему «Українська паляниця». За підсумками столичного журі Музей хліба посів ІІ місце у фіналі Всеукраїнського етапу за проведену виховну, пошуково-дослідницьку і просвітницьку роботу (наказ від 17.10.2016 р. №71).

У 2019 році звання «Зразковий музей» кам’янецькими натуралістами знову було підтверджене (наказ від 18.06.2019 р. №835).

У 2020 році творча юннатівська команда «Лугнасад» ПНВО (юннати Богомолов О., Заватська А., Кучеренко С., Кучеренко А., Лубкова А., Будько Д., Пашалик В., Дем’янчук Д. з керівником команди Гламоздою Н.В.) взяли участь в Всеукраїнському фестивалі «Скарбниця народної духовності» та зайняли І місце за презентації Музею хліба, ІІІ місце у Виставці-презентації обрядових хлібних виробів регіонів України та ІІ місце за загальними результатами участі команди в цьому Всеукраїнському фестивалі (наказ від 21.12.2020 р. №65).

Протягом багатьох років гуртківці музейного пошукового загону були і є й нині активними учасниками наукових конференцій, круглих столів, майстер класів.

Музей постійно співпрацює із загальноосвітніми закладами міста. Під його патронатом майже в кожному з них та багатьох дитячих садочках влаштовано куточки шанобливого й бережного ставлення до хліба, що стали своєрідними осередками виховної роботи і пропагування сільськогосподарських професій, зокрема – професії хлібороба.

Протягом десятиліть тут регулярно проводяться тематичні екскурсії для учнів місцевих шкіл, ліцеїв та гімназій, навчаються юні покоління кам’янчан і здобувають знання про хліборобську працю та хліб, працюють на дослідних ділянках закладу і відпрацьовують навички догляду за рослинами й тваринами, виконують різноманітні дитячі дослідження та експерименти майбутні науковці.

Матеріали Музею широко застосовуються для освітянських заходів, що значно підвищує їх ефективність. Стало доброю традицією проводити в музеї масові заходи, круглі столи, засідання методичних об’єднань керівників гуртків, зустрічі з славетними людьми краю, науковими співробітниками. персональні виставки майстрів декоративно-ужиткового мистецтва.

Незважаючи на складнощі й проблеми сьогодення, Музей хліба кам’янець-подільських натуралістів продовжує користуватись попитом у місцевих педагогів, науковців, батьківської громадськості, дітей та учнівської і студентської молоді, плідно працювати й реалізовувати освітні завдання, визначені йому засновниками та сучасними освітніми програмами навчання і виховання підростаючого покоління.

За матеріалами Кам’янець-Подільського ПНВО

Поділитися
Ви можете залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.


Залишити коментар