22 березня – «Всесвітній день води» | Національний еколого-натуралістичний центр *** Продовжується формування «Першого українського віртуального гербарію юного натураліста» *** Розпочато створення «Всеукраїнського методичного онлайн хабу» – систематизованого навігаційного онлайн сховища методичних матеріалів та рекомендацій *** квітень-листопад 2024 року - триває оформлення дослідження щодо цвітіння води, документування і підготовка відеоматеріалу та реєстрація в науково-освітньому проєкті «Вчителі та учні досліджують явище цвітіння водойм в Україні» у 2024 році (заочно) *** до 26 квітня 2024 року - надсилання конкурсних робіт на Всеукраїнський есе патріотично-громадянської тематики «Єднанням сильні!» (заочно) *** 27-29 квітня 2024 року - фінал Міжнародної екологічної олімпіади наукових проєктів з охорони довкілля «DreamECO» (змішаний формат) *** до 28 квітня 2024 року - подання матеріалів на проєкт «ЄНОТІК» (заочно) *** до 03 травня 2024 року - триває подання матеріалів на участь у Всеукраїнській кампанії «Історія моєї школи» (заочно) *** 07 - 09 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу винахідницьких і раціоналізаторських проєктів еколого-натуралістичного напряму (очно або дистанційно) *** 15 - 30 травня 2024 року - фінал Всеукраїнського конкурсу «Парки – легені міст і сіл» (заочно) *** 21 - 23 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу дослідницько-експериментальних робіт з природознавства «Юний дослідник» (очно) *** 22 - 24 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського конкурсу «Земля – наш спільний дім» (змішаний формат) *** 28 - 30 травня 2024 року - фінальний етап Всеукраїнського турніру з природничих дисциплін «NATURE» (очно) *** вересень 2023 року-травень 2024 року - триває Всеукраїнська інтернет-олімпіада «Крок до знань» у 2023/2024 навчальному році (онлайн, дистанційно) *** серпень 2023 р. - липень 2024 р. - Рік клімату та вуглецевої кампанії (акція за міжнародною програмою GLOBE) (заочно) *** 24 - 26 вересня 2024 року - фінал Всеукраїнського екологічного конкурсу «Eco-Hackathon» у 2024 році (очно або онлайн) *** до 1 жовтня 2024 року - Надсилання фотоматеріалів до «Першого українського віртуального депозитарію-визначника юного натураліста» (заочно) *** до 15 листопада 2024 року - триває подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс «Птах року – 2024» (заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнський конкурс рукописів навчальної літератури та віртуальних освітніх ресурсів з еколого-натуралістичного напряму позашкільної освіти «Нове позашкілля»(заочно) *** до 10 грудня 2024 року - подання матеріалів на Всеукраїнську виставку видавничої продукції з позашкільної освіти (Заочні педагогічні читання «Позашкільна педагогіка»)(заочно)


22 березня – «Всесвітній день води»

Чиста вода та чисте довкілля – запорука здорового життя людини.

22 березня Всесвітній день води відзначала вся планета. Головне завдання цього дня – нагадати кожному жителю про величезну важливість водних ресурсів для підтримання життя на Землі. Кожен з нас повинен зробити добру справу для збереження, охорони та відтворення водних ресурсів: закрити кран на кухні чи у ванній кімнаті для збереження десятка літрів чистої води; викинути випиту пляшку води не в річку, а в спеціальний сміттєвий контейнер; очистити джерело, яке повністю замулене і може просто пересохнути. Не відмовляйтесь від добрих справ, адже спільними зусиллями ми збережемо природу.

В цей день, 22 березня, у закладах освіти області проходили виховні заходи, присвячені Всесвітньому дню води, рольові ігри, практичні акції, перегляди відеоролика «Річки України», створеного Державним агентством водних ресурсів України.

У Чернівецькому обласному центрі еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді було організовано  нагородження переможців та учасників Міжнародного басейнового конкурсу «Барви Дністра – 2017», який ініційований 9 років тому Львівським обласним управлінням водних ресурсів, Міжнародною екологічною асоціацією захисників річки «Eco-TIRAS» та низкою громадських організацій.
Міжнародний басейновий конкурс «Барви Дністра» спрямований на залучення учнівської, студентської молоді та громадськості до заходів, спрямованих на збереження, відновлення та раціональне використання водних ресурсів, виховання дбайливого та ощадливого ставлення до природи рідного краю, висвітлення актуальних проблем стану водних ресурсів, його реального впливу на здоров’я людей. Конкурс залучає дітей, молодь, викладачів навчальних закладів і громадськість з областей, через які протікає Дністер (Івано-Франківська, Тернопільська, Львівська, Чернівецька, Хмельницька, Вінницька, Одеська та Республіка Молдова), до творчості. Учасники висвітлюють актуальні проблеми збереження ріки, зображують позитивну практику використання природних ресурсів басейну, красу Дністра засобами фотографії, малюнка та поезії.
У 2017 році конкурс тривав з 22 березня по 22 вересня; його девізом стали слова: «Малим річкам потрібен шанс на велике життя». Вперше за 9 років конкурс отримав підтримку Державного агентства водних ресурсів України. Організаційно-методичний супровід конкурсу серед учнів закладів освіти Буковини здійснювали Басейнове управління водних ресурсів річок Прут та Сірет та Чернівецький обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді.

Завдяки співпраці державних і громадських організацій Молдови і України, в конкурсі «Барви Дністра» взяли участь 700 конкурсантів. 81 з них стали переможцями, троє з яких – вихованці позашкільних закладів освіти Чернівецької області а саме:

І місце у номінації «Фоторобота – пейзаж» у віковій категорії до 16 років отримав вихованець гуртка «Любителі домашніх тварин КЗ ЧОЦЕНТУМ Головченко Назар за роботу «Вечірні зорі Дністра»;

ІІ місце – вихованка Чернівецького МЦЕНТУМ Вербич Діана за роботу «Захід сонця»;

ІІІ місце – учениця 7 класу Звенячівської ЗОШ Заставнівського р-ну Лоза Вікторія за роботу «Зимовий Дністер».

Відзнакою міжнародного конкурсу «Барви Дністра» у номінації «Малюнок» нагороджена вихованка Арт-студії «Від 4 до 104» Гринчак Софія за роботу «Затишний ранок над рікою».

Нагороджували, вітали та дякували переможцям начальник Басейнового управління водних ресурсів річок Прут та Сірет Андрій Васильович Кавуля і начальник відділу використання водних ресурсів та моніторингу вод управління водних ресурсів річок Прут та Сірет Станіслав Богданович Солонінка. З вітальним словом до присутніх звернулася директор КЗ ЧОЦЕНТУМ Людмила Юріївна Головченко. У заході взяла участь голова обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Василівна Морозова.

Подякою Басейнового управління водних ресурсів річок Прут та Сірет «За участь у міжнародному конкурсів «Барви Дністра»» та подарунками нагороджені 9 вихованців КЗ ЧОЦЕНТУМ і четверо вихованців Арт-студії «Від 4 до 104»: Микичук Ольга, Козменко Юлія – гурток «Юні господарочки»; Грицюк Олександра, Копичинський Ігор – гурток «Здоровим бути модно»; Ракочий Вітязьслав, Худий Олександр – гурток «Основи фенології»; Бабак Семен – гурток «Юні бджолярі»; Федик Марія – секція «Індивідуальна робота еколого-біологічного напряму з обдарованими дітьми ОЗБШ ЧОЦЕНТУМ; Ракочий Всеволод – еколекторій «Природа – наш дім»; Гринчак Аріна, Гринчак Лорідана, Гринчак Лаура, Гашмей Юлія – Арт-студія від 4 до 104.

Щороку Міжнародний басейновий конкурс «Барви Дністра» підтверджує свою актуальність та необхідність поширювати серед молоді екологічну освіту, шану та дбайливе використання і відтворення водних ресурсів. Адже вода – це найпотужніший, життєво необхідний енергоносій, який потрібно берегти для наступних генерацій і в цьому велика робота саме теперішнього підростаючого покоління. «Багатства нашої Землі не безмежні, і саме зараз треба перейматися за наше майбутнє» – на цьому акцентували увагу присутніх у своїх виступах учасники заходу і запрошували до участі у конкурсі «Барви Дністра – 2018» і інших заходах, які пропагують збереження та раціональне використання водних ресурсів.

Поділитися
Ви можете залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.


Залишити коментар