Ліс – це душа всієї планети, живий скарб нашої землі. | Національний еколого-натуралістичний центр *** Продовжується формування «Першого українського віртуального гербарію юного натураліста» *** Розпочато створення «Всеукраїнського методичного онлайн хабу» – систематизованого навігаційного онлайн сховища методичних матеріалів та рекомендацій *** квітень-листопад 2024 року - триває оформлення дослідження щодо цвітіння води, документування і підготовка відеоматеріалу та реєстрація в науково-освітньому проєкті «Вчителі та учні досліджують явище цвітіння водойм в Україні» у 2024 році (заочно) 16-18 квітня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу молодіжних проектів з енергоефективності «Енергія і середовище» (очно) *** до 20 квітня 2024 року - надсилання конкурсних робіт на Всеукраїнський конкурс «День зустрічі птахів» (заочно) *** до 26 квітня 2024 року - надсилання конкурсних робіт на Всеукраїнський есе патріотично-громадянської тематики «Єднанням сильні!» (заочно) *** 27-29 квітня 2024 року - фінал Міжнародної екологічної олімпіади наукових проєктів з охорони довкілля «DreamECO» (змішаний формат) *** до 28 квітня 2024 року - подання матеріалів на проєкт «ЄНОТІК» (заочно) *** до 03 травня 2024 року - триває подання матеріалів на участь у Всеукраїнській кампанії «Історія моєї школи» (заочно) *** 07 - 09 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу винахідницьких і раціоналізаторських проєктів еколого-натуралістичного напряму (очно або дистанційно) *** 15 - 30 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу «Парки – легені міст і сіл» (заочно) *** 21 - 23 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу дослідницько-експериментальних робіт з природознавства «Юний дослідник» (очно) *** 22 - 24 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу «Земля – наш спільний дім» (змішаний формат) *** 28 - 30 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського турніру з природничих дисциплін «NATURE» (очно) *** вересень 2023 року-травень 2024 року - триває Всеукраїнська інтернет-олімпіада «Крок до знань» у 2023/2024 навчальному році (онлайн, дистанційно) *** серпень 2023 р. - липень 2024 р. - Рік клімату та вуглецевої кампанії (акція за міжнародною програмою GLOBE) (заочно) *** 24 - 26 вересня 2024 року - фінал Всеукраїнського екологічного конкурсу «Eco-Hackathon» у 2024 році (очно або онлайн) *** до 1 жовтня 2024 року - Надсилання фотоматеріалів до «Першого українського віртуального депозитарію-визначника юного натураліста» (заочно) *** до 15 листопада 2024 року - триває подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс «Птах року – 2024» (заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс рукописів навчальної літератури та віртуальних освітніх ресурсів з еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти «Нове позашкілля»(заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнську виставку видавничої продукції з позашкільної освіти (Заочні педагогічні читання «Позашкільна педагогіка»)(заочно)


Ліс – це душа всієї планети, живий скарб нашої землі.

Хто не любить природи,
той не любить і людини, –
той поганий громадянин.
Федір Достоєвський

Ліси забезпечують суспільство багатьма цінностями. Це не лише чиста прісна вода, безпечна домівка для наших рослин і тварин, деревина для наших будівель, сировина для паперу, пилок та нектар для бджільництва, неймовірна кількість безцінних археологічних, історичних та культурних об’єктів. Це – саме життя.

Всесвітній день лісів відзначається 21 березня не випадково, саме цей період є сприятливим для посадки та росту дерев, та за традицією вважається першим днем весни і символом нового життя.

Святкування Дня лісу було засноване в 1971 році під час загальних зборів Європейської конфедерації сільського господарства. З тих пір щороку відзначається Міжнародний день лісу (International Day of Forests).

Ліс – це душа всієї планети, живий скарб нашої землі.

Юннати Закарпатського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді святкували День лісу 10 березня. У цей день педагоги екологічного центру підготували для дітей різноманітні ігри, конкурси, тематичні завдання. На початку свята діти почули корисну і цікаву інформацію про ліс, його значення. Познайомились з мешканцями лісу, деревами та різноманітними рослинами закарпатських лісів. За допомогою „Мапи понять” кожен учасник розповів, чим для нього особисто є ліс.

Для закріплення всіх знань, що юннати отримали під час занять на своїх гуртках, а також безпосередньо на святі з ними було проведено екологічні ігри за методами „Лісової педагогіки”.

Лісова педагогіка розкриває знання про ліс в цікавій ігровій формі, яка задіює всі види чуття, дозволяє робити відкриття, спостереження та дослідження природи, і, таким чином, краще зрозуміти їх та запам’ятати. Це призводить до розвитку всіх аспектів цілісної особистості, оскільки у процесі навчання беруть участь когнітивна(голова), соціально-афективна (серце) і психомоторна (руки) сторони.

Всі учасники поділились на команди та у ігровій формі вивчили яруси лісу, як довго росте ліс і які дерева ростуть у Карпатських лісах. Тварин, які мешкають в лісі, необхідно було впізнати за їх голосом. Корисною виявилась гра „Як росте ліс”, головними героями якої є лісівник, різноманітні дерева, що ростуть з насіння та „Мама-дерево”, яка засаджує весь ліс. Наприкінці заходу кожна команда намалювала плакат „Звернення лісу до людства” .

Із прадавніх часів і до наших днів ліс давав деревину, паливо, продукти харчування та ліки. Ліси створюють умови для існування багатьох видів рослин і тварин, захищають та підтримують різноманіття як окремих груп організмів, так і екосистем.

Дерева, без яких неможливо уявити собі ліс, є безцінною складовою довкілля: вони регулюють кругообіг води, як фільтри очищують забруднене повітря, виробляють кисень, насичують атмосферу озоном, знижують рівень шуму, перешкоджають сильним вітрам, поглинають пил та гази, захищають ґрунт від ерозії і регулюють температуру. Таким чином, ліси відіграють вирішальну роль у формуванні клімату та ландшафтів, та є привабливим місцем для відпочинку і розваг. Ці функції лісу розглянули та обсудили учасники свята за допомогою вже відомої „мапи понять”.

Ліси є динамічними складовими екосистемами, формування яких займає тривалий час. У зв’язку з цим, основним завданням Дня лісу, що щорічно проводиться в ЗОЕНЦ є привернення уваги дітей, їх батьків, вчителів та місцевого населення до проблеми збереження лісів, інформування про значимість лісових екосистем, їх дійсний стан, основні заходи їх захисту та відновлення.

завідуюча відділом екології
та природоохоронної роботи
Самойлова А.В.

Джерело: Закарпатський обласний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді

Поділитися
Ви можете залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.


Залишити коментар