“Водно-болотні угіддя – “золотий скарб” планети Земля”. Під такою назвою пройшов природоохоронний івент для юннатів ЗОЕНЦ | Національний еколого-натуралістичний центр *** Продовжується формування «Першого українського віртуального гербарію юного натураліста» *** Розпочато створення «Всеукраїнського методичного онлайн хабу» – систематизованого навігаційного онлайн сховища методичних матеріалів та рекомендацій *** квітень-листопад 2024 року - триває оформлення дослідження щодо цвітіння води, документування і підготовка відеоматеріалу та реєстрація в науково-освітньому проєкті «Вчителі та учні досліджують явище цвітіння водойм в Україні» у 2024 році (заочно) *** до 26 квітня 2024 року - надсилання конкурсних робіт на Всеукраїнський есе патріотично-громадянської тематики «Єднанням сильні!» (заочно) *** 27-29 квітня 2024 року - фінал Міжнародної екологічної олімпіади наукових проєктів з охорони довкілля «DreamECO» (змішаний формат) *** до 28 квітня 2024 року - подання матеріалів на проєкт «ЄНОТІК» (заочно) *** до 03 травня 2024 року - триває подання матеріалів на участь у Всеукраїнській кампанії «Історія моєї школи» (заочно) *** 07 - 09 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу винахідницьких і раціоналізаторських проєктів еколого-натуралістичного напряму (очно або дистанційно) *** 15 - 30 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу «Парки – легені міст і сіл» (заочно) *** 21 - 23 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу дослідницько-експериментальних робіт з природознавства «Юний дослідник» (очно) *** 22 - 24 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу «Земля – наш спільний дім» (змішаний формат) *** 28 - 30 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського турніру з природничих дисциплін «NATURE» (очно) *** вересень 2023 року-травень 2024 року - триває Всеукраїнська інтернет-олімпіада «Крок до знань» у 2023/2024 навчальному році (онлайн, дистанційно) *** серпень 2023 р. - липень 2024 р. - Рік клімату та вуглецевої кампанії (акція за міжнародною програмою GLOBE) (заочно) *** 24 - 26 вересня 2024 року - фінал Всеукраїнського екологічного конкурсу «Eco-Hackathon» у 2024 році (очно або онлайн) *** до 1 жовтня 2024 року - Надсилання фотоматеріалів до «Першого українського віртуального депозитарію-визначника юного натураліста» (заочно) *** до 15 листопада 2024 року - триває подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс «Птах року – 2024» (заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс рукописів навчальної літератури та віртуальних освітніх ресурсів з еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти «Нове позашкілля»(заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнську виставку видавничої продукції з позашкільної освіти (Заочні педагогічні читання «Позашкільна педагогіка»)(заочно)


"Водно-болотні угіддя – "золотий скарб" планети Земля". Під такою назвою пройшов природоохоронний івент для юннатів ЗОЕНЦ

Педагогами обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді проведено низку гурткових занять до Всесвітнього дня водно-болотних угідь. Методистка відділу екології та природоохоронної роботи Оксана Стрічко підготувала презентацію про згадане екологічне свято, переглядаючи яку, юннати глибше ознайомилися з тваринним та рослинним світом боліт.

2 лютого на базі Закарпатського краєзнавчого музею ім. Тиводара Легоцького, що в Ужгородському замку, провела тематичний захід керівниця гуртків Г. М. Андрусь. Долучилась до заходу науковиця музею Руслана Джахман.

Ганна Миколаївна розпочала нетрадиційне заняття з розповіді про те, чому відзначають цей день у всьому світі й про те, що таке болото.

Переглянувши презентацію, юннати гуртка “Природа рідного краю” довідались, що болота є потужним регулятором екологічної стабільності на планеті. Вони працюють як фільтр, збираючи численні і небезпечні речовини, які потрапляють у поверхневі води із забруднених атмосферних опадів, ґрунтів, водозборів, промислових і побутових стоків. Болота виконують функцію природного “пилососа”. Пил має властивість рухатися в бік зниженої температури. Повітря над болотами завжди холодніше, ніж над навколишніми територіями. Тому пил з цих територій рухається до болота і поглинається ним. За рік кожен гектар болота може поглинути до трьох тонн пилу – це, майже, як вага двох індійських носорогів.

А чи знаєте ви, що їх ще називають “нирками” планети, адже за рік гектар болота ще поглинає з повітря 550-1800 кілограмів вуглекислого газу і виділяє 260-700 кілограмів кисню. Це в 7-15 разів більше, ніж може переробити гектар лісу.

На жаль, масштабні осушувально-меліоративні заходи кінця ХХ століття, коли болота вважали непотрібними і навіть “шкідливими” природними утвореннями, після хижацького використання болотних ресурсів, яке спостерігається, особливо, в наші часи в Україні, охорона торфовищ стала пріоритетною.

У нас, на Закарпатті, унікальними щодо торфових покладів й своєрідною рідкісною рослинністю вважаються “Глуханя” і “Чорне багно”, які розташовані на територіях НПП “Синевир” та “Зачарований край”.

Для закріплення знань, діти побували на екскурсії в залах природничого відділу музею (Ужгородського замку), після чого із захопленням змагалися командами: “Лелека”, “Орел”, “Патріот”, виконуючи завдання квесту “Мешканці водно-болотних угідь України та Закарпатської області” на зупинках: “Загадкова” (Відгадування загадок про мешканців водно-болотних угідь, “Кого не вистачає”, “Хто зайвий”); “Ерудит” (Впізнати рослину, тварину, комаху… по силуету); “Рослини боліт” ( Знайди рослину, яка росте на болоті серед інших.); “Санітари, будівельники, хижаки боліт” (Знайди їх на малюнку.); “Таємниче фото” ( Виконай завдання з конверту.)

На завершення юні природоохоронці склали вірш із запропонованих речень:

Яскраве сонечко блищить –

Все в дивосвіт прийшло, щоб жить.

Наш дивний світ такий, як казка.

Тож бережи його, будь ласка.

Нехай людина добро приносить.

Бо світ навколо любові просить.

Люби цей світ, моя дитино,

Бо рідна це твоя Земля.

Турбуйсь про світ наш кожну днину.

Тут в тебе друзі і сімʼя.

Найменші вихованці гуртка „Юні охоронці природи” разом із своєю керівницею Мариною Павко вивчали птахів, які полюбляють селитися на болотах, а потім дружно розфарбовували розмальовки.

Юннати гуртка „Юні флористи” Білківського ліцею із своєю педагогинею Ольгою Марчишинець виготовили композицію до дня водно-болотних угідь – „Зелені жабки серед білого латаття”.

Вихованці гуртків „Юні валеологи”, „Юні квітникарі”, „Юні ентомологи” 1 лютого взяли участь у квесті, який складав 4 зупинки: „Дешифратор”, „Утвори зі складів назву рослин”; „Склади прислів’я про болото з окремих слів”, „Знавці флори і фауни ветландів”. Квест стимулює розвиток логічного мислення, привчає дітей розмірковувати над завданням, різнобічно оцінювати ситуацію, аналізувати інформацію з точки зору значимості, важливості. Вихованці гуртків мали змогу поєднати свої знання з почутою цікавою інформацією. Вони із натхненням і завзятістю, з емоціями розв’язували завдання. Цей квест проведено у рамках співпраці ЗОЕНЦ з Institute of Ecological and Religious Studies- IERS (керівник Alexander Bokotey) за підтримки Союзу охорони природи Німеччини (NABU Bundesverband, NABU International), координатори проєкту Ivan Tymofeiev (NABU), Nataliya Kulya (IERS).

Загалом юним природоохоронцям запам’ятається, яку важливу роль відіграють болота в житті флори і фауни.

Юннати також пообіцяли берегти природу рідного краю та примножувати його багатства.

Ганна АНДРУСЬ, керівниця гуртків ЗОЕНЦ; Оксана СТРІЧКО, методистка відділу екології та природоохоронної роботи; Ольга ВЕЛИЧКАНИЧ, завідувачка відділу біології та дослідницько-експериментальної роботи

Поділитися
Ви можете залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.


Залишити коментар